Pregled svih novosti

  • 22. 09. 2014.

   Hrvatska po socijalnoj pravdi pri dnu EU ljestvice

   ZAKLADA BERTELSMANN: RASTUĆE DRUŠTVENE RAZLIKE UGROŽAVAJU STABILNOST DRŽAVA

   Zadrta politika stroge štednje te strukturne reforme, koje teže ekonomskoj i proračunskoj stabilizaciji, teško su potkopale sustave socijalne sigurnosti, kao i sposobnost zemalja za ulaganje u budućnost

   Branko PODGORNIK

   (NOVI LIST) ZAGREB»Njemačka zaklada Bertelsmann oštro je napala europsku politiku štednje, optuživši je da produbljuje socijalne nepravde koje sve više ugrožavaju ne samo stabilnost članica EU, nego i budućnost europskih integracija.

   Čitaj dalje

  • 20. 09. 2014.

   Nezavisni hrvatski sindikati poduprli referendum ‘U ime obitelji’ o izbornom sustavu

   ‘ZA BOLJITAK SVIH GRAĐANA’

   (Narod.hr) Nezavisni hrvatski sindikati na čelu s predsjednikom Krešimirom Severom poduprli su inicijativu “U ime obitelji” za provođenje referenduma o promjeni izbornog sustava kojom bi se građani nakon više od 20 godina mogli izjasniti žele li promjenu načina izbora zastupnika koji ih predstavljaju u Hrvatskom saboru, objavila je Građanska inicijativa.

   Čitaj dalje

  • 17. 09. 2014.

   Sindikati ustraju na referendumu i ako Vlada odustane od spin-offa

   (SLOBODNA DALMACIJA) Ako Vlada i odustane od spin-offa kao modela za izdvajanje pratećih službi u javnom sektoru, kako je to najavljeno u medijima, sindikati ostaju kod zahtjeva za provedbom referenduma za koji su prikupili više od 600.000 potpisa.

   U Ministarstvu socijalne politike i mladih nisu danas htjeli komentirati napise da je zbog neslaganja između SDP-a i HNS-a Vlada odustala od spin-offa, odnosno izdvajanja pratećih službi u jednu državnu mega tvrtku.

   Čitaj dalje

  • 16. 09. 2014.

   Više od 7900 poslodavaca ne isplaćuje plaće

   Poražavajuće statistike

   Lider/Hina, 16. rujna 2014. 08:20

   Porezna uprava objavila je danas na svojim mrežnim stranicama ažurirani popis poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće svojim radnicima, a takvih je po današnjim pokazateljima ukupno 7.907 sa 31.324 zaposlenih.

   Čitaj dalje

  • 15. 09. 2014.

   Mrsić: Ako bude problema opet ćemo mijenjati ZOR

   PRVE PRIMJEDBE NA ZAKON

   Trudnice ostaju maksimalno zaštićene, podsjetio je ministar

   (GLAS SLAVONIJE) Novi Zakon o radu primjenjuje se mjesec dana, a usklađivanjem i drugih dvaju zakona s područja radnoga zakonodavstva - Zakona o reprezentativnosti i Zakona o zaštiti na radu - otpočela je reforma hrvatskog tržišta rada koja treba pridonijeti nesmanjenoj sigurnosti radnika, boljoj poziciji poslodavaca, ali i uspješnosti čitavog nacionalnog gospodarstva.

   Čitaj dalje

  • 13. 09. 2014.

   HNB: Pad BDP-a mogao bi biti veći od ranije prognoze

   Poslovni.hr/Hina

   Realni BDP u ovoj bi se godini mogao smanjiti snažnije nego što je HNB prognozirao u srpnju.

   Realni bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj bi se godini mogao smanjiti snažnije nego što je Hrvatska narodna banka (HNB) prognozirala u srpnju, kada je njena prognoza bila pad za 0,2 posto, procjena je analitičara HNB-a.

   Čitaj dalje

  • 13. 09. 2014.

   Analitičari kritiziraju Vladu: Strategija vam je stara 50 godina!

   U DIVLJAKA LUK I STRIJELA...

   Ante Babić: EU će je vratiti...Vedrana Pribičević: Lobirala je politika...Željko Lovrinčević: Nije relevantno...

   (SLOBODNA DALMACIJA) Ekonomski analitičari redom su se vrlo kritički osvrnuli na Industrijsku strategiju koju je Vlada usvojila u četvrtak. Jedino što su pozitivno mogli reći jest činjenica da je uopće donesena, pa će se na osnovi nje moći povlačiti sredstva Europske unije.

   Čitaj dalje

  • 11. 09. 2014.

