Pregled svih novosti

  • 24. 04. 2015.

   U Saboru održana konferencija o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu

   (www.sabor.hr) Zagreb - Odbor za europske poslove organizirao je u Hrvatskom saboru konferenciju o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP).

   TTIP je sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država o čijem sklapanju pregovaraju Europska komisija i Vlada SAD-a. Pregovori o TTIP-u započeli su u srpnju 2013. te je do sada održano osam krugova pregovora, dok se deveti krug upravo održava u Washingtonu.

   Čitaj dalje

  • 24. 04. 2015.

   Više od trećine mladih rado bi otišlo iz Hrvatske

   ONLINE ISTRAŽIVANJE

   (NOVI LIST) ZAGREB » Više od trećine mladih učestalo razmišlja o preseljenju u inozemstvo, 53 posto ponekad razmišlja o tome, a 66 posto zaposlenih mladih osoba tvrdi da im financijski pomažu roditelji ili partneri, pokazalo je istraživanje Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.
   U sklopu projekta »Za rad spremni« provedeno je istraživanje putem online upitnika, u kojem je sudjelovalo gotovo tri tisuće osoba između 18 i 30 godina, od čega oko 77 posto žena i 23 posto muškaraca.

   Čitaj dalje

  • 24. 04. 2015.

   Vlada u borbu protiv krize s desetak novih povjerenstava

   Vlada u Nacionalnom programu reformi ne nudi konkretne mjere za učinkovite promjene * Foto: D. JELINEK

   NAČELNO REFORME, U STVARNOSTI PLANOVI: BANSKI DVORI I DALJE BEZ KONKRETNIH MJERA

   Osnovat će se i radna skupina koja bi trebala analizirati 26 socijalnih naknada i poreznih olakšica. Najavljeno je i povjerenstvo za praćenje provedbe Zakona o stečaju potrošača, iako zakon još nije usvojen

   Jagoda MARIĆ

   (NOVI LIST) ZAGREB » U Nacionalnom programu reformi koje bi trebale stvoriti učinkovitiju državu i mijenjati način na koji se troši javni novac, a Vlada ga je usvojila jučer, najavljuje osnivanje najmanje desetak povjerenstva ili radnih skupina zaduženih za to da tek isplaniraju kako će izgledati reforma u pojedinom području.

   Čitaj dalje

  • 23. 04. 2015.

   Sindikati za 1. maj pozivaju u Sisak

   ZA SPAS INDUSTRIJE I RADNIH MJESTA

   (NOVI LIST) ZAGREB » Obilježavanje Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, i prosvjedni skup u organizaciji pet sindikalnih središnjica ove će se godine održati u Sisku pod sloganom »Za spas industrije i radnih mjesta«, najavili su u srijedu sindikalni čelnici na konferenciji za novinare.
   Sindikalci će se okupiti na sisačkoj gradskoj tržnici od 9 do 10 sati, između 10 i 10,30 sati formirat će prosvjednu povorku i krenuti gradskim ulicama prema Velikom Kaptolu, gdje će biti održani prigodni govori. Sindikati očekuju oko 1500 sudionika, a nadaju se da će im se pridružiti i građani.

   Čitaj dalje

  • 21. 04. 2015.

   Ustavni sud odbio referendumsko pitanje o monetizaciji autocesta

   (HRT) Ustavni sud zabranio je referendum o davanju hrvatskih autocesta u koncesiju, takozvanu monetizaciju, koji im je Hrvatski sabor poslao na ocjenu ustavnosti.

   Odluku su objavili na internetskoj stranici suda, a donesena je u slučaju da Vlada pokrene novi postupak za sklapanje, kako se navodi u odluci, istog ili bitno sličnog pravnog posla od kojeg su Banski dvori već prije odustali.

   Čitaj dalje

  • 21. 04. 2015.

