Pregled svih novosti

  • 03. 07. 2015.

   Tržište rada bez ograničenja

   POLITIKA

   Autor: Nenad Kreizer

   (Deutsche Welle) Od danas (1.7.2015.) državljani Republike Hrvatske mogu bez ograničenja konkurirati za sva radna mjesta u Njemačkoj. Promjena koja je izazvala veliku buru u Hrvatskoj je u Njemačkoj prošla gotovo neopaženo.

   Vijest o tomu da državljani Republike Hrvatske od danas (1. srpnja 2015.) mogu u Njemačkoj konkurirati za svako radno mjesto, njemački mediji su popratili tek kojom agencijskom viješću.

   Čitaj dalje

  • 03. 07. 2015.

   Zakonska bizarnost: Ostao bez plaće jer se na poslu ozlijedio šest dana – prekasno

   Sigurno ima još zakinutih radnika koji nisu ustrajali u traženju svojih prava

   SLUČAJ RADNIKA IZ POŽEGE

   Autor:Gabrijela Galić

   Takva odredba godinama se primjenjuje i pitanje je koliko je radnika zaposlenih na određeno vrijeme imalo peh pa su se ozlijedili dva, tri ili sedam dana prije no što im je ugovor istekao te tako ostali bez plaće

   (Novilist.hr) ZAGREB Dva dana prije isteka ugovora na određeno vrijeme, radnik iz Požege teško je ozlijeđen na radnom mjestu. Ugovor o radu mu je istekao, novi nije dobio, a iako mu je utvrđena privremena nesposobnost zbog ozljede na radu, nije mogao ostvariti pravo na naknadu plaće u trajanju od najviše 30 dana računajući od dana prestanka radnog odnosa.

   Čitaj dalje

  • 03. 07. 2015.

   SDP ipak popustio: potpisi za referendum moći će se prikupljati na ulicama i trgovima

   REFERENDUM REVOLUCIJA SE NASTAVLJA

   (SLOBODNA DALMACIJA) Klub zastupnika SDP-a danas će u saborsku proceduru uputiti konačni tekst novog zakona o referendumu, u kojem su odustali od ideje da se potpisi za referendumske inicijative mogu prikupljati isključivo u uredima državne uprave i putem sustava e-građani.

   "Najvažnija promjena u odnosu na prvo čitanje je način prikupljanja potpisa. Kao osnovni model definira se prikupljanje putem sustava e-građani, no organizatori će imati mogućnost potpise prikupljati i na ulicama i trgovima, uz dva ograničenja.

   Čitaj dalje

  • 02. 07. 2015.

   Sabor podijeljen oko TTIP-a: za jedne trojanski konj i kraj suverenosti, za druge početak novog razvoja

   VERBALNI RAT

   (SLOBODNA DALMACIJA) Trojanski konj, kraj hrvatske suverenosti, tako je u srijedu navečer o TTIP-u 'sudio' dio saborske oporbe analizirajući rad hrvatske Vlade i njenu ulogu u postupku pregovora Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država o sklapanju Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP).

   To je (TTIP), između ostalog, definitivni kraj hrvatske suverenosti, ustvrdio je Nikola Vuljanić (nezavisni ljevičar), navodeći kako je Hrvatska monetarnu suverenost izgubila kad se "priheftala" euru, financijsku kad je prodala banke, dobar dio političke kad je ušla u EU.

   Čitaj dalje

  • 01. 07. 2015.

   U Saboru stanka zbog Jadrolinije i podsjetnik na dvije godine u Europskoj uniji

   SJEDNICA

   U takvim okolnostima naći ćemo sasvim sigurno puteve prosperiteta i boljeg života građana RH u Hrvatskoj u okviru EU – zaključio je Leko

   AUTOR: Tea Romić

   (VEČERNJI LIST) Predsjednik Sabora Josip Leko saborsko je zasjedanje jutros započeo podsjetnikom da je na današnji dan prošlo dvije godine otkad je Hrvatska punopravna članica Europske unije.

   Čitaj dalje

  • 01. 07. 2015.

   OZLJEDA NA RADU: Nezgode na putu s posla se ne računaju ako odete uvrtić

   DISKRIMINIRANI RODITELJI

   (Net.hr) Odlazak po dijete u vrtić na putu kući s posla za svakog roditelja u Hrvatskoj nije “redoviti put” kući. Tvrde to u HZZO-u pozivajući se na Zakon oobveznom zdravstvenom osiguranju. Stoga vam neće priznati ozljedu na radu u slučaju da se putem kući ozlijedite. Pogriješili ste jer ste svratili po dijete u vrtić.

