Pregled svih novosti

  • 18. 04. 2014.

   Sretan Uskrs!

   Svim članovima sindikata udruženim u Nezavisne hrvatske sindikate i njihovim obiteljima, kao i svim posjetiteljima naše stranice želimo sretan i blagoslovljen Uskrs!

   Nezavisni hrvatski sindikati

   Čitaj dalje

  • 17. 04. 2014.

   Najjeftinija uskrsna košarica bez bakalara i poklona - 603 kune!

   Autor: Vjekoslav Đaić

   Sindikati su izračunali da će jeftinija košarica iznositi 603 kune. U njoj je bakalar zamijenjen srdelicama, a od lanjske je skuplja za 63 kune.

   (Dnevnik.hr) Jedan gospodarski pokazatelj raste već nekoliko mjeseci, a riječ je o osobnoj potrošnji. Nema sumnje da će utjecaj na nju imati i blagdanska potrošnja.

   Prije svega treba reći da se ne radi o nekakvom revolucionarnom porastu potrošnje, ali kad su podaci pozitivni nekoliko mjeseci, ipak možemo zaključiti da su se kupci i potrošači malo ohrabrili. To je dobro jer kad raste potrošnja, raste potražnja i proizvodnja i to je zapravo jedan cijeli lanac.

   Čitaj dalje

  • 16. 04. 2014.

   Sever: Slijedi završni krug pregovora o ZOR-u

   (Index.hr) SINDIKALNI predstavnici iznijeli su danas primjedbe na prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), u idućem krugu to će učiniti poslodavci, a nakon toga trebali bi dobiti čistopis zakonskog teksta koji će biti ključ pregovora, izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

   Očekuje nas završni krug pregovora, nakon čega će se vidjeti do koje mjere je Ministarstvo rada, kao predlagatelj zakona, prihvatilo primjedbe sindikata i poslodavaca, rekao je Sever novinarima.

   Čitaj dalje

  • 15. 04. 2014.

   Sindikalci prosvjedovali protiv otkaza u HŽ-u, Hajdaš Dončić: Željezničari prosvjeduju jer ne žele promjene

   (Index.hr) PEDESETAK povjerenika Sindikata hrvatskih željezničara prosvjedovalo je danas zbog otpuštanja stotina radnika HŽ Carga i HŽ Putničkog prijevoza, tražeći da se umjesto otkaza restrukturiranje provodi uvođenjem nepunog radnog vremena gdje god je to moguće.

   Radnici su sa sindikalnim transparentima i zastavama u povorci došli do zgrade HŽ-a u Mihanovićevoj ulici i HŽ Carga na trgu Kralja Tomislava, gdje su predali svoje zahtjeve.

   Čitaj dalje

  • 14. 04. 2014.

   Hrvatska ekonomija deseta najgora na svijetu

   The Economist:

   Lider/RTL

   Prema istraživanju The Economista, Hrvatska se nalazi među deset zemalja koje imaju najgoru ekonomiju u 2014. godini.

   Kako prenosi RTL, tablicu je na svom Twitter profilu objavio Robert Alan Ward, direktor The Economist Intelligence Unita.

   Čitaj dalje

  • 14. 04. 2014.

   Nerealno, ali dokazano – optimalno je raditi šest sati

   Daleko od švedskog eksperimenta

   Autor: Gabrijela Galić

   Smanjenje satnice bila bi fantastična mjera ne samo kada se gleda utjecaj na zdravlje i produktivnost radnika već i za zapošljavanje, kaže Marija Zavalić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja

   (Novilist.hr) ZAGREB Dok se u Hrvatskoj vode pregovori socijalnih partnera s Vladom o izmjenama Zakona o radu kojima se jednim dijelom zadire u radno vrijeme, i planira otvoriti mogućnost da se u preraspoređenom radnom vremenu tjedno radi i do 56 sati,na sjeveru Europe u praksi se provjeravaju drugačije ideje.

   Čitaj dalje

  • 12. 04. 2014.

   Očekuje se novi tekst prijedloga ZOR-a

   PREGOVORI O ZAKONU O RADU

   (NOVI LIST) ZAGREB»Nakon još jednog kruga pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR) u Ministarstvu rada predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je da sindikalni pregovarači očekuju integralni prijedlog zakonskog teksta koji bi sadržavao sve ono što je dosad dogovoreno, dok bi se o pitanjima koja nisu usuglašena ponovno pregovaralo.

   Čitaj dalje

  • 11. 04. 2014.