   Država od javnih tvrtki uzima još 600, agencije »kraće« za 500 mil. kn

   Jučer je pala odluka da se kasa javnih poduzeća, koja su lani poslovala s dobiti, isprazni za dodatnih 600 milijuna kuna * Foto: D. JELINEK

   LALOVAC I GRČIĆ ODRADILI »DOMAĆU ZADAĆU« IZ BRUXELLESA NOVE MJERE ZA SMANJENJE PRORAČUNSKOG DEFICITA

   VLADIN PAKET MJERA

   U proračun će tako u ovoj godini od dobiti javnih poduzeća biti ukupno preneseno 1,6 milijardi kuna. Namjerno se išlo s višim fiskalnim naporom jer se očekuje da će Europska komisija prema nekim mjerama imati određene rezerve, kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić

   Gabrijela GALIĆ

   (NOVI LIST) ZAGREB » Vlada je izradila dodatne mjere s ciljem smanjenja proračunskog deficita te će Europskoj komisiji dostaviti paket mjera ukupno teških 2,09 milijardi kuna.

   Čitaj dalje

  • 17. 04. 2015.

   Tražimo očitovanje zastupnika o TTIP-u, kao i pokretanje široke javne rasprave o sporazumu

   (H-ALTER) Pozivamo zastupnike i zastupnice da se očituju o TTIP-u i CETA-i te da pokrenu javnu raspravu o ovim sporazumima, koji imaju dalekosežne posljedice na sve sfere društva, pozvali su jutros ispred Hrvatskog sabora predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva okupljeni oko inicijative za zaustavljanje štetnih trgovinskih i investicijskih sporazuma.

   "Globalni dan akcije protiv tajnih sporazuma TTIP i CETA održava se diljem Europe i svijeta te se i Hrvatska upisuje na tu mapu.

   Čitaj dalje

  • 17. 04. 2015.

   Organizacije civilnog društva i sindikati traže javnu raspravu o TTIP-u i CETA-i

   NHS - Zbog zatvorenosti pregovaračkog procesa oko sporazuma TTIP i CETA te mogućih šteta po radnička prava, model upravljanja javnim dobrima, kvalitetu hrane, zaštitu okoliša i samu demokratičnost političkih procesa, ovi sporazumi nailaze na veliku zabrinutost građana, civilnog društva i sindikata s obje strane Atlantskog oceana.
   S obzirom da se itekako tiču i Hrvatske koja bi ih, kao punopravna članica Europske Unije, mogla i ratificirati, a zbog nedostatka javne rasprave o TTIP-u i CETA-i građanska inicijativa Zaustavimo TTIP, organizacije civilnog društva BRID, Zelena Akcija, GONG i sindikalne središnjice Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske danas su saborskim zastupnicima podijelili pismo kojim ih se poziva na javno očitovanje o transatlantskim trgovinskim i investicijskim sporazumima između EU te SAD-a ( TTIP) i Kanade (CETA).

   Čitaj dalje

  • 16. 04. 2015.

   SINDIKATI UPOZORAVAJU: Poskupljenje nije realno prikazano, nove trošarine veliki su udar na građane!

   Rezanje troškova

   Autor: M. Marić

   (Dnevno.hr) Sever naglašava da poskupljenje nije realno prikazano i da trošarina za gorivo od 20 lipa nikako ne iznosi samo 20 lipa. Na navedenu cijenu od 20 lipa dolazi još i PDV od 25 % što bi u konačnici iznosilo 25 lipa.

   Zahtjev Europske komisije za hitno rezanje dodatnih 1,3 milijarde kuna bit će novi udarac za, ni manje ni više, nego hrvatske građane.

   Čitaj dalje

  • 16. 04. 2015.

   Vlada povećala trošarine na gorivo i duhan

   Udar na vozače i pušače

   Lider/Hina

   Vlada je u četvrtak povećava trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo za po 20 lipa po litri, kao i trošarine na duhanske proizvode, te donijela odluku o odustajanju od monetizacije javnog duga hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka Zagreb pute koncesije.

