Pregled svih novosti

  • 15. 11. 2019.

   Konferencija EGSO-a u Zagrebu: Rješavanje demografskog pitanja ključno je za opstanak Unije

   (eesc.europa.eu) Europskigospodarskii socijalni odbor (EGSO) -savjetodavno tijelo Europske unije koje zastupa civilne udruge, sindikate i udruženja poslodavaca - jučer je u Zagrebu održao konferenciju posvećenu demografskim izazovima u Europskoj uniji koji će, kako je najavila hrvatska vlada, biti jedna od glavnih tema skorašnjeg hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

   Čitaj dalje

  • 15. 11. 2019.

   Luca Jahier za N1: "Moramo više investirati u one koji obrazuju našu djecu"

   Izvor: N1

   Predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Luca Jahier, u razgovoru za N1 televiziju naglasio je kako podupire ambicioznu agendu nove Europske Komisije pod vodstvom Ursule von der Leyen, oko zelene i digitalne transformacije, te naglašava kako će resor demografije, koji će voditi Dubravka Šuica, biti jedan od ključnih.

   Čitaj dalje

  • 13. 11. 2019.

   Nezavisni hrvatski sindikati pozvali upravu PZC Varaždina na poštivanje ustavnog prava na štrajk


   (NCS) Dana 12. studenog 2019. Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) reagirali su na odluku Uprave da se članovima štrajkaškog odbora onemogući ulaz u prostor PZC Varaždina nakon početka štrajka u firmi. Dopis koji je NHS uputio Upravi PZC Varaždina dostupan je u prilogu.

   Čitaj dalje

  • 12. 11. 2019.

   Započeo štrajk za kolektivni ugovor u PZC Varaždinu

   NIZ PROBLEMA

   O stanju socijalnog dijaloga u PZC Varaždinu govori i činjenica da je predsjedniku štrajkaškog odbora i Nezavisnog cestarskog sindikata Mijatu Staniću Uprava jutros zabranila ulaz u stacionar Motičnjak u Varaždinu

   (VČERNJI LIST) Jutros u 7 sati Nezavisni cestarski sindikat započeo je štrajk u PZC Varaždinu.

   Čitaj dalje

  • 12. 11. 2019.

   Radnici varaždinskog PZC-a: Ovdje je robija, neka javnost zna!

   Josip Novak

   (Regionalni.com) Jutros od 7 sati dio radnika varaždinskog PZC-a, članova Nezavisnog cestarskog sindikata je u štrajku do ispunjenja svojih zahtjeva.

   Oni traže uređenje radnog vremena, povećanje osnovice za obračun plaće i uređenje koeficijenata, uz obavezu da minimalna plaća ne može biti manja od 4000 kuna neto, kao i isplatu dodataka na plaću.

   Čitaj dalje

  • 11. 11. 2019.

   Propalo mirenje u PZC Varaždinu - štrajk započinje 12. studenog

   (NCS) Dana 8. studenog 2019. održano je mirenje u sporu oko sklapanja kolektivnog ugovora između Uprave PZC Varaždina i Nezavisnog cestarskog sindikata. Budući da mirenje nije rezultiralo zadovoljavajućim dogovorom, NCS je poslodavcu najavio štrajk koji će započeti u utorak 12. studenog u 7 sati.

   Čitaj dalje

  • 10. 11. 2019.

   Sastanak Mreže stručnjaka za zaštitu na radu

   NHS - U organizaciji ITUC/PERC OSH Network 6. i 7. studenog 2019. godine, u Igalu, Crna Gora, održan je radni sastanak sindikalne mreže za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu na temu „Prioriteti i prepreke zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu u državama Balkana sa motrišta socijalnih partnera; pravedna tranzicija za klimatske ambicije“.
   Nakon uvodnih izlaganja predstavnika sindikalnih organizacija o trenutnom stanju zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u pojedinim zemljama, predstavljena je kampanja EU OSH-e za razdoblje 2018. – 2019. godine, a potom je najavljena i nova kampanja EU OSH-e za razdoblje 2020.-2023. godine.

   Čitaj dalje

  • 09. 11. 2019.

   Država od iduće godine radniku prilikom stečaja osigurava pet umjesto tri minimalne plaće

   Gabrijela Galić

   (FAKTOGRAF) Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT) od početka godine do kraja listopada isplatila je preko 18,2 milijuna kuna za 1,7 tisuća radnika koji su u postupku stečaja poslodavca potraživali svoje neisplaćene plaće, kao i naknade za bolovanje, naknade za neiskorišteni godišnji odmor, otpremnine, naknade štete zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

   Čitaj dalje

  • 09. 11. 2019.

   Izgubljeno desetljeće: Industrija tek prošle godine dostigla proizvodnju iz 2008.

   Goran Litvan

   (LIDER) Industrijska proizvodnja ('prava', prerađivačka industrija, bez rudarstva, energetskog i vodnog sektora) tek je prošle godine dostigla rezultate od prije recesije. Prema najnovijim podacima DZS-a, lani je ostvarena proizvodnja od 112,93 milijarde kuna, što je neznatnih 0,1 posto više nego 2008., odnosno 154 milijuna kuna. Kad bi se tu dodala i inflacija, računica bi bila još poraznija.

