Pregled svih novosti

  • 01. 10. 2014.

   Stiglitzova poruka Europi: Već ste izgubili 6,5 bilijuna dolara, štednja će vas upropastiti

   (Index.hr) "MJERE štednje će vas upropastiti", upozorio je Europsku uniju valjda po tisućiti put Joseph Stiglitz, sveučilišni profesor na Columbiji i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, u novom osvrtu napisanom za Project Syndicate.

   Takozvano stezanje remena, koje iz Berlina čitavoj Uniji nameće vlada Angele Merkel, dokazano je imalo štetne posljedice za čitavu europsku ekonomiju.

   Čitaj dalje

  • 01. 10. 2014.

   Pripravnike se može neograničeno mijenjati

   Aktivnih korisnika stručnog usavršavanja bez zasnivanja radnog odnosa je više od 14 tisuća / Foto: D. ŠKOMRLJ

   Mrsićevi volonteri

   Autor: Gabrijela Galić

   Do sada su poslodavci nakon isteka ugovora o stručnom usavršavanju mogli angažirati nove »volontere« u slučajevima da su osobama koje su se stručno osposobljavale ponudili posao ili zadržali najmanje 50 posto pripravnika

   (Novilist.hr) ZAGREB » Poslodavci koji angažiraju mlade osobe, koristeći mjeru poticajnog zapošljavanja stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa, ubuduće će praktično bez ikakvih ograda nakon isteka sklopljenog ugovora o stručnom osposobljavanju moći angažirati nove »volontere«.

   Čitaj dalje

  • 01. 10. 2014.

   Javna rasprava o Nacrtu prijedloga Stečajnog zakona

   NHS – Danas je na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa otvoreno javno savjetovanje povodom izrade Nacrta prijedloga Stečajnog zakona. Svi zainteresirani pozvani su dostaviti svoje primjedbe, prijedloge i komentare, a savjetovanje će biti otvoreno do 30. listopada 2014. godine.

   Obavijest Ministarstva pravosuđa o savjetovanju zajedno sa popratnim materijalima možete pronaći na http://www.mprh.hr/otvorena-savjetovanja-novo

   Čitaj dalje

  • 30. 09. 2014.

   UNICEF: 60 tisuća djece u Hrvatskoj živi ispod praga siromaštva

   DRAMATIČNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA PREZENTIRANI NA SJEDNICI VIJEĆA ZA SOCIJALNU PRAVDU

   Josipovića posebno žalosti podatak da je u 2012. više od 20 posto djece mlađe od 6 godina živjelo ispod praga siromaštva, a strašnom smatra činjenicu da 40 posto te djece ne može ni svaki drugi dan dobiti obrok s mesom ili ribom, te da ih trećina živi u vlažnim i neadekvatnim stambenim prostorima

   (Novilist.hr) ZAGREB Istraživanje UNICEF-a o siromaštvu i materijalnoj dobrobiti djece predškolske dobi u Hrvatskoj, koje je danas prezentirano na sjednici Vijeća za socijalnu pravdu predsjednika Republike, pokazuje dramatične rezultate, jer je u 2012. bilo 20 posto, odnosno 60 tisuća djece koja žive ispod praga siromaštva, a od tog broja njih 40 posto ne može ni svaki drugi dan dobiti obrok s mesom ili ribom.

   Čitaj dalje

  • 30. 09. 2014.

   Bez dobrog odnosa prema radnicima, nema uspješne kompanije

   HUP-ove nagrade

   Miro Soldić

   (LIDER) Bez dobrog odnosa prema radnicima nema uspješne kompanije – poručio je predsjednik Ivo Josipović na HUP-ovoj dodjeli nagrada za društveno odgovorno poslovanje (DOP). Predsjednik je istaknuo kako poslovanje ne može i ne smije biti orijentirano samo na profit, već mora korespondirati s potrebama društva i okoliša.
   Iskustvo nam pokazuje da su društveno odgovorne tvrtke ujedno i najuspješnije, a kako poznajem puno naših poduzetnika, drago mi je da mogu reći da i među njima takvih.

   Čitaj dalje

  • 30. 09. 2014.

   Zamagljivanje stvarnosti

   (NOVI LIST) Kada ne znaš kako riješiti neki problem, onda je najbolje osnovati povjerenstvo koje će se tim problemom baviti. Prastara je to praksa koja u konačnici uglavnom ne rezultira nekim rješenjem. No, unatoč tome i dalje je riječ o vrlo popularnom načinu zabavljanja javnosti. I nije to jedina beskorisna praksa kojoj pribjegava politika, političari, vlast.

