Pregled svih novosti

  • 25. 11. 2014.

   Odbor za Ustav od Vlade traži provjeru potpisa za referendum

   (HRT) Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav donio je jednoglasnu odluku da od Vlade zatraže provjeru potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta, a tu bi odluku još trebao potvrditi Hrvatski sabor.

   Inicijativa "Ne dajmo naše autoceste" predala je prije desetak dana predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki 530.853 prikupljenih potpisa.

   Čitaj dalje

  • 25. 11. 2014.

   Uprava Holdinga mijenja Pravilnik o radu i smanjuje prava radnika

   Mjere štednje

   Uprava traži da može mijenjati osnovicu plaća kada to želi

   Autor: Dijana Kožul

   Smanjenje dodatka na plaću za rad noću, ukidanje naknade za rad subotom, kao i prisvajanje diskrecijskog prava da Uprava regulira osnovicu plaće dijela zaposlenih, te kresanje otpremnina, potez je kojim Uprava Zagrebačkog holdinga na čelu s Danielom Franić želi uštedjeti.

   Čitaj dalje

  • 25. 11. 2014.

   Balerine bi u mirovinu mogle sa 42, vatrogasci sa 52 godine

   Profesionalne mirovine

   Pravila - 
Za svaku profesiju definirat će se dob i staž potreban za umirovljenje

   Autor: Ljubica Gatarić

   (25. studenoga 2014.) Vatrogasci bi već od 2016. mogli u profesionalnu mirovinu nakon što navrše 52. godine života, balerine kad proslave 42. rođendan, a vojnici sa 40 godina.

   Ministarstvo rada pokrenulo je javnu raspravu o novom reguliranju beneficiranog staža kojim će se uvesti profesionalne mirovine za 80.000 radnika. Tekst novog zakonskog rješenja očekuje se u proljeće i na njemu se radi sa stručnjacima i socijalnim partnerima.

   Čitaj dalje

  • 24. 11. 2014.

   Radnici Ine premijeru: Treba li nam golub pismonoša ili referendum da biste nas čuli

   Prosvjedni skup

   Sindikati ističu kako su se, u posljednje dvije godine, u više navrata obraćali premijeru dopisima i javnim apelima

   Autori: Tea Romić

   (VEČERNJI LIST) Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se danas na Markovutrgu na prosvjednom skupu pod nazivom "Danas Ina, sutra Hrvatska". Prosvjed je organiziralo šest sindikata koji djeluju u Ini, a pridružili su im se i branitelji koji pred Ministarstvom branitelja prosvjeduju već dulje od mjesec dana, kao i zaposlenici Imunološkog zavoda koji nisu primili već četiri plaće.

   Čitaj dalje

  • 24. 11. 2014.

   Međunarodni seminar o rastućim nejednakostima u društvu

   NHS - U Torinu je od 18. do 21. studenog 2014. godine održan međunarodni seminar pod nazivom „Dohodovna nejednakost, politike tržišta rada i plaća: rastuće siromaštvo među zaposlenicima i socijalna nejednakost“, u organizaciji Europskog sindikalnog instituta (ETUI) i Međunarodnog obrazovnog centra Međunarodne organizacije rada. Tijekom seminara raspravljalo se o različitim temama:

   Čitaj dalje

  • 21. 11. 2014.

   IMD: Hrvatska na dnu liste država po upravljanju talentima

   Novo rangiranje pokazuje sposobnost država da razviju, privuku i zadrže talente u kompanijama koje posluju u zemlji

   banka.hr/HRT Objavljeno 16.04, 20.11.2014.

   Švicarska, Danska i Njemačka zemlje su koje imaju najveću sposobnost za razvoj, privlačenje i zadržavanje talenata u kompanijama, dok je Hrvatska na dnu najnovije rang-liste koju je danas objavila švicarska poslovna škola IMD.

   Čitaj dalje

  • 20. 11. 2014.

   Referendum o outsourcingu: Prebrojavanje potpisa traje već 127 dana, sindikati najavljuju prosvjede

   OTVORENO PISMO PREMIJERU

   Stipić je poručio da će sindikati odluku o referendumu dočekati spremni i uspješno dovršiti akciju kojom će osigurati status sadašnjih i budućih javnih i državnih službenika

   (Novilist.hr) ZAGREB- Predstavnici 17 sindikata koji su prikupili više od 612.000 potpisa za raspisivanje referenduma za zakonsku zabranu outsourcinga, odnosno izdvajanja pomoćnih poslova u javnom sektoru, predali su u četvrtak uoči Vladine sjednice otvoreno pismo za premijera Zorana Milanovića u kojem ga upozoravaju da će organizirati prosvjede zbog ignoriranja njihovih zahtjeva.

