Pregled svih novosti

  • 29. 10. 2014.

   Odbor za Ustav o novom zakonu o referendumu

   (HRT) Način, mjesto i vrijeme prikupljanja referendumskih potpisa najsporniji su u prijedlogu novog zakona o referendumu, o kojem se, u sklopu javne rasprave, raspravlja na tematskoj sjednici saborskog odbora za Ustav.

   Potpisi bi se prikupljali u tijelima državne uprave, ali uz rok koji bi se produljio na 30 dana i mogućnost elektroničkog potpisa sustavom e-građanin, rekao je predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin.

   Čitaj dalje

  • 29. 10. 2014.

   UNICEF: Djeca u Hrvatskoj među najpogođenijima krizom

   Hrvatsku je UNICEF loše rangirao i po negativnom utjecaju krize na mlade u dobi od 15 do 24 godine. S čak 8,5 posto više onih koji ne nastavljaju školovanje ili su nezaposleni, zauzela je 39. od 41. mjesta na ljestvici promatranih zemalja

   banka.hr/HRT Objavljeno 16.26, 28.10.2014.

   Djeca u Hrvatskoj među najpogođenijima su aktualnom gospodarskom krizom koja je od 2008. osiromašila dodatnih 2,6 milijuna djece u razvijenim zemljama, objavio je UNICEF.

   Čitaj dalje

  • 29. 10. 2014.

   Hrvatskim autocestama treba bolje upravljati

   Gospodarstvo

   (Deutsche Welle) Ekspertni sugovornici Deutsche Wellea ukazuju na činjenicu da nisu uzeti u obzir razni načini rješavanja javnog duga kojim su opterećene autoceste. Možda će tek odustajanje od njihove prodaje otvoriti novu perspektivu.

   Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv monetizacije hrvatskih autocesta, odnosno njihova dugoročnog izdavanja u privatnu koncesiju, po svim je dostupnim podacima uspješno provedeno.

   Čitaj dalje

  • 29. 10. 2014.

   Doing Business: Hrvatska po poslovnim uvjetima napredovala na 65. mjesto

   NAPREDAK

   Autor/izvor: SEEbiz / H

   WASHINGTON - Hrvatska je u izvješću „Doing Business" Svjetske banke o uvjetima poslovanja ove godine zauzela 65. mjesto između 189 zemalja svijeta, što predstavlja napredak u odnosu na lani, ponajviše zahvaljujući lakšem dobivanju građevinskih dozvola i nižim troškovima osnivanja poduzeća.

   U srijedu je Svjetska banka objavila izvješće „Doing Business 2015", koje prati napore država na jačanju pravnih institucija te smanjenju složenosti i troškova regulatornih procesa.

   Čitaj dalje

  • 29. 10. 2014.

   Hoće li Sabor onemogućiti referendume građana?

   DANAS NA ODBORU ZA USTAV

   (Narod.hr) Tematska sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav 29. listopada održat će se s temom: “Zakon o referendumu”. Saborski odbor za Ustav otvorio je jednomjesečnu javnu raspravu o nacrtu novog zakona o referendumu.

   Predsjednik odbora Peđa Grbin uvodno je obrazložio da bi ovim prijedlogom rok za prikupljanje potpisa sa sadašnjih 15 produljio na 30 dana, ali bi se potpisi mogli prikupljati isključivo u ispostavama ureda državne uprave, kojih je, kaže, u Hrvatskoj više od 300 i putem sustava e-građana za prijavu u koji građani moraju proći proceduru prijave putem Fine.

   Čitaj dalje

  • 28. 10. 2014.

   Čemu zakon nego da se krši

   (NOVI LIST) Kako se može očekivati od privatnog sektora da poštuju radno zakonodavstvo kada njegove odredbe zaobilaze i velike državne kompanije? Ako je moguće da u Hrvatskim šumama, radnici i po deset godina rade na određeno vrijeme, onda bi se u privatnom sektoru moglo dogoditi da radnik cijeli ili većinu svoga radnog vijeka odradi na određeno vrijeme. Istina, razlike ima.

