Pregled svih novosti

  • 10. 12. 2017.

   KOLUMNA Škrtost prema radnicima

   IZA POZORNICE BRANKA PODGORNIKA

   Autor: Branko Podgornik

   U većini tranzicijskih zemalja EU-a odvija se zaokret. Političke stranke i vlade shvatile su da moraju poboljšati životni standard te izvesti preraspodjelu u korist građana, a na štetu kapitala, kako bi spriječile nezadovoljstvo naroda i iseljavanje. Hrvatska vlada i najveći dio oporbe, po običaju, kasne za trendom, vjerojatno se bojeći da će ih netko prozvati »populistima«.

   (Novilist.hr) Iako je Vlada odlučila minimalnu plaću u Hrvatskoj iduće godine povećati za samo 131 kunu, odnosno na 2.752 kune, ne stišavaju se negodovanja poslodavaca.

   Čitaj dalje

  • 08. 12. 2017.

   Potpisan Kolektivni ugovor za Hrvatsku poštu d.d.


   Novi Kolektivni ugovor vrijedit će tri godine

   (HSP) Pregovarački odbor Hrvatske pošte i pregovarački odbor reprezentativnih sindikata postigli su u utorak, 5. prosinca 2017. dogovor za sklapanje novog Kolektivnog ugovora za radnike HP – Hrvatske pošte d.d.

   Čitaj dalje

  • 08. 12. 2017.

   Potpisan kolektivni ugovor: Evo što njime dobivaju zaposleni u javnim službama

   Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ocijenio je kako je put do novog TKU-a bio dug i težak...

   (VEČERNJI LIST) Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama potpisan je u Banskim dvorima između Vlade i predstavnika 11 sindikata na rok od četiri godine, njime je ugovorena osnovica plaće u visini od 5421,54 kune s primjenom od 1. studenoga i naknada za prijevoz, koja je povećana s 0,75 kuna na jednu kunu po prijeđenom kilometru za djelatnike koji nemaju mogućnost korištenja javnog prijevoza.

   Čitaj dalje

  • 07. 12. 2017.

   Dogodine u Hrvatsku stiže više od 30 tisuća stranih radnika: Vlada utvrdila nove, povećane kvote za zapošljavanje osoba iz trećih zemalja

   ZAMJENA ZA ONE U IRSKOJ

   (SLOBODNA DALMACIJA) Vlada je u četvrtak na sjednici utvrdila i nove, povećane kvote za zapošljavanje osoba iz trećih zemalja, a ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je kako su one povećane prvenstveno da se ne ugrozi investicijski ciklus zbog nedostatka radne snage, a cilj je Vlade prvenstveno aktivirati domaću radnu snagu.

   Čitaj dalje

  • 07. 12. 2017.

   Porezom država uzima 40 posto posmrtnine

   NAKARADNO I TRAGIKOMIČNO

   AUTOR Božena Matijević

   Postavlja se pitanje smisla posmrtnine jer proizlazi da se u trenucima nečije smrti podjednako pomaže obitelji umrloga i državi

   (VEČERNJI LIST) Ako ste obitelj članice ili člana neke neprofitne udruge koja vam nakon smrti te članice ili člana, u tim teškim trenucima za obitelj želi pomoći određenim novčanim iznosom (posmrtninom), država će oporezovati, odnosno uzeti čak 40 postotog iznosa jer ga smatra drugim dohotkom.

   Čitaj dalje

  • 07. 12. 2017.

   Danas uredba o minimalnoj plaći: Zbog povećanja minimalca država poduzetnicima spremila pola milijarde kuna kompenzacija

   PODUZETNIČKA KLIMA

   Autor: Gabrijela Galić

   Osim Uredbe o visini minimalne plaće i prijedloga hitne izmjene Zakona o minimalnoj plaći kako bi se jasno propisalo da se dodaci za prekovremeni rad, noćni rad, kao i rad blagdanima, praznicima i drugim zakonom propisanim neradnim danima isplaćuju na plaću, Vlada bi danas trebala predložiti i izmjene dijela pravilnika, kao i zakona o porezu na dohodak. Opet u cilju rasterećenja poslodavaca, prije svega u turizmu.

   (Novilist.hr) Kompenzacijske mjere poslodavcima zbog minimalnog rasta minimalne plaće u idućoj godini, državni proračun koštat će najmanje 511 milijuna kuna.