   Ministar financija Boris Lalovac kaže kako će povećanje trošarina na gorivo povećati prihod državnog proračuna na godišnjoj razini za 450 milijuna kuna, a do kraja ove godine za 280 milijuna kuna. Tako se ukupni prihod proračuna od trošarina na energente u ovoj godini procjenjuje na 7,4 milijarde kuna.

   Čitaj dalje

  • 15. 04. 2015.

   Sindikalci hvale predsjednicu, kude premijera

   (HRT) Predsjednica se ranije danas sastala i s čelnicima sindikalnih središnjica, koji su pohvalilipredsjednicu zbog spremnosti za dijalog, a kudili premijera Zorana Milanovića da osobnu taštinu stavlja iznad interesa države.

   Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević kazao je kako su razgovarali o nepravdama u hrvatskom društvu, gospodarstvu koje je u rasulu i neosjetljivoj Vladi. Naveo je pritom primjere poduzeća na rubu provalije - šibenskog TLM-a, Uljanik TESU-a, 3. maj TIBO-a i 3. maj MID-a, te ustvrdio kako se, unatoč pozivima, premijer ne uključuje u rješavanje problema.

   Čitaj dalje

  • 15. 04. 2015.

   Gordana Jagar ponovno izabrana za predsjednicu Sindikata Porezne uprave Hrvatske

   Gordana Jagar, predsjednica SPUH-a

   10. i 11. travnja 2015. godine održana je Skupština Sindikata Porezne uprave Hrvatske (SPUH) na kojoj su pored sindikalnih povjerenika, zastupnika podružnica i tijela SPUH-a iz cijele Hrvatske nazočili i gosti: Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske, Jasna Kropf, pomoćnica ministra financija-ravnateljica Porezne uprave, Marijana Vuraić, zamjenica ravnateljice te Ingrid Žudih Koroman, pročelnica Područnog ureda Istra, Hrvatsko Primorje, Gorski Kotar i Lika.

   Čitaj dalje

  • 15. 04. 2015.

   Njemačka je ovako zaposlila mlade, može li to ponoviti i Hrvatska?

   HRVATSKA

   SPREMNE 72 MILIJARDE EURA

   Autor: tportal.hr/Hina

   Dvojni sustav obrazovanja koji ujedinjuje teoretsku i praktičnu nastavu, analiza potreba tržišta rada, povezivanje sustava obrazovanja i tvrtki, uvjet je za smanjenje stope nezaposlenosti mladih koja u Hrvatskoj iznosi više od 40 posto, istaknuto je u srijedu na konferenciji koju su organizirali Ured njemačke Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj, Zagrebačka inicijativa i Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora

   Čitaj dalje

  • 15. 04. 2015.

   Mrsić: Predstoje nam razgovori oko Zakona o plaćama i platnim razredima, smanjenja mirovina neće biti

   Ministar rada o aktualnim temama

   Autor: Portal Novilist.hr

   U državi smo već napravili reda, gledajući kolektivne ugovore.Sasvim sigurno treba napraviti reda i u agencijama. Imamo i javna poduzeća gdje također treba napraviti reda

   (Novilist.hr) Ministar rada Mirando Mrsić o ulaganju milijardi kuna pomoći EU Hrvatskoj za zapošljavanje, potrebi ujednačavanja plaća, kao i o porukama Europske komisije o potrebi novih smanjenja proračunskog manjka, govorio je u intervjuu koji je za NovuTV dao Mislavu Bagi.

   Čitaj dalje

  • 14. 04. 2015.

   Bruxelles od Hrvatske zatražio 'dodatni fiskalni napor'

   (HRT) Ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednik Vlade Branko Grčić donijeli su u Bruxelles paket mjera za smanjenje deficita. Predstavili suih u Europskoj komisiji, na sastanku s povjerenikom EK za ekonomske i financijske poslove Pierreom Moscovicijem. Ministri su sa sastanka izašli optimistični i smatraju da će Hrvatska izbjeći sve korektivne mjere koje su joj prijetile.

   Čitaj dalje

  • 14. 04. 2015.