   Čitaj dalje

  • 29. 09. 2014.

   Pogoršana ekonomska klima u Hrvatskoj u rujnu; nastavlja se pogoršanje u EU

   Poslovni.hr/Hina

   Ekonomska klima u Hrvatskoj pogoršana je u rujnu, hvatajući korak s trendom u Europskoj uniji.

   (POSLOVNI DNEVNIK) Ekonomska klima u Hrvatskoj pogoršana je u rujnu, hvatajući korak s trendom u Europskoj uniji, nakon osjetnog poboljšanja u prethodnom mjesecu, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Europske komisije.

   Čitaj dalje

  • 29. 09. 2014.

   400 tisuća građana podignulo kredite da bi vratili dugove!

   Hrvati osim u banke hrle i po ‘brze kredite’, a na čije oglase nailazimo i na rasvjetnim stupovima

   PRAZNI TAKUJINI

   (SLOBODNA DALMACIJA) Da nije gotovinskih kredita koji jedini rastu proteklih godina, a građani njima krpaju kraj s krajem, vraćaju dugove i nastoje preživjeti lijepeći rupe u svojim budžetima, ukupni pad kredita u Hrvatskoj bio bi puno veći od 443 milijuna kuna koliko su kliznuli od lanjskog do ovogodišnjeg srpnja.

   Čitaj dalje

  • 24. 09. 2014.

   Sindikat: Žele sami odlučivati tko će uzeti milijune iz proračuna

   ZBRINJAVANJE VIŠKA U DRŽAVNOM SEKTORU

   U prvoj fazi “izumrle” bi čistačice i domari

   (GLAS SLAVONIJE) Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, gostujući na Dnevniku Nove TV predstavila je novi prijedlog Vlade za koji je kazala da će se uskoro naći na sjednici Vlade, a riječ je o novom modelu zbrinjavanja viška zaposlenih i racionalizacije poslovanja pomoćnih službi u javnom i državnom sektoru.

   Čitaj dalje

  • 23. 09. 2014.

   Vlada kreće s provođenjem trećeg modela - 'in house'

   Usporeni outsorcing

   Lider/Jutarnji list

   Nakon što je Vlada odustala od klasičnog outsourcinga i spin-offa pratećih djelatnosti u javnom sektoru, Milanovićev uži kabinet, doznajemo, donio je načelnu odluku da se krene s provedbom trećeg modela nazvanog “in house”, odnosno samostalnog poboljšanja efikasnosti unutar državnih institucija.

   Čitaj dalje

  • 22. 09. 2014.

   Hrvatska po socijalnoj pravdi pri dnu EU ljestvice

   ZAKLADA BERTELSMANN: RASTUĆE DRUŠTVENE RAZLIKE UGROŽAVAJU STABILNOST DRŽAVA

   Zadrta politika stroge štednje te strukturne reforme, koje teže ekonomskoj i proračunskoj stabilizaciji, teško su potkopale sustave socijalne sigurnosti, kao i sposobnost zemalja za ulaganje u budućnost

   Branko PODGORNIK

   (NOVI LIST) ZAGREB»Njemačka zaklada Bertelsmann oštro je napala europsku politiku štednje, optuživši je da produbljuje socijalne nepravde koje sve više ugrožavaju ne samo stabilnost članica EU, nego i budućnost europskih integracija.

   Čitaj dalje

  • 20. 09. 2014.

   Nezavisni hrvatski sindikati poduprli referendum ‘U ime obitelji’ o izbornom sustavu

   ‘ZA BOLJITAK SVIH GRAĐANA’

   (Narod.hr) Nezavisni hrvatski sindikati na čelu s predsjednikom Krešimirom Severom poduprli su inicijativu “U ime obitelji” za provođenje referenduma o promjeni izbornog sustava kojom bi se građani nakon više od 20 godina mogli izjasniti žele li promjenu načina izbora zastupnika koji ih predstavljaju u Hrvatskom saboru, objavila je Građanska inicijativa.

   Čitaj dalje

  • 17. 09. 2014.

   Sindikati ustraju na referendumu i ako Vlada odustane od spin-offa

   (SLOBODNA DALMACIJA) Ako Vlada i odustane od spin-offa kao modela za izdvajanje pratećih službi u javnom sektoru, kako je to najavljeno u medijima, sindikati ostaju kod zahtjeva za provedbom referenduma za koji su prikupili više od 600.000 potpisa.

