Pregled svih novosti

  • 20. 04. 2018.

   Ukidanje rada nedjeljom ne bi dovelo do otpuštanja radnika

   Lider/Hina - Profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić u četvrtak je rekao da rad nedjeljom ne pridonosi pozitivnim efektima ekonomske aktivnosti na bilo kojem području pa tako ni u trgovini, a još manje u proizvodnji što je, naglasio je, potvrdila i ekonomska teorija.

   – Sva ekonomska proučavanja, za koja su neki dobili i Nobelovu nagradu, pokazuju da potrošnja ovisi o raspoloživom dohotku građana i da, s druge strane, radno vrijeme tijekom tjedna mora omogućiti da kupe potrebna dobra i usluge. Radno vrijeme u rasponu od 8 do 20 sati ne šteti, ali ni ne donosi nešto posebno ekonomskoj aktivnosti.

   Čitaj dalje

  • 19. 04. 2018.

   Rast plaća bio bi 4 puta veći da je pratio proizvodnost rada

   ETUC/NHS - U nastavku se nalazi priopćenje koje je danas objavila Europska konfederacija sindikata, a vezano je uz rast proizvodnosti rada i rast plaća u vremenskom razdoblju od 2000. do 2016. godine, koje dodatno pokazuje nužnost rasta plaća u Hrvatskoj.

   Rast plaća bio bi 4 puta veći da je pratio proizvodnost rada
   Novi podatci koje su izračunali Europski sindikalni institut (ETUI) i Europska konfederacija sindikata (ETUC) pokazuju kako bi rast plaća u Europskoj uniji u zadnjih 16 godina bio ČETIRI PUTA veći da je u potpunosti odražavao rast proizvodnosti rada.

   Čitaj dalje

  • 17. 04. 2018.

   Je li nejednakost loša za gospodarstvo?

   GOSPODARSTVO

   Jaz između bogatih i siromašnih u mnogim se državama povećava. Ekonomisti već duže vrijeme istražuju uzroke. MMF smatra da je to „jedan od najvećih izazova našeg doba“.

   (Deutsche Welle) Ekonomisti se uglavnom bave brojkama, a ne u ljudskim sudbinama. No od prije nekoliko godina primjećuje se promjena tog stava.

   Čitaj dalje

  • 16. 04. 2018.

   Više novca, više sigurnosti, bolja kvaliteta života za radnike Deutsche Telekoma u Njemačkoj

   (HST) U odlučujućem četvrtom krugu pregovora, koji je održan 11. i 12. travnja 2018. godine pregovarači sindikata Ver.di su postigli dogovor s pregovaračkom stranom Deutsche Telekoma AG o ukupno 5,2 postotnom povećanju plaća, linearno za sve radnike, koji će se provesti u dvije faze do 31.03.2020. godine.

   Čitaj dalje

  • 13. 04. 2018.

   Plaća po učinku (ni)je rješenje koje će poboljšati rad javne uprave

   "NOVI" SUSTAV PLAĆA

   (SDLSN, 13. travnja 2018.) Velika reforma državne uprave čiji bi ključni akti trebali biti zakoni o sustavu plaća u državnoj i javnim službama, kojima bi se trebao osnažiti utjecaj individualnog učinka na visinu plaća službenika i namještenika odnosno uvesti plaća po učinku („performance related pay“), počiva na modelu koji ima sve više kritičara ne samo u javnom, već i u privatnom sektoru.

   Čitaj dalje

  • 12. 04. 2018.

   Sindikat: Hoće li Zakon o plaćama ukinuti mogući dodatak za zdravstvene djelatnike

   (Hina) -Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u srijedu da se prijedlogom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđa mogućnost dodatka uz plaću za zdravstvene djelatnike s natprosječnim rezultatima rada, dok se istodobno prijedlogom Zakona o plaćama u javnim službama taj dodatak može ukinuti.