   Čitaj dalje

  • 27. 10. 2014.

   Završeno prikupljanje potpisa

   NHS- U subotu 25. listopada 2014. godine završilo je prikupljanje potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju. Sada slijedi prikupljanje potpisnih lista i prebrojavanje potpisa.
   Prikupljanje potpisa počelo je 11. listopada 2014. godine od kada su tisuće volontera stajale na štandovima diljem Hrvatske neovisno o vremenskim uvjetima s ciljem prikupljanja dovoljnog broja potpisa.

   Čitaj dalje

  • 27. 10. 2014.

   RADE I 13 SATI DNEVNO Vozači kamiona ne daju beneficirani staž

   Poslodavci i vozači ovaj put nisu na suprotnim stranama

   POBUNA ŠOFERA: KRITIKE NA NOVI SUSTAV BENEFICIRANOG RADNOG STAŽA KOJEG PREDSTAVLJA MINISTAR MIRANDO MRSIĆ

   Danas vozač radi 13 sati dnevno, a 11 sati odmara u kabini. Nakon sedam dana mora imati vikend odmora, a taj vikend-odmor se može odraditi i na nekom parkiralištu, na nekoj benzinskoj crpki bilo gdje po svijetu. Dakle, uvjeti su danas puno lošiji, kaže Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskih vozača

   Mirjana GRCE

   (NOVI LIST) RIJEKA » Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je na tribini u Rijeci, kao i u nekim drugim gradovima, ideju – prijedlog Ministarstva za uređenje sustava beneficiranog radnog staža ili staža s povećanim trajanjem, i to u jednom zakonu.

   Čitaj dalje

  • 25. 10. 2014.

   PREVARENI RADNICI Hrvatskim šumama prijete višemilijunski penali

   Za pravdu će se boriti na svim instancama – Alen Šporer

   NELEGALNO ZAPOŠLJAVANJE: JAVNA TVRTKA CIJELO DESETLJEĆE ISKORIŠTAVALA RUPE U ZAKONU

   Dvadesetak radnika, od kojih su mnogi na određeno vrijeme radili cijelo desetljeće, tužilo je tvrtku jer ih nisu zaposlili na neodređeno vrijeme.»Šema« je bila u tome da su ljudi radili na određeno do kraja zakonskog roka, nakon čega bi kraće vrijeme bili bez posla, pa bi ih se vratilo u Šume, na određeno

   Gabrijela GALIĆ

   (NOVI LIST) ZAGREB»Nelegalno zapošljavanje bi Hrvatske šume moglo stajati višemilijunske odštete bivšim radnicima, koje će vjerojatno trebati i vratiti na posao.

   Čitaj dalje

  • 23. 10. 2014.

   Riješiti vatrogasce, vojsku, balerine...

   Većina koji imaju beneficirani staž zadržat će ga i dalje

   SEDAM ZAKONA U JEDAN MINISTAR MRSIĆ NA TRIBINI O IZMJENI SUSTAVA BENEFICIRANOG STAŽA

   Želimo sveobuhvatni sustav koji će omogućiti da svi oni koji rade na poslovima s kojima ne mogu ostvariti cijeli radni vijek – npr. policajac ili vojnik nakon 40. godine života, mogu nastaviti raditi neki drugi posao i da nakon 40. primaju određenu naknadu, rekao je Mrsić

   Mirjana GRCE

   (NOVI LIST) RIJEKA » Beneficirani radni staž, odnosno staž sa povećanim trajanjem regulira sedam zakona, više uredbi i više pravilnika, i cilj nam je cijelu tu problematiku rješiti jednim zakonom, najavio je dr. Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava na jučerašnjoj tribini o izmjeni sustava beneficiranog radnog staža, zapravo jednoj u nizu tribina koju Ministarstvo o toj temi organizira okupljajući, kao i u Rijeci, zainteresirane struke i partnere.

