Pregled svih novosti

  • 23. 03. 2017.

   Nezaposlenima kasni naknada jer na Zavodu za zapošljavanje nema dovoljno - zaposlenih

   PREVIŠE ZAHTJEVA

   Autor: Gabrijela Galić

   Uskoro će travanj, a još nema novca za siječanj, da problem postoji neslužbeno nam je potvrđeno, a službeno demantirano iz Zavoda za zapošljavanje

   (Novilist.hr) Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), sudeći prema nekoliko nezaposlenih osoba koje su nam se javile, ima problema s isplatom naknade za vrijeme nezaposlenosti. Prema našim informacijama »zastoj« je nastao kod nezaposlenih osoba koje su se u evidentiranu nezaposlenost prijavile tijekom siječnja i veljače.

   Čitaj dalje

  • 23. 03. 2017.

   Stopa registrirane nezaposlenosti u veljači skliznula na 15,3 posto

   DZS

   U odnosu na veljaču prošle godine, stopa nezaposlenosti pala je, pak, za 2,5 postotnih bodova, s obzirom da je tada iznosila 17,8 posto

   (VEČERNJI LIST) Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj u veljači je pala s prethodnih 15,4 posto na 15,3 posto, što je njezin prvi pad nakon četiri mjeseca rasta, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

   Čitaj dalje

  • 22. 03. 2017.

   Izrazito visoka stopa dugotrajnog siromaštva djece: Neki roditelji su očajni kada djetetu moraju platiti izlet, a nemaju ni za hranu

   U HRVATSKOJ SVE VIŠE GLADNIH

   U protekla dva tjedna gladno na spavanje išlo je 21,3 posto članova kućanstava, a 43,5 posto roditelja ponekad je gladno radi zadovoljavanja potreba djece. Iako žive u siromašnim kućanstvima istraživanje je pokazalo da 73,7 posto djece smatra kako žive prosječno kao većina, njih 23,3 smatra da su siromašni, a samo jedno dijete istraživačima je reklo da su jako siromašni

   (Novilist.hr) ZAGREB Stopa relativnog siromaštva djece u Hrvatskoj za oko sedam posto veća je od prosjeka europskih zemalja, a stopa dugotrajnog siromaštva djece izrazito je visoka – veće stope imaju samo Bugarska i Rumunjska, pokazali su rezultati istraživanja predstavljenog u utorak na zagrebačkom Ekonomskom institutu.

   Čitaj dalje

  • 21. 03. 2017.

   Prosvjed riječkih kulturnjaka: vrijedi li naša diploma manje?

   AUTOR: Gloria Fabijanić Jelović

   (HRT Radio Rijeka) Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat obrazovanja, medija i kulture organizirali su javni prosvjed ispred zgrade Grada Rijeke. Na prosvjedu se okupilo dvjestotinjak kulturnjaka: predstavnici svih ansambala HNK Ivana pl Zajca, knjižničara, glazbenika i muzealaca.

   Čitaj dalje

  • 20. 03. 2017.

   Europska federacija prometnih radnika piše Petrovu, Butkoviću i Ćoriću

   (SZH) U ime Europske federacije prometnih radnika (ETF) i više od 840.000 željezničara glavni tajnik ETF-a, Eduardo Chagas, uputio je pismo Boži Petrovu, predsjedniku Sabora, Tomislavu Ćoriću, ministru rada i mirovinskog sustava te Olegu Butkoviću, ministru pomorstva, prometa i infrastrukture izražavajući zabrinutost zbog uznemirujućeg stanja tijekom restrukturiranja društva HŽ Cargo d.o.o.

   Na sastanku Izvršnog odbora ETF-a od 3. ožujka 2017. u Bruxellesu sudionici su obavješteni o brojnim pokušajima ušutkavanja predstavnika radnika kako u državnim tako i u privatnim kompanijama.

   Čitaj dalje

  • 20. 03. 2017.

   Radnici u malim tvrtkama gotovo bez ikakve zaštite

   NEZGODNO Posljedica politike EK-a o "olakšavanju poslovanja" manjim poduzećima

   U malim poduzećima (10 do 49 zaposlenih) sindikat ili radničko vijeće radnike zastupaju u 30 posto slučajeva, a u mikro tvrtkama (5 do 9 osoba) samo 17% radnika iza sebe ima sindikat ili radničko vijeće

   Gabrijela GALIĆ

   (NOVI LIST) ZAGREB - Radnici u malim poduzećima slabije su zaštićeni od radnika u srednjim i velikim poduzećima, pokazalo je i najnovije istraživanje Europskog sindikalnog instituta (ETUI) i Europske konfederacije sindikata (EKS).

   Čitaj dalje

  • 18. 03. 2017.

   Život u Hrvatskoj sve skuplji: "Treba reći da se ovog poskupljenja treba ozbiljno bojati''

   OD HRANE DO PRIJEVOZA

   Piše: Ivan Forjan

   Život u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana sve je skuplji.

