Pregled svih novosti

  • 17. 12. 2014.

   U 2015. veći minimalac, a nitko neće moći početi raditi bez mirovinskog osiguranja

   VLADA DONIJELA NIZ ODLUKA

   (Danas.hr) Mnistar rada Mirando Mrsić rekao je kako u Hrvatskoj nijedan radnik neće moći početi raditi bez da ima prijavljeno mirovinsko osiguranje. Povećana je i minimalna plaća koja će 2015. godine iznositi 3.029,55 bruto i bit će neoporeziva. Vlada ja na današnjoj sjednici smanjila osnovicu za obračun plaće državnih dužnosnika.

   Čitaj dalje

  • 17. 12. 2014.

   Vlada: Predstečajne nagodbe idu u Stečajni zakon

   Sjednica

   Lider/HRT

   Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt prijedloga stečajnog zakona kojega je ministrima prestavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Predstečajne nagodbe idu u Stečajni zakon, i za njih je nedležan Trgovački sud (ne kao i do sada Trgovački i Upravni sud).

   Fina ostaje u postupku, ali kao agent suda. Za odluku o pokretanju postupka stečaja sud ima rok od 8 dana, svaka odluka ide na internet. Stečaj i predstečaj će ići brže, troškovi će biti manji, a stečajna masa dobit će 'OIB'. Stečajni upravitelji birat će se automatski, prema listi, kazao je Miljenić.

   Čitaj dalje

  • 17. 12. 2014.

   Svjetska banka preporučila, Lalovac obećao rezanje rashoda za 10 posto

   Lalovac se sastao s čelnicima HUP-a i Svjetske banke / Foto D. KOVAČEVIĆ

   SMANJIT ĆE RASHODI ZA ZAPOSLENE, SUBVENCIJE, ZDRAVSTVO...

   Autor:Branko Podgornik

   Banka je predložila i konkretne poteze. Da bi se javni sektor u srednjoročnom razdoblju »sveo na pravu mjeru«, potrebne su uštede od 2 posto BDP-a na masi plaća zaposlenih i uz pomoć šest dodatnih mjera. U zdravstvu bi se moglo uštedjeti oko 1 posto BDP-a, u socijalnoj pomoći oko 0,85 posto, bez negativnih posljedica na efikasnost i pravičnost usluga, rekla je Sanja Madžarević Šujster, glavna ekonomistica u zagrebačkom uredu Banke

   (Novilist.hr) ZAGREB Ministar financija Boris Lalovac najavio je donošenje paketa mjera kojim bi se za 10 posto smanjili ovogodišnji rashodi državnog proračuna za zaposlene, subvencije, zdravstvo i državne agencije.

   Čitaj dalje

  • 15. 12. 2014.

   57. sjednica Gospodarsko - socijalnog vijeća Karlovačke županije

   (kazup.hr) Gospodarsko - socijalno vijeće Karlovačke županije održalo je u petak, 12. prosinca, u Uredu župana Karlovačke županije, svoju 57. sjednicu. Na dnevnom redu sjednice našla se problematika nezaposlenosti i provođenje mjera poticanja zapošljavanja u 2014. godini na području Karlovačke županije, o kojoj je prezentaciju održao predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Karlovac Žarko Vukobrat; redovita izmjena predsjednika i dva zamjenika predsjednika GSV-a te prijedlog programa rada GSV- a Karlovačke županije u 2015. godini.

   Čitaj dalje

  • 14. 12. 2014.

   Lovrinčević: Iz Hrvatske ove godine iselilo 30.000 ljudi

   STRAVIČNO

   Autor/izvor: SEEbiz / HRT

   ZAGREB - Hrvatska je i ovu godinu provela u recesiji. Dvanaest kvartala zaredom BDP je u padu.

   Neki su procesi pokrenuti, no presporo, ponovno nismo napravili iskorak koji smo trebali, ustvrdio je u emisiji HR-a Intervju tjedna ekonomski analitičar Željko Lovrinčević, s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

   Čitaj dalje

  • 11. 12. 2014.

   Velike razlike u potrošnji po stanovniku u EU; Hrvatska osjetno ispod prosjeka

   (HRT) Potrošnja po stanovniku u zemljama Europske unije znatno je varirala u 2013., pri čemu je Luksemburg zauzeo vodeće mjesto, dok je Hrvatska osjetno ispod prosjeka EU-a, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

   Najnižu je razinu stvarne individualne potrošnje (AIC) po stanovniku, iskazane paritetom kupovne moći (PPP), u 2013. bilježila Bugarska, čak 51 posto ispod prosjeka EU-a. U Luksemburgu je pak ona bila 36 posto iznad prosjeka EU-a, procjenjuje Eurostat.