   Čitaj dalje

  • 22. 10. 2014.

   Potpora sindikalnih središnjica radnicima u štrajku u Imunološkom zavodu

   NHS - Sve sindikalne središnjice uputile su Sindikatu EKN-a i članovima sindikalne podružnice u Imunološkom zavodu, koji štrajkaju zbog neisplate plaće, zajedničko pismo potpore, koje prenosimo u cijelosti:
   Vama i članovima podružnice Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske koja djeluje u Imunološkom zavodu, kao i svim članovima i radnicima koji sudjeluju u štrajku organiziranom od strane Sindikata, sindikalne središnjice upućuju punu potporu.

   Čitaj dalje

  • 21. 10. 2014.

   »Aktivnosti još nisu započele«

   (NOVI LIST) Iskrenost se cijeni. Tom logikom, barem tako izgleda, vodi se naša Vlada. Jer bolje da ona prizna da kaska za rokovima, nego da joj to netko drugi nabije na nos. U ovom slučaju, »prozvati« bi je mogla Europska komisija u studenom kada će dati svoju ocjenu na plan provođenja osam preporuka za financijsku konsolidaciju, odnosno smanjenje prekomjernog proračunskog deficita.

   Čitaj dalje

  • 21. 10. 2014.

   Održan radni sastanak Gospodarsko - socijalnog vijeća Požeško - slavonske županije

   (www.pszupanija.hr) U Županijskoj vijećnici održano je Gospodarsko - socijalno vijeće Požeško - slavonske županije na kojemu se raspravljalo o problematici "rada na crno" i izvješću o radu zdravstvenih ustanova kojima je osnivač županija. Osim nazočnih članova Gospodarsko - socijalnog vijeća na sastanku su sudjelovali ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i požeško - slavonski župan Alojz Tomašević.

   Čitaj dalje

  • 21. 10. 2014.

   Održana konstituirajuća sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Virovitičko-podravske županije

   (www.vpz.hr/NHS) U maloj vijećnici Virovitičko-podravske županije, u petak, 17. listopada, pod predsjedanjem zamjenika župana, Zdravka Dijakovića, održana je konstituirajuća sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Virovitičko-podravske županije.

   Nakon konstituiranja Gospodarsko-socijalnog vijeća i usvajanja prijedloga Poslovnika o radu, u skladu s točkama dnevnog reda, izabran je predsjednik te dva dopredsjednika Vijeća.

   Čitaj dalje

  • 21. 10. 2014.

   EK pripremila "vrlo kritično" izvješće o Hrvatskoj

   IZVORI

   Autor/izvor: SEEbiz / H

   BRUXELLES - Europska komisija je pripremila "vrlo kritično" izvješće o provedbi hrvatskih reformi u sklopu napora na smanjenju makreokenomskih neravnoteža, doznaje se u ponedjeljak u Komisiji.
   Komisija je pripremila izvješće u sklopu nadzora mjera usmjerenih prema smanjenju makroekonomskih neravnoteža. Riječ je o prvom takvom izvješću, a sljedeće će biti pripremljeno u siječnju.

   Čitaj dalje

  • 17. 10. 2014.

   SDLSN: ‘Određeni broj’ inspektora rada već je ‘pao’ na sigurnosnoj provjeri SOA-e

   NEKE ‘ČEŠLJA I USKOK’

   (Narod.hr) “‘Određeni broj’ inspektora rada već je ‘pao’ na sigurnosnoj provjeri SOA-e, ali se ne zna točno je li se to dogodilo zato jer su pisali stručne ili znanstvene radove, govorili na više stranih i agentima SOA-e nerazumljivih jezika, odlazili psihijatru, prečesto posjećivali kladionice, shopping centre ili su njihovi susjedi primijetili da se u njihovoj kući gajbe piva kupuju ne samo na dan održavanja utakmica hrvatske reprezentacije, kad je to neupitna domoljubna obveza”, stoji u priopćenju Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN), a koje potpisuje tajnik Siniša Kuhar.

