Pregled svih novosti

  • 06. 03. 2015.

   Sindikati: Neće proći

   CENTRALIZIRANO PREGOVARANJE

   (NOVI LIST) ZAGREB » Ideja o mogućoj centralizaciji, odnosno koordinaciji pregovaranja u državnim i javnim poduzećima, pa i osnivanju posebne Udruge poslodavaca javnih poduzeća koja bi bila pregovarački partner sindikatima, sudeći prema prvim reakcijama sindikata neće tako lako proći. Jedina sindikalna centrala kojoj se ideja proizašla iz analize sustava plaća u Hrvatskoj ne čini lošom jest Matica hrvatskih sindikata.

   Čitaj dalje

  • 05. 03. 2015.

   Ista prava za gubitaše i one koji ostvaruju dobit?

   JAVNI SEKTOR: VLADA RAZMIŠLJA O CENTRALIZACIJI SUSTAVA PREGOVARANJA

   Jedna od ideja je da se osnuje udruga poslodavaca javnih poduzeća s kojom bi onda sindikati pregovarali osnovne standarde u javnim i poduzećima u državnom vlasništvu

   Gabrijela GALIĆ

   (NOVI LIST) ZAGREB » Vlada razmišlja o novom načinu kolektivnog pregovaranja sa zaposlenima u javnom sektoru i poduzećima u državnom vlasništvu, odnosno javnim poduzećima. Iz toga bi se mogla iznjedriti ideja o uspostavi centraliziranog sustava kolektivnog pregovaranja, što bi otvorilo put za kreiranje neke vrste temeljnog kolektivnog ugovora kojim bi bila propisana unificirana prava za radnike u javnim poduzećima.

   Čitaj dalje

  • 03. 03. 2015.

   Na jednog "neodređenog", 22 radnika na određeno

   NIKAKO DO STALNOG POSLA

   (SLOBODNA DALMACIJA) Dubina i razmjeri strukturnih promjena u gospodarstvu u zadnjih 20 godina možda se najbolje oslikavaju na tržištu rada, pogotovo u dinamici novozapošljavavanja na određeno i neodređeno vrijeme. To se može lako uočiti i iz statistike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji je objavio podatke o novozapošljavanju radnika koji su s burze otišli u svijet rada od 1952. do 2012., a od 1995. do 2012. i evidenciju novozapošljavanja u ovisnosti jesu li dobili ugovore na određeno ili neodređeno vrijeme.

   Čitaj dalje

  • 03. 03. 2015.

   Hrvatska na Bloombergovoj listi među 15 najjadnijih zemalja u svijetu

   HRVATSKA se ponovno našla na listi najgorih ekonomija.

   (Index.hr) Prema Bloombergovoj listi 15 "najjadnijih" ekonomija Hrvatska je na 8. mjestu.
   Indeks jada dobiven je kao jednostavan zbroj stope nezaposlenosti i promjena indeksa potrošačkih cijena, a na vrhu ljestvice zemalja u kojima je najteže živjeti i raditi su Venecuela, Argentina, Južnoafrička republika, Ukrajina i Grčka.

   Čitaj dalje

  • 03. 03. 2015.

   Spori Preporod pravde

   (NOVI LIST) Pravna nesigurnost jedan je od razloga slabije konkurentnosti Hrvatske. Ukazuje na nju poslovni svijet i iza nje se krije navada čestih promjena propisa, ali i sporo sudstvo. Što doista znači pravna nesigurnost, vidljivo je i iz, sada već pravomoćne, presude kojom je sindikat Preporod pobijedio državu. U ovoj priči, srećom, sudski spor nema utjecaja na konkretne radničke živote, odnosno nije riječ o radnom sporu o čijem ishodu u mnogome ovisi budućnost nekog tko je izgubio posao i bez ikakvih je prihoda.

   Čitaj dalje

  • 02. 03. 2015.

