Pregled svih novosti

  • 26. 06. 2017.

   Danas se počinju primjenjivati nova pravila za olakšavanje prekograničnih postupaka u slučaju nesolventnosti

   Europska komisija - Priopćenje za tisak

   Bruxelles, 26. lipnja 2017.

   Danas se u cijeloj Europskoj uniji počinju primjenjivati nova pravila o prekograničnim postupcima u slučaju nesolventnosti, koja je Komisija predložila 2012. te su ih 2015. donijeli zakonodavci EU-a.

   Novim se pravilima nastoji olakšati naplata dugova u prekograničnim postupcima u slučaju nesolventnosti.

   Čitaj dalje

  • 26. 06. 2017.

   RADNIČKA PRAVA U 'ĐURI ĐAKOVIĆU': Poslovni rezultat izvrstan, a plaće radnicima kasne

   SINDIKAT UPOZORAVA

   Iz ovog sindikata upozoravaju da radnicima još nisu isplaćene plaće za svibanj, te da je bilo kašnjenja isplate plaća i za travanj, a da su doprinosi na plaće uplaćeni tek 8. lipnja kada su radnicima dostavljene i liste obračuna plaća za travanj.

   (Novilist.hr) SLAVONSKI BROD– Plaće radnika u Đuro Đaković Grupi kasne i isplaćuju se mimo zakonskog roka, priopćenjem za novinare u petak upozorili iz Nezavisnog sindikata Socijalna pravda.

   Čitaj dalje

  • 24. 06. 2017.

   Univerzalni osobni dohodak postaje ozbiljna ideja u EU

   URAVNILOVKA ILI PRAVEDNOST?

   (GLAS SLAVONIJE) Univerzalni osnovni dohodak - UBI (Universal Basic income) koncept je opće socijalne mjere koja u zadnje vrijeme izaziva mnogo polemike. Riječ je o minimalnom iznosu koji bi primao svaki član zajednice - bezuvjetno. Pitanje je kako si uopće možemo priuštiti ovakvu univerzalnu socijalnu beneficiju?

   Čitaj dalje

  • 23. 06. 2017.

   Prosječna neto plaća u Hrvatskoj za travanj 5.914 kuna

   (N1) Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 5.914 kuna, što je na mjesečnoj razini nominalno manje za 1,8 posto, a na godišnjoj porast za gotovo pet posto, pokazuju prvi podaci koji je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

   Čitaj dalje

  • 23. 06. 2017.

   Migracija i sezonsko zapošljavanje: Stopa nezaposlenosti u svibnju najniža u povijesti praćenja

   Autor: Lider/Hina

   Državni zavod za statistiku u petak je objavio kako je stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj u svibnju pala na 11,7 posto, s 13,2 posto mjesec dana prije, spustivši se četvrti mjesec zaredom, i to na najnižu razinu od 2000. godine, odnosno od kada službena statistika prati ovaj pokazatelj.

   Čitaj dalje

  • 19. 06. 2017.

   Neki oblik potpore dobiva tek svaki šesti nezaposleni

   BEZ POSLA I NAKNADE

   (GLAS SLAVONIJE) Četrdesetogodišnja ekonomska tehničarka Ivana Zorić iz Đakova nezaposlena je više od tri godine. Kaže, ne prima nikakav oblik potpore za nezaposlene niti, osim za naknadu s biroa, koju je primala nakon prestanka radnog odnosa, zna što bi to (još) bilo.

   Čitaj dalje

  • 16. 06. 2017.

   KONAČNA POTVRDA: Hrvatska izlazi iz Postupka prekomjernog deficita

   ECOFIN DANAS POTVRĐUJE

   Hrvatska je u Postupku prekomjernog deficita bila od siječnja 2014., kada je Vijeće EU-a dalo rok da se proračunski deficit do kraja 2016. svede na 2,7 posto. Hrvatska je prošle godine znatno premašila taj cilj i smanjila proračunski deficit na 0,8 posto BDP-a s 3,4 posto iz 2015.

   (Novilist.hr) LUXEMBOURG– Vijeće EU-a potvrdit će u petak na sastanku u Luxembourgu izlazak Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficita (EDP), nakon što je lani uspjela proračunski manjak svesti u dopuštene okvire i smanjiti javni dug.