   Čak ni MMF nije uspio dokazati da "fleksibilizacija" pomaže gospodarstvu

   Vrijedi podsjetiti da je MMF nakon izbijanja financijske krize 2008. godine zdušno tjerao zemlje na strogu politiku štednje, da bi nakon nekoliko godina priznao kako se malčice zanio i pogriješio te d

   Ante Pavić

   Fleksibilizacija radnih odnosa, kako se politički korektnim novogovorom naziva smanjenje radničkih prava, uvjet je bez kojega nema napretka, uvjeravaju nas mjesecima poslodavci i političari u vodećim medijima

   (FORUM) Rezultati posljednjeg istraživanja Međunarodnog monetarnog fonda mogli bi ostaviti zbunjenima takozvane donositelje političkih i ekonomskih odluka u Hrvatskoj, koji su prethodno uvjeravali kako su promjene Zakona o radu prijeko potrebne za gospodarski oporavak.

   Čitaj dalje

  • 14. 04. 2015.

   Zakon protiv referenduma

   Kakva je budućnost referenduma u Hrvatskoj?

   Politika

   Javni prigovori na račun novih zakonskih prijedloga o referendumskom odlučivanju smjeraju na zaključak da slobodno građansko izjašnjavanje ne odgovara ukupnoj političkoj eliti.

   (Deutsche Welle) Pokušaji unapređivanja demokratskog odlučivanja u Hrvatskoj nastavljaju se proteklih mjeseci prekrajanjem zakonskih akata koji uređuju pitanje održavanja i uloge referenduma. Riječ je o vladinu prijedlogu Zakona o referendumu i Zakona o financiranju političke aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

   Čitaj dalje

  • 13. 04. 2015.

   Vlada pripremila uštede od dvije milijarde kuna

   UŠTEDE

   Autor/izvor: SEEbiz / HRT

   ZAGREB - Ministar financija Boris Lalovac u ponedjeljak putuje u Bruxelles, gdje će Europskoj komisiji predstaviti mjere kojima Hrvatska odgovara na zahtjev za dodatne rezove u proračunu zbog prekomjernog deficita.

   Pred ministrom Lalovcem ključni je sastanak nakon kojeg će Bruxelles odlučiti hoće li Hrvatskoj uvesti sankcije ili to ipak neće učiniti.

   Čitaj dalje

  • 13. 04. 2015.

   U svakom drugom nadzoru inspektori rada našli prekršaj

   Lani su inspektori rada obavili 20.091 inspekcijski nadzor

   DRŽAVNI INSPEKTORAT: LANI OBAVLJENO VIŠE OD TISUĆU INSPEKCIJA S PODRUČJA RADNIH ODNOSA

   U 11.861 nadzoru obavljenom u području radnih odnosa zbog osnovane sumnje da je počinjeno 6.853 prekršaja, inspektori su protiv poslodavaca fizičkih i pravnih osoba podnijeli 2.957 optužnih prijedloga, izdano je 258 obaveznih prekršajnih naloga i 118 prekršajnih naloga te na mjestu izrečeno 55 kazni

   Gabrijela GALIĆ

   (NOVI LIST) ZAGREB » Inspektori rada lani su tijekom nadzora kod 182 poslodavca zatekli 302 neprijavljena radnika i 17 stranih radnika bez valjanih dokumenata te je tim poslodavcima privremeno zabranjena djelatnost.

   Čitaj dalje

  • 10. 04. 2015.

   Ustavni sud zanemario činjenicu da se "outsourcing" u državnim tijelima sustavno provodi od 2001. godine

   NEUSTAVNA ZABRANA "OUTSOURCINGA"

   Ustavni sud je utvrdio kako je Vlada odustala od namjere da uvede odnosno provede programsku mjeru izdvajanja pratećih i neosnovnih djelatnosti iz javnog sektora, premda su u provedbi "outsourcinga" od 2001. godineu državnim tijelima sudjelovaliineki suci Ustavnog suda

   (SDLSN, 10. travnja 2015.) Odluka Ustavnog suda o neustavnosti referenduma kojim bi se zabranio "outsourcing" u javnoj upravi za sindikateu državnim službama posebno je zanimljiva zbog toga što Ustavni sud na nekoliko mjesta utvrđuje kako je Vlada odustala od namjere da uvede odnosno provede programsku mjeru izdvajanja pratećih i neosnovnih djelatnosti iz javnog sektora.

