Pregled svih novosti

  • 25. 02. 2018.

   SUD EU O OTKAZIMA TRUDNICAMA: Mogu ih otpustiti u slučaju kolektivnog otkaza, ali moraju objasniti zašto

   EUROPSKO PRAVOSUĐE

   Autor: Gabrijela Galić

   Sud EU-a utvrdio je da se direktivi o sigurnosti i zdravlju (Direktiva 92/85) »protivi nacionalni propis koji preventivno u načelu ne zabranjuje davanje otkaza trudnoj radnici, radnici koaj je nedavno rodila ili koja doji, nego koji samo radi obeštećenja, predviđa ništetnost tog otkaza ako je on nezakonit«. Sud pritom podsjeća da spomenuta direktiva izrijekom uvodi razlikovanje između preventivne zaštite od samog otkaza te, s druge strane, zaštite radni obeštećenja od posljedica otkaza.

   Čitaj dalje

  • 22. 02. 2018.

   DZS: Prosječna neto plaća za prosinac lani 5.973 kune

   Autor: Lider/Hina

   Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za prosinac prošle godine iznosila je 5.973 kune, što je na mjesečnoj razini nominalni pad za 3,5 posto, a na godišnjoj rast za 2,3 posto, pokazuju prvi podaci koje je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

   Čitaj dalje

  • 22. 02. 2018.

   Socijalna nejednakost je globalni problem

   GOSPODARSTVO

   Postoje mjere koje bi mogle ublažiti socijalnu nejednakost - kako na međunarodnoj tako i na nacionalnoj i regionalnoj razini Evo pet primjera za to.

   (Deutsche Welle) Dobra vijest je da se nejednakost između zemalja globalnog juga i zemalja sjevera smanjuje jer se bruto nacionalni proizvod u zemljama u ubrzanom ekonomskom razvoju povećava.

   Čitaj dalje

  • 21. 02. 2018.

   Sindikati u Hrvatskom telekomu najavljuju prosvjede zbog smanjenja plaća i otpuštanja

   UPRAVA ODBIJA PREGOVORE

   Autor: Gabrijela Galić

   Zbog novih otpuštanja, a Uprava najavljuje da će bez posla ostati 60 radnika, sindikati će pokrenuti i nove tužbe. Što se tiče plaća, HT za zaposlene u T-centrima najavljuje novi sustav plaća, odnosno fiksni i varijabilni dio dohotka i to, kako upozoravaju sindikati, bez postojanja objektivnih normi rada

   (Novilist.hr) ZAGREB Sindikati u Hrvatskom telekomu (HT) najavljuju prosvjede zbog smanjenja plaća i otpuštanja radnika kao i činjenice da Uprava HT-a ne prihvaća pregovore sa sindikatima.Zbog novih otpuštanja, a Uprava najavljuje da će bez posla ostati 60 radnika, sindikati će pokrenuti i nove tužbe.

   Čitaj dalje

  • 21. 02. 2018.

   SINDIKATI HT-a PRIJETE PROSVJEDIMA ZBOG SMANJIVANJA PLAĆA: Uprava odbacuje optužbe

   PRESICA

   Sindikalci očekuju da će većina radnika iz straha potpisati nove ugovore o radu jer nemaju drugog izlaza

   (Net.hr) Sindikati u Hrvatskom Telekomu (HT) prozvali su u srijedu Upravu kompanije zbog plana smanjivanja plaća zaposlenih u T-centrima i nezakonitog otpuštanja radnika, zbog čega su zaprijetili prosvjedima, no Uprava odbacuje sindikalne prozivke, tvrdeći da će uvođenjem modela varijabilnih plaća biti “povećane plaće zaposlenika koji ostvaruju poslovne ciljeve”.

   Čitaj dalje

  • 20. 02. 2018.

   U Hrvatskoj svaki peti stanovnik u riziku od siromaštva

   Poslovni.hr/Hina

   Za Hrvatsku su karakteristične regionalne nejednakosti, starije i osobe s invaliditetom, nezaposleni i djeca koji gotovo da nemaju šanse izaći iz svijeta siromaštva.

   Svaki peti stanovnik Hrvatske izložen je riziku od siromaštva te je potrebno da se u resornom ministarstvu pristupi preispitivanju postojećeg modela i ukupnog izdvajanja za socijalnu politiku, rečeno je u utorak na konferenciji o minimalnom dohotku, povodom obilježavanja 20. veljače - Svjetskog dana socijalne pravde.

