Pregled svih novosti

  • 29. 08. 2014.

   Još nezabilježeno: BDP tone, a Vlada koju svi krive stabilna

   Gospodarstvo

   (HRT) Oporbene stranke jednoglasne su oko toga da je pad hrvatskog gospodarstva u drugom tromjesečju 0,8 posto na godišnjoj razini očekivan, a odgovornim za takvo stanje smatraju Vladu koja odgađa reforme te je, tvrde, nesposobna izvući zemlju iz krize.

   Kontinuirani pad BDP-a ukazuje da se u Hrvatskoj odgađaju nužne reforme već godinama, izjavio je Krešimir Bubalo (HDSSB). Prozivajući Vladu zbog nesposobnosti, poručio je kako nismo iskoristili članstvo u EU te nam ono postaje teret.

   Čitaj dalje

  • 29. 08. 2014.

   Obrazovani kuhaju kave, a nekvalificirani obavljaju poslove opasne za život

   Neosposobljen radnik na opasnom radnom mjestu recept je za katastrofu

   EKSPLOATACIJA RADNIKA

   Neki radnici prijave problem, ali mole sindikate da ne reagiraju, kaže Sever

   (GLAS SLAVONIJE) Koliko je "Lidija Mraz" u Hrvatskoj, nemoguće je znati. Slučaj čistačice koja je morala asistirati na operaciji pacijenta u bjelovarskoj bolnici potegnuo je pitanje o kvalificiranosti i prekvalificiranosti radnika.

   No, kad toga ima u zdravstvu, može se očekivati, reći će Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, da se i u drugim djelatnostima, posebice u privatnom sektoru, djelatnike maksimalno iskorištava za razne poslove. Bez obzira na to je li riječ o nekvalificiranim radnicima kojima, poput bjelovarske čistačice, bude ponuđen posao za koji nisu osposobljeni ili, još gore, da je kvalificiranim radnicima ponuđen posao ispod granice dostojanstva.

   Čitaj dalje

  • 29. 08. 2014.

   U plaće se neće dirati, ali u dodatke... - sindikati na nogama

   (HRT) Ministri u Vladi slažu se da treba uvesti reda u sustav dodataka na plaće u državnim i javnim službama budući da je centralni obračun plaća (COP) pokazao kako je broj dodataka veći od 300, a više pojedinosti znat će se nakon rebalansa proračuna, najavio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

   Nije htio odgovoriti na pitanje kolike uštede očekuje, kazavši kako će se više znati nakon rebalansa proračuna. U plaće i mirovine se generalno ne dira - to je poruka, a sve druge stavke su u procesu preispitivanja. Ali ne mogu vam ništa više reći dok prijedlog rebalansa ne bude vani, rekao je Grčić.

   Čitaj dalje

  • 28. 08. 2014.

   Sindikati protiv rezanja dodataka na plaće

   ODBACILI VLADINU NAJAVU

   "Stječe se dojam da u javnom sektoru rade sami paraziti kojih je previše, ništa ne rade, a primaju goleme plaće i dodatke. Istina je, međutim, drugačija. Veliki dio zaposlenih prima plaće koje ne dosežu ni prosječnu plaću od 5.500 kuna, pa se upravo kroz dodatke uspjelo postići da budu koliko-toliko pristojne", kaže Sever

   (Novilist.hr) ZAGREB-Sindikati su danas unaprijed odbacili Vladinu najavu da bi se kroz uvođenje reda u sustav dodataka na plaće moglo smanjiti masu za plaće u javnim i državnim službama.

   Čitaj dalje

  • 26. 08. 2014.

   Dilanje poreznog optimizma

   (NOVI LIST) Hoće li domaće trgovine preživjeti stampedo građana? Oni, naravno zaposleni, već su u niskom startu. Čekaju da se semafor zazeleni pa će trkom u kupovinu. Možda će se zazelenit u listopadu. Možda u siječnju iduće godine što će taman dobro doći za izbjegavanje siječanjske depresije. Kako reče jedan od ministara, porast će plaće milijun zaposlenih. Što hoće reći da će 360-tak tisuća zaposlenih ostati zakinuto, jer im plaće neće rasti. Oni će ostati doma i neće se odati poroku potrošnje.