   Čitaj dalje

  • 19. 11. 2014.

   Poziv za prethodno utvrđivanje staža

   (www.hzmo.hr) Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje poziva osobe koje su radile u inozemstvu, a u sljedećih pet godina ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, da u područnim službama i uredima Zavoda, prema mjestu prebivališta, podnesu Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu, kako bi im se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu. Staž potvrđen od strane inozemnog nositelja u državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju ili se primjenjuju uredbe EU-a o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti Zavod pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja.

   Čitaj dalje

  • 17. 11. 2014.

   Inicijativa 'Ne dajmo naše autoceste' Saboru predala 530.853 potpisa

   PROTIV MONETIZACIJE

   Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić pojasnio je da referendumom traže izjašnjavanje građana za izmjenu Zakona o cestama kojim se zabranjuje davanje izgrađenih autocesta u koncesiju za javne usluge jer su strateški interes RH

   Autor: Tea Romić

   (VEČERNJI LIST) Inicijativa "Ne dajmo naše autoceste" predala je danas predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki 530.853 prikupljenih potpisa te zahtjev za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta. Budući su oni imali 15 dana za prikupljanje potpisa, od Leke su tražili da i Sabor svoj dio posla provjere potpisa obavi u istom roku kako bi se referendum mogao raspisati istovremeno s predsjedničkim izborima u siječnju.

   Čitaj dalje

  • 17. 11. 2014.

   Sever: Proračun drži vodu do prvog rebalansa

   (HRT) Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio jeuoči sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća da je državni proračun izbalansiran da "drži vodu do prvog rebalansa".

   Sever je dodao kako je jasno da od ovog proračuna ne možemo puno očekivati kao što ne očekujemo ni od daljnih programa Vlade.

   Čitaj dalje

  • 13. 11. 2014.

   Sindikati o prijedlogu: Ni Vlada ne vjeruje u realizaciju proračuna

   KRITIKE

   'Jasno je da ne može doći ni do značajnijeg gospodarskog rasta.'

   Autor: PolitikaPlus/Hina

   Prijedlog državnog proračuna za 2015. godinu pokazuje da ni sama Vlada ne vjeruje u njegovu realizaciju, ocijenili su u četvrtak sindikati koji smatraju da se neće ispuniti predviđanja ni na prihodovnoj niti na rashodovnoj strani proračuna, niti će se ostvariti smanjenje deficita na 3,8 posto BDP-a.

   Čitaj dalje

  • 13. 11. 2014.

   Vlada: Prihodi proračuna 106,4, a rashodi 118,9 milijardi kuna

   (HRT) Vladaje s današnje sjednice u Saborposlala prijedlog državnog proračuna za iduću godinu u kojem su prihodi planirani na razini od 106,4 milijarde kuna, a rashodi 118,9 milijardi kuna, pa planirani deficit državnog proračuna za 2015. iznosi 12,5 milijarde kuna. U odnosu na ovu godinu, to je smanjenje deficita za nešto više od tri milijarde kuna.

   Prijedlog proračuna za iduću godinu temeljen je na projekciji gospodarskog rasta od 0,5 posto, dok se za 2016. godini predviđa rast od 1,3 posto, a u 2017. rast od 1,5 posto.

   Čitaj dalje

  • 13. 11. 2014.

   Sve smo bliže socijalnim nemirima - pitanje je samo tko će ih povesti

   OD PRIŽELJKIVANOG OPTIMIZMA I BOLJE ZEMLJE OVE GODINE NIŠTA

   (GLAS SLAVONIJE) Od priželjkivanog optimizma i boljih hrvatskih brojki ni ove godine ništa. Dapače, što iz Europske unije, što iz Svjetske banke, sve se češće mogu čuti upozorenja kako naše reforme nisu dovoljno brze.

   Hrvatsku je Economist Intelligence Unit svrstao među zemlje visokog rizika za socijalne nemire već za ovu godinu, no to nas je u sezoni na izmaku ipak najvećim dijelom promašilo.

   Čitaj dalje

  • 13. 11. 2014.