   U Ministarstvu socijalne politike i mladih nisu danas htjeli komentirati napise da je zbog neslaganja između SDP-a i HNS-a Vlada odustala od spin-offa, odnosno izdvajanja pratećih službi u jednu državnu mega tvrtku.

   Čitaj dalje

  • 16. 09. 2014.

   Više od 7900 poslodavaca ne isplaćuje plaće

   Poražavajuće statistike

   Lider/Hina, 16. rujna 2014. 08:20

   Porezna uprava objavila je danas na svojim mrežnim stranicama ažurirani popis poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće svojim radnicima, a takvih je po današnjim pokazateljima ukupno 7.907 sa 31.324 zaposlenih.

   Čitaj dalje

  • 15. 09. 2014.

   Mrsić: Ako bude problema opet ćemo mijenjati ZOR

   PRVE PRIMJEDBE NA ZAKON

   Trudnice ostaju maksimalno zaštićene, podsjetio je ministar

   (GLAS SLAVONIJE) Novi Zakon o radu primjenjuje se mjesec dana, a usklađivanjem i drugih dvaju zakona s područja radnoga zakonodavstva - Zakona o reprezentativnosti i Zakona o zaštiti na radu - otpočela je reforma hrvatskog tržišta rada koja treba pridonijeti nesmanjenoj sigurnosti radnika, boljoj poziciji poslodavaca, ali i uspješnosti čitavog nacionalnog gospodarstva.

   Čitaj dalje

  • 13. 09. 2014.

   HNB: Pad BDP-a mogao bi biti veći od ranije prognoze

   Poslovni.hr/Hina

   Realni BDP u ovoj bi se godini mogao smanjiti snažnije nego što je HNB prognozirao u srpnju.

   Realni bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj bi se godini mogao smanjiti snažnije nego što je Hrvatska narodna banka (HNB) prognozirala u srpnju, kada je njena prognoza bila pad za 0,2 posto, procjena je analitičara HNB-a.

   Čitaj dalje

  • 13. 09. 2014.

   Analitičari kritiziraju Vladu: Strategija vam je stara 50 godina!

   U DIVLJAKA LUK I STRIJELA...

   Ante Babić: EU će je vratiti...Vedrana Pribičević: Lobirala je politika...Željko Lovrinčević: Nije relevantno...

   (SLOBODNA DALMACIJA) Ekonomski analitičari redom su se vrlo kritički osvrnuli na Industrijsku strategiju koju je Vlada usvojila u četvrtak. Jedino što su pozitivno mogli reći jest činjenica da je uopće donesena, pa će se na osnovi nje moći povlačiti sredstva Europske unije.

   Čitaj dalje

  • 11. 09. 2014.

   Sindikat u HT-u: Dijele se otkazi, a zapošljava 1000 studenata

   (HRT) Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) pozvao jeUpravu Hrvatskog telekoma (HT) da povuče odluku o otpuštanju 156 radnika do 1. listopada, te da sa socijalnim partnerima postigne sporazum kako bi se otpuštanje svelo na najmanju moguću mjeru.

   Predsjednik HST-a Juko Cikojević upozorio je na konferenciji za novinare da nova otpuštanja u HT-u nisu samo problem radnika koji će završiti na burzi rada, nego i društva u cjelini koje će izgubiti na porezima i doprinosima.

   Čitaj dalje

  • 10. 09. 2014.

   HZZ: Krajem kolovoza 289.889 nezaposlenih

   Poslovni.hr/Hina

   To je šesti mjesec zaredom kako nezaposlenost pada na mjesečnoj razini, a peti mjesec zaredom kako se bilježi smanjenje broja nezaposlenih i na godišnjoj razini, na što imaju utjecaja i sezonska kretanja.

   Krajem kolovoza u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su 289.889 nezaposlene osobe, što je smanjenje za 2,1 posto ili za 6.205 osoba u odnosu na srpanj, dok je na godišnjoj razini, u usporedbi s kolovozom 2013., broj nezaposlenih manji za 7,6 posto ili za 23.786 osoba, objavio je danas HZZ.

   Čitaj dalje

  • 09. 09. 2014.

   RBA: Teška situacija na tržištu rada

   Analize

   Lider/Hina

   U srpnju je nastavljen rast broja zaposlenih na mjesečnoj razini, što se zahvaljuje sezonskim kretanjima, dok je na godišnjoj razini zaposlenost pala, što ukazuje na i dalje tešku situaciju na tržištu rada, ocjenjuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

   Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), broj ukupno zaposlenih u srpnju je iznosio 1,37 milijuna, što je 0,6 posto ili 8.781 osoba više nego u lipnju.