   Sindikat u HT-u: Dijele se otkazi, a zapošljava 1000 studenata

   (HRT) Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) pozvao jeUpravu Hrvatskog telekoma (HT) da povuče odluku o otpuštanju 156 radnika do 1. listopada, te da sa socijalnim partnerima postigne sporazum kako bi se otpuštanje svelo na najmanju moguću mjeru.

   Predsjednik HST-a Juko Cikojević upozorio je na konferenciji za novinare da nova otpuštanja u HT-u nisu samo problem radnika koji će završiti na burzi rada, nego i društva u cjelini koje će izgubiti na porezima i doprinosima.

   Čitaj dalje

  • 10. 09. 2014.

   HZZ: Krajem kolovoza 289.889 nezaposlenih

   Poslovni.hr/Hina

   To je šesti mjesec zaredom kako nezaposlenost pada na mjesečnoj razini, a peti mjesec zaredom kako se bilježi smanjenje broja nezaposlenih i na godišnjoj razini, na što imaju utjecaja i sezonska kretanja.

   Krajem kolovoza u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su 289.889 nezaposlene osobe, što je smanjenje za 2,1 posto ili za 6.205 osoba u odnosu na srpanj, dok je na godišnjoj razini, u usporedbi s kolovozom 2013., broj nezaposlenih manji za 7,6 posto ili za 23.786 osoba, objavio je danas HZZ.

   Čitaj dalje

  • 09. 09. 2014.

   RBA: Teška situacija na tržištu rada

   Analize

   Lider/Hina

   U srpnju je nastavljen rast broja zaposlenih na mjesečnoj razini, što se zahvaljuje sezonskim kretanjima, dok je na godišnjoj razini zaposlenost pala, što ukazuje na i dalje tešku situaciju na tržištu rada, ocjenjuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

   Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), broj ukupno zaposlenih u srpnju je iznosio 1,37 milijuna, što je 0,6 posto ili 8.781 osoba više nego u lipnju.

   Čitaj dalje

  • 09. 09. 2014.

   Smije li vam šef nakon posla poslati e-mail?

   ANTISTRESNI ZAKON

   Njemačka najavila zabranu poslovnih online kontakata izvan radnog vremena, Hrvatima takva ideja zanimljiva

   AUTORI: Petra Maretić Žonja, Marina Šunjerga

   (VEČERNJI LIST) Koliko vam se puta dogodilo da vam šef i nakon radnog dana putem maila zada novi radni zadatak? Ili da očekuje od vas da ste dostupni i nakon odlaska s posla pa se i naljuti na vas ako mu se ne javite sa slobodnog vikenda ili u kasnim večernjim satima?

   Čitaj dalje

  • 08. 09. 2014.

   KOLUMNA: Vlada otkrila toplu vodu

   Iza pozornice Branka Podgornika

   Autor: Branko Podgornik

   Odlukom da sniženim porezima poveća plaće, Vlada je neizravno priznala da njezina politika štednje ne daje rezultate, ni u smanjenju državnih dugova, niti u gospodarstvu. Naprotiv, posljedice višegodišnjeg stiskanja javne i osobne potrošnje su porazne

   (Novilist.hr) Odlukom da sniženim porezima poveća plaće, Vlada je neizravno priznala da njezina politika štednje ne daje rezultate, ni u smanjenju državnih dugova, niti u gospodarstvu. Naprotiv, posljedice višegodišnjeg stiskanja javne i osobne potrošnje su porazne. Gospodarstvo i zaposlenost već šest godina beznadno padaju, a javni dug vrtoglavo raste.

   Čitaj dalje

  • 04. 09. 2014.

   Promjena poreza na dohodak ide još ove godine: Najviša stopa na plaće iznad 13.200 kuna

   NAJAVA PREMIJERA I MINISTRA FINANCIJA

   Milanović je na konferenciji za novinare rekao da su izmjene poreza na dohodak usmjerene k povećanju konkurentnosti i potrošnji, a u uvjeren je da će mnogi poslodavci iskoristiti mogućnost i povećati plaće svojim zaposlenicima
   (Novilist.hr) ZAGREB Premijer Zoran Milanović i ministar financija Boris Lalovac najavili su danas izmjene poreza na dohodak, kojima će se s 2.200 na 2.600 povećati iznos osobnog odbitka, a prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto, sa sadašnjih 8.800, podići na 13.200 kuna.

   Čitaj dalje

  • 04. 09. 2014.