   Čitaj dalje

  • 19. 02. 2018.

   Kreće lov na neprijavljene radnike i plaćanje 'na crno'

   U prosjeku se svake godine u radu na crno zatekne oko 1200 radnika.

   (POSLOVNI DNEVNIK) Država je s 224 inspektora odlučila krenuti u borbu protiv sive ekonomije i rada na crno te onih koji za svoje usluge ne izdaju račun.

   Čitaj dalje

  • 16. 02. 2018.

   GSV jednoglasno za očuvanje brodogradnje i radnih mjesta

   ODRŽANA SJEDNICA GOSPODARSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA IŽ

   (REGIONAL EXPRESS) U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Istarskoj županiji (GSV), pod vodstvom predsjednika Borisa Sabattija, uz prisustvo istarskog župana Valtera Flega i gradonačelnika Pule Borisa Miletića. Sjednica je sazvana na inicijativu župana Flega zbog aktualne situacije na poluotoku, a koja se tiče problematike brodogradilišta Uljanika d.d. i ribarenja u Savudrijskoj vali, o čemu je bilo govora i na ovotjednoj Županijskoj skupštini.

   Čitaj dalje

  • 15. 02. 2018.

   Minimalna plaća u državama članicama EU u 2018. godini

   NHS - U 2018. godini 22 od 28 država članica EU ima zakonom određen iznos minimalne plaće. Na Cipru postoji zakonski određena minimalna plaća, ali je limitirana na zanimanja. U ostalih 5 zemalja (Austrija, Danska, Finska, Italija i Švedska) ne postoji zakonski određena minimalna plaća, no u stvarnosti se ona određuje u sektorskim kolektivnim ugovorima.

   U zemljama EU očita je velika razlika u zakonski određenim iznosima minimalne plaće koji se primjenjuju od 1. siječnja 2018. godine, vidljivo je iz izvještaja o minimalnim plaćama koje je objavila Europska zaklada za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound).

   Čitaj dalje

  • 14. 02. 2018.

   Sindikati INA-e očekuju da ih primi premijer Plenković u roku od dva dana

   (Index.hr) TRI sindikata koji djeluju u Ini - Sindikat naftnog gospodarstva (SING), Inaš i Sindikat naftne energetike, kemije i nemetala (EKN) traže od vlade da im odgovori na nekoliko važnih pitanja vezanih uz opstanak Rafinerije nafte u Sisku i, kako su danas rekli njihovi čelnici, očekuju da će ih do 16. veljače na razgovor primiti premijer Andrej Plenković.

   Čitaj dalje

  • 14. 02. 2018.

   Priopćenje Agencije za zaštitu osobnih podataka

   Nastavno na povećan broj upita i zahtjeva upućenih Agenciji za zaštitu osobnih podataka te drugim institucijama i organizacijama u Republici Hrvatskoj, a koji se odnose isključivo na novu europsku regulativu, konkretno, u kontekstu provođenja seminara/edukacija u kojima se između ostalog cjelokupnoj javnosti nude certifikati, međunarodne licence i slično, u nastavku Vam kao jedino neovisno nadzorno tijelo za provedbu Opće uredbe na teritoriju Republike Hrvatske dostavljamo informacije kako slijedi:

   Čitaj dalje

  • 13. 02. 2018.

   Hrvatska: europski rekorder u fleksibilizaciji tržišta rada

   (Bilten.org) Polako, ali sigurno, hrvatski medijski prostor napušta notorna figura lijenog, socijalističkim mentalitetom zakinutog radnika koji svojim navikama koči ekonomski razvoj. Odvija se ta evakuacija tiho, izostaju velebni kolumnistički zaključci ili, nedajbože, ambicioznije političke ideje. Ipak, trend vrijedi zabilježiti.

   Čitaj dalje

  • 13. 02. 2018.

   Unatoč najvećem rastu, zaposlenost u Hrvatskoj najniža u EU

   Autor: Lider/Hina

   Sve zemlje članice EU-a bilježe gospodarski rastkoji povećava stopu zaposlenosti i smanjuje nezaposlenost, a Hrvatska je u trećem tromjesečju imala najveći rast stope zaposlenosti za 1,4 posto u odnosu na prethodno tromjesječje, pokazuje izvješće o zapošljavanju i socijalnim kretanjima u EU-a, koje je u ponedjeljak objavila Komisija.