   Čitaj dalje

  • 26. 08. 2014.

   Pismo Sindikata pravosudne policije ministru pravosuđa

   Poštovani gospodine ministre….

   SPPH - Putem medija hrvatska je javnost upoznata lošim stanjem u zatvorskom sustavu koji je rezultirao u posljednje vrijeme s tri bijega zatvorenika.
   Iz istupa Vašeg pomoćnika Ivice Šimca doznaje se da stanje u zatvorskom sustavu nikada nije bilo bolje, da imamo dovoljan broj izvršitelja, te da za propuste u Zatvoru u Zadru nitko nije kriv, a u Zatvoru u Puli okrivljena su trojca neposrednih izvršitelja (pravosudna policajaca).
   U oba zatvora nadležni u Upravi za zatvorski sustav nisu pronašli propuste u organizaciji i donošenju sigurnosnih procjena neposrednih rukovoditelja tj. upravitelja i načelnika Odjela osiguranja.

   Čitaj dalje

  • 25. 08. 2014.

   Zaposlenicima Čistoće poručeno da će koji dan raditi na crno

   PRIČA IZ HRVATSKE: AGONIJA AGENCIJSKIH RADNIKA U ZAGREBAČKOM HOLDINGU – UGOVOR ISTEKAO, NOVO POTPISIVANJE U SRIJEDU

   U pitanju je oko 180 radnika koji su imali ugovore s agencijom Adria

   (NOVI LIST) ZAGREB»Radnici prve smjene zagrebačke Čistoće, oni koji su zaposleni preko agencije za zapošljavanje Adria, danas će raditi na crno. Njihov ugovor s agencijom Adria istekao je s jučerašnjim danom, ali direktor Čistoće Miljenko Benko svojim rukovoditeljima e-mail porukom dao je naputak da se radnici rasporede na poslove.

   Čitaj dalje

  • 25. 08. 2014.

   SINDIKAT: Inspektora Marina Kustića branit ćemo po svaku cijenu

   Veliki »valovi« nezadovoljstva digli su se u nacionalnom brodaru zbog trajekata izgrađenih u Uljaniku

   (NE) KAŽNJAVAJTE GLASNIKA! SUKOB MIŠLJENJA KLJUČNIH KADROVA JADROLINIJE OKO NOVIH BRODOVA IZ ULJANIKA PRIJETI NOVOM ESKALACIJOM

   Vrh Jadrolinije navodno razmišlja kazniti inspektora za razvoj i investicije zbog negativnog stručnog mišljenja oko trajekata »Kornati« i »Brač«pa su Radničko vijeće i Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova unaprijed su stali u obranu. Sindikat je, neslužbeno doznajemo, spreman i na štrajk

   Robert FRANK

   (NOVI LIST) Novogradnje »Kornati« i »Brač«, oba trajekta, roba su s greškom. Očekujem da Uprava Jadrolinije, ako se steknu uvjeti po potpisanim Dodacima osnovnom Ugovoru, raskine Ugovor s brodogradilištem Uljanik za druge dvije novogradnje, otvoreno i bez zadrške rekao je na zadnjoj sjednici Nadzornog odbora Jadrolinije jedan njegov član.

   Čitaj dalje

  • 25. 08. 2014.

   Mjere štednje urodile plodom - dva bijega u dva dana

   www.spph.hr – Sindikat pravosudne policije Hrvatske davno je shvatio da već duže vrijeme nešto ne štima u zatvorskom sustavu i o tome je pravodobno i dobronamjerno obavijestio mjerodavne u Upravi za zatvorski sustav, štiteći na taj način integritet svih zaposlenih u kaznenim tijelima.
   Našim dopisom broj SPPH-38/2014, od 07. srpnja 2014 godine obratili smo se pomoćniku ministra Ivici Šimcu i upozorili ga da će politika organizacije rada koju provodi u Upravi za zatvorski sustav dovesti do potpunog kolapsa sustava, jer uštede na teret sigurnosti nisu dugoročno održive, niti se smiju poduzimati.