   Čitaj dalje

  • 01. 07. 2015.

   U pet zemalja članica EU hrvatski radnici još (ni)su dobro došli

   Dvije godine u EU

   (LIDER) Dan prije druge obljetnice hrvatskog članstva u Europskoj uniji, Komisija je do sada primila od pet zemalja članica službene obavjesti da će zadržati ograničenja za hrvatske radnike a još se nisu izjasnile Francuska i Cipar.

   U Komisiji se u utorak doznaje da su do sada službene obavijesti poslale Austrija, Nizozemska, Velika Britanija, Slovenija i Malta. Nakon ulaska Hrvaske u EU-u, 13 zemalja iskoristilo je mogućnost da privremeno ograniči hrvatskim radnicima pristup svojem tržištu rada. Ograničenja su moguća na dvije, pet ili sedam godina.

   Čitaj dalje

  • 30. 06. 2015.

   Žene slabije plaćene i teže napreduju

   Poslovni.hr/Hina

   U Hrvatskoj su žene često slabije plaćene od muškarca za isti posao, otežano im je napredovanje pogotovo na višim upravljačkim razinama, dok je socijalno osviještenih poslodavaca, osobito u vremenu gospodarske krize izrazito malo, rečeno je u utorak na okruglom stolu o ravnopravnosti spolova u području rada i socijalno osviještenim poslodavcima.

   Čitaj dalje

  • 30. 06. 2015.

   Tomislav Urlić: Otočani nas podržavaju

   Predsjednik Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova: Malo ljudi zna da zapovjednik primjerice ‘Marka Pola’ ima plaću manju od sedam tisuća kuna, a odgovoran je za 1200 putnika, 70 članova posade i 200 automobila

   (NOVOSTI) Nedavno ste sa zaposlenicima Jadrolinije ispred zgrade uprave u Rijeci i u više luka održali bijeli štrajk upozorenja zbog loših financijskih i radnih uvjeta. Što obuhvaćaju vaši zahtjevi?

   Upozorenje je došlo nakon dvije godine pokušaja da se maknemo s mrtve točke, a to je rješenje prema kojem bismo imali pravo samo na minimum koji propisuju Zakon o radu, pomorski zakoni i međunarodna MLC konvencija koja je lani stupila na snagu i govori o radu pomoraca.

   Čitaj dalje

  • 29. 06. 2015.

   Pismo ministru financija - izmjene sustava poreza na dohodak

   NHS - Nezavisni hrvatski sindikati uputili su danas pismo ministru financija vezano uz medijske najave o izmjenama u sustavu poreza na dohodak. Pismo prenosimo u cijelosti:

   Poštovani gospodine ministre,
   zatečeni smo i iznenađeni medijskim vijestima i najavama kako se u ministarstvu kojemu ste Vi na čelu pripremaju nove izmjene sustava poreza na dohodak. Opet, po starom dobrom običaju, o tome doznajemo iz medija, a ne, kako bi se to očekivalo i kako bi to činila vlada opredijeljena za socijalni dijalog i partnerstvo, kroz dijalog, konzultacije i usuglašavanje sa socijalnim partnerima.

   Čitaj dalje

  • 26. 06. 2015.

   Željezničari uskoro kreću u štrajk i na Markov trg?

   TRI ŽELJEZNIČARSKA SINDIKATA - ČETIRI ZAHTJEVA

   (GLAS SLAVONIJE) Sindikat hrvatskih željezničara, Sindikat infrastrukture HŽ i Sindikat željezničara Hrvatske na adrese Sabora, Vlade, Ministarstva prometa te uprave HŽ Infrastrukture i direktora Pružnih građevina poslali su četiri zahtjeva zbog namjere otpuštanja 400 radnika Pružnih građevina.

   Čitaj dalje

  • 26. 06. 2015.

   Prosječna plaća u travnju iznosila je 5.676 kuna

   Zaposleni u pravnim osobama

   Lider/Hina

   Prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 5.676kuna, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku.

   Usporedba sa mjesecom prije pokazuje da je prosječna plaća za travanj bila nominalno manja za 0,8 posto ili za 47 kuna u odnosu na onu isplaćenu za ožujak.

   Čitaj dalje

  • 26. 06. 2015.