   Čitaj dalje

  • 09. 12. 2014.

   Ako želimo više za sebe, trebamo manje siromašnih

   GOSPODARSTVO

   Razlika između deset posto najbogatijih i deset posto najsiromašnijih u mnogim članicama OECD-a se drastično povećava. OECD upozorava: nikakav "komunizam", nego jasna tržišna logika tjera da se to promijeni.

   (Deutsche Welle) U čitavom nizu zemalja članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj se drastično povećava jaz između najbogatijih i najsiromašnijih. Takva velika razlika nije izmjerena u posljednjih trideset godina. To se odnosi i na Njemačku: sredinom osamdesetih prošlog stoljeća je najbogatijih deset posto stanovništva imalo prihode koji su bili pet puta veći nego kod najsiromašnijih 10% - danas je taj omjer već 7:1.

   Čitaj dalje

  • 09. 12. 2014.

   Sever: Pad cijena goriva neće donijeti lančana pojeftinjenja

   ARGUMENT "PRETVRTLJIVAC"

   (Novilist.hr) Na cijene će dugoročnije utjecati niska kupovna moć građana, koji jednostavno nemaju novca za kupovanje. "Vidi se da smo duboko u deflaciji, a kako bi se nešto moglo promijeniti građani konačno trebaju imati sredstava i optimizma za trošenje", kaže Sever

   Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever, rekao je u utorak kako ne očekuje da će smanjenje cijena goriva donijeti lančana pojeftinjenja.

   Čitaj dalje

  • 09. 12. 2014.

   HUP-ov 'Pogled na 2015': Napokon krenuti u ozbiljne reforme!

   (HRT) Hrvatska u 2014. godini nije napredovala u provedbi reformi, smatraju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) koja jena predblagdanskom susretu poduzetnika i poslodavaca Pogled na 2015.predstavila rezultate HUP Skora - alata za praćenje napretka u provedbi reformi.

   HUP Skor za prosinac 2014. iznosi 32 od mogućih 100 bodova i za jedan je bod manji nego prošle godine. U 12 područja koja se prate u HUP skoru nazadak je zabilježen u njih sedam.

   Čitaj dalje

  • 08. 12. 2014.

   Istraživanje o kvaliteti života: Hrvati ne vjeruju nikome, teško dolaze do posla i imaju niske prihode

   (Index.hr) INSTITUT Ivo Pilar i Institut za javne financije proveli su istraživanje "Trendovi u kvaliteti života – Hrvatska: 2007. –2012.“, u okviru Europskog istraživanja o kvaliteti života.

   U izvješću su navedeni trendovi i promjene u kvaliteti života hrvatskog stanovništva na temelju krugova istraživanja provedenih tijekom 2007. i 2012. To je razdoblje osobito zanimljivo zbog toga što obuhvaća početak globalne gospodarske krize te se u izvješću bilježi njezin učinak na društvo. Također se iznose podaci o indeksima kvalitete života prije integracije Hrvatske u EU 2013. godine.

   Čitaj dalje

  • 08. 12. 2014.

   Migracijskom politikom spriječiti odljev stanovnika

   Uz Zagreb, stanovništvo se koncentrira u priobalnim pojasima Rijeke i Splita * Foto: S. JEŽINA

   UGROŽEN GOSPODARSKI RAZVITAK

   Autor: Branko Podgornik

   Glavni ciljevi trebali bi biti zadržavanje stanovništva, povratak iseljenih i privlačenje useljenika, predlaže profesor Božić

   (Novilist.hr) ZAGREB » Bilo bi vrijeme da vlasti smisle strategiju i mjere koje će zaustaviti smanjivanje broja stanovništva u Hrvatskoj, jer će taj negativni trend otežati gospodarski napredak zemlje i uroditi daljnjim iseljavanjem ljudi, poručilo je desetak domaćih stručnjaka u zborniku radova »Migracije i razvoj Hrvatske«, kojeg je upravo izdala Hrvatska gospodarska komora.

   Čitaj dalje

  • 05. 12. 2014.