   Stopa zaposlenosti u trećem tromjesječju 2017. u odnosu na prethodno tromjesečje rasla je u svim članicama osim u Poljskoj i Litvi.

   Čitaj dalje

  • 12. 02. 2018.

   Sindikati opetovano traže sastanak s premijerom o sudbini sisačke Rafinerije

   (HRT) Tri reprezentativna sindikata koji djeluju u Ini, Sindikat naftnog gospodarstva, Sindikat INAŠ-a i Sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske opetovano su u ponedjeljak zatražili sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem o sudbini sisačke Rafinerije, a ako ih ne primi do 16. veljače najavljuju prosvjed Ininih radnika za čiju će organizaciju držati odgovornim isključivo premijera.

   Čitaj dalje

  • 12. 02. 2018.

   Hrvatska na prvom mjestu u EU-u, ali nije za pohvalu: Imamo najviše radnika u nestalnim poslovima

   MANJA PRAVA

   Piše: Srna Bijuk

   Hrvatska je uvjerljivo zasjela na vrh ljestivce po zaposlenosti u nesigurnim poslovima. Poslove koji traju do tri mjeseca obavlja više od 8 posto radnika, što je gotovo dvostruko više od Francuske koja je na drugom mjestu.

   (Dnevnik.hr) Hrvatska je u Europskoj uniji zauzela prvo mjesto kojim se baš i ne može pohvaliti. Imamo najviše radnika u nestalnim poslovima,i to onima koji traju do 3 mjeseca. Takvo zapošljavanje u Hrvatskoj iznosi 8,4 posto.

   Čitaj dalje

  • 10. 02. 2018.

   ISPOVIJEST AGENCIJSKE RADNICE 'Plaćeni smo slabije i nemamo većinu prava. No jedan je detalj u ugovoru ipak najgori'

   Radnica je u tužbi tražila isplatu troškova prijevoza, božićnice, regresa, dara za djecu, no od svega toga – ništa / Snimio Denis LOVROVIĆ

   NESIGURAN POSAO

   Autor: Gabrijela Galić

   Radnica I. L. tužila je agenciju za privremeno zapošljavanje jer je bila prisiljena u tri godine i tri mjeseca sklopiti čak 15 ugovora o radu na određeno vrijeme. Pritom je, ne znajući što potpisuje, potpisala i da se odriče svih eventualnih potraživanja pa je sud tužbu ocijenio neosnovanom

   (Novilist.hr) ZAGREB U razdoblju od svibnja 2013. do kolovoza 2016. godine, radnica I. L. s poslodavcem – agencijom za privremeno zapošljavanje, sklopila je čak 15 ugovora o radu na određeno vrijeme, odnosno svaki njen ugovor prosječno je trajao niti tri mjeseca.

   Čitaj dalje

  • 09. 02. 2018.

   OSJETITE LI BOLJITAK? Krajem siječnja 20 posto manje nezaposlenih nego prije godinu dana

   HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE

   U siječnju se u evidenciju nezaposlenih prijavila i 7.001 osoba iz neaktivnosti (24,6 posto novoprijavljenih), iz redovitog školovanja je došlo njih 634 (2,2 posto), a 548 osoba ili 1,9 posto došlo je iz drugih poslovnih aktivnosti.

   (Novilist.hr) ZAGREB- Krajem siječnja ove godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 195.400 nezaposlenih osoba, što je za 4,3 posto ili 8.037 osoba više u odnosu na prethodni mjesec te 20 posto ili 48.734 osobe manje u odnosu na kraj siječnja 2017. godine, objavio je u petak HZZ.

   Čitaj dalje

  • 03. 02. 2018.

   Jedni u kupe, drugi u špade: pojma nemamo koliko je zaposlenih u državi

   METODE IZRAČUNA

   Piše: Frenki Laušić

   Broj zaposlenih u 2017. rastao je po dvije metode izračuna – po Anketi o radnoj snazi koju koristi EU (za prva tri kvartala), te po broju osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

   (SLOBODNA DALMACIJA) No, taj broj je pao prema podacima Državnog zavoda za statistiku, koji koristi informativni sustav Porezne uprave, odnosno obrazac JOPPD-a.

   Čitaj dalje

  • 03. 02. 2018.