   (Dnevnik.hr) Zavod za statistiku objavio je podatke prema kojima su narasle cijene gotovo svega - od hrane do prijevoza. I dok sindikati strahuju, stručnjaci smiruju i poručuju - blagi rast cijena pozitivno će se odraziti na ukupnu ekonomsku sliku.

   Čitaj dalje

  • 16. 03. 2017.

   Radnici trebaju nadu!

   ETUC/NHS/SSSH - Povodom obljetnice Rimskih ugovora 25. ožujka u Rimu će se održati sastanak na vrhu šefova vlada i država članica EU. To je prigoda na kojoj oni koji donose odluke u ime svih građana država članica EU rasprave i analiziraju situaciju u Europskoj uniji i donesu odluke koje će biti na dobrobit radnika i svih građana EU.

   Europska konfederacija sindikata (ETUC), kao i njene članice u Hrvatskoj - NHS i SSSH, koji zajedno predstavljaju više od 45 milijuna radnika diljem Europe, pozivaju vlade svih država članica da ozbiljno razmisle o frustracijama, strahu i nepovjerenju među radnicima i građanima, uglavnom zbog nezaposlenosti, siromaštva, nejednakosti, socijalne isključenosti i nedostatka mogućnosti.

   Čitaj dalje

  • 14. 03. 2017.

   Udar na slobodu radničkog organiziranja

   (szh.hr) U Hrvatskoj, u okolnostima restrukturiranja koje ne poboljšava poslovanje, nego se temelji na uštedi otpuštanjem radnika i koje nužno vodi do sve lošijih rezultata poslovanja, predstavnici radnika obavljaju svoju funkciju, ukazuju na propuste i na druge se načine protive negativnom trendu poslovanja. Kada ne uspije „ušutkati“ predstavnike radnika, uprava društva poseže za izmjenama Pravilnika o organizaciji, a sve pod okriljem provođenja plana restrukturiranja.

   U nedavno izabranom radničkom vijeću u društvu HŽ Cargo koje zapošljava 1800 radnika od 25 članova radničkog vijeća 11 je proglašeno viškom. Viškom su proglašena i 4 sindikalna povjerenika te 1 povjerenik radnika za ZNR.

   Čitaj dalje

  • 14. 03. 2017.

   Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća u SMŽ

   (www.smz.hr) Župan Ivo Žinić je, u nazočnosti svoje zamjenice Anite Sinjeri-Ibrišević, u ponedjeljak, 13. ožujka 2017. godine, s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i četiriju sindikata potpisao Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća u Sisačko-moslavačkoj županiji.

   Čitaj dalje

  • 13. 03. 2017.

   Radnici u 7 zemalja EU danas u gorem položaju nego prije osam godina

   NHS/ETUC - Radnici još uvijek ne osjećaju gospodarski oporavak - plaće su niže nego prije osam godina u sedam država članica Europske unije, pokazalo je novo istraživanje „Benchmarking Working Europe 2017“ koje su proveli Europski sindikalni institut i Europska konfederacija sindikata.

   Istraživanje također pokazuje kako su plaće u 18 država članica EU-a rasle puno sporije u sedam godina nakon krize, nego u razdoblju od osam godina prije.

   Čitaj dalje

  • 11. 03. 2017.

   Povećanje radnog vijeka na 67 godina života - od 2030.

   KASNIJE U MIROVINU

   Promjene bi zahvatile one rođene nakon 1962. godine

   (GLAS SLAVONIJE) Sve su veći pritisci da se ubrza proces koji danas predviđa kako bi 2038. hrvatski građani trebali raditi do 67. godine života. Tako bi postupno produljenje radnog staža moglo započeti 2030. godine, a promjene bi zahvatile one rođene nakon 1962. godine. Od iste godine u prijevremenu mirovinu će se moći tek sa 62 godine.

   Čitaj dalje

  • 10. 03. 2017.

   Održana 16. sjednica županijskog GSV-a

   (www.bpz.hr) Slavonski Brod, 9. ožujka 2017 - Na današnjoj 16. sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća Brodsko-posavske županije održanoj u Velikoj vijećnici, za novog predsjednika jednoglasno je izabran Mato Stanković. Također jednoglasno, za potpredsjednike izabrani su Stjepan Bošnjaković, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo u ime Brodsko-posavske županije i Ivica Kožul u ime poslodavca.

   Čitaj dalje

  • 10. 03. 2017.

   Drugi stručni seminar „Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta“

   NHS – Zbog velikog interesa Nezavisni hrvatski sindikati su u suradnji s Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 10. ožujka 2017. godine održali drugi stručni seminar „Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta“ za povjerenike radnika zaštite na radu i druge zainteresirane u sindikatima udruženim u NHS.
   Sudionike seminara uvodno su pozdravili prim. dr.sc. Marija Zavalić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu te Darko Maras, dopredsjednik NHS-a, dok su seminar i praktičnu radionicu vodile Helena Koren, mag. psih. i Ana Zavalić, dr. med., djelatnice Zavoda.