   Čitaj dalje

  • 14. 06. 2017.

   Siromašnija od Hrvatske u EU samo je Bugarska

   Česi i Litavci pomaknuli se najviše, Britanci pali

   AUTOR: LJUBICA GATARIĆ

   (VEČERNJI LIST) Nakon što su nas 2015. godine prestigli po kupovnoj moći mjereno udjelom stvarne potrošnje stanovništva u BDP-u, Rumunjska nas je sustigla i po BDP-u po stanovniku koji je 2016. u obje zemlje bio 41% niži od prosjeka EU 28 država članica, objavio je jučer europski statistički ured Eurostat. Tako je i službenoiza Hrvatske ostala samo Bugarska, koja je jedina članica s BDP-om nižim od 50%.

   Čitaj dalje

  • 14. 06. 2017.

   „M&S 2017“ – 12. Međunarodna konferencija Menadžment i sigurnost

   NHS - Međunarodna stručno-znanstvena konferencija Managment and Safety – M&S 2017 održana je je 9. i 10. lipnja 2017. godine u Neumu i Mostaru (Bosna i Hercegovina).

   Cvetan Kovač, koordinator Odbora za zaštitu na radu Nezavisnih hrvatskih sindikata i Natalija Pejnović, predstavnica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, aktivno su sudjelovali na ovom skupu pisanim radom i usmenom prezentacijom pod nazivom “Suradnja Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i Nezavisnih hrvatskih sindikata u edukaciji sindikalnih povjerenika”.

   Čitaj dalje

  • 13. 06. 2017.

   Kujundžić ne isključuje mogućnost poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

   IPAK...

   Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je sudjelovao na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, te tom prigodom izjavio kako je cilj i Vlade i socijalnih partnera smanjenje dugova u zdravstvu koji iznose oko osam milijardi kuna, a nije isključio ni mogućnost poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja u cilju povećanja prihoda u zdravstvu.

   (Dnevnik.hr) "Puno je opcija koje su na stolu. Ako ne povećamo prihodovnu stranu, nećemo moći zadržati sadašnju razinu usluga u zdravstvu, posebno nećemo moći osigurati skupe lijekove i nove tehnologije", odgovorio je Milan Kujundžić novinarima na pitanje o poskupljenju dopunskog zdravstvenog, čije su najave prije godinu dana izazvale velike reakcije u javnosti.

   Čitaj dalje

  • 12. 06. 2017.

   Kako se rastopio Mikado, prva i najbolja čokolada s rižom na svijetu: i ponosni Švicarci uvozili su tone slastica od Zvečeva, imali su unosan ugovor s Nestleom, a onda...

   BUDI ISKREN

   Piše: Saša Jadrijević-Tomas

   (SLOBODNA DALMACIJA) Ne znam koja je vama najdraža čokolada iz djetinjstva, ali za mene nema nikakve dvojbe - to je Mikado s rižom. I to ne samo u djetinjstvu, nego i danas. Hm, a sve one njemačke i švicarske, pita me kolegica s kojom sam se upustio u čokoladni rat. Iz tog rata izišao sam kao pobjednik: na stol smo stavili i strane čokolade i one domaće, proizvođača Zvečevo. I ove potonje su u našem mini-istraživanju odnijele premoćnu pobjedu.

   Čitaj dalje

  • 09. 06. 2017.

   Globalna ekonomija raste najviše od 2011., ali se nejednakost ne smanjuje

   Generalni tajnik OECD-a Angel Gurria poručio je da trebamo inkluzivniju globalizaciju koja radi za sve, usmjerenu na dobrobit ljudi

   AUTOR: VALENTINA WIESNER MIJIĆ

   (VEČERNJI LIST) Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) popravila je svoje prognoze globalnog gospodarskog rasta iz ožujka: smatraju da će svjetska ekonomija u ovoj godini rasti po stopi od 3,5 posto, a u sljedećoj po 3,6 posto, što je najbolji rezultat od 2011.

   Čitaj dalje

  • 07. 06. 2017.