   Čitaj dalje

  • 17. 10. 2014.

   U Saboru predstavljen rad Europskog gospodarskog i socijalnog odbora

   (www.sabor.hr) Zagreb - U organizaciji Odbora za europske poslove u Saboru je predstavljen rad Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). EGSO je predstavilo šest od njegovih devet članova iz Republike Hrvatske: Ana Milićević-Pezelj, Marija Hanževački, Violeta Jelić, Lidija Pavić-Rogošić, Marina Škrabalo i Toni Vidan.

   Europski gospodarski i socijalni odbor je savjetodavno tijelo Europske unije koje okuplja predstavnike civilnog društva država članica.

   Čitaj dalje

  • 17. 10. 2014.

   “Sa štanda u grad!”: Potpisi za referendum u centru Zagreba skupljat će se do ponoći

   (www.referendum-autoceste.hr) INICIJATIVA “Ne damo naše autoceste” sve istomišljenike je putem Facebooka pozvala na događaj prigodnog naziva “Sa štanda u grad!”.
   “Ovog petka i subote prije izlaska u grad pridružite nam se na čašici razgovora i iskoristite priliku da date vaš potpis protiv davanja naših autocesta u koncesiju. U aktivističkom zagrijavanju za večernji izlazak naši volonteri bit će na Cvjetnom trgu i kod Importanne centra do 22 sata, a na Trgu bana Josipa Jelačića sve do ponoći. Tko kaže da sudjelovanje u bitnim političkim odlukama ne može biti zabavno?”, poručuju organizatori referendumske inicijative.

   Čitaj dalje

  • 16. 10. 2014.

   Jedan posto najbogatijih drži polovicu svjetskog bogatstva

   Pas u torbici skupljoj od 30 tisuća eura

   OKIDAČ KRIZE: SVIJET SVE BOGATIJI I NERAVNOPRAVNIJI, A RAZLIKE POSTAJU NEPREMOSTIVE

   Snažan godišnji rast bogastva bilježi se u SAD-u i Japanu, a slijedi ih Kina.S većim brojem bogataša u skupini najboljih, Kina je pretekla Francusku, Njemačku, Italiju i Veliku Britaniju

   Gabrijela GALIĆ

   (NOVI LIST) ZAGREB»Nejednakost u svijetu raste pokazuju to i najnoviji podaci prema kojima jedan posto najbogatijih ljudi na svijetu posjeduju gotovo polovicu svjetskog bogatstva dok najsiromašniji posjeduju manje od jedan posto svjetskog bogatstva.

   Čitaj dalje

  • 15. 10. 2014.

   Ne damo naše autoceste: U četiri dana prikupljeno više od 160 tisuća potpisa

   (Index.hr) PO PRVIM nepotpunim podacima, u prva četiri dana prikupljeno je više od 160.000 potpisa građana za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju, izvijestili su danas iz inicijative "Ne damo naše autoceste!" uz napomenu da još nisu prebrojani svi prikupljeni potpisi.

   Članovi inicijative Teodor Celakoski i Mijat Stanić na konferenciji za novinare izrazili su zadovoljstvo dinamikom prikupljanja potpisa koja, kažu, pokazuje da građani nemaju povjerenje u Vladu i ne daju se zastrašiti prijetnjama da neće biti mirovina, plaća i Pelješkog mosta.

   Čitaj dalje

  • 14. 10. 2014.

   Stres test

   (NOVI LIST) Četvrtina europskih radnika suočava se sa stresom na radnom mjestu cijelo vrijeme ili većinu vremena provedenog na poslu, a gotovo jednak udio radnika svjedoči kako posao utječe negativno na njihovo zdravlje. Monoton posao i, s druge strane, visok intenzitet rada, kratki rokovi za obavljanje poslovnih zadataka, neravnoteža između posla i privatnog života – sve su to psihosocijalni rizici koji pridonose razini stresa na radnom mjestu. Ti rizici ne zaobilaze radnike niti jedne od zemalja Europske unije.