   Čitaj dalje

  • 23. 08. 2014.

   Stiglitz: Eurozona je napravila fatalne greške, mora mijenjati politiku

   RIJEČ AUTORITETA

   Autor/izvor: SEEbiz / Bloomberg

   LONDON - Proračunske mjere koje su uvele zemlje eurozone kao odgovor na dužničku krizu bile su "katastrofalna greška", smatra Nobelovac Joseph Stiglitz.
   Uz to, ekonomski rast u regiji je zaustavljen, smatra poznati ekonomist. On je u intervjuu agenciji Bloomberg, na marginama susreta laureata Nobelove nagrade u njemačkom gradu Lindau, kazao da velika nezaposlenost u eurozoni i slab tempo ekonomskog rasta ukazuju na nedostatke politike koja se provodi u okviru borbe s krizom.

   Čitaj dalje

  • 23. 08. 2014.

   Imamo dva zavoda za zaštitu na radu

   Za zaštitu na radu u Hrvatskoj se potroši čak 600 milijuna kuna

   (SLOBODNA DALMACIJA) Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je imenovalaAnu Šijaković, sudsku vještakinju za sigurnost i zaštitu na radu, privremenom ravnateljicom novog Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

   Osnivanje novog zavoda pod okriljem Ministarstva rada potez je koji ostavlja dojam kako su hrvatski građani na svojim radnim mjestima ugroženi više od prosjeka. Ubuduće će se problematikom sigurnosti na radu uz postojeći zavod baviti još jedan.

   Čitaj dalje

  • 23. 08. 2014.

   Sindikati se vraćaju u GSV?

   RATNE SJEKIRE ZAKOPANE: SOCIJALNI DIJALOG NASTAVLJA SE NA JESEN

   Čelnik SSSH kaže da nema mjesta optimiznu, ali očekuje puno bolji dijalog u predizbornoj godini, pa »nema razloga da ne nastavimo tripartitni dijalog«

   (NOVI LIST) ZAGREB»Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pozvao je sindikalne centrale da se vrate u Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) i nastave dijalog s Vladom i poslodavcima. Sindikati su ministru na poziv trebali odgovoriti do idućeg tjedna, ali taj je rok prolongiran do iza 11. rujna s obzirom da dio sindikalnih centrala eventualnu odluku o povratku u GSV treba donijeti na svojim glavnim tijelima.

   Čitaj dalje

  • 22. 08. 2014.

   Sever: Radniku na minimalcu će plaća porasti za 1 posto, a onom koji zarađuje 20.000 kuna za 5 posto

   Piše: J.C.

   (Index.hr) ONI KOJIMA je pomoć najpotrebnija, dobit će najmanje, tvrdi Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, u otvorenom pismu povodom najava o rastu plaća zbog promjena poreza na dohodak.

   Iako javnost još ne raspolaže s konkretnim informacijama o tome kako će se porezni sustav točno mijenjati, već su počele računice kome će i za koliko porasti plaća. U računanje su se bacili i sindikati, iako se i dalje, kako kaže Sever, radi o "jednadžbi s previše nepoznanica".

   Čitaj dalje

  • 21. 08. 2014.

   Najava većih plaća ujedinila sindikate i poslodavce

   GOSPODARSTVO

   (HRT) Od 1. listopada kreće mini porezna reforma. Vlada će smanjiti porezni pritisak na plaće. Premijer Zoran Milanović je odlučio ispraviti loš potez svoje vlade i o tome je izvijestio članove predsjedništva SDP-a koje je danas održalo sjednicu na Iblerovom trgu. Vlada planira odluku donijeti u rujnu, a primjena bi krenula od 1. listopada. Jedina dvojba mjerodavnih u Ministarstvu financija je tehničke prirode - mogu li poslodavci u mjesec dana prilagoditi sustav novom obračunu plaća.

   Čitaj dalje

  • 20. 08. 2014.

