Pregled svih novosti

  • 11. 12. 2018.

   Neobične poruke MMF-a Hrvatskoj: Pogledajte što sve predlažu da se uvede

   OSIGURANJE ZAPOSLENJA?

   Nakon isteka probnog roka poslodavac bi morao radniku ponuditi obvezan prelazak na puni ugovor na neodređeno vrijeme

   AUTOR Ljubica Gatarić

   (VEČERNJI LIST) Iseljavanje mladih i niska razina javnih i privatnih ulaganja dvije su najveće zapreke većem gospodarskom rastu, naveo je MMF po završetku službenog posjeta Hrvatskoj. Prvi put do sada MMF je predložio hrvatskim vlastima da pokrenu reforme na tržištu rada koje će ići u korist veće zaštite radnih prava zaposlenih.

   Čitaj dalje

  • 10. 12. 2018.

   U Kutjevu održana Edukacijska radionica ''Zaštita na radu kroz kolektivno pregovaranje"

   U petak 7. prosinca 2018. godine u Kutjevu je održana Edukacijska radionica ''Zaštita na radu kroz kolektivno pregovaranje'', četvrta od četiri ovakve edukacijske radionice i jedna je od pet projektnih aktivnosti Projekta ''Zaštita na radu - prilika i izazov u socijalnom dijalogu'' koji se provodi kao dio Operativnog programa ''Učinkoviti ljudski potencijali'' po Pozivu ''Jačanje socijalnog dijaloga – faza III''.

   Čitaj dalje

  • 07. 12. 2018.

   Pred glasovanje o mirovinskoj reformi, sindikati prosvjeduju pred Saborom

   (N1) U majicama s natpisom Referendum!, predstavnici triju sindikalnih središnjica: SSSH, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Matice hrvatskih sindikata okupili su se u petak ispred Hrvatskog sabora, izražavajući nezadovoljstvo paketom zakona za cjelovitu mirovinsku reformu o kojem bi danas trebali glasovati zastupnici.

   Čitaj dalje

  • 07. 12. 2018.

   Glavna tajnica NHS-a izabrana za dopredsjednicu ITUC-a

   Marija Hanževački

   NHS - Na 4. svjetskom Kongresu Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), koji je sa svojim radom završio 7. prosinca 2018. godine, izabrano je novo rukovodstvo za sljedeće četverogodišnje razdoblje te su usvojena izvješća sa tematskih rasprava o budućnosti rada, plaćama i nejednakosti te organiziranju.

   Na sjednici novoizabranog Glavnog vijeća ITUC-a za jednu od dopredsjednica izabrana je Marija Hanževački, glavna tajnica NHS-a.

   Čitaj dalje

  • 07. 12. 2018.

   Potpisana Deklaracija o utjecaju digitalizacije na zapošljavanje u bankarstvu

   SBF - Dana 30. studenog 2018. UNI Europa Finance (Europska konfederacija sindikata u financijskoj industriji) zajedno s poslodavcima bankarskog sektora na razini Europske unije (Europsko udruženje banaka -odbor za europske socijalne poslove, Europsko udruženje zadružnih banaka i Europsko udruženje štednih banaka) potpisali su Zajedničku deklaraciju socijalnih partnera o utjecaju digitalizacije na zapošljavanje u bankarstvu (dalje: Deklaracija).

   Čitaj dalje

  • 07. 12. 2018.

   Sharan Burrow ponovno izabrana za glavnu tajnicu ITUC-a

   NHS – Na Četvrtom kongresu Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), koji se odvija od 2. do 7. prosinca 2018. godine, za glavnu tajnicu ponovno je izabrana Sharan Burrow.

   Za mjesto glavnog tajnika ITUC-a nominirane su bile Sharan Burrow, sadašnja glavna tajnica i Susanna Camuso, glavna tajnica talijanske sindikalne središnjice CGIL.

   Čitaj dalje

  • 05. 12. 2018.

   Što sve donosi mirovinska reforma?

   (HRT) Što sve donosi mirovinska reforma? Hoće li mirovine rasti ili će se ubuduće raditi dulje za manje novca? Je li mirovinski sustav održiv s postojećim odnosom radno aktivnih i umirovljenika? Koje sve promjene čekaju drugi i treći mirovinski stup? Hoće li sindikati referendumom srušiti reformu?

   "U mreži Prvog" gostovali su ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever i predsjednik Udruženja mirovinskih fondova Dubravko Štimac.

   Čitaj dalje

  • 04. 12. 2018.

   Četvrti Kongres Međunarodne konfederacije sindikata

   NHS – U Kopenhagenu se od 2. do 7. prosinca 2018. godine održava Četvrti kongres Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), koja okuplja 207 milijuna radnika članova sindikata iz 163 zemlje i ukupno 331 nacionalne sindikalne središnjice, na kojemu više od 1200 sindikalista iz cijelog svijeta raspravlja o budućnosti radnika i radničkog pokreta te će birati novo vodstvo za sljedeće četiri godine – glavnog tajnika, predsjednika, zamjenike predsjednika, dopredsjednike, zamjenike glavnog tajnika i članove Glavnog vijeća.