   Čitaj dalje

  • 11. 04. 2018.

   Potpisan novi Kolektivni ugovor za Splitsku banku

   SBF- Nakon višemjesečnih pregovora, Splitska banka d.d. i Sindikat bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske Sindikalna podružnica Splitska banka, dana 10. travnja 2018. godine, sklopili su novi Kolektivni ugovor za Splitsku banku.

   Čitaj dalje

  • 11. 04. 2018.

   Primjedbe NHS-a na izmjene i dopune Zakona o zaštiti na radu

   NHS - Nezavisni hrvatski sindikati su temeljem rasprave na Odboru NHS-a za zaštitu na radu uputili nadležnom Ministarstvu rada i mirovinskog sustava svoje primjedbe na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu. Očitovanje prenosimo u cijelosti:
   Poštovani,
   u vezi dostavljenog Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu, Nezavisni hrvatski sindikati očituju se kako slijedi:
   Članak 3. Prijedloga Zakona kojim se mijenja članak 4. Zakona

   Čitaj dalje

  • 10. 04. 2018.

   Troškovi rada po satu u Hrvatskoj dva i pol puta ispod prosjeka EU

   Autor: Lider/Hina

   Hrvatska je u 2017. godini bila među zemljama Europske unije s najnižim troškovima rada po satu, dva i pol puta ispod prosjeka Europske unije, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

   Na razini Europske unije prosječni troškovi rada po satu iznosili su prošle godine 26,8 eura. Najviši su bili u industriji gdje su iznosili 27,4 eura po satu.

   Čitaj dalje

  • 07. 04. 2018.

   Novi prijedlog zakona o zdravstvenoj zašititi : Uvodi se sustav privatnih ordinacija - privatnu praksu mogu obavljati i medicinske sestre, tehničari...

   Piše: PolitikaPlus

   Ministarstvo zdravstva uputilo je u javno savjetovanje Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje će trajati do 4. svibnja, a jedna od glavnih promjena koja se predlaže jest ukidanje dosadašnjeg sustava koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i uvođenje sustava privatnih ordinacija, kao i obveza posebnog dežurstva vikendom i blagdanima u ordinacijama obiteljske medicine, predškolske i dentalne medicine.

   Čitaj dalje

  • 07. 04. 2018.

   Svjetski dan zdravlja

   NHS - Svake godine 7. travnja obilježava se Svjetski dan zdravlja. Na ovaj dan, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, koristi se prigoda ukazati na određena pitanja i izgraditi svijest o određenoj temi vezanoj za zdravlje. 2018. godina u tom je smislu posvećena pravu na univerzalnu zdravstvenu zaštitu, stoga je i slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja „Univerzalna zdravstvena zaštita: svatko, svugdje.“ U godini kada obilježava 70 godina svog postojanja, Svjetska zdravstvena organizacija podsjeća svjetske čelnike na obveze preuzete 2015. godine u okviru ciljeva održivog razvoja te poziva vlade i sve zainteresirane na utvrđivanje potreba stanovništva, stvaranje osnovnih preduvjeta i održivog rješenja za osiguranje univerzalne zdravstvene zaštite.

   Čitaj dalje

  • 06. 04. 2018.

   RH od ulaska u EU izgubila 160.000 radno aktivnih stanovnika

   Autor: N1

   Na godišnjoj razini stopa nezaposlenosti smanjena je 2,4 posto, a broj nezaposlenih za 46.000, pohvalio se predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon što je Eurostat izdvojio Hrvatsku kao jednu od članica s najvećim padom nezaposlenosti na godišnjoj razini.

   Čitaj dalje

  • 06. 04. 2018.