   Sindikati i poslodavci pozdravili Karamarkov poziv na konsenzus za gospodarski oporavak

   Reakcije na HDZ-ov program

   »Hrvatskom društvo je neophodan konsenzus«, izjavio je novinarima predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, koji je nazočio HDZ-ovoj Konferenciji »Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015.-2020«, u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj te Europske komisije, na kojoj je najveća oporbena stranka predstavila dio svog gospodarskog programa

   (Novilist.hr) ZAGREB – Sindikati i poslodavci pozdravili su u ponedjeljak poziv predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na nacionalni konsenzus poslodavaca, sindikata, akademske zajednice i političkih snaga vezano za temeljna pitanja gospodarskog oporavka, ocijenivši da Karamarkova najava HDZ-ova gospodarskog programa donekle ulijeva nadu.

   Čitaj dalje

  • 02. 03. 2015.

   U EU će do 2020. godine nedostajati oko milijun profesionalnih vozača

   Počinje kolektivno pregovaranje u Ricardu - tvrde iz “Sindikata hrvatskog vozača”

   MILJENKO GOČIN PREDSJEDNIK “SINDIKATA HRVATSKOG VOZAČA”

   To može biti šansa našim prijevoznicima da zauzmu nova tržišta, kaže Gočin

   (GLAS SLAVONIJE) Činjenica da je darđanski Ricardo postao najveći kamionski prijevoznik u zemlji, nije mogla izbjeći i zanimanje strukovnog sindikata “Sindikata hrvatskog vozača” u takvoj novonastaloj situaciji.

   Čitaj dalje

  • 02. 03. 2015.

   Zaposlenost u pet godina pala za više od 146 tisuća ljudi

   Najviše je pao broj zaposlenih u obrtima, i to za 49 tisuća, a slijede ih poljoprivrednici, trgovci, građevinari i radnici u prerađivačkoj industriji.

   (POSLOVNI DNEVNIK) U proteklih pet godina broj zaposlenih u Hrvatskoj smanjen je za preko 146 tisuća.

   U siječnju ih je po podacima Državnog zavoda za statistiku evidentirano tek 1,29 milijuna, a u istom mjesecu 2010. zaposlenih je bilo 1,44 milijuna. U obrtu je u tom vremenu broj zaposlenih pao za 49 tisuća (s 231 na 182 tisuće), dok je za trećinu manje osiguranika poljoprivrednika (s 33 na 22 tisuće). U pravnim osobama kriza je, pak, pogasila najviše radnih mjesta u najosjetljivijim djelatnostima za gospodarska kretanja i onima s najviše radnih mjesta.

   Čitaj dalje

  • 01. 03. 2015.

   Stručnjaci, sindikalisti i aktivisti složni – vlast se potpuno odnarodila

   ZAKON O REFERENDUMU PROŠAO U PRVOM ČITANJU

   (Narod.hr) Jučerašnju podršku upućivanju Zakona o referendumu u drugo čitanje podržala je vladajuća većina i manjinski saborski zastupnici, unatoč protivljenju svih ustavnopravnih stručnjaka koji kažu kako će ovo biti korak unatrag za ionako krhku hrvatsku demokraciju. Ustrajanje vlasti na ovom problematičnom zakonu komentirali su za naš portal pravni savjetnik GI ‘U ime obitelji’ Krešimir Planinić, građanski aktivisti Tomislav Poljak i Ana Musa, te sindikalisti Krešimir Sever i Mijat Stanić

   Čitaj dalje

  • 27. 02. 2015.

   RASKOŠNI NATJEČAJ U DRŽAVNOJ TVRTKI Uzimaju na leasing 1275 radnika, a otpustili su ih 600

   TIHI OUTSOURCING

   Autor: Dora Koretić

   Tvrtka koja ‘pati’ od viška zaposlenih sada traži šumare, konobare i kuhare, za što će izdvojiti oko 40 milijuna kuna

   (JUTARNJI LIST) Hrvatske šume, državna tvrtka sa 7529 zaposlenih, raspisala je prije dva dana “raskošni” javni natječaj: putem agencije za ustupanje radne snage, uzet će na leasing čak 1275 radnika, za što će tvrtka izdvojiti otprilike 40 milijuna kuna bez PDV-a.