   Čitaj dalje

  • 30. 11. 2018.

   Sindikalni čelnici: Rast minimalne plaće dobrodošao, ali i dalje premalen

   (Hina) - Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata u petak su ocijenili daje povećanje minimalne plaće dobrodošao potez, ali i dalje premalen jer je minimalna plaća ostala ispod 50 posto prosječne plaće.

   Premijer Andrej Plenković najavio je u petak na sjednici Vlade povećanje neto minimalne plaće s 2752 na 3000 kuna, odnosno povećanje od 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018., naglasivši da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine.

   Čitaj dalje

  • 30. 11. 2018.

   Vlada povećava minimalnu plaću na 3.000 kuna neto

   AUTOR: N1

   U petak na Markovu trgu zasjeda Vlada. Na dnevnom redu je, među ostalim, prijedlog zakona o minimalnoj plaći.

   U petak, na sjednici Vlade, premijer je kazao da će minimalnu plaću koja sada iznosi 2.751 kunu povećati na 3.000 kuna neto. To je najveće povećanje minimalne plaće od 2008. godine.

   Čitaj dalje

  • 29. 11. 2018.

   Seminar o diskriminaciji

   NHS – U suradnji sa Uredom pučke pravobraniteljice i u organizaciji Nezavisnih hrvatskih sindikata danas je održan Seminar o diskriminaciji koji je bio namijenjen predsjednicima i sindikalnim povjerenicima sindikata udruženih u NHS.

   Ured pučke pravobraniteljice nadležan je za slučajeve diskriminacije na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, dobi, zdravstvenog stanja, genetskog naslijeđa.

   Čitaj dalje

  • 28. 11. 2018.

   Više od pola Hrvata nema rezervni plan za nepredviđene troškove

   (N1) Premda stalni rast osobne potrošnje signalizira poboljšanje životnog standarda u Hrvatskoj, aktualno istraživanje Eurostata pokazuje da je većina hrvatskih građana suočena s velikim problemima u slučaju neplaniranih financijskih troškova.

   Iz Hrvatske narodne banke ovih dana upozorili su da je pojačana potrošnja hrvatskih građana velikim dijelom financirana lako dostupnim gotovinskim kreditima koji posljednjih mjeseci bilježe skokovit rast.

   Čitaj dalje

  • 28. 11. 2018.

   Rast gospodarstva u trećem tromjesečju blago usporio na 2,8 posto

   Poslovni.hr/Hina

   Potrošnja kućanstva porasla je po stopi od 2,7 posto na godišnjoj razini, nešto sporije u odnosu na prethodni kvartal, kada je skočila 3,6 posto.

   Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, više nego što se očekivalo, što se, kažu analitičari, zahvaljuje rastu izvoza roba i usluga te osobne potrošnje.

   Čitaj dalje

  • 28. 11. 2018.

   KOLUMNE Kad ne zna glava, kako će znati tijelo HUP-a?

   Autor: Gabrijela Galić

   (Novilist.hr) Kada bi mogli, domaći poslodavci, odnosno dio domaćih poslodavaca svake bi godine mijenjali radno zakonodavstvo. Ono je, kao što nas godinama žele uvjeriti, rigidno, nefleksibilno... A za poslovni svijet rigidnost i nefleksibilnost najveći su neprijatelji protiv kojih se treba boriti. Nikakvog problema, naravno, ne bi bilo kada bi se radni odnosi određivali »jedan na jedan« i kada bi, valjda, svaki poslodavac mogao kreirati svoju verziju pravila koje valja poštovati.

   Čitaj dalje

  • 28. 11. 2018.

   Završena on-line edukacija „Europska radnička vijeća: pravila igre“

   NHS – Europski sindikalni institut (ETUI) organizirao je on-line edukaciju „Europska radnička vijeća: pravila igre“, na koju su se mogli prijaviti svi zainteresirani članovi sindikata udruženih u NHS. Konačni odabir sudionika edukacije izvršio je ETUI.

   Naš kolega, Igor Samardžija, iz Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske te član Europskog radničkog vijeću Unicredita, uspješno je u svoje slobodno vrijeme završio edukaciju na engleskom jeziku koja je ukupno trajala 12 sati.

   Čitaj dalje

  • 28. 11. 2018.

   Radionica“Komunikacijske vještine kao ključan preduvjet za bolji socijalni dijalog”

   Sindikat grafičara - U razdoblju od 16. do 18. studenoga 2018. godine u Selcu u Hotelu Marina održana je druga, od ukupno tri predviđene radionice u okviru teme “Komunikacijske vještine kao ključan preduvjet za bolji socijalni dijalog” na kojoj su sudjelovali sindikalni povjerenici i članovi Radničkoga vijeća u Tisku d.d.

   Čitaj dalje

  • 27. 11. 2018.