   Čitaj dalje

  • 07. 11. 2019.

   Predstavljena Strategija zaštite na radu u sektoru cestovnog prometa

   U Zagrebu je 6. studenog 2019. održano predstavljanje Strategije zaštite na radu u sektoru cestovnog prometa.

   Nakon pozdravnog obraćanja predsjednika sindikalne središnjice Nezavisni hrvatski sindikati Krešimira Severa i predsjednika NCS-a Mijata Stanića, strategiju i proces njezine izrade predstavili su autori Anđelko Kasunić i Katarina Rumora.

   Čitaj dalje

  • 06. 11. 2019.

   Država ukida kvote, stranim radnicima širom otvorena vrata

   NOVI ZAKON

   Poslodavci će ubuduće strane radnike zapošljavati na temelju testa tržišta rada koji će provoditi Hrvatski zavod za zapošljavanje

   AUTOR Iva Boban Valečić

   (VEČERNJI LIST) Godišnje kvote za uvoz stranih radnika koje je do sada određivala Vlada odlaze u povijest.

   Čitaj dalje

  • 05. 11. 2019.

   Ukidaju se kvote za strane radnike, od iduće godine potpuna liberalizacija uvoza radne snage

   Gabrijela Galić

   (FAKTOGRAF) Hrvatska od iduće godine u potpunosti liberalizira uvoz strane radne snage, a kvote za zapošljavanje stranih radnika odlaze u povijest. Ubuduće će poslodavci, po uzoru na model zapošljavanja stranaca u Sloveniji, radnika potražiti na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), a ako traženog profila radnika nema, uvest će ga iz treće zemlje.

   Čitaj dalje

  • 04. 11. 2019.

   Dan jednakih plaća: U EU žene zarađuju 16 posto manje od muškaraca

   (N1) U povodu obilježavanja Dana jednakih plaća, u ponedjeljak je portal Moja Plaća upozorio da za isti posao žene u Europskoj Uniji zarade 16 posto niže plaće od muškaraca, a takve trendove prati i Hrvatska, gdje je prosječna neto plaća žena 5.746 kuna, a muškaraca 6.668 kuna.

   "Na inicijativu Europske komisije, s ciljem ujednačavanja iznosa mjesečnih primanja muškaraca i žena koji se bave istim poslovima, utemeljen je Dan istih plaća", priopćio je portal ističući da muškarci u zemljama EU-a zarađuju 16 posto više nego žene.

   Čitaj dalje

  • 02. 11. 2019.

   Hrvati ne biraju – nema veze odakle su radnici, samo da su što jeftiniji

   DOZVOLE STRANCIMA

   AUTOR Dijana Jurasić

   U EU izdano 3,22 milijuna dozvola za boravak strancima - Poljacima stiglo 413 tisuća Ukrajinaca, Britanci i Irci biraju obrazovane, a u Hrvatsku stranci većinom dolaze radi zapošljavanja

   (VEČERNJI LIST) Europska unija lani je izdala 3,22 milijuna dozvola za boravak strancima koji nisu građani EU, i to radi zapošljavanja, obrazovanja, obiteljskih razloga, prava na azil i supsidijarnu zaštitu.

   Čitaj dalje

  • 01. 11. 2019.

   Sever: Ako Vlada prosvjetarima ne plati dane u štrajku, platit će ih sindikati

   (N1) Predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever komentirao je novi državni proračun, minimalnu plaću te se osvrnuo i na štrajk radnika u sustavu obrazovanja.

   Na pitanje da prokomentira novi prijedlog proračuna, Sever je kazao: "Teško je reći da se iz ovog proračuna dadu iščitati bilo kakvi reformski zahvati. Ne sjećam se da je ijedna Vlada u izbornoj godini radila neki reformski proračun".

   Čitaj dalje

  • 25. 10. 2019.

   NCS prekinuo kolektivne pregovore u PZC Varaždinu - Pozivamo radnike u štrajk za kolektivni ugovor!

   (NCS) Dana 24. listopada 2019. Nezavisni cestarski sindikat prekinuo je kolektivne pregovore u PZC Varaždinu. Tu odluku smo donijeli nakon što je u zadnjem krugu pregovora poslodavac zatražio da baza za pregovore postane novi prijedlog Kolektivnog ugovora s bitno nižim pravima od prijedloga KU koji je pripremio NCS i nakon što je poslodavac u međuvremenu slomio druga dva sindikata koja su pristala na ove uvjete.

   Čitaj dalje

  • 24. 10. 2019.

   Održan 2. sastanak Radne skupine za utvrđivanje uvjeta i kriterija za uvođenje nacionalne mirovine

   (MRMS) Jučer je u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održan drugi sastanak Radne skupine za utvrđivanje uvjeta i kriterija za uvođenje nacionalne mirovine, koju čine relevantni stručnjaci iz akademske, pravne i znanstvene zajednice te socijalnih partnera i udruga umirovljenika, a sastanak je vodila državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić.

   Čitaj dalje

  • 24. 10. 2019.