   Čitaj dalje

  • 06. 12. 2017.

   Očitovanje NHS-a na Prijedlog Zakona o izmjeni zakona o minimalnoj plaći

   (NHS) Nezavisni hrvatski sindikati uputili su danas Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava očitovanje na Prijedlog Zakona o izmjeni zakona o minimalnoj plaći s tekstom Konačnog prijedloga zakona.

   Očitovanje možete pročitati u nastavku...

   Čitaj dalje

  • 06. 12. 2017.

   Sever: Uvozom radnika pogoduje se niskoj cijeni rada

   (HRT) Tko će sve dobiti 130 kuna veću minimalnu plaću? Može li to ugroziti tekstilnu i drvoprerađivačku industriju? Kako spriječiti isplatu minimalca putem računa, a ostatka plaće na ruke? Tko će sve dobiti božićnicu?

   Analizirali su gosti: Marko Pavić –ministar rada i mirovinskog sustava (HDZ), Gordan Maras –predsjednik saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo (SDP), Krešo Sever –predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Josipa Maslać Petričević -poduzetnica, Davor Majetić- glavni direktor HUP-a

   Čitaj dalje

  • 06. 12. 2017.

   TKO JE ZAPRAVO NA DOBITKU Rastom minimalca radnik dobija 131, a poslodavac 295 kuna više

   KOMPENZACIJSKE MJERE

   Autor: Gabrijela Galić

   Poslodavcima neće biti umanjen samo doprinos za zdravstveno osiguranje, već će im ukupni doprinosi biti umanjeni, ali zbog tih potpora najviše prihoda izgubit će upravo zdravstveni fond

   (Novilist.hr) ZAGREB Poslodavci koji radnicima isplaćuju minimalnu plaću, i to rade u kontinuitetu 12 minulih mjeseci, moći će koristiti kompenzacijske mjere, odnosno država će ih subvencionirati na način da doprinose na plaću obračunavaju na pola iznosa minimale plaće. To, međutim, neće moći primijeniti na novozaposlene radnike. Koliko je poslodavaca u pitanju i koliko oni radnika zapošljavaju, nije poznato.

   Čitaj dalje

  • 04. 12. 2017.

   Seminar Sindikata TOKG o analizi financijskih izvješća

   (TOKG) U organizaciji Sindikata TOKG u Stubičkim Toplicama održan je seminar na temu: ''Analiza financijskih izvješća trgovačkih društava“, te način obračuna plaća. Seminar je kvalitetno i vrlo profesionalno odradila gospodarstvena savjetnica u NHS-u, Katarina Litva.

   Uz sudjelovanje 43 radnička predstavnika u Stubičkim Toplicama je održan seminar na temu ''Analiza financijskih izvješća trgovačkih društava, te način obračuna plaće''.

   Čitaj dalje

  • 04. 12. 2017.

   Vlada odlučuje koliku će plaću primati 75.000 ljudi: "Ne znam što da radim, ne možeš više ni živjeti"

   RASTE MINIMALAC?

   Piše: Ivan Forjan

   Minimalna plaća u Hrvatskoj iznosi 2600 kuna, a prima je 75 tisuća građana. Vlada će na sjednici u četvrtak razmotriti iznos minimalca za iduću godinu, što je i dužna napraviti svake godine. Minimalna plaća je najniži mjesečni iznos plaće koji radniku pripada za rad u punom radnom vremenu. Ispod tog iznosa poslodavac plaću ne smije isplaćivati.

   (Dnevnik.hr) Gordana Kostelac iz Otočca kaže da njenoj obitelji ne ostane ništa nakon što plate režije i kupe hranu.

   Čitaj dalje

  • 04. 12. 2017.

   Rad i sindikati u središtu razvoja

   NHS - NHS i SSSH uputili su danas otvoreno pismo Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, Vladi RH i Hrvatskoj udruzi poslodavaca u kojemu te dvije sindikalne središnjice pozivaju vodstvo Katoličke crkve da dade potporu radnicima i njihovim sindikatima u borbi protiv nepravde, pozove pripadnike svoje kongregacije na aktivizam učlanjenjem u sindikat te potakne poslodavce da uvažavaju sindikate i pristupe socijalnom dijalogu. Pozivaju Vladu RH i poslodavce na iskreni i suštinski dijalog, zajedničko djelovanje u cilju ostvarivanja socijalne pravde i dostojanstva rada, za dobrobit svih radnika i građana Republike Hrvatske

   Čitaj dalje

  • 03. 12. 2017.