   Sjednica Odbora NHS-a za zaštitu na radu

   NHS – 6. travnja 2018. godine u Nezavisnim hrvatskim sindikatima održana je sjednica Odbora NHS-a za zaštitu na radu u kojemu sudjeluju imenovani predstavnici sindikata udruženih u NHS. Cvetan Kovač, koordinator Odbora, prisutne je upoznao kako je nekoliko sindikata udruženih u NHS potpisalo ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu otvorenog Poziva „Jačanje socijalnog dijaloga – Faza III“ te da je zaštita na radu osnovna tema njihovih projekata. Prisutni predstavnici tih sindikata kratko su predstavili svoje projekte.

   Čitaj dalje

  • 05. 04. 2018.

   Komisija poduzima daljnje mjere za bolju zaštitu radnika od kancerogenih tvari

   Europska komisija - Priopćenje za tisak

   Bruxelles, 5. travnja 2018.

   Komisija danas poduzima još jedan važan korak za zaštitu radnika u Europskoj uniji od raka povezanog s uvjetima rada i drugih zdravstvenih problema.

   Komisija predlaže da se ograniči izloženost radnika još petorima kancerogenim kemikalijama, uz 21 tvar koja već podliježe ograničenjima ili su takva ograničenja predložena od početka mandata ove Komisije.

   Čitaj dalje

  • 04. 04. 2018.

   Zaposlenicima Jadrolinije veće plaće

   Izvor: N1

   U riječkoj luci u srijedu je potpisan Sporazum o povećanju plaća u društvu Jadrolinija kojim je povećan vrijednosni bod plaća zaposlenika za pet posto.

   Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta izjavio je kakoje uspostavljen kvalitetni socijalni dijalog nakon više godina njegova izostanka.

   Čitaj dalje

  • 03. 04. 2018.

   Pučka pravobraniteljica lani je otvorila dvije i pol tisuće predmeta. Najviše su na udaru - radnici

   STANJE LJUDSKIH PRAVA
   Autor: Tihomir Ponoš
   Novi list - Sve veće probleme stvara i SOR. »Upotrebljeni kao jeftiniji nadomjestak redovnog zapošljavanja radnika, velik broj mladih bio je angažiran u državnim tijelima, gdje je na snazi zabrana zapošljavanja, i već u samom početku nisu imali šanse ostati u sustavu rada«, navodi se u Izvješću pravobraniteljice Lore Vidović

   Čitaj dalje

  • 03. 04. 2018.

   Hrvati rekli što misle o mirovinskoj reformi: ne žele raditi do 67. godine, političarima ne bi davali povlaštene mirovine, Vladi ne vjeruju, a novce za stare dane - ne štede!

   VELIKO ISTRAŽIVANJE

   (SLOBODNA DALMACIJA) Dnevnik Nove TV napravio je ekskluzivno istraživanje koje pokazuje što građani Republike Hrvatske misle o mirovinskoj reformi.

   Hrvati ne žele raditi do 67. godine, političarima žele ukidanje povlaštenih mirovina i ne štede za „stare dane“ – rezultati su to ekskluzivnog istraživanja Dnevnika Nove TV. Istraživanje pokazuje i smatraju li građani da će Vlada provesti mirovinsku reformu, jesu li za „kažnjavanje“ prijevremenog odlaska u mirovinu te što misle o uvođenju nacionalne mirovine.

   Čitaj dalje

  • 03. 04. 2018.

   Ovaj pogled u budućnost utjerat će strah u kosti većini radnika

   MIROVINE U EU

   Autor: Zoran Korda

   Prema analizi Europske komisije, hrvatski mirovinski sustav opterećen je brojnim problemima, a karakteriziraju ga natprosječan rizik od siromaštva osoba starijih od 65 godina te neadekvatan omjer mirovina i plaća koji bi u budućnosti mogao biti još niži

   (Tportal.hr) Mirovinski sustavi europskih zemalja suočeni su s dvostrukim izazovom, s jedne strane da ostanu financijski održivi, a s druge da Europljanima osiguraju odgovarajući dohodak u mirovini, pokazuje studija Europske komisije o primjerenosti mirovina, koja uspoređuje mirovinske sustave 28 zemalja Europske unije.