   Opasne tvari i ljudska prava

   NHS - U vrijeme obilježavanja europskog tjedna sigurnosti i zdravlja na radu 2019. godine, koji je posvećen temi trenutačne kampanje za zdrava radna mjesta, tj. Upravljanju opasnim tvarima na radnom mjestu, želimo se osvrnuti na problematiku ljudskih prava i opasnih tvari.

   Naime, Vijeće UN-a za ljudska prava je u rujnu ove godine usvojilo Rezoluciju o ljudskim pravima radnika izloženih otrovima u kojoj je pozvalo države, poslodavce te druge dionike na implementaciju Načela o ljudskim pravima i zaštiti radnika od izloženosti toksičnim tvarima, a koja je razvio poseban izvjestitelj o ljudskim pravima i otrovima.

   Čitaj dalje

  • 21. 10. 2019.

   Prosječna neto plaća za kolovoz 6.438 kuna

   (N1) Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz iznosila je 6.438 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za dva posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).

   U odnosu na srpanj, prosječna isplaćena neto plaća za kolovoz realno je viša za 0,6 posto.

   Čitaj dalje

  • 21. 10. 2019.

   Europski tjedan zaštite na radu

   NHS - U okviru radnog i sadržajnog obilježavanja Europskog tjedna zaštite na radu u Republici Hrvatskoj (od 21. do 25. listopada 2019. godine) organizirat će se različiti susreti u radnim sredinama, predavanja, radionice i skupovi uz sudjelovanje predstavnika sindikata, poslodavaca, radnika, stručnjaka zaštite na radu i drugih zainteresiranih dionika, na kojima će između ostalog biti predstavljena kampanja EU OSHA (Europska agencija za zaštitu na radu) „Zdrava mjesta rada upravljaju opasnim tvarima 2018. – 2019.“

   Čitaj dalje

  • 18. 10. 2019.

   Izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju pobjeda je 750 tisuća građana koji su potpisali za referendum

   Zagreb 18.10.2019. – Inicijativa “67 je previše” smatra kako je usvajanje Zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju pobjeda svih 748.624 građana koji su dali svoj potpis za referendum o promjenama uvjeta za mirovinu.

   Inicijativa pritom ističe kako ostaje gorak okus izigravanja demokracije zbog nedopuštanja građanima da putem referenduma iskažu svoje mišljenje.

   Čitaj dalje

  • 18. 10. 2019.

   Sabor izmijenio Zakon o mirovinskom osiguranju

   N1 - Sabor je u petak po hitnom postupku izmijenio Zakon o mirovinskom osiguranju kojima se na 65 godina života vraća granica​ za starosnu mirovinu i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje, odnosno prihvaćaju zahtjevi građanske inicijative "67 je previše". Sabor je zakonske izmjene podržao sa 115 glasova za i 5 suzdržanih.

   Uvažavajući volju hrvatskih građana, odnosno činjenicu da je nesporno prikupljen potreban broj potpisa birača za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, Vlada je predložila a Sabor izglasao zakonske izmjene kojima se u cijelosti preuzimaju zahtjevi građanske inicijative „67 je previše“, za što je prikupljeno više od 700 tisuća potpisa građana.

   Čitaj dalje

  • 17. 10. 2019.

   Pripćenje NHS-a povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva

   Od 1993. godine u svijetu se na današnji dan, 17. listopada obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Odluku o tome prije 26 godina donijela je Glavna skupština ujedinjenih naroda. Cilj je bio promicanje potrebe za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti u svim zemljama svijeta i solidariziranje sa svima u potrebi.

   Čitaj dalje

  • 17. 10. 2019.

   Otvoreno pismo - Grupacija Đuro Đaković (ponovno) ne isplaćuje plaće

   Glavinjanje Uprave - događanja, poslovanje i stanje u grupaciji Đuro Đaković

   NS Socijalna pravda – Nezavisni sindikat Socijalna pravda uputio je Otvoreno pismo – zamolbu za sastanak predsjedniku Vlade RH, potpredsjedniku Vlade RH i ministru financija i ministru gospodarstva, poduzetništva i obrta kojim ih se upoznaje sa događanjima, poslovanjem i stanjem u grupaciji Đuro Đaković u prethodnih sedam i pol godina, a koji prijete nestajanjem iste te (ponovnom) neisplatom plaća radnicima, ovaj puta za mjesec rujan ove godine.

   Čitaj dalje

  • 17. 10. 2019.

   Otvoreno: I sindikati i političari slažu se da koeficijente treba mijenjati

   (HRT) Vlada najavila: povećanje osnovice plaće javnim i državnim službenicima za 6,12%, svim radnicima povećanje neoporezivog dijela plaće s 3.800 na 4000 kuna, rast će i minimalna plaća.

   Sindikati u školstvu ipak ne odustaju od štrajka. Poručuju: Vlada obmanjuje javnost, ovo ne rješava problem. Zašto Vladina ponuda nije prihvatljiva učiteljima i nastavnicima? Što kažu ostali radnici u javnim i državnim službama? Kako će na rast minimalne plaće reagirati poslodavci?

   Čitaj dalje