   Čitaj dalje

  • 27. 02. 2015.

   Sabor poslao na ocjenu ustavnosti referendumska pitanja o "monetizaciji" i "outsourcingu"

   U Saboru smatraju da bi posljedica nakon referenduma bila zabrana i drugih djelatnosti, a obuhvaćala bi i državne i županijske ceste

   (INDEX.HR) VEĆINA u Hrvatskom saboru odlučila je danas od Ustavnog suda zatražiti da ocijeni ustavnost referendumskih pitanja o zabrani koncesioniranja izgrađenih javnih cesta i izdvajanja pratećih djelatnosti iz javnih i državnih službi.

   U obrazloženju zahtjeva za ocjenom ustavnosti pitanja o "monetizaciji" stoji da bi predloženo referendumsko pitanje dovelo do apsolutne zabrane koncesioniranja na autocestama, ali i na državnim i županijskim cestama, te da bi se zabranilo koncesioniranje oglašavanja uz javne ceste, uslužnih djelatnosti poput ugostiteljstva, trgovine, benzinskih crpki i sl., kao i usluga poput nepropisno parkiranih vozila s javne ceste.

   Čitaj dalje

  • 27. 02. 2015.

   EK: Hrvatska u petoj kategoriji zemalja s makroekonomskim neravnotežama

   Analiza gospodarske situacije

   Lider/Hina

   Europska komisija u četvrtak je objavila izvješće s analizom gospodarske situacije u Hrvatskoj u kojoj su ponovno, drugi put zaredom, utvrđene makroekonomske neravnoteže

   Komisija je u sklopu Europskog semestra objavila tzv. zimski ekonomski paket, koji sadrži analize ekonomskih politika svih zemalja članica i eurozone u cjelini te dubinske analize za 16 zemalja koje imaju makroekonomske neravnoteže. Utvrđeno je, drugu godinu zaredom, da Hrvatska ima prekomjerne makroekonomske neravnoteže, koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i specifični monitoring.

   Čitaj dalje

  • 26. 02. 2015.

   Hrvatska u skupini zemalja s najnižom minimalnom plaćom u EU

   U pet zemalja minimalne plaće kreću se u rasponu od 500 do tisuću eura / Foto Arhiv NL

   NAJVIŠA U LUKSEMBURGU

   Najvišu je minimalnu plaću u siječnju ove godine, od 1.923 eura, imao Luksemburg, a najnižu Bugarska, od samo 184 eura

   (Novilist.hr) LUXEMBOURG/ZAGREB- Luksemburg je u siječnju ove godine imao najvišu definiranu minimalnu plaću među zemljama Europske unije, čak 10 puta veću nego Bugarska, a Hrvatska je pri vrhu skupine s niskim minimalnim plaćama, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

   Čitaj dalje

  • 26. 02. 2015.

   Stanić: Vlast samo kupuje vrijeme

   ZAGREB » Koordinator referendumske inicijative »Ne damo naše autoceste« Mijat Stanić optužio je jučer vladajuću Kukuriku koaliciju da time što se namjerava obratiti Ustavnom sudu u vezi referendumskog pitanja »želi kupiti vrijeme«
   – Očekujemo da će Sabor ipak imati dovoljno odgovornosti i da nas neće izlagati daljnjim troškovima, te da će raspisati referendum kako bi građani imali priliku reći da ne žele koncesioniranje autocesta, rekao je Stanić ispred zgrade Sabora uoči sjednice.

   Čitaj dalje

  • 26. 02. 2015.