   Nakon javnih i sindikati državnih službi prihvatili povećanje osnovice za tri plus dva posto

   PREGOVORI

   (GLAS ISTRE) Povećanje osnovice plaća za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna iduće godine poslijepodne su u nastavku pregovora dogovorili i sindikati državnih službi pa će zaključak o povećanju plaća u javnom i držanom sektoru biti upućen na istu sjednicu Vlade.

   Čitaj dalje

  • 27. 11. 2018.

   Edukativna radionica SING-a od 21. do 23. studenoga 2018.

   SING - Četvrta edukativna radionica u sklopu projekta „Širenje područja socijalnog dijaloga“ čiji je nositelj Sindikat naftnog gospodarstva (SING) održana je od 21. do 23. studenoga 2018. godine u Donjoj Stubici.

   Na radionici je sudjelovalo 16 članova i SING-ovih povjerenika.

   Čitaj dalje

  • 27. 11. 2018.

   Vlada i sindikati javnih službi dogovorili povećanje osnovice za tri plus dva posto

   (Hina) - Vlada i sindikati javnih službi uspješno su u utorak dovršili proces mirenja i dogovorili povećanje osnovice plaća za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna iduće godine, nakon čega su sindikati odustali od štrajka najavljenog za srijedu, 28. studenoga.

   Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je novinarima da su uspješno završili proces mirenja. "Idemo s tri posto povećanja osnovice od 1. siječnja 2019. godine i dva posto od 1. rujna 2019.", rekao je.

   Čitaj dalje

  • 27. 11. 2018.

   Štorić: Poslodavcu paše da napravi nemir među sindikatima

   (HRT) Mirenje sindikalista i Vlade i najavljeni štrajk članova Školskog sindikata "Preporod" u fokusu je javnosti. No Carinski sindikat Hrvatske također ima brojne primjedbe na loše uvjete rada carinika, ali i na zakon o plaćama za državne službenike i namještenike. U Studiju 4 o tome je govorio Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske.

   Čitaj dalje

  • 27. 11. 2018.

   Deranja: Zakon o radu je prerestriktivan

   (Faktograf.hr) Pod hitno treba mijenjati Zakon o radu jer je nefleksibilan. On danas ne predviđa da vi možete raditi u dvije firme, na dva radna mjesta, da možete raditi od kuće. Restriktivan je, od one, slikovito rečeno, evidencije radnog vremena gdje vas se tjera da u svaku minutu morate znati gdje vam je radnik i je li na marendi, kazala je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, gostujući u Temi Dana naHRT-u.

   Čitaj dalje

  • 26. 11. 2018.

   Rast plaća u svijetu u 2017. najniži u posljednjem desetljeću

   MEĐUNARODNA ORGANIZACIJA RADA

   Plaće su u svijetu u 2017. godini porasle svega 1,8 posto, što je najsporija stopa njihova rasta od globalne financijske krize 2008. godine, objavila je u ponedjeljak Međunarodna organizacija rada (ILO) u svojem Izvješću o globalnoj plaći

   (Tportal.hr) Usporedbe radi, u 2016. realna stopa rasta plaće u svijetu iznosila je 2,4 posto. Razina globalnih plaća ostala je daleko ispod razine na kojoj je bila prije globalne financijske krize 2008. godine, zamjećuje ILO.

   Čitaj dalje

  • 25. 11. 2018.

   Želite li raditi do 67. godine života? Sindikati s novim referendumom ne žele napraviti grešku u koracima

   SINDIKALNA INICIJATIVA

   Autor: Gabrijela Galić

   Ne želeći napraviti niti jednu grešku u koracima, sindikati će pričekati da se donese set novih mirovinskih zakona

   (Novilist.hr) Tri reprezentativne sindikalne centrale – Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata – u velikim su pripremama.

   Čitaj dalje

  • 22. 11. 2018.

   Sindikat traži da se najniža plaća u državnoj službi izjednači s minimalnom

   (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika zatražio je u četvrtak od Vlade da na prvoj sljedećoj sjednici najniži koeficijent u državnoj službi podigne na razinu koja osigurava iznos minimalne plaće od 3440 kuna bruto, jer je sadašnja plaća spremačice niža za gotovo 200 kuna od minimalne.

   Sindikat upriopćenju ističe da iznos minimalne plaće čistačica u državnoj službi može ostvariti tek nakon 12 godina rada, odnosno s 0,5 posto dodatka po godini staža.

   Čitaj dalje

  • 22. 11. 2018.

   Jesenski paket europskog semestra: Poticanje uključivog i održivog rasta

   Europska komisija - Priopćenje za tisak

   Bruxelles, 21. studenoga 2018.

   Komisija utvrđuje ekonomske i socijalne prioritete EU-a za 2019., predstavlja mišljenja o nacrtima proračunskih planova i u slučaju Italije potvrđuje postojanje posebno ozbiljne neusklađenosti s odredbama Pakta o stabilnosti i rastu. Grčka je prvi put uključena u europski semestar.

   Čitaj dalje