Novosti

01. 05. 2018.

Akcije pred šoping centrima: Ljudi, ne kupujte na praznike!

(N1) Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorava na problem rada nedjeljom i praznicima, posebno u trgovačkim lancima. 'Trgovine nedjeljom i blagdanom ne trebaju raditi', smatra Sever. 'Uzmimo nedjelju trgovini i vratimo je čovjeku!', moto je NHS-a.

 

"Želimo poslati poruku da podupiremo ljude i njihovo pravo na slobodnu nedjelju i slobodan dan", rekao je Sever te dodao kako će aktivisti sindikata pred trgovačkim centrima dijeliti letke i poručivati ljudima da ne kupuju na blagdane i nedjelje.
 
"Ljudi u trgovini nemaju mogućnost izbora na slobodne nedjelje i blagdane i neki rade i 20 nedjelja i blagdana zaredom", rekao je Sever. 

 

 

Prvosvibanjska podjela letaka protiv rada trgovina nedjeljom i blagdanom!

(HRT Radio Sljeme) "Zabranimo rad trgovina nedjeljama i blagdanima! Uzmimo nedjelju trgovini i vratimo je čovjeku!" Pod tim geslom Nezavisni hrvatski sindikati pokrenuli su akciju podjela letaka ispred trgovackog lanca Avenue Mall-a.


Da u Hrvatskoj nema ozbiljnog razloga za rad trgovima nedjeljom i blagdanom pokazuju i podaci o prosječnom dnevnom prometu od 2015. – 2017. godine iz kojih je vidljivo da se najmanji promet ostvaruje nedjeljom i da je on za gotovo 37% manji od prosječnog u drugim tjednim danima.


S obzirom na kupovnu moć hrvatskih građana, jasno je da rad trgovina nedjeljom i blagdanom ne povećava potrošnju, jer građani nemaju dovoljno novca ni za pokriće redovnih troškova pa na sve što trebaju, novce mogu potrošiti i u druge dane u tjednu, tvrde u NHS-u.


Zbog manjka radnika u trgovini pojedini radnici rade po 15-20 nedjelja uzastopce. Tako ukidanje rada nedjeljom i blagdanom u trgovini ne bi dovelo do otpuštanja nikakvih viškova radnika, već do uravnoteženja njihovog radnog i privatnog života.


A u kakvim uvjetima rade? Učestali ugovori o radu na određeno vrijeme, minimalni godišnji odmor, neevidentirani i neplaćeni prekovremeni rad, otežano korištenje ili prekidanje godišnjeg odmora, poslovi izvan opisa poslova, studentski rad i drugo, a izmorenost i istrošenost radom rezultiraju smanjenjem imuniteta i, posljedično, raznim akutnim i kroničnim bolestima.


Eurofound u svojem istraživanju navodi kako radnici koji rade nedjeljom imaju 1,3 puta veću mogućnost obolijevanja od radnika koji vikendom ne rade.
Istraživanje EU 2000 utvrdilo je kako rad nedjeljom povećava rizik od nesreće za 28%, a rizik se dodatno povećava ako se doda i rad subotom, dok se rizici od zdravstvenih poteškoća, kao što su problemi sa spavanjem, probavni problemi, unutarnji nemir i slično, kreću od 27,4 % do 32,4%.


Radu nedjeljom i blagdanom u trgovini posebno su izložene žene, kao većinska radna snaga pa je zabrana rada trgovina nedjeljom i blagdanom ujedno društveno poželjna i nužna za zaštitu žena od diskriminacije i izrabljivanja.


Brojni trgovački lanci koji u svojim matičnim zemljama ne rade nedjeljom i blagdanom u Hrvatskoj rade, jer im to naše zakonodavstvo dopušta, a krojeno je pod njihovim utjecajem.