   Posve nova pravila za referendum i prikupljanje potpisa

   IZMJENE ZAKONA O REFERENDUMU

   Potpisi će se skupljati ili preko servisa e-građanin ili u uredima državne uprave

   (GLAS SLAVONIJE) Sabor je raspravljao o izmjenama Zakona o referendumu. Najveći problem za udruge, ali i za oporbu je činjenica da će se potpisi skupljati ili preko servisa e-građanin ili u uredima državne uprave. Kako je rečeno, neće se smjeti raspisivati referendum o temeljnim vrednotama iz Ustava kao ni o pravnoj stečevini EU.

   Čitaj dalje

  • 26. 02. 2015.

   Potvrđeno pravo na štrajk u Međunarodnoj organizaciji rada

   ITUC/NHS – U Međunarodnoj organizaciji rada (MOR) došlo je do preokreta nakon razdoblja od dvije godine tijekom kojih su poslodavci u MOR-u globalni nadzorni mehanizam te UN-ove agencije doveli u slijepu ulicu, a sve s ciljem eliminiranja desetljećima stare jurisprudencije MOR-a koja štiti pravo na štrajk.

   Čitaj dalje

  • 25. 02. 2015.

   Hrvatska je socijalna država, nećemo mirovine vezati uz uplaćene doprinose

   Umirovljenici, sadašnji i budući, ne moraju brinuti za svoje prihode * Foto: V. KARUZA

   (NE)ODRŽIVI SUSTAV: NADLEŽNI OPTIMISTIČNI, DIO STRUČNJAKA PESIMISTIČAN O FISKALNOJ ODRŽIVOSTI MIROVINSKOG SUSTAVA HRVATSKE

   Mirovina za puni staž iznosit će gotovo 9.000 kuna, ali tek u 2040. godini, i to samo ako ekonomska kretanja budu povoljna

   (NOVI LIST) ZAGREB » Domaći mirovinski sustav je održiv i dugoročno se može očekivati stabilnost sustava što bi trebao pokazati i Izvještaj ostarenju stanovništva Europske komisije koji će biti objavljen u svibnju.

   Čitaj dalje

  • 24. 02. 2015.

   Omjer umirovljenika i zaposlenih na rekordno niskoj razini

   Upitna stabilnost mirovinskog sustava

   Lider/Hina

   Procjenjuje se da bi broj zaposlenih u Hrvatskoj u siječnju mogao pasti ispod 1,3 milijuna, pa će se dodatno pogoršati omjer umirovljenika i zaposlenih, koji je već sada na rekordno niskoj razini od 1,07, upozoravaju analitičari Hrvatske gospodarske komore

   Čitaj dalje

  • 24. 02. 2015.

   Stopa nezaposlenosti ponovno iznad 20 %

   Očekuje se i nastavak rasta stope nezaposlenosti

   PETI MJESEC ZAREDOM RAST NEZAPOSLENOSTI

   (GLAS SLAVONIJE) U siječnju je u Hrvatskoj stopa registrirane nezaposlenosti porasla s 19,6 na 20,3 posto, što je peti mjesec zaredom kako raste, pokazuju to u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) a prenosi banka.hr.
   Kako nadalje navode, “nakon pada tijekom ljeta zbog zapošljavanja u turističkoj sezoni, od rujna prošle godine stopa nezaposlenosti ponovno je u uzlaznoj putanji, pa se u siječnju, prvi put od travnja prošle godine, vratila iznad razine od 20 posto”.

   Čitaj dalje

  • 24. 02. 2015.