   Bitka za proračun: Ako ne uštedi 646 milijuna kuna, Vlada od srpnja reže plaće

   Neobičan potez četiri mjeseca prije izbora

   Autor: Jagoda Marić

   Plaće su drugi najveći rashod u proračunu i na njih bi trebala otići 21 milijarda kuna, a najznačajniji trošak, trošak mirovina iznosit će 36,5 milijardi kuna i to samo zato što Vlada ne planira usklađivanje penzija, jer bi onda svota bila još veća

   (Novilist.hr) ZAGREB » Vlada u sljedećoj godini planira na troškove zaposlenih potrošiti 21 milijardu kuna, što je 646 milijuna manje nego ove godine, otkrivaju to Vladine Smjernice ekonomske i fiskalne politike.

   Čitaj dalje

  • 12. 11. 2014.

   Vladine smjernice temeljene na rastu - u protivnom manje plaće

   (HRT) Ako se ne ostvare planovi o gospodarskom rastu i planirane uštede, Vlada od srpnja iduće godine smanjuje plaće za 270 tisuća zaposlenih u javnom sektoru. Stoji to u Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2015. do 2017. godine, koje je Vlada objavila sinoć. Smjernice su donesene 7. studenog na telefonskoj sjednici Vlade.

   Čitaj dalje

  • 11. 11. 2014.

   Veliki igrači žele stanice za tehnički pregled Hrvatskih šuma

   Čelnik Sindikata šuma o namjeri Uprave Hrvatskih šuma da u najam da stanice za tehnički pregled

   AUTOR: Josip Bohutinski

   (VEČERNJI LIST) Uprava Hrvatskih šuma planira dati u najam stanice za tehnički pregled u Đurđevcu i Delnicama koje ostvaraju milijunske dobiti. Kako vi gledate na to?

   Neprihvatljiva je poslovna politika Uprave da se Hrvatske šume bave samo svojom osnovnom djelatnošću jer bi takvom politikom tvrtka ostala bez velikog broja poslova, a koji su propisani u Izjavi o ustroju Hrvatskih šuma kao predmet poslovanja tvrtke. Takva politika vodi siromašenju trgovačkog društva.

   Čitaj dalje

  • 11. 11. 2014.

   Politička volja je tu, ali život je koči

   (NOVI LIST) Djelomične, ograničene, nejednake. To je dio rječnika kojim Europska komisija ocjenjuje mjere što ih je Hrvatska poduzela u niti četiri mjeseca na ispravljanju makroekonomskih neravnoteža. Prvo je to izvješće Komisije u kojem se ocjenjuju potezi Hrvatske, odnosno ispunjenje specifičnih preporuka za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža koje se odnose na fiskalnu politiku, učinkovitost javnih rashoda, poreznu politiku i dugoročnu održivost javnih financija, učinkovitiji obrazovni sustav, tržište rada, strukturne mjere za poticanje rasta i konkurencije što uključuje i učinkovitost javne uprave, kao i stabilan bankarski sustav.

   Čitaj dalje

  • 10. 11. 2014.

   Najviše nezaposlenih između 25 i 34 godine

   Poražavajuće statistike

   Lider/Hina

   Krajem listopada u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirano je 306.170 nezaposlenih osoba, u odnosu na rujan broj nezaposlenih povećan je za 5,4 posto ili 15.586 osoba, a na godišnjoj razini, u usporedbi s listopadom 2013., manji je za 11,1 posto ili za 38.274 osobe, objavio je u ponedjeljak HZZ.

   Čitaj dalje

  • 10. 11. 2014.

   Oštro izvješće Europske komisije: Reforme su vam ograničene i s rizičnim izgledima za provedbu

   UBRZAJTE!

   (SLOBODNA DALMACIJA) Europska komisija je objavila svoje prvo izvješće o mjerama koje je Hrvatska od srpnja poduzela na ispravljanju makroekonomskih neravnoteža, u kojem je dosadašnji napredak ocijenila djelomičnim, ograničenim te nejednakim po različitim područjima.
   Europska komisija je u ožujku nakon dubinske analize makroekonomske situacije zaključila da u Hrvatskoj postoje prekomjerne makroekonomske neravnoteže zbog velikih vanjskih obveza, slabljenja izvoza i brzo rastućeg duga opće države.

   Čitaj dalje

  • 08. 11. 2014.