   Trećini poslodavaca lakše platiti kazne nego radnike

   TEŠKA GODINA

   U prvih 10 mjeseci ove godine inspektori su donijeli 152 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti jer su zatekli radnike koji nisu bili prijavljeni na obavezno mirovinsko osiguranje, odnosno radnike strance bez valjanih dozvola
   (Novilist.hr) ZAGREB» Svakom trećem poslodavcu, zatečenom u prekršaju, lakše je platiti kaznu zbog nezakonitog zapošljavanja radnika, nego te iste radnike u zakonskim rokovima prijaviti na obvezna osiguranja, sklopiti s njima ugovor o radu ili ishodovati potrebne dozvole za rad stranaca. Proizlazi to iz desetomjesečnih pokazatelja rada Inspektorata rada u ovoj godini.

   Čitaj dalje

  • 04. 12. 2014.

   Gradovi u Slavoniji i Baranji smanjuju plaće, ukidaju subvencije i podižu prirez

   POSLJEDICE SMANJENJA PRIHODA ZBOG POREZNE REFORME

   Osječanima će poskupjeti gradski prijevoz, a Belomanastircima prirez

   (GLAS SLAVONIJE) Osjetno manji proračuni jedinica lokalne samouprave i uprave direktna su posljedica aktualne porezne reforme i izmjena Zakona o regionalnom razvoju.

   Iako su iz vladajuće koalicije posljednjih mjesec dana tvrdili da će kompenzacijskim mjerama gradovima i općinama nadoknaditi dio sredstava koja time gube, svakodnevno se smanjuju lokalni proračuni. To znači odustajanje od niza vrijednih projekata, ali i nove brige za građane. Dio gubitka, naime, morat će se pokriti i povećanjem cijena nekih usluga.

   Čitaj dalje

  • 04. 12. 2014.

   O tri godine Vlade: "Trebaju nam ljudi koji znaju raditi"

   (HRT) Prije točno tri godine Kukuriku koalicija pobijedila je na parlamentarnim izborima. Tada su nam obećavali rast bruto domaćeg proizvoda u 2015. od 5 posto, a danas se, nakon šest godina recesije, nadaju da će BDP sljedeće godine napokon iz minusa prijeći u plus i to na samo 0,5 posto. Vlada će svoju godišnjicu obilježiti radno.

   U emisiji Hrvatskog radija U mreži prvoga, tri godine ove Vlade analizirali supolitolog, profesor Nenad Zakošek, ekonomist, profesor Ivan Lovrinović i sindikalist Krešimir Sever.

   Čitaj dalje

  • 03. 12. 2014.

   Seminar o financijskom poslovanju neprofitnih organizacija

   NHS – Danas je u Zagrebu za sindikate udružene u NHS organiziran seminar o računovodstvu i financijskom poslovanju neprofitnih organizacija. Seminar su zajedno organizirali TEB poslovno savjetovanje i NHS, a predavači su bili Dinko Lukač, TEB-ov viši savjetnik i Ivana Jakir Bajo, Ministarstvo financija.

   Čitaj dalje

  • 03. 12. 2014.

   Saborski odbor utvrdio prijedlog Zakona o referendumu

   UVESTI REDA U PRIKUPLJANJE POTPISA

   U predloženom zakonu ostala je odredba po kojoj bi se potpisi potpore referendumskim inicijativama prikupljali isključivo u uredima državne uprave te putem servisa e-građani

   (Novilist.hr) ZAGREB- Saborski Odbor za Ustav utvrdio je danas prijedlog novog Zakona o referendumu, a unatoč primjedbama oporbe i vanjskih članova Odbora, u predloženom zakonu ostala je odredba po kojoj bi se potpisi potpore referendumskim inicijativama prikupljali isključivo u uredima državne uprave te putem servisa e-građani.

   Čitaj dalje

  • 02. 12. 2014.

   Diskriminacija se i dalje nedostatno prijavljuje

   (HRT) Unatoč Zakonu o suzbijanju diskriminacije, ta je pojava Hrvatskoj i dalje raširena. Oko 80 posto anketiranih doživjelo je neki od oblika diskriminacije, no od ukupnog broja prijava Ured pučke pravobraniteljice zaprimi samo 10 posto onih koji se odnose na diskriminaciju.

   Razlog tomu je veliko nepovjerenje u sustav, strah od posljedica prijavljivanja i neprimjenjivanje zakona i propisa, rečeno je na konferenciji koja bi trebala odgovoriti na to kako poboljšati primjenu Zakona o suzbijanju diskriminacije.

   Čitaj dalje

  • 02. 12. 2014.

   Hrvati će na blagdanski šoping potrošiti 11 milijardi kuna!

   ISTO KAO I LANI

   (RTL) U blagdanskom mjesecu Hrvati neće dosegnuti potrošački maksimum iz 2008., kad su trgovcima ostavili 12,5 milijardi kuna. Procjenjuje se da će ove, baš kao i prošle tri godine, potrošiti 11 milijardi.