   Protiv miješanja vlasti u slobodu kolektivnog pregovaranja

   NHS - Zbog novog miješanja javnih vlasti u upravljanje i slobodu kolektivnog pregovaranja u trgovačkim društvima i ustanovama u državnom vlasništvu NHS, SSSH, HURS i URSH danas su Vladi RH uputili zajedničko pismo u kojemu se traži odustajanje od takvog ishitrenog stava.
   Naglašava se kako se kolektivno pregovaranje treba prepustiti socijalnim partnerima u trgovačkim društvima - upravama i sindikatima.

   Čitaj dalje

  • 10. 04. 2014.

   Potpisan kolektivni ugovor u JUNP Plitvička jezera

   SSUDH - Nakon dugih pregovora, 8. travnja 2014. godine , na 65. godišnjicu proglašenja Plitvičkih jezera nacionalnim parkom, potpisan je Kolektivni ugovor između četiri sindikata - Sindikat turizma i usluga Hrvatske, Samostalni sindikat uslužnih djelatnosti Hrvatske, Novi sindikat i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i poslodavca.
   U ime poslodavca KU je potpisala v.d. ravnateljica Natalija Božičević, te Eduard Andrić iz STUH-a, Jadranka Klekar iz SSUDH, Nikola Magdić iz Novog sindikata te Marko Bićanić iz SDLSN.

   Čitaj dalje

  • 09. 04. 2014.

   Linić najavio smanjenje plaća u javnim tvrtkama

   (HRT) Ministar financija Slavko Linić izjavio je da je Vlada ocijenila kako je bitno prihvatiti preporuke Europske komisije o smanjenju deficita u ovoj godini za 2,3 posto BDP-a te najavio da će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti predstavljene mjere smanjenja deficita za dodatnih 0,4 posto BDP-a.

   Sve je dogovoreno i danas su u tijeku zadnje rasprave, rekao je Linić u razgovoru s novinarima nakonokruglog stola o predstečajnim nagodbama. U suprotnom Hrvatska bi, dodao je, ušao među europske zemalja koje moraju provoditi određene posebne mjere EK.

   Čitaj dalje

  • 08. 04. 2014.

   Edukacijski trening o međunarodnim radnim standardima

   Međunarodni akti i smjernice korisni su alati u borbi za zaštitu radničkih prava

   NHS - U organizaciji Međunarodne organizacije rada (MOR) u Međunarodnom obrazovnom centru u Torinu je od 24. ožujka do 4. travnja 2014., održan edukacijski trening na kojem su se sindikalni predstavnici iz čak 20 zemalja Europe i Južne Amerike imali prilike upoznati te steći i razmijeniti vrijedna znanja i iskustva vezana uz probleme radnika i sindikata koji rade i djeluju unutar multinacionalnih kompanija.

   Čitaj dalje

  • 08. 04. 2014.

   Sindikat šumarstva i župan Galić protiv otpuštanja

   GSV U VUKOVARU O HRVATSKIM ŠUMAMA

   (GLAS SLAVONIJE) VUKOVAR – Najava otpuštanja djelatnika u Hrvatskim šumama bila je jučer glavna tema izvanredne sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) koju je u Vukovaru sazvao vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

   – Hrvatski sindikat šumarstva ne može prihvatiti odluku Uprave Hrvatskih šuma da je izradom nove sistematizacije radnih mjesta višak u Hrvatskim šumama između 500 i 700 radnika – rekao je nakon sastanka predsjednik Sindikata Željko Kalauz i ustvrdio kako “poduzeće koje ostvaruje dobit od 200 milijuna kuna ne može otpuštati radnike”.

   Čitaj dalje

  • 08. 04. 2014.

   Radnici se ne bore za prava jer se boje kazne poslodavca

   Oni koji imaju sreće da nisu nezaposleni, strahuju za svoje radnom mjesto

   Manje pritužbi radnika pravobraniteljici za ravnopravnost spolova

   Autor: Gabrijela Galić

   Logična je to posljedica kretanja na tržištu rada, ekonomske krize i visoke nezaposlenosti. Radnici se boje da bi ih poslodavac mogao kazniti ukoliko zatraže zaštitu. I tako u strahu od gubitka posla trpe i rade

   (Novilist.hr) ZAGREB Ekonomska kriza, visoka nezaposlenost i strah od gubitka posla rezultirali su smanjenjem broja pritužbi građana Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova u području radnih odnosa, radnih uvjeta, zapošljavanja, pristupa svim vrstama profesionalnog usmjeravanja, stručnog osposobljavanja, usavršavanja te prekvalifikacije.