   Rasterećenje: Evo za koliko će rasti plaće

   3 POTEZA

   Vlada u rujnu ne bi ukidala najveću stopu poreza na dohodak od 40 posto, ali bi povećala granicu od koje će se ona primjenjivati

   AUTOR: Ljubica Gatarić

   Ministar financija Boris Lalovac najavio je da će na rujanskom rebalansu proračuna povećati neoporezivi dio plaće kako bi se potaknula potrošnja u državi. Još nema točnih parametara, ali očekuje se povećanje neoporezive osnovicesa 2200 na 2400 ili 2600 kuna, što bi radnicima koji mjesečno zarađuju oko4500 kunana ruke i manje donijelo povišicuod 24 do 48 kuna.

   Čitaj dalje

  • 18. 08. 2014.

   Život na minimalcu: da bi platili struju, ljudi poste; Stručnjaci: Nema šanse da bi se naši političari snašli s takvim budžetom

   GLADUJEMO

   (SLOBODNA DALMACIJA) Kad su sindikati svojedobno bili pozivali političare da pokušaju preživjeti mjesec s minimalnom plaćom, odbili su to s obrazloženjem da bi to bila demagogija. No, za njih bi to bio samo jedan mjesec takvog života, preživjeli bi na unutarnjim tjelesnim zalihama koje su akumulirali na službenim večerama i ručkovima. Još bi im i dobro došlo za liniju. Za oko 70.000 zaposlenih koji primaju minimalnu plaću i njihove obitelji, kao i za 70 posto zaposlenih koji zarađuju manje od prosječne plaće, to je stvaran život.

   Čitaj dalje

  • 18. 08. 2014.

   Fali novca pa je korisnika mjera za zapošljavanje tri puta manje

   Početkom travnja osigurano je 100 milijuna kuna za zapošljavanje mladih * Foto: D. LOVROVIĆ

   BURZA RADA: OBRAĐENI ZAHTJEVI ZA AKTIVNE MJERE ZAPOŠLJAVANJA IZ STUDENOG 2013.

   U prvih sedam mjeseci 2014. u program je uključeno 9.943 novih korisnika, a u istom periodu lani u mjere zapošljavanja bilo je novouključeno 28.571 osoba.Ukupno je mjerama obuhvaćeno 38.236 korisnika

   Gabrijela GALIĆ

   (NOVI LIST) ZAGREB»Mjerama aktivne politike zapošljavanja u prvih sedam mjeseci ove godine obuhvaćeno je gotovo tri puta manje novih korisnika nego u istom periodu prošle godine.

   Čitaj dalje

  • 14. 08. 2014.

   TTIP: deset prijetnji Europljanima

   Wolf Jäcklein

   (Le Monde Diplomatique) Uspostava transatlantske slobodnotrgovinske zone podrazumijeva usklađivanje propisa o sigurnosti i radnog prava s obje strane Atlantika. Dosadašnje iskustvo pokazuje da “harmonizacija” u tom pogledu redovito predstavlja “harmonizaciju nadolje” – prema najmanjem zajedničkom nazivniku. Za Europljane to bi značilo uvoz američkih pravila igre, po mnogočemu regresivnijih od postojećih

   Čitaj dalje

  • 14. 08. 2014.

   Gotovo 7.500 poduzetnika ne isplaćuje plaće svojim radnicima

   ČAK 28.000 ZAPOSLENIH TRI MJESECA ZAREDOM BEZ ZARAĐENOG NOVCA

   Riječ je o poduzetnicima koji su tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće

   (Novilist.hr) ZAGREB - Porezna uprava objavila je danas na svojim mrežnim stranicama ažurirani popis poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, a takvih je po današnjim pokazateljima ukupno 7.461 sa 27.534 zaposlenih.

   Čitaj dalje

  • 13. 08. 2014.

   Evo gdje su nestali nezaposleni s burze!