   Nezavisni sindikat «Socijalna pravda» obilježio je 10 godina utemeljenja i rada

   U Slavonskom Brodu je 7. studenog 2014. godine održana svečanost obilježavanja 10. obljetnice utemeljenja i rada Nezavisnog sindikata «Socijalna pravda». Godišnjica je bila prigoda da se analizira trenutno stanje u Hrvatskoj i naglasi izuzetno težak i socijalno ugrožavajući status radnika.
   Nezavisni sindikat «Socijalna pravda» utemeljen je prije 10 godina, 3. studenog 2004. godine, a utemeljilo ga je 98 radnica i radnika Đuro Đaković Elektromont d.d., od kojih posebno zaslužuju da ih spomenemo odlučni članovi Inicijativnog odbora Jakov Gavrić, Blažan Mijić i Nikola Šulentić, kako bi zaštitili opstanak društva u kojem su radili i spriječili gubitak radnih mjesta, te tako osigurali svoju i egzistenciju svojih obitelji.

   Čitaj dalje

  • 06. 11. 2014.

   Danijel Šota: Hitna pomoć ne smije bez policije na mjesto nesreće

   Vaš Glas

   Često dođemo prije policije, a možemo stradati ako mjesto nesreće nije osigurano

   Autor: Miroslav Flego

   (VEČERNJI LIST) Predsjednik Hrvatskog sindikata hitne pomoći Danijel Šota (50) kaže da se već godinama bore za Zakon o hitnoj službi koji bi uredio odnose u tom području, što bi olakšalo posao djelatnicima i poboljšalo uslugu korisnicima.

   Čitaj dalje

  • 06. 11. 2014.

   Nije im prvi put: Popis grijeha Ministarstva gospodarstva poduži

   (HRT) Ministarstvo gospodarstva odgovorilo je na navode Državne revizije o propustima u radu. I nije to prvi put da u poslovanju tog ministarstva revizija utvrdi brojne nepravilnosti.

   Uz ponavljanje istih pogrešaka, zbog kojih ih je već upozoravala, tu je i niz novih propusta. Od loše evidencije i kontrole obveza i troškova za restrukturiranje brodogradilišta preko neopravdano visokih troškova za intelektualne usluge do dokaza o namjenskom korištenju potpora.

   Čitaj dalje

  • 06. 11. 2014.

   Život na minimalcu: Slovencima 789, Hrvatima 398 eura

   evo gdje smo...

   (SLOBODNA DALMACIJA) S 398 eura bruto minimalne plaće, Hrvatska je u društvu zemalja koje isplaćuju najniže minimalce, one koji ne dosegnu niti 500 eura. Eurostat, Europski statistički ured, u utorak je objavio nove podatke o minimalnim plaćama za 27 zemalja članica i nečlanica EU-a, prema kojima smo u društvu s Albanijom i Bugarskom, koje isplaćuju najmanje minimalce, one od 157, odnosno 174 eura, a hrvatska minimalna plaća je veća od one isplaćene u Crnoj Gori, Srbiji, Litvi, Letoniji, Estoniji, Rumunjskoj i Češkoj, te manja od najvišeg minimalca u toj najlošijoj grupi, od onoga poljskoga s 404 eura.

   Čitaj dalje

  • 05. 11. 2014.

   Ministarstvo uprave zaprimilo potpise protiv outsourcinga u javnom sektoru

   Poslovni.hr/Hina

   "Trebat će nam ne više od 30 dana, a ako se pojave neki problemi, o tome ćemo izvijestiti javnost", rekao je Bauk Hini.

   Ministarstvo uprave zaprimilo je danas potpise prikupljene u referendumskoj inicijativi o donošenju zakona kojim bi se zabranilo izdvajanje pratećih djelatnosti u javnom sektoru, a ministar Arsen Bauk drži da će za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa Ministarstvu trebati najviše mjesec dana.

   Čitaj dalje

  • 05. 11. 2014.

   Reuters o Hrvatskoj: Znakovi siromaštva su posvuda

   Nakon ulaska u EU

   Reuters ističe kako se dubina hrvatskog propadanja ističe u odsjaju vatrometa i fanfara kojima je obilježen ulazak u EU

   Autor: Davor Ivanov

   (VEČERNJI LIST) Britanska agencija Reuters objavila je članak pod nazivom 'Hrvatska ne nalazi put do prosperiteta EU' u kojoj se analizira stanje Hrvatske nakon ulaska u Europsku uniju.

   Čitaj dalje