   Čitaj dalje

  • 08. 04. 2014.

   Kolaps mirovinskog: Do kraja 2015. bit će umirovljenika koliko i – radnika

   Niti reforma tržišta rada neće povećati stopu aktivnosti stanovništva, smatraju u HGK-u

   Hrvatska ima jednu od najnižih stopa zaposlenosti u EU

   Autor: Branko Podgornik

   Alarm su upalili analitičari iz HGK, jer se broj zaposlenih smanjuje triput većom brzinom od povećavanja umirovljenika. Hrvatskoj bi, uz to, zbog nepovoljne demografske slike moglo uzmanjkati radne snage

   (Novilist.hr) ZAGREB Omjer radnika i umirovljenika sve je nepovoljniji. Ako se takvi trendovi nastave, mirovinski će sustav već krajem iduće godine postati neodrživ, jer će se broj onih koji uplaćuju mirovinsko osiguranje i umirovljenika u potpunosti izjednačiti, upozoravaju analitičari Hrvatske gospodarske komore u »Gospodarskim kretanjima« za ožujak.

   Čitaj dalje

  • 07. 04. 2014.

   IZ SINDIKATA PORUČILI 'Nema dogovora oko otkaza kod malog poslodavca. Nama je to neprihvatljivo'

   ZAKON O RADU

   NHS ne može trgovati ni na čiji račun, ni pod koju cijenu, i na to ne može pristati, rekao je Sever

   (JUTARNJI LIST) ZAGREB - U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava danas je počeo novi krug pregovora o prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR), a uoči sastanka iz sindikata je demantirano da je usuglašena mogućnost davanja otkaza bez obrazloženja kod poslodavaca koji zapošljavaju do pet radnika.

   Čitaj dalje

  • 07. 04. 2014.

   Loša imitacija korporativnog mentaliteta: Socijaldemokrati rigidniji i od neoliberala

   ŠEST GODINA KRIZE

   Autor: Aneli Dragojević Mijatović

   Ova, sad već sadistička fiskalna politika, i dalje ide na rušenje standarda, što nema ekonomske logike, ali ni veze sa socijaldemokracijom. Model koji kod nas danas provode socijaldemokrati ustvari je rigidniji i od onoga što bismo pripisali nekoj neoliberalnoj vladi, kaže Ivan Lovrinović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

   (Novilist.hr) U uvjetima rasta nezaposlenosti, ekonomske neizvjesnosti, visokih kamata, te rastuće porezne presije, građani se razdužuju i suzdržavaju od potrošnje koliko mogu, čime se smanjuje pritisak potražnje na cijene, pa one čak više i ne bilježe stopu rasta, već pada: u veljači smo zabilježili deflatorna kretanja koja obično ne nagovještavaju ništa dobro.

   Čitaj dalje

  • 03. 04. 2014.

   Milanović djelovao nakon zasluženih reakcija – nema za jadnike, ima za aute

   (Narod.hr) Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata izjavio je za narod.hr kako je Milanovićeva najava povratka aktivnih mjera zapošljavanja dokaz političkog pragmatizma.
   “To je dokaz političkog pragmatizma. Nije samo Mrsić rekao da nema novaca, već je i Milanović to potvrdio. Djelovali su kada su vidjeli zaslužene negativne reakcije javnosti i vidjeli da nema novaca za one “jadnike” koji rade za takav iznos, a ima se za automobile,” objasnio je Matijašević.

   Čitaj dalje

  • 03. 04. 2014.

   Žena radi cijelu godinu za plaću koju muškarac zaradi za deset mjeseci

   RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

   Blago patrijarhalnom društvu u kojem su žene svedene na domaćice, majke, njegovateljice starih i bolesnih, a ako su zaposlene zarade za godinu dana koliko muškarac zaradi za 10 mjeseci i tri tjedna...

   AUTOR: Dijana Jurasić

   (VEČERNJI LIST) Blago patrijarhalnom društvu u kojem su žene svedene na domaćice, majke, njegovateljice starih i bolesnih, a ako su zaposlene zarade za godinu dana koliko muškarac zaradi za10 mjeseci i tri tjedna.

   Čitaj dalje

  • 02. 04. 2014.