   Čitaj dalje

  • 09. 09. 2014.

   Smije li vam šef nakon posla poslati e-mail?

   ANTISTRESNI ZAKON

   Njemačka najavila zabranu poslovnih online kontakata izvan radnog vremena, Hrvatima takva ideja zanimljiva

   AUTORI: Petra Maretić Žonja, Marina Šunjerga

   (VEČERNJI LIST) Koliko vam se puta dogodilo da vam šef i nakon radnog dana putem maila zada novi radni zadatak? Ili da očekuje od vas da ste dostupni i nakon odlaska s posla pa se i naljuti na vas ako mu se ne javite sa slobodnog vikenda ili u kasnim večernjim satima?

   Čitaj dalje

  • 08. 09. 2014.

   KOLUMNA: Vlada otkrila toplu vodu

   Iza pozornice Branka Podgornika

   Autor: Branko Podgornik

   Odlukom da sniženim porezima poveća plaće, Vlada je neizravno priznala da njezina politika štednje ne daje rezultate, ni u smanjenju državnih dugova, niti u gospodarstvu. Naprotiv, posljedice višegodišnjeg stiskanja javne i osobne potrošnje su porazne

   (Novilist.hr) Odlukom da sniženim porezima poveća plaće, Vlada je neizravno priznala da njezina politika štednje ne daje rezultate, ni u smanjenju državnih dugova, niti u gospodarstvu. Naprotiv, posljedice višegodišnjeg stiskanja javne i osobne potrošnje su porazne. Gospodarstvo i zaposlenost već šest godina beznadno padaju, a javni dug vrtoglavo raste.

   Čitaj dalje

  • 04. 09. 2014.

   Promjena poreza na dohodak ide još ove godine: Najviša stopa na plaće iznad 13.200 kuna

   NAJAVA PREMIJERA I MINISTRA FINANCIJA

   Milanović je na konferenciji za novinare rekao da su izmjene poreza na dohodak usmjerene k povećanju konkurentnosti i potrošnji, a u uvjeren je da će mnogi poslodavci iskoristiti mogućnost i povećati plaće svojim zaposlenicima
   (Novilist.hr) ZAGREB Premijer Zoran Milanović i ministar financija Boris Lalovac najavili su danas izmjene poreza na dohodak, kojima će se s 2.200 na 2.600 povećati iznos osobnog odbitka, a prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto, sa sadašnjih 8.800, podići na 13.200 kuna.

   Čitaj dalje

  • 04. 09. 2014.

   Sever: Vlada ne zna upravljati, trči za vlastitim repom

   Krešimir Sever, Ivica Mudrinić i Pero Lučin na predstavljanju izvješća o konkutentnosti

   KRITIKA: HRVATSKA POGORŠALA KONKURENTNOST

   Investitorima je, po ocjeni poslodavaca, u vrhu zapreka nedjelotvorna državna administracija, politička nestabilnost, korupcija, porezi i dostupnost kredita

   (NOVI LIST) ZAGREB » Hrvatska je pala za dva mjesta na ljestvici svjetske globalne konkurentnosti, prema izvješću Svjetskog gospodarskog foruma za ovu godinu. Lani je Hrvatska je bila na 75. mjestu od 144 države, a sada je došla na 77. poziciju, ponajprije zbog nedjelotvorne državne administracije. To su pokazali rezultati redovite ankete među voditeljima poduzeća, koje je jučer objavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK), sastavljeno od predstavnika poslodavaca, sindikata, Vlade i sveučilišta.

   Čitaj dalje

  • 03. 09. 2014.

   Ljestvica globalne konkurentnosti: Nismo privlačni za investicije

   (HRT) Švicarsko je gospodarstvo i dalje najkonkurentnije u svijetu, dok je Hrvatska na listi konkurentnosti 144 državepala sa 75. na 77. mjesto, pokazuje izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) za 2014./2015. godinu.

   Nazadovanje Hrvatske za dva mjesta na ljestvici globalne konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u odnosu na prošlu godinu pokazuje da ona nije privlačna za investicije te da je potrebno provesti reformu javne uprave i poticati inovativnosti, rečeno je na novinskoj konferenciji Nacionalog vijeća za konkurentnost (NVK).

   Čitaj dalje