   Mir, mir, mir – sindikat je kriv

   (NOVI LIST) Radnici Pružnih građevina, tvrtke kćeri HŽ Infrastrukture, destabiliziraju poduzeće u kojem rade. Radnici su prije nekoliko dana prosvjedovali ukazujući na situaciju u kojoj se Pružne građevine nalaze, tražeći od mjerodavnih da pronađu put kako to poduzeće ne bi bilo uništeno. Vrlo jasno radnici traže posla od kojeg će živjeti. I zbog toga, kako je to vlasnik Pružnih građevina HŽ Infrastruktura zaključila – destabiliziraju tvrtku umjesto da predlože konkretne mjere štednje koje će firmu održati, odnosno »dođu s prijedlogom radničkog dioničarstva« jer je cilj »spasiti tvrtku i omogućiti joj da normalno posluje«.

   Čitaj dalje

  • 23. 02. 2015.

   Dogovorena izrada strategije reforme javne uprave

   (HRT) Sindikati, poslodavci i Vlada na sjednici GSV-a dogovorili su izradu strateškog dokumenta o reformi javne uprave koja bi se provela kroz idućihpet godina. Sve strane smatraju daje za uspjeh reforme potreban politički konsenzus, uključujući i stranke u opoziciji.

   Dokument koji bi trebao biti gotov u ožujku sadržavat će tri ključna poglavlja - pojednostavljenje procesa upravljanja, struktura zaposlenih te reforma samog sustava javne Uprave.

   Čitaj dalje

  • 23. 02. 2015.

   Europljani izumiru, a ni Hrvatskoj se ne piše dobro

   MRAČNA STATISTIKA I PROGNOZA: BEZ DEMOGRAFSKIH MJERA NEĆEMO EKONOMSKI OPSTATI

   U Hrvatskoj se rađa 9,8 djece na tisuću stanovnika, uz godišnji populacijski pad od 0,3%. Imamo stanovnika koliko i 1953., no tada su djeca do 14 godina starosti činila 27% populacije, danas ih je malo više od 15%

   Bojana MRVOŠ PAVIĆ

   (NOVI LIST) ZAGREB » Broj ljudi koji čine svjetsko stanovništo popeo se na gotovo 7,3 milijarde, no Europljani, kažu demografi, svejedno nestaju, izumiru.

   Čitaj dalje

  • 20. 02. 2015.

   Priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde

   (NHS) Danas se u svijetu, pa i kod nas, obilježava Svjetski dan socijalne pravde. Živimo u svijetu koji je svakakav samo ne socijalno pravedan i u kojemu je iz dana u dan sve više socijalnih nepravdi i neravnoteža, svijetu u kojem neoliberalna koncepcija gospodarstva i života uopće uzima visoki danak i proždire socijalnu pravdu. Utjecaj i moć novca, kapitala nadjačavaju svaki glas razuma i traženja socijalne ravnoteže.

   Čitaj dalje

  • 19. 02. 2015.

   Sindikati HŽ-a prosvjedom traže osiguranje poslova i radnih mjesta Pružnih građevina

   Okupljanje na Markovu trgu

   Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač podsjetio je kako su Pružne građevine isključene iz natječaja za izvođenje radova na obnovi i modernizacije pruge Dugo Selo – Križevci, vrijednog 200 milijuna eura, zbog čega bi dosad najuspješnija tvrtka u sastavu HŽ-a mogla završiti u stečaju

   (Novilist.hr) ZAGREB Tri sindikata koji djeluju u Hrvatskim željeznicama (HŽ) održala su u četvrtak prosvjed na Markovu trgu tražeći od Vlade da tvrtki Pružne građevine osigura poslove i očuvanje radnih mjesta.

   Čitaj dalje

  • 19. 02. 2015.

   16. obljetnica Nezavisnih hrvatskih sindikata

   Danas su Nezavisni hrvatski sindikati napunili 16 godina. Osnovani su 19. veljače 1999. godine, kada su brojili nešto više od 36.000 članova, a danas su sindikalna središnjica koju su prepoznali i u koju su se uključili još mnogi sindikati i broji više od 120.000 članova.

   Čestitke svima koji danas čine Nezavisne hrvatske sindikate i zahvala svima koji nas u našem radu podupiru i prate.

   Čitaj dalje