   Sever: Vlada ne zna upravljati, trči za vlastitim repom

   Krešimir Sever, Ivica Mudrinić i Pero Lučin na predstavljanju izvješća o konkutentnosti

   KRITIKA: HRVATSKA POGORŠALA KONKURENTNOST

   Investitorima je, po ocjeni poslodavaca, u vrhu zapreka nedjelotvorna državna administracija, politička nestabilnost, korupcija, porezi i dostupnost kredita

   (NOVI LIST) ZAGREB » Hrvatska je pala za dva mjesta na ljestvici svjetske globalne konkurentnosti, prema izvješću Svjetskog gospodarskog foruma za ovu godinu. Lani je Hrvatska je bila na 75. mjestu od 144 države, a sada je došla na 77. poziciju, ponajprije zbog nedjelotvorne državne administracije. To su pokazali rezultati redovite ankete među voditeljima poduzeća, koje je jučer objavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK), sastavljeno od predstavnika poslodavaca, sindikata, Vlade i sveučilišta.

   Čitaj dalje

  • 03. 09. 2014.

   Ljestvica globalne konkurentnosti: Nismo privlačni za investicije

   (HRT) Švicarsko je gospodarstvo i dalje najkonkurentnije u svijetu, dok je Hrvatska na listi konkurentnosti 144 državepala sa 75. na 77. mjesto, pokazuje izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) za 2014./2015. godinu.

   Nazadovanje Hrvatske za dva mjesta na ljestvici globalne konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u odnosu na prošlu godinu pokazuje da ona nije privlačna za investicije te da je potrebno provesti reformu javne uprave i poticati inovativnosti, rečeno je na novinskoj konferenciji Nacionalog vijeća za konkurentnost (NVK).

   Čitaj dalje

  • 02. 09. 2014.

   Sindikat Preporod protiv rezanja dodataka na plaće prosvjetara

   UDAR NA UČITELJE

   Autor:Biljana Savić

   Hajka i udar na postojeće dodatke u osnovnom i srednjem školstvu uvod je u novo smanjenje učiteljskih i nastavničkih plaća, jer hrvatska je Vlada odustala od predizbornog obećanja ujednačavanja plaća u javnom sektoru i čini upravo suprotno – cementira i produbljuje postojeće razlike

   (Novilist.hr) RIJEKA– Hajka i udar na postojeće dodatke u osnovnom i srednjem školstvu uvod je u novo smanjenje učiteljskih i nastavničkih plaća, jer hrvatska je Vlada odustala od predizbornog obećanja ujednačavanja plaća u javnom sektoru i čini upravo suprotno – cementira i produbljuje postojeće razlike.

   Čitaj dalje

  • 02. 09. 2014.

   Dodaci na plaće su čuđenje u svijetu

   COP je srećom razotkrio mračne tajne, čudo neviđeno, očito prisutno samo u Hrvatskoj u kojoj radnici u državnim i javnim službama poslodavcu krv piju na slamčicu

   (NOVI LIST, 2. rujna 2014.) Reda u plaće treba uvesti. Tu rečenicu slušamo već godinama i ona se prije svega odnosi na zaposlene u državnim i javnim službama. S obzirom na kuknjavu i periodično otkrivanje iznosa proračunske mase za plaće moglo bi se zaključiti kako svaki radnik zaposlen bilo u državnim ili javnim službama sam sebi svakog mjeseca određuje iznos primanja kojeg mu je poslodavac dužan isplatiti.

   Čitaj dalje

  • 01. 09. 2014.

   MMF: I građani bi trebali odlučivati o proračunu

   Poslovni.hr/Hina

   Formalno uključivanje građana u odlučivanje o proračunu jedna je od ključnih novosti u novom Kodeksu fiskalne transparentnosti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

   Formalno uključivanje građana u odlučivanje o proračunu jedna je od ključnih novosti u novom Kodeksu fiskalne transparentnosti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), no Hrvatska zasad ne zadovoljava ni temeljnu praksu uključivanja javnosti u taj proces, navodi se u danas objavljenom osvrtu Instituta za javne financija (IJF) na taj kodeks.

   Čitaj dalje

  • 30. 08. 2014.

   Ne režite, nismo svi paraziti!

   ŠIFRA 367

   (SLOBODNA DALMACIJA) Vladina namjera da u paketu mjera koje bi trebale reducirati deficit državnog proračuna ukine i dio dodataka na plaće u državnom i javnom sektoru podigla je na noge sindikaliste.

   - Namjerno se barata brojkama o silnim dodacima kako bi javnost stekla dojam da su svi državni i javni zaposlenici paraziti. Valjda je netko do sad morao shvatiti da nešto nije u redu s ekonomskom politikom koja se oslanja samo na rezanja, kad već 11. kvartal zaredom pada BDP – kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

   Čitaj dalje

  • 30. 08. 2014.

   Mladi u Europi bez posla i perspektive

   GOSPODARSTVO

   7,5 milijuna mladih u Europi je bez posla ili izučenog zanata, pokazuju rezultati jedne nove studije. Skupi europski programi za zapošljavanje do sada to nisu mogli promijeniti. U čemu je problem?