   Lipanj – mjesec u kojem Hrvati puno ‘spajaju’ i najmanje rade

   TRI PRAZNIKA U MJESECU

   Srbija ima 14 praznika, ali ‘najbolji’ im je siječanj s čak 5 neradnih dana

   AUTOR: Marina Šunjerga

   (VEČERNJI LIST) Hrvatska je među zemljama koje imajunajviše praznika u Europi, a čak sutri od 14 neradnih dana smještena u lipanj. Kada se praznici koji se uobičajeno spajaju s vikendima stave u kontekst činjenice da većina zaposlenih u Hrvatskoj bira lipanj za odlazak na “stari godišnji”, prvi ljetni mjesec u Hrvatskoj slobodno bi se mogao nazvati i mjesecom nerada.

   Čitaj dalje

  • 24. 06. 2015.

   Država će isplaćivati do tri minimalca radnicima u blokiranim tvrtkama

   OSIGURANJE POTRAŽIVANJA

   (Novilist.hr) Poslodavac koji do zadnjeg dana u mjesecu ne isplati plaće za prethodni mjesec bit će dužan Fini, uz obračun neisplaćene plaće, dostaviti i zahtjev za prisilnu naplatu

   Vlada je u srijedu u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, po kojima će nadležna državna agencija isplaćivati do tri minimalne plaće i u slučajevima kada poslodavac nije u stečaju, ali plaće ne isplaćuje zbog blokiranog računa.

   Čitaj dalje

  • 23. 06. 2015.

   Novi pravilnik o evidenciji radnika: poslodavci moraju znati što im radnik radi nakon posla!?

   NI KIM JOUNG UN SE TOGA SJETIO NIJE

   (SLOBODNA DALMACIJA) Pritisak kojega Vlada radi na poduzetnike u pojedinim se slučajevima doista može usporediti sa zlostavljanjem: prema novom Pravilniku o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima, poslodavci moraju evidentirati ne samo vrijeme koje radnik provede u radu, kao što je do sada bio slučaj, nego i ono koje je uslijedilo nakon što je on toga dana otišao sa posla.

   Čitaj dalje

  • 22. 06. 2015.

   Tvrtke moraju smanjiti stres radnika, ali - neće

   ŠUTI I RADI

   (SLOBODNA DALMACIJA) Iako im je zakonska obveza da zaposlenicimaosigurajurad uz što manje stresa uvedena prije godinu dana, poslodavci o tome uglavnom pojma nemaju ili ih nije briga. Istraživanje Hrvatskog zavoda za zaštituzdravljaisigurnostna radu i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pokazalo je kako više od pola tvrtki nije angažirano na prevenciji stresa kod djelatnika u skladu s odredbama novog Zakona o zaštiti na radu.

   Čitaj dalje

  • 22. 06. 2015.

   O doniranju hrane trebamo učiti iz primjera država koje su se odrekle svog dijela kolača

   Sudionici okruglog stola u HOK-u

   Tea Plenar

   (Pomakonline.com) Francuski parlament je u svibnju 2015. godine jednoglasno izglasao zakon prema kojem veliki supermarketi moraju donirati višak hrane koji su do tad uništavali kemijskim procesima. U Hrvatskoj je u Zakonu o poljoprivredi, koji je na snagu stupio 2015. godine, navedena novina o doniranju hrane na koju se plaća PDV od 25 posto.

   Čitaj dalje

  • 19. 06. 2015.

   Ostajemo bez mladih - odlaskom za poslom djecu će rađati u Njemačkoj

   SVE JE MANJE PREPREKA ZA JOŠ VEĆU EMIGRACIJU GRAĐANA

   Iz Hrvatske se iseljavaju mlade obitelji od kojih se mnoge neće nikada vratiti

   (GLAS SLAVONIJE) Od 1. srpnja, na drugu godišnjicu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Njemačka ukida radne dozvole za radnike iz Hrvatske, čime je njemačko tržište rada od tada otvoreno i za posljednju kategoriju radnika, onih bez stručne naobrazbe.

   Čitaj dalje

  • 18. 06. 2015.

   25. obljetnica Sindikata naftnog gospodarstva

   Jasna Pipunić izabrana za predsjednicu Sindikata naftnog gospodarstva

   NHS – Sindikat naftnog gospodarstva (SING), koji je udružen u Nezavisne hrvatske sindikate, danas je svečano obilježio 25 godina svojeg postojanja i djelovanja.