   Čitaj dalje

  • 10. 04. 2015.

   Piketty: Bogati moraju plaćati veće poreze, nužno i opraštanje dugova

   (Index.hr) PROSLAVLJENI francuski ekonomist Thomas Piketty gostovao je večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje je održao predavanje povodom hrvatskog izdanja "Kapitala u 21. stoljeću", knjige koja proučava rastući jaz između bogatih i siromašnih i koja je već prodana u više od 1.5 milijuna primjeraka. Pikettyja je ugostio naš filozof, autor i politički aktivist Srećko Horvat.

   Piketty je prvi dio nastupa posvetio predstavljanju ideja protkanih u knjizi, rekavši da ona pokušava dokazati da povijest dohotka i bogatstva nije samo ekonomska povijest i da percepcija nejednakosti ovisi o političkim, kulturološkim, socijalnim i drugim faktorima.

   Čitaj dalje

  • 09. 04. 2015.

   Ustavni sud zaustavio referendum o outsourcingu: Pitanje proglašeno neustavnim

   Ustavni sud zaustavio referendum o outsourcingu: Pitanje proglašeno neustavnim

   DONIJETA ODLUKA

   Referendum o donošenju zakona kojim bi se zabranilo bilo kakvo izdvajanje pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru zatražilo je 17 sindikata, a njihovu je inicijativu potpisima poduprlo više od 600 tisuća građana

   ZAGREB - Ustavni je sud u srijedu nedopuštenim proglasio referendumsko pitanje o zabrani izdvajanja pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru.

   Referendum o donošenju zakona kojim bi se zabranilo bilo kakvo izdvajanje pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru zatražilo je 17 sindikata, a njihovu je inicijativu potpisima poduprlo više od 600 tisuća građana.

   Čitaj dalje

  • 08. 04. 2015.

   NHS zatražio ocjenu suglasnosti Zakona o izmjeni i dopuni zakona o uskrati sa Ustavom RH

   NHS - Nezavisni hrvatski sindikati danas su Ustavnom sudu podnijeli prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o izmjeni i dopuni zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža (Narodne novine, broj 36/15) s člankom 3., člankom 16., člankom 43., člankom 59. ičlankom 134. Ustava Republike Hrvatske.

   Čitaj dalje

  • 07. 04. 2015.

   Hrvati među najslabije plaćenim radnicima u Europi

   Iza Hrvatske čija se satnica rada procjenjuje na 9,4 eura nalaze se tek Poljska, Mađarska, Latvija, Litva, Rumunjska i Bugarska

   banka.hr/Poslovni dnevnik/Jutarnji list

   Najnovija lista Statiste izrađena prema podacima iz Eurostata pokazuje kako su Hrvati među najlošije plaćenim radnicima u Europi.
   Iza Hrvatske čija se satnica rada procjenjuje na 9,4 eura nalaze se tek Poljska, Mađarska, Latvija, Litva, Rumunjska i Bugarska koja je sa satnicom od 3,8 eura na začelju ove liste.

   Čitaj dalje

  • 07. 04. 2015.

   Robovlasništvo nije muzejski izložak

   (NOVI LIST) Ropstvo je i u 2015. godini »živo i zdravo«. Poručila je to prošli tjedan Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) pokrećući na svojim mrežnim stranicama peticiju protiv robovskog rada. Teško je povjerovati, navodi ITUC, ali u središtu priče je svjetski poznati Guggenheim. S novim muzejom koji gradi u Abu Dhabiju, Guggenheim je ušao u regiju poznatu po zloupotrebi i iskorištavanju radnika.

   Čitaj dalje