   Piše: Ivana Miković

   (Index.hr) HRVATSKA po prvi put u posljednje dvije godine ima manje od 300 tisuća nezaposlenih? Nažalost, službeni podaci kojima se hvale vladajući daleko su od istine. Ne, Hrvatska nije bez da je itko prstom maknuo nekim čudom preko noći doživjela gospodarski procvat i eksploziju na tržištu rada - realna brojka onih "u najboljim godinama" koji su bez posla čak je i usprkos sezonskim zapošljavanjima znatno veća i premašuje 600 tisuća ljudi.

   Čitaj dalje

  • 13. 08. 2014.

   Postajemo zemlja staraca, to će dodatno usporiti rast gospodarstva i oporavak

   DO 2031. ČAK 17 % HRVATA MANJE

   Broj starijih od 75 godina bit će 2031. dvostruko veći nego 2001. godine

   (GLAS SLAVONIJE) Još donedavno bilo je posve oportuno čitati vijesti koja zemlja ima veći broj stogodišnjaka.

   Potom smo, bar u Europi, prešli na priču kako ćemo podižući letvicu za odlazak u mirovinu raditi gotovo do praga sedmog desetljeća životne dobi, da bi se naposljetku došlo do konstatacije kako će “starenje stanovništva diljem svijeta kočiti razvitak gospodarstva.”

   Čitaj dalje

  • 12. 08. 2014.

   Kapitulacija države

   (NOVI LIST) Kod vas se ne isplaćuju plaće? Kako je to moguće? I ljudi dolaze na posao iako nisu plaćeni? Ali, kako je to moguće? Pitanja su to s kojima se predstavnici domaće sindikalne scene redovito susreću na europskim i međunarodnim skupovima. Pitanja, redovito postavljana s dubokom nevjericom uslijede nakon što sindikalna braća i sestre čuju podatke o gospodarsko-socijalnim pokazateljima u Hrvatskoj, stanju socijalnog dijaloga, odnosno socijalnog partnerstva bilo da je riječ o bipartitnoj ili tripartitnoj razini.

   Čitaj dalje

  • 11. 08. 2014.

   Nezaposlenost i dalje pada

   HZZ:

   Lider/HRT

   Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirane su 296.094 nezaposlene osobe, što je smanjenje za 2,9 posto ili za 8.831 osobu u odnosu na lipanj. Na godišnjoj razini, u usporedbi sa srpnjem 2013., broj nezaposlenih manji je za 6,4 posto ili za 20.152 osobe, objavio je danas HZZ na svojim web stranicama.

   Čitaj dalje

  • 11. 08. 2014.

   Hrvatske šume u rujnu otpuštaju 500 inženjera šumarstva

   Božica Babić

   Zbog nove sistematizacije Sindikat šumarstva žalio se i premijeru te napravio vlastitu računicu.

   (POSLOVNI DNEVNIK) Uprava Hrvatskih šuma kojom predsjeda Ivan Pavelić izradila je novu sistematizaciju poslova i radnih mjesta te utvrdila višak od oko 500 radnika, uglavnom visoke i srednje stručne spreme (inženjeri i tehničari šumarstva), kojima će otkazi ugovora o radu biti uručeni vjerojatno početkom rujna. Dok u Upravi Hrvatskih šuma kažu da se radi o nastavku procesa racionalizacije poslovanja, u Hrvatskom sindikatu šumarstva su na nogama. Predsjednik sindikata Željko Kalauz o namjeri Uprave izvijestio je premijera Zorana Milanovića, potpredsjednika Sabora Milorada Batinića, ministre Tihomira Jakovinu i Miranda Mrsića te Nadzorni odbor Šuma.

   Čitaj dalje

  • 10. 08. 2014.

   Manje poslodavaca koji ne isplaćuju plaće radnicima

   SMANJUJE SE LISTA

   (NOVI LIST) ZAGREB»Lista poslodavaca koji u prvih pet mjeseci ove godine nisu isplatili plaće radnicima, lagano se smanjuje. Od 15. srpnja kada je Porezna uprava objavila listu na kojoj se našlo ukupno 7.037 poduzeća, obrtnika i samostalaca (bez tvrtki koje su na listi završile temeljem zapisnika inspektora rada) plaće je radnicima isplatilo 526 poslodavaca.

   Čitaj dalje