   Viši minimalac kao božićni dar Vlade Hrvatima: poslodavci za, ali traže dio i za sebe, inače su moguća otpuštanja

   SLABA UTJEHA GRAĐANIMA KOJI JEDVA KRPAJU KRAJ S KRAJEM

   Ivana Ivanda Rožić

   Premijer Andrej Plenković za ponedjeljak je najavio detalje velikog dara građanima Hrvatske uoči Božića. Dao je naslutiti našoj novinarki već jučer da će popustiti sindikatima i povisiti minimalnu plaću radnika

   Čitaj dalje

  • 30. 11. 2017.

   Najviše iseljenih imalo je posao u Hrvatskoj, a u Njemačkoj žele ostati


   Emigrantima koji se ne bi vratili u domovini smeta korumpiranost, nepostojanje pravne države, nezaposlenost, socijalna nepravda

   AUTOR Darko Pavičić

   (VEČERNJI LIST) Velika većina onih koji su nedavno emigrirali iz Hrvatske nema u planu povratak u zemlju, među njima je više od 55 posto žena, a čak 71 posto ih je u braku ili stalnoj vezi. Rezultati su to prvog istraživanja emigrantskog vala iz Hrvatske, koje će danas biti predstavljeno na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

   Čitaj dalje

  • 30. 11. 2017.

   Očitovanje NHS-a na Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote za 2018. godinu

   NHS - U nastavku prenosimo cjelovito očitovanje Nezavisnih hrvatskih sindikata na Prijedlog Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku 2018. godinu:

   U vezi dostavljenog Prijedloga Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018. godinu, mišljenja smo kako je godišnja kvota dozvola za novo zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj od ukupno 29.000 dozvola neprihvatljiva.

   Čitaj dalje

  • 30. 11. 2017.

   Osnovana sindikalna podružnica "HAMAG - BICRO"

   (SDLSN) Jučer je u Zagrebu osnovana podružnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH "HAMAG - BICRO".

   Na osnivačkoj skupštini je za sindikalnog povjerenika nove sindikalne podružnice izabran Saša - Ivan Vrdoljak, koji će u naredne četiri godine, koliko traje mandat sindikalnog povjerenika, biti "časnik za vezu" između sindikalno organiziranih zaposlenika i poslodavca - Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), koja je nastala 2014. godine spajanjem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG INVEST) i Poslovno-inovacijske agencije Republike Hrvatske (BICRO).

   Čitaj dalje

  • 29. 11. 2017.

   DZS: BDP porastao 3,3 posto

   Autor: Tin Bašić

   (LIDER) Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu procjenu prema kojoj je hrvatsko gospodarstvo utrećem tromjesečju poraslo za 3,3 posto u odnosu na lani.

   Ovo je 13. tromjesečje za redom da BDP raste. Ujedno je riječ o trećem po veličini rastu od početka krize. DZS je revidirao BDP unazad do 2010. godine, što znači da su se određeni podaci mijenjali.

   Čitaj dalje

  • 29. 11. 2017.

   I FRANJEVCI PROTIV OVAKVOG ZAKONA O RADU I AGENCIJSKOG ZAPOŠLJAVANJA

   (Forum.tm) U Hrvatskoj je potrebna promjena strukture rada i osmišljavanje dugoročne demografske strategije koja će biti rezultat angažmana i sugestija ključnih političkih, gospodarskih i društvenih elita bez ideoloških podjela, poručio je Franjevački institut za kulturu mira u Splitu u izjavi objavljenoj u ponedjeljak navečer na konferenciji za novinare.

   Čitaj dalje

  • 28. 11. 2017.

   'Što će nama šoferima kuća': Hrvatska protiv plana EU o zabrani odmora u kabini kamiona

   Prijedlog Estonije – kabina je prikladna za odmor ako bi kamion bio na parkingu sa sadržajem poput tuša i restorana / Foto Sergej DRECHSLER

   HUMANIJA PRAVILA

   Autor: Irena Frlan Gašparović

   Prema prijedlogu Komisije vozačima bi poslodavci trebali osigurati prikladan smještaj za tjedni odmor od najmanje 45 sati. Hrvatska smatra da bi došlo do povećanja troška za poslodavce, a i da nema odgovarajućih smještajnih kapaciteta

   (Novilist.hr) ZAGREB- Mogućnost da se na razini Europske unije zabrani da vozači kamiona redoviti tjedni odmor od najmanje 45 sati provedu u kabini vozila izazvala je podjelu između tzv. starih i novih članica EU-a, pri čemu se Hrvatska, kako se doznaje, svrstala na stranu novih članica, nesklonih takvoj izričitoj zabrani.