   Čitaj dalje

  • 13. 10. 2014.

   'Referendum' o autocestama i pred crkvama, a može i u inozemstvu

   (HRT) Na traženje organizacijskog odbora Ne damo naše autoceste! Hrvatska biskupska konferencija dala je dopuštenje da se ispred crkvi mogu prikupljati potpisi za pokretanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju.

   Budući da se ovime ne krše pozitivni državni zakoni i propisi RH niti se narušavaju kršćanske vrijednosti, omogućujeseinicijativi 'Ne damo naše autoceste' da prikuplja potpise na prostoru ispred crkvi, priopćili su iz HBK.

   Prikupljanje potpisa i izvan Hrvatske?

   Ministarstvo uprave poručilo jeda će inicijativiNe damo naše autocestepriznati i potpise hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, bez obzira na togdje budu prikupljeni.

   Čitaj dalje

  • 13. 10. 2014.

   Kreće "Tjedan mirenja" i besplatnog rješavanja sporova

   Suzana Varošanec

   "Tjedan mirenja", uz edukaciju i upoznavanje s prednostima izvansudskog rješavanja sporova, i ove godine pruža inače izvanrednu mogućnost besplatnog rješavanja sporova.

   (POSLOVNI DNEVNIK)"Tjedan mirenja", uz edukaciju i upoznavanje s prednostima izvansudskog rješavanja sporova, i ove godine pruža inače izvanrednu mogućnost besplatnog rješavanja sporova. U razdoblju od 13. do 17. listopada 2014. godine, naime, Hrvatska udruga za mirenje drugu godinu za redom organizira ovaj projekt, pa sve zainteresirane strane koje zatraže pomoć u rješavanju svojih sporova, bilo sudskih ili osobnih, dobit će savjetovanje i pomoć pri rješavanju od strane udruge u potpunosti bez naknade.

   Čitaj dalje

  • 10. 10. 2014.

   Na birou 290.584 nezaposlene osobe, a radnih mjesta oko 6.000

   PODACI HRVATSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

   Krajem rujna u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su 290.584 nezaposlene osobe, što je u odnosu na kolovoz povećanje za 0,2 posto ili za 695 osoba, dok je na godišnjoj razini broj nezaposlenih manji za 10,3 posto ili za 33.199 osoba, objavio je danas HZZ

   (Novilist.hr) ZAGREB Krajem rujna u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su 290.584 nezaposlene osobe, što je u odnosu na kolovoz povećanje za 0,2 posto ili za 695 osoba, dok je na godišnjoj razini broj nezaposlenih manji za 10,3 posto ili za 33.199 osoba, objavio je danas HZZ.

   Čitaj dalje

  • 10. 10. 2014.

   “Šteta od monetizacije autocesta – najmanje 80 milijardi kuna”

   (www.referendum-autoceste.hr) Simbolično istaknuvši brojku „80 000 000 000“ na Markovu trgu ispred Banskih dvora inicijativa „Ne damo naše autoceste“ najavila je da će noćas točno u ponoć u Splitu i Zagrebu započeti prikupljanje potpisa za referendum protiv monetizacije autocesta, koje će trajati do 25. listopada diljem Hrvatske.

   80 milijardi kuna – time bi se moglo izgraditi 300-tinjak bolnica, oko 4.000 vrtića, 2.000 škola – drugim riječima cijeli niz potrebnih infrastrukturnih objekata za razvoj školstva, za bolje liječenje, veću sigurnost … No, to je iznos koji će Vlada pokloniti koncesionaru nakon monetizacije autocesta, izračunali su u inicijativi „Ne damo naše autoceste“.

   Čitaj dalje