   Čitaj dalje

  • 10. 03. 2017.

   Krajem veljače u evidenciji HZZ-a 238.934 nezaposlenih

   MANJI POSTOTAK NEZAPOSLENIH

   U Hrvatskoj su krajem veljače bile registrirane 238.934 nezaposlene osobe, što je 2,1 posto ili 5.200 osoba manje u odnosu na prethodni mjesec, a na godišnjoj razini broj nezaposlenih manji je za 17,4 posto ili 50.495 osoba, objavio je u petak Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ)

   (VEČERNJI LIST) Veljača je prvi mjesec nakon četiri uzastopna u kojem se na mjesečnoj razini bilježio porast broja nezaposlenih.

   Čitaj dalje

  • 10. 03. 2017.

   Potpisan privremeni TKU za javne službe

   MINISTAR ĆORIĆ ZADOVOLJAN

   (Novilist.hr) Članovi Vladinog i sindikalnog pregovaračkog odbora potpisali su u četvrtak privremeni Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za zaposlene u javnim službama na rok do 1. kolovoza, odnosno produžene primjene do 1. studenoga kojim se zadržavaju sva stečena prava zaposlenika prema dosadašnjem TKU koji istječe 12. ožujka.

   Čitaj dalje

  • 10. 03. 2017.

   Prvi stručni seminar „Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta“

   NHS – Nezavisni hrvatski sindikati su u suradnji s Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 9. ožujka 2017. godine održali stručni seminar „Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta“ za povjerenike radnika zaštite na radu i druge zainteresirane u sindikatima udruženim u NHS.
   Sudionike seminara uvodno su pozdravili prim. dr.sc. Marija Zavalić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu te Cvetan Kovač, koordinator Odbora za zaštitu na radu NHS-a, dok su seminar i praktičnu radionicu vodile Helena Koren, mag. psih. i Ana Zavalić, dr. med., djelatnice Zavoda.

   Čitaj dalje

  • 09. 03. 2017.

   I U DRŽAVNOJ UPRAVI PLAĆE NIŽE OD MINIMALCA, I TO NAJČEŠĆE ŽENAMA

   Plaću manju od minimalne prima 109 zaposlenika u državnoj službi u 39 državnih tijela, od čega je 101 žena i 8 muškaraca

   (Forum.tm) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorio je u srijedu na nedopustivu činjenicu da u državnoj upravi postoje radna mjesta na kojima su plaće manje od minimalne, a radi se pretežito o pomoćno-tehničkim poslovima na kojima rade žene, te je zatražio da Vlada korigira koeficijente tako da osigura isplatu minimalnih plaća.

   Čitaj dalje

  • 09. 03. 2017.

   Fina: Krajem siječnja blokirano 329 tisuća građana i 29,5 tisuća tvrtki

   DUŽNI 41 MILIJARDU KN

   Krajem siječnja blokirane je račune imalo 328.977 građana, odnosno 4.553 ili 1,4 posto više nego krajem siječnja 2016. godine

   (VEČERNJI LIST) Kraj prvog ovogodišnjeg mjeseca s blokiranim je računima dočekalo gotovo 329 tisuća građana te više od 29,5 tisuća poslovnih subjekata, pri čemu je broj blokiranih tvrtki u odnosu na stanje s početka 2016. bio za 22 posto manji, dok je broj građana čiji su računi blokirani istodobno porastao za 1,4 posto, pokazuju podaci Financijske agencije (Fine).

   Čitaj dalje

  • 08. 03. 2017.

   Sretan Međunarodni dan žena!

   Svim ženama upućujemo naše iskrene čestitke povodom Međunarodnog dana žena.

   NHS - Danas je prigoda ponovno podsjetiti kako Republika Hrvatska još uvijek nije ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - Istanbulsku konvenciju, koja je donesena još u svibnju 2011. godine. U Hrvatskoj su u međuvremenu "otišle" tri vlade i nastupila je četvrta. Doista ne postoji nikakvo opravdanje da kroz cijelo to razdoblje nisu provedeni svi nužni postupci i da Konvencija nije ratificirana.

   Čitaj dalje

  • 08. 03. 2017.

   Žene u Hrvatskoj: Samo u dva područja imaju veće plaće od muškaraca; zarađuju 10 posto manje

   VELIKA ANALIZA

   U povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, Državni zavod za statistiku (DZS) dao je pregled najvažnijih pokazatelja iz područja stanovništva, obrazovanja i tržišta rada kada je riječ o ženama u Hrvatskoj kojih je, prema procjeni, krajem 2015. u Hrvatskoj bilo 2,2 milijuna odnosno 51,7 posto, prosječna starost im je u kontinuiranom porastu, rađa ih se manje, rađaju sve kasnije, no dulje žive i sve su obrazovanije.

   (Tportal.hr) Borba za prava žena aktualna je već više od sto godina. Tijekom tog vremena ostvareni su bitni