   Sever o ZOR-u: 'Poglačana' je većina problema, nastavljamo s pregovorima bez figa u džepovima

   Dnevnik.hr - Završili su još jedni pregovori socijalnih partnera o prijedlogu Zakona o radu. Novosel je ocijenio da su 'značajno približena stajališta', a Sever je iznenađen i pomalo razočaran time što nije dopušteno da različito mišljenje NHS-a uđe u bilješku sa sastanka.
   Nakon još jedne runde pregovora socijalnih partnera o prijedlogu Zakona o radu (ZOR) predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ocijenio je da su 'značajno približena stajališta' oko najspornijih točaka, a s obzirom da je ostao dobar dio zakona koji još nisu uspjeli raspraviti, pregovori će se nastaviti u ponedjeljak.

   Čitaj dalje

  • 02. 04. 2014.

   Nastavljaju se pregovori o ZOR-u

   (HRT) Nakon jučerašnjeg višesatnog sastanka socijalnih partnera u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nije postignut dogovor o izmjenama Zakona o radu (ZOR), pa se pregovori nastavljaju i danas, a možda će se produljiti i na idući tjedan. Sporne odredbe su one o radnom vremenu, otkazu i radu preko agencija za zapošljavanje.

   Čitaj dalje

  • 01. 04. 2014.

   Građani su posve izgubljeni u borbi s upravom, socijalna prava sve ugroženija

   LJUDSKA PRAVA U HRVATSKOJ

   (GLAS SLAVONIJE) OSIJEK - Prošlu godinu obilježio je najveći broj predmeta u povijesti institucije pučkog pravobranitelja u Hrvatskoj. Bilo ih je 3.021, a u odnosu prema 2012. riječ je o porastu od čak 63 posto. Činjenice su to iz izvješća pučke pravobraniteljice Lore Vidović o radu u 2013. godini, predanog Saboru, u kojem su prvi put povezana izvješća o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj i radu Ureda.

   Čitaj dalje

  • 01. 04. 2014.

   Radnici bi htjeli biti potrošači, a ne potrošna roba

   Razgovor s predsjednikom NHS-a

   (Ja trgovac) - U uvjetima višegodišnje krize i posljedičnog pada kupovne moći teško je očekivati pozitivne pomake u potrošnji građana. To je svima jasno, ali ne i Vladi RH čija politika ima za cilj povećanje potrošnje i oporavak gospodarstva tako što će novom zakonskom regulativom tretirati radnike kao potrošnu robu, kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).

   Čitaj dalje

  • 01. 04. 2014.

   Agencijama lakši uvjeti rada, radnicima – kako bude

   POD SVIJEĆAMA BURZE RADA GABRIJELE GALIĆ

   Privremeno i povremeno zaposleni najčešće ne ispune punu satnicu. Imaju posao i od njega teško mogu živjeti. To se vidi i iz podataka o rastu siromaštva među zaposlenima i to prije svega radnicima u neformalnim oblicima rada

   (NOVI LIST) Privremeno zapošljavanje s nastupanjem krize prestalo je biti siguran korak do stalnog zaposlenja. Istovremeno, broj stalnih radnih mjesta s punim radnim vremenom u neznatnom je oporavku. Tržište rada, naprosto, pokazuje interes za manje formalnim radnim angažmanima te je u godinama krize porastao broj radnika koji rade na privremenim i povremenim poslovima.

   Čitaj dalje

  • 31. 03. 2014.

   Sutra konačni rasplet oko izmjena Zakona o radu?

   Poslovni.hr/Hina

   Tripartitni sastanak predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata o izmjenama Zakona o radu (ZOR) trebao bi se održati sutra u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, a nakon njega bi trebalo biti jasno jesu li socijalni partneri uspjeli postići ikakav dogovor oko te vruće teme.

   Zbog izmjena ZOR-a sindikati su donedavno bili "na ratnoj nozi" s Vladom i poslodavcima, optužujući ih da žele u Hrvatsku uvesti "robovlasništvo", zbog čega su privremeno prekinuli socijalni dijalog, organizirali dvosatni štrajk solidarnosti i održali bučan prosvjed pred Saborom.

   Čitaj dalje

  • 31. 03. 2014.

   Građani trebaju pomoć

   Ja trgovac - Republika Hrvatska ušla je u šestu godinu sa stanjem gospodarstva u snažnoj recesijskoj krizi koja se, osim pada poslovne aktivnosti i rasta nezaposlenosti, odražava i na pad standarda građana. Godinu 2012. su obilježili snažni inflatorni pritisci, posebice rast cijena prehrane i energenata te, unatoč tome što su oslabljeni tijekom 2013., nije došlo do rasta kupovne moći dohotka građana. Navedeno se očituje kroz rastući broj građana kojima su računi blokirani, što Financijska agencija, osim blokada pravnih subjekata, prati i objavljuje od siječnja 2012. godine.

   Čitaj dalje