   (Deutsche Welle) Švicarska ima gotovo osam milijuna stanovnika. Gotovo isto toliko mladih u Europi ne može pronaći posao ili mjesto za izučavanje zanata. Ovaj alarmantni podatak je rezultat studije „Nezaposlenost mladih u Europi“ koju je Centar za europska ekonomska istraživanja (ZEW) uradio po nalogu zaklade Robert-Bosch. U 2012. godini je bez posla i kvalifikacija bio svaki drugi mladi Španjolac. Slično je i u Grčkoj.

   Čitaj dalje

  • 29. 08. 2014.

   Još nezabilježeno: BDP tone, a Vlada koju svi krive stabilna

   Gospodarstvo

   (HRT) Oporbene stranke jednoglasne su oko toga da je pad hrvatskog gospodarstva u drugom tromjesečju 0,8 posto na godišnjoj razini očekivan, a odgovornim za takvo stanje smatraju Vladu koja odgađa reforme te je, tvrde, nesposobna izvući zemlju iz krize.

   Kontinuirani pad BDP-a ukazuje da se u Hrvatskoj odgađaju nužne reforme već godinama, izjavio je Krešimir Bubalo (HDSSB). Prozivajući Vladu zbog nesposobnosti, poručio je kako nismo iskoristili članstvo u EU te nam ono postaje teret.

   Čitaj dalje

  • 29. 08. 2014.

   Obrazovani kuhaju kave, a nekvalificirani obavljaju poslove opasne za život

   Neosposobljen radnik na opasnom radnom mjestu recept je za katastrofu

   EKSPLOATACIJA RADNIKA

   Neki radnici prijave problem, ali mole sindikate da ne reagiraju, kaže Sever

   (GLAS SLAVONIJE) Koliko je "Lidija Mraz" u Hrvatskoj, nemoguće je znati. Slučaj čistačice koja je morala asistirati na operaciji pacijenta u bjelovarskoj bolnici potegnuo je pitanje o kvalificiranosti i prekvalificiranosti radnika.

   No, kad toga ima u zdravstvu, može se očekivati, reći će Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, da se i u drugim djelatnostima, posebice u privatnom sektoru, djelatnike maksimalno iskorištava za razne poslove. Bez obzira na to je li riječ o nekvalificiranim radnicima kojima, poput bjelovarske čistačice, bude ponuđen posao za koji nisu osposobljeni ili, još gore, da je kvalificiranim radnicima ponuđen posao ispod granice dostojanstva.

   Čitaj dalje

  • 29. 08. 2014.

   U plaće se neće dirati, ali u dodatke... - sindikati na nogama

   (HRT) Ministri u Vladi slažu se da treba uvesti reda u sustav dodataka na plaće u državnim i javnim službama budući da je centralni obračun plaća (COP) pokazao kako je broj dodataka veći od 300, a više pojedinosti znat će se nakon rebalansa proračuna, najavio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

   Nije htio odgovoriti na pitanje kolike uštede očekuje, kazavši kako će se više znati nakon rebalansa proračuna. U plaće i mirovine se generalno ne dira - to je poruka, a sve druge stavke su u procesu preispitivanja. Ali ne mogu vam ništa više reći dok prijedlog rebalansa ne bude vani, rekao je Grčić.

   Čitaj dalje

  • 28. 08. 2014.

   Sindikati protiv rezanja dodataka na plaće

   ODBACILI VLADINU NAJAVU

   "Stječe se dojam da u javnom sektoru rade sami paraziti kojih je previše, ništa ne rade, a primaju goleme plaće i dodatke. Istina je, međutim, drugačija. Veliki dio zaposlenih prima plaće koje ne dosežu ni prosječnu plaću od 5.500 kuna, pa se upravo kroz dodatke uspjelo postići da budu koliko-toliko pristojne", kaže Sever

   (Novilist.hr) ZAGREB-Sindikati su danas unaprijed odbacili Vladinu najavu da bi se kroz uvođenje reda u sustav dodataka na plaće moglo smanjiti masu za plaće u javnim i državnim službama.

   Čitaj dalje

  • 26. 08. 2014.

   Dilanje poreznog optimizma

   (NOVI LIST) Hoće li domaće trgovine preživjeti stampedo građana? Oni, naravno zaposleni, već su u niskom startu. Čekaju da se semafor zazeleni pa će trkom u kupovinu. Možda će se zazelenit u listopadu. Možda u siječnju iduće godine što će taman dobro doći za izbjegavanje siječanjske depresije. Kako reče jedan od ministara, porast će plaće milijun zaposlenih. Što hoće reći da će 360-tak tisuća zaposlenih ostati zakinuto, jer im plaće neće rasti. Oni će ostati doma i neće se odati poroku potrošnje.

   Čitaj dalje