   KOLUMNA Gospodarski oporavak ne uklanja nezadovoljstvo ljudi

   IZA POZORNICE BRANKA PODGORNIKA

   Autor: Branko Podgornik

   (Novilist.hr) Iako je nezaposlenost posvuda niža, a broj zaposlenih navodno sve viši, svaki peti ili šesti »zaposlenik« u EU-u radi povremeno i nepuno radno vrijeme. Samo u Njemačkoj, već sedam milijuna radnika pripada toj skupini.

   Čitaj dalje

  • 01. 02. 2018.

   Sigurnija voda za piće za sve Europljane

   Europska komisija - Priopćenje za tisak

   Bruxelles, 1. veljače 2018.

   Revidiranim europskim zakonodavstvom koje je danas predložila Europska komisija poboljšat će se kvaliteta vode za piće i pristup toj vodi te će se bolje informirati građane.

   Čitaj dalje

  • 01. 02. 2018.

   Island poslodavce globama kažnjava za rodno uvjetovane razlike u plaćama

   VELIKE KAZNE

   (Novlist.hr) Za jednak rad mora biti zajamčena jednaka plaća i u borbi za postizanje tog cilja Island je prva država koja je zakonom i pod prijetnjom novčanih kazni obvezala poslodavce da takvu jednakost i dokažu.

   Od siječnja 2019. tvrtke na Islandu morat će redovito dokumentacijom dokazivati da nema rodne nejednakosti u isplati plaća.

   Čitaj dalje

  • 01. 02. 2018.

   Hoće li biti pilota u avionu?

   Croatia Airlines se suočava s nezapamćenom krizom u vidu masovnog odlaska stručnog osoblja i stagnacije poslovanja. Vlada bi stoga morala poduzeti ono što izbjegava već 20 godina - prepustiti stvar profesionalcima.

   (Deutsche Welle) Piloti javne kompanije Croatia Airlines uputili su prošli tjedan apel hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću koji se može protumačiti i kao svojevrstan alarmantni SOS-poziv.

   Čitaj dalje

  • 31. 01. 2018.

   Kvaliteta života u EU raste, a u Hrvatskoj tone

   AUTOR Dijana Jurasić

   Javnim uslugama poput zdravstva, školstva, skrbi za djecu zadovoljni smo manje od prosjeka EU i, kao i Grci, mučimo se s dugovima

   (VEČERNJI LIST) Dok zemlje EU bilježe napredak u kvaliteti života svojih građana, zadovoljnih vlastitim životom, standardom, javnim uslugama poput zdravstva, skrbi za djecu, Hrvatska tone koliko god nas politika uvjeravala da idemo naprijed i da nam je danas bolje nego jučer.

   Čitaj dalje

  • 31. 01. 2018.

   Svjetska banka: Bogatstvo Hrvatske po glavi stanovnika 147.545 dolara, najveći rast u BiH

   Autor: Lider/Hina

   Hrvatska, s bogatstvom po glavi stanovnika od 147.545 dolara, nalazi se na 28. mjestu u regiji zemalja Europe i središnje Azije, pokazuje izvješće Svjetske banke “Promjene bogatstva nacija 2018”.

   Temeljem podataka za 2014. godinu, zemlje regije Europe i središnje Azije imale su udio u svjetskom bogatstvu od 27 posto, pri čemu su najveći dio bogatstva u regiji držale zemlje zapadne Europe, dok se Hrvatska našla ispod prosjeka te regije, stoji u novom izvješću Svjetske banke.

   Čitaj dalje

  • 31. 01. 2018.

   „Na crno“ u Njemačku: prevareni i neplaćeni

   PANORAMA

   Ovog utorka je povedena golema akcija u pokrajini Sjeverno Porajnje i Vestfalija protiv radnika „na crno“. Na desetke tisuća osoba i iz bivše Jugoslavije tu tako radi, makar su došli tek u vjeri za bolji život

   (Deutsche Welle) Dino Mehić, nazovimo tako mladića iz informatičko-telekomunikacijskog sektora za koje se kaže kako su im i u ekonomskoj bijedi Balkana sva vrata otvorena. Ipak, Dino nije vidio izlaz iz jednog malog mjesta u središnjoj Bosni nego povjerovati ljudima koje ne poznaje i ponudi koja, ako se o njoj misli hladnom glavom, zvuči previše dobro da bi bila istinita.

   Čitaj dalje