   Udruge i sindikati: "Povucite zakon o ratifikaciji CETA-e iz hitne procedure"

   H-ALTER

   Iako Vlada nije naručila detaljnu studiju utjecaja CETA-e na RH, s obzirom na trenutnu slabost hrvatskog gospodarstva i na činjenicu da nam je Kanada relativno nebitan trgovinski partner, za očekivati je kako se Hrvatska neće nalaziti među dobitnicima u slučaju ratifikacije sporazuma", poručile su udruge i sindikati.

   Čitaj dalje

  • 06. 06. 2017.

   Iz Zvečeva podnijeli prijedlog za pokretanje postupka predstečajne nagodbe


   Poslovni.hr

   Uprava Zvečeva javnosti je velike probleme u tvrtki priznala još u svibnju kada je objavljeno da je račun tvrtke u blokadi 40 dana 'zbog trenutačnih problema u poslovanju'.

   Čitaj dalje

  • 06. 06. 2017.

   106. zasjedanje Međunarodne konferencije rada

   NHS - 5. lipnja 2017. godine u Ženevi je sa zasjedanjem počela 106. Međunarodna konferencija rada.
   U predstavljanju svog izvještaja Rad u klimatskim prmjenama: Zelena inicijativa, glavni direktor Međunarodne organizacije rada (MOR), Guy Ryder, naglasio je sve veću važnost zelenog gospodarstva te važnost tripartitnog dijaloga u što pravednijem prijelazu u okolišno održivom razvoju.

   Čitaj dalje

  • 02. 06. 2017.

   Probuđen strah od još veće nesigurnosti radnih mjesta

   NAJAVE IZMJENA RADNOG ZAKONODAVSTVA

   Sindikati upozoravaju na enorman rast rada na određeno i agencijskog rada u Hrvatskoj

   (GLAS SLAVONIJE) Dok Ministarstvo rada i mirovinskog sustava najavljuje izmjene Zakona o radu, a koje idu u smjeru daljnje fleksibilizacije radnih mjesta i novih oblika rada, hrvatski radnik strahuje od tog procesa jer je bauk nesigurnosti radnog mjesta sve veći.

   Čitaj dalje

  • 01. 06. 2017.

   Bolji uvjeti rada za vozače i digitalna naplata cestarine

   PAKET MJERA EK

   (GLAS SLAVONIJE) Niz inicijativa i novosti koji se odnose na stakleničke plinove i digitalnu naplatu cestarina predstavila je u srijedu Europska komisija. Pod nazivom “Europa u pokretu” EK je objavila paket mjera koji se odnosi na promet, povećanje sigurnosti u prometu, osiguranja primjerenih uvjeta rada i odmora za profesionalne vozače, pametnu naplatu cestarina i smanjenje birokratskih prepreka za tvrtke.

   Čitaj dalje

  • 01. 06. 2017.

   526. plenarno zasjedanje EGSO-a

   NHS - U Bruxellesu je 31. svibnja i 1. lipnja 2017. godine održana 526. plenarna sjednica Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO).
   Plenarnoj sjednici uvijek prethodi sastanak radničke skupine (Skupina II) na kojem se uobičajeno raspravljaju prijedlozi mišljenja o kojima će se glasovati na plenarnoj sjednici te trenutačni problemi s kojima su suočene sindikalne organizacije u Europskoj uniji.

   Čitaj dalje

  • 31. 05. 2017.

   Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava objavilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Jačanje socijalnog dijaloga – faza III.”

   (www.esf.hr) ZAGREB – Dana 31. svibnja 2017. godine Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava objavilo je otvoreni (privremeni) poziv na dostavu projektnih prijedloga “Jačanje socijalnog dijaloga – faza III”, koji se provodi u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“.

   Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III.“ usmjeren je na povećanje učinkovitosti, održivosti rezultata i kontinuiteta socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj.

   Čitaj dalje

  • 31. 05. 2017.

   BDP porastao za 2,5% u prvom tromjesečju ove godine

   Izvor: N1

   Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju ove godine. Procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u prvom tromjesečju 2017. realno veći za 2,5% u odnosu na isto tromjesečje 2016.

   Ovo je već deseto tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 3,4 posto na godišnjoj razini, najviše još od prvog kvartala predrecesijske 2008. godine.