   Sudionici ove za sindikat značajne obljetnice imali su prigodu vidjeti kako je nastajao SING, što je sve radio i radi za svoje članove, a za svoj doprinos posebno su priznanje dobili članovi koji su stvarali SING i u njemu djelovali u proteklih 25 godina kao i predavači u SING-ovoj sindikalnoj školi te predsjednik NHS-a.

   Čitaj dalje

  • 17. 06. 2015.

   Njemačka od 1. srpnja ukida radne dozvole za hrvatske građane

   Sada je i službeno

   Lider/HRT

   Njemačka je i službeno potvrdila da ukida radne dozvole za hrvatske državljane - objavljeno je to na službenoj stranci njemačke Vlade. To znači da će od 1. srpnja, dvije godine nakon hrvatskog pristupanja Europskoj uniji, hrvatski građani moćineograničenoraditi u Njemačkoj.

   Čitaj dalje

  • 17. 06. 2015.

   Da bi izbjegla tužbe - Vlada vratila jubilarne nagrade

   Autor: Kristina Bojić/DM/HRT

   (HRT) U Banskim dvorima predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Sindikata policije i Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a potpisali su s Vladom Sporazum o primjeni osnovice za izračun jubilarne nagrade za državne službenike i namještenike, što se dovodi u vezu s nastojanjem Vlade da izbjegne gubitak brojnih sudskih tužbi.

   Čitaj dalje

  • 16. 06. 2015.

   Hrvati su najsiromašniji u EU, odmah iza Bugara i Rumunja...

   Iako zaposlenost raste, Hrvati su među najsiromašnijima u Europi. Od nečlanica EU najsiromašniji su redom: BiH, Albanija, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Turska

   Piše: Vesna Gubo

   (24sata) Hrvatska, uz Estoniju, Mađarsku i Španjolsku,prednjači sa skokom broja zaposlenihu prvom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuje izvješćeEurostata.

   Čitaj dalje

  • 16. 06. 2015.

   5.826 poslodavaca ne isplaćuje plaće svojim radnicima

   Porezna uprava

   Statistički pregled poreznih obveznika, poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, pokazuje da plaće ne isplaćuju 4.858 pravnih osoba s 15.330 radnika te 968 fizičkih osoba, odnosno obrtnika, s 2.444 zaposlenih.

   (Novilist.hr) ZAGREB Plaće u Hrvatskoj ne isplaćuje ukupno 5.826 poduzetnika s 17.774 zaposlenih, pokazuju najnoviji, u ponedjeljak objavljeni ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje obračuna od siječnja do travnja ove godine.

   Čitaj dalje

  • 16. 06. 2015.

   BDP će vjerojatno rasti, ali hoće li svi od toga dobiti jednako

   TTIP

   Hrvatska bi zbog visokog udjela poljoprivrednih proizvoda u izvozu mogla jače iskoristiti otvaranje američkog tržišta i povećati izvoz

   (VEČERNJI LIST) Hrvatska bi mogla biti jedna od svega nekoliko zemalja Europske unije kojoj bi Transatlantski sporazum o slobodnoj trgovini, TTIP, između SAD-a i EU mogao donijeti veći izvoz poljoprivrednih proizvoda u SAD! Hrvatska je, uz baltičke države, jedna od rijetkih koja ima visok udio poljoprivrednih proizvoda u izvozu i zato bi mogla jače iskoristiti potpuno otvaranje američkog tržišta.

   Čitaj dalje

  • 15. 06. 2015.

   Više neće biti moguće da dva suda za iste slučajeve presude različito

   MILJENIĆ UVODI PRESEDANE

   Autor: IvankaToma

   Više neće biti moguće da različiti sudovi za iste slučajeve donose različite presude

   (JUTARNJI LIST) U hrvatski pravni sustav uvodi se presedansko pravo. To znači da u slučaju masovnih tužbi, kao primjerice za franak, ne može svaki sud po svome pravnom shvaćanju presuđivati i donositi odluke. Iz mase će se izdvojiti jedan predmet i prioritetno riješiti, a odluka Vrhovnog suda bit će obvezujuća za sve niže sudove. Presedansko pravo uvest će se u slučajevima istovrsnih sporova u kojima su predmet spora zahtjevi iste vrste utemeljeni na istovrsnoj činjeničnoj i pravnoj osnovi.

   Čitaj dalje