   Čitaj dalje

  • 28. 11. 2017.

   Parafiran Temeljni kolektivni ugovor za javne službe

   (HRT) Parafiran je konačni prijedlog Temeljnoga kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe i njegova primjena počinje od 1. prosinca ove godine, istaknuo je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić nakon višesatnih završnih pregovora Vladinog i sindikalnog izaslanstva.

   Potvrdio je kako je dogovoreno da će se naknada prijevoza za povećati sa 0,75 na kunu po kilometru i osnovica plaće podići za dva posto te dalje pregovarati idućih godina o osnovici, božićnici i regresu prije donošenja smjernica fiskalne politike.

   Čitaj dalje

  • 27. 11. 2017.

   HUP pozdravlja rast kvota, sindikati ne!

   Kvote za uvoz radnika mogle bi se utrostručiti u 2018. godini, a ako se u potpunosti iskoriste, u Hrvatskoj će raditi 29.000 stranih radnika

   AUTOR Marina Šunjerga

   (VEČERNJI LIST) Ako je suditi prema prijedlogu kvota, koje je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava poslalo socijalnim partnerima na mišljenje, iduće godine broj radnika iz inozemstva mogao bi se gotovo utrostručiti na brojku veću od 29 tisuća, što bi bio svojevrstan rekord u uvozu radne snage u posljednjih dvadesetak godina.

   Čitaj dalje

  • 27. 11. 2017.

   Gdje je kraj apsurdima? Imamo 187 tisuća nezaposlenih, a nedostaje nam 29 tisuća radnika!

   NOVE KVOTE ZA STRANCE

   Piše: Dalibor Špadina/Paula Klaić Saulačić

   (Dnevnik.hr) Sljedeće godine Vlada planira poduzetnicima dopustiti zapošljavanje ukupno 29 tisuća stranih radnika. Službena bi odluka trebala biti donesena u roku od dva tjedna. Dok poslodavci hvale Vladin potez, sindikati se bune i traže da se većim plaćama zadrže domaći radnici.

   Čitaj dalje

  • 27. 11. 2017.

   Komisija ocjenjuje stanje zdravlja u EU-u

   Europska komisija - Priopćenje za tisak

   Bruxelles, 23. studenoga 2017.

   Samo preispitivanjem naših zdravstvenih sustava možemo osigurati da oni i dalje služe svojoj svrsi i pružaju skrb usmjerenu na pacijente. Taj zaključak proizlazi iz Profila zdravlja 28 država članica koje je Komisija danas objavila zajedno s popratnim izvješćem.

   Čitaj dalje

  • 25. 11. 2017.

   Hoće li nedjelja opet biti neradna? Crkva i sindikati pokreću novu inicijativu

   Goran Latković

   Zdrav i kvalitetan obiteljski život cilj je akcije kojom Crkva i sindikati traže zabranu rada nedjeljom, u čemu, ističu, imaju podršku većine javnosti

   (VIJESTI.hr) Hoće li u Hrvatskoj, bar za neke, ne-djelja opet biti ne-radna? Rijetki su oni koji nedjeljom nisu za sobom ostavili sve obveze i uputili se u prepune šoping centre te tamo proveli dio dana.

   Čitaj dalje

  • 25. 11. 2017.

   Porazno izvješće: Hrvatska s 1.241 eurom za zdravstvo po stanovniku na dnu ljestvice EU

   Autor: Lider/Hina

   Hrvatska je sa 1.241 eurom po stanovniku i 7,4 posto izdvajanja iz BDP-a na samom dnu ljestvice država EU po izdvajanjima za zdravstvo, no unatoč problematičnom gospodarskom kontekstu i velikim proračunskim pritiscima Hrvatska i dalje svojim građanima pruža pristup javno financiranim zdravstvenim uslugama, gdje je opseg prava koji se plaća iz obveznog osiguranja iznimno velik i uključuje većinu usluga.

   Čitaj dalje