   Čitaj dalje

  • 31. 05. 2017.

   Sindikat se pučkoj pravobraniteljici žali na diskriminaciju državnih službenika u Hrvatskom podunavlju

   (HINA) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je u srijedu intervenciju pučke pravobraniteljice Lore Vidović zbog diskriminacije državnih službenika i namještenika Hrvatskog podunavlja.

   Sindikat u priopćenju podsjeća da se u više navrata obraćao različitim državnim i pravosudnim tijelima zbog ovrhe plaća i mirovina državnih službenika i namještenika u Podunavlju, od kojih Hrvatska temeljem protuovrhe zbog “stečenog bez osnove” potražuje sredstva koja su im isplaćena na ime uvećanja plaće zbog rada na području od posebne državne skrbi.

   Čitaj dalje

  • 30. 05. 2017.

   KAOS U ZATVORSKOM SUSTAVU Inspektori zaštite na radu šokirani nakon nadzora rada u kaznionicama

   NIZ NEPRAVILNOSTI

   Autor: Gabrijela Galić

   Priča o provođenju zaštite na radu u zatvorskom sustavu zakotrljala se prije nekoliko mjeseci kad je neregistrirani traktor kojim je upravljao zatvorenik sudjelovao u prometnoj nesreći, što je rezultiralo pokretanjem postupka protiv zatvorskog službenika zbog povrede službene dužnosti

   (Novilist.hr, 30. svibnja 2017.) ZAGREB - Inspektori rada, odnosno zaštite na radu, kaznili su dio zatvorskog sustava zbog nezakonitosti u provođenju mjera zaštite na radu, pa je Ministarstvo pravosuđa, odnosno Uprava za zatvorski sustav kao poslodavac u proračun uplatilo gotovo 60 tisuća kuna kazne.

   Čitaj dalje

  • 30. 05. 2017.

   Željezničari u pismu Plenkoviću prijete štrajkom i prosvjedom

   - Vidljivo je da će se poslodavac uozbiljiti tek nakon što sindikati organiziraju prosvjede i obustave rada radnika HŽ Infrastrukture - poručuje predsjednik SŽH-a Zoran Maršić

   (VEČERNJI LIST) Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) najavio je prosvjed 2. lipnja i štrajk ako se ne ispune dva zahtjeva - hitno upoznavanje reprezentativnih sindikata s programima restrukturiranja u HŽ Infrastrukturi, Cargu i Putničkom prijevozu te zaključivanje Aneksa Kolektivnog ugovora HŽ Infrastrukture u skladu sa zahtjevima SŽH-a.

   Čitaj dalje

  • 30. 05. 2017.

   Nacionalna rasprava o Bijeloj knjizi o budućnosti Europe

   NHS – U Zagrebu je u organizaciji Europskog gospodarskog i socijalnog odbora - EGSO održana rasprava o Bijeloj knjizi Europske komisije o budućnosti Europe kako bi se doznala stajališta organizacija i predstavnika civilnog društva o pet scenarija za budući razvoj Europe. U uvodnom je dijelu sudionike pozdravio Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Zagrebu, koji je naglasio kako je Europa najuspješniji projekt na svijetu jer je stvoreno veliko zajedničko tržište, ljudi koji su najbogatiji i najobrazovaniji na svijetu, pola milijarde ljudi koji žive zajedno pod istim zakonima, a sve je bilo dragovoljno i bez nasilja.

   Čitaj dalje

  • 28. 05. 2017.

   BANSKI DVORI NE ODUSTAJU Vlada želi fleksibilniji radni odnos, sindikati se spremaju na - rat

   ZAKON O RADU
   Autor: Gabrijela Galić

   To više nije pitanje samo sindikata, nego cijelog društva, to je pitanje budućnosti zemlje, stvaranja neprijateljskog okruženja za obitelj, mlade, djecu, mirovinski i zdravstveni sustav, kaže Krešimir Sever

   (Novilist.hr) ZAGREB Nestandardno, atipično zapošljavanje, odnosno fleksibilniji oblici rada, pokazao je i novi OVI indeks Ekonomskog instituta, u porastu je u Hrvatskoj.

   Čitaj dalje