   Čitaj dalje

  • 30. 03. 2018.

   Što donosi najavljeni niži PDV i hoće li to za potrošače značiti i niže cijene?

   "SKENIRA SE STANJE"

   Piše: Vjekoslav Đaić

   Konkurentnost gospodarstva trebao bi popraviti, među ostalim, i niži PDV. Najavio ga je ministar financija Zdravko Marić jučer u našem Dnevniku. Iako druge detalje nije otkrio, vijest je to koja je naišla na odobravanje i sektora turizma i sindikata, iako sindikati upozoravaju da to u pravilu za potrošače nije značilo niže cijene. Još se računa, rade analize.

   Čitaj dalje

  • 30. 03. 2018.

   Sever: U Hrvatskoj su vrlo niska primanja

   Autor: I.B./HRT

   Hrvati su prošle godine za blagdane potrošili oko 12,5 milijardi kuna. Takve brojke očekuju se i ove godine. Doduše više trošimo za Božićne blagdane ali potroši se i tijekom Uskrsa. O tome kakvi su Hrvati potrošači u odnosu na ostale građane EU-a i kakav nam je potrošački standard u Studiju 4 govorio je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

   Čitaj dalje

  • 30. 03. 2018.

   Otvoreno: Za Hrvatsku je najbolji slovački model naplate cestarina

   (HRT) U HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" bilo je riječi o tome treba li Hrvatska umjesto naplatnih kućica na autocestama uvesti druge oblike naplate poput vinjeta. Bilo je riječi i o tvrdnjama da će se dugovi autocesta vratiti za 15 godina, ali i onim izjavama da je autoceste potrebno monetizirati jer je to isplativo.

   Čitaj dalje

  • 30. 03. 2018.

   Postignut sporazum: Jadrolinija diže plaće za 5 posto

   Vrijednost boda povećava se s 2.351 na 2.469 / arhiva NL

   OD 1. OŽUJKA

   Autor: Darko Pajić

   Odluka bi se trebala primjenjivati ove godine, pa će bušte odmah biti »deblje«

   (Novilist.hr) Sporazum dvaju sindikata i Uprave Jadrolinije kojim se svim djelatnicima povećavaju plaće za 5 posto trebao bi biti potpisan tijekom idućeg tjedna.

   Čitaj dalje

  • 30. 03. 2018.

   Europska građanska inicijativa: 9milijuna građana sudjelovalo u donošenju zakonodavstva EU-a

   Europska komisija - Priopćenje za tisak

   Europska komisija donijela je danas svoje drugo izvješće o primjeni Uredbe o građanskoj inicijativi.

   Procjenjuje se da je od stupanja na snagu tog novog instrumenta 2012. do danas 9milijuna građana EU-a iz svih 28 država članica dalo svoju potporu nekoj europskoj građanskoj inicijativi.

   Čitaj dalje

  • 30. 03. 2018.

   Oštra reforma tržišta rada odlazi u povijest?

   Socijaldemokrati 'guraju' ideju o uvođenju temeljnog dohotka za dugotrajno nezaposlene umjesto modela naknada.

   (POSLOVNI DNEVNIK) Njemački ministar rada Hubertus Heil otvorio je javnu polemiku o ukidanju reforme tržišta rada iz 2005. koja je osnažila konkurentnost gospodarstva, ali i povećala udjel prekarnog rada i srušila podršku socijaldemokratima. Riječ je o takozvanoj Hartz IV reformi koju je proveo socijaldemokratski kancelar Gerhard Schröder.

   Čitaj dalje

  • 30. 03. 2018.

   Sretan Uskrs!

   Svim članovima sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate i njihovim obiteljima, kao i svim posjetiteljima naše stranice želimo sretan i blagoslovljen Uskrs uz obilje svakoga dobra!


   Nezavisni hrvatski sindikati

   Čitaj dalje