   Blagdanski ugođaj već je posvuda, no pravo šoping ludilo tek dolazi. Ipak, i ove godine skromnije nego prije krize.

   Čitaj dalje

  • 01. 12. 2014.

   Prosječna neto plaća za rujan 5.442 kune

   Pad u odnosu na kolovoz

   Lider/Hina

   Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan ove godine iznosila je 5.442 kune, što je nominalno 1,3 posto, a realno 2 posto niže u odnosu na prosjek za kolovoz, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

   Čitaj dalje

  • 28. 11. 2014.

   Krešimir Sever ponovno izabran za predsjednika Nezavisnog sindikata "Solidarnost"

   NHS - Danas je održan izborno-izvještajni Sabor Nezavisnog sindikata "Solidarnost", koji djeluje u Financijskoj agenciji i Fini Gotovinski servisi, a udružen je u Nezavisne hrvatske sindikate.

   Na Saboru su izabrana nova tijela Sindikata, a na novi četverogodišnji mandat za predsjednika Sindikata izabran je Krešimir Sever.

   Čitaj dalje

  • 28. 11. 2014.

   Gospodarstvo u trećem tromjesečju palo 0,5 posto

   Poslovni.hr/Hina

   To je manji pad nego u drugom tromjesečju, kada je BDP oslabio 0,8 posto, i manji nego što se očekivalo.

   Hrvatsko gospodarstvo palo je u trećem tromjesečju 0,5 posto na godišnjoj razini, već 12. kvartal zaredom, što je manji pad nego u drugom kvartalu i manji nego što se očekivalo.

   Čitaj dalje

  • 27. 11. 2014.

   EU kreće u ulagački napad za poticanje gospodarskog rasta i otvaranje radnih mjesta

   PLAN TEŽAK 315 MILIJARDI EURA

   - Nudimo nadu Europljanima razočaranim godinama stagnacije - rekao je Juncker

   (GLAS SLAVONIJE) Europska komisija najavila je plan ulaganja u vrijednosti od 315 milijardi eura usmjeren na poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja u Europi.

   Predsjednik komisije Jean-Claude Juncker predstavio je taj plan jučer u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Juncker je, kada je izabran za predsjednika EK, obećao da će investicijski plan predstaviti do Božića i jučer je slavodobitno istaknuo kako je obećanje ispunio.

   Čitaj dalje

  • 27. 11. 2014.

   „Neka Ustavni sud privremeno zabrani monetizaciju“

   ZAHTJEV INICIJATIVE „NE DAMO NAŠE AUTOCESTE“

   Izvor: GONG/JB

   (GONG) Inicijativa „Ne damo naše autoceste“ predala je zahtjev Ustavnom sudu od kojega traže da do objave rezultata referenduma zabrani Vladi i Ministarstvu prometa poduzimanje daljnjih koraka u postupku monetizacije. Također, Inicijativa je objavila i financijski izvještaj o troškovima i izvorima sredstava za akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o davanju autocesta u koncesiju, koje su na Markovom trgu novinarima uoči predavanja zahtjeva Ustavnom sudu podijelili predstavnici Inicijative Mijat Stanić i Teodor Celakoski.

   Čitaj dalje

  • 26. 11. 2014.

   Za referendum o outsourcingu potpisalo više od 10 posto birača

   Sjednica Vlade

   Državni zavod za statistiku obavio je provjeru ispravnosti potpisa i s 99-postotnom pouzdanošću utvrdio da vjerodostojnih potpisa ima više od 547.866, što zadovoljava kriterij od deset posto ukupnog broja birača

   (Novilist.hr) ZAGREB - Ministar uprave Arsen Bauk izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade da je za raspisivanje referenduma o outsourcingu (izdvajanju uslužnih djelatnosti) u javnom sektoru prikupljeno više od deset posto ukupnog broja birača.

   Čitaj dalje

  • 26. 11. 2014.

   Politika zapošljavanja: Iduće godine 40 posto više Mrsićevih »volontera«

   Mjere aktivne politike do 2017.

   Autor: Gabrijela Galić

   Plan je i smanjiti broj korisnika zajamčene minimalne naknade u 2015. za 10 posto, u 2016. za 30 posto, dok bi 2017. bio prepolovljen u odnosu na ovu godinu

   (Novilist.hr) ZAGREB Aktivnom politikom zapošljavanja država u idućoj godini planira za 40 posto povećati broj mladih osoba, u dobi do 29 godina, u stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, uz naknadu od 2.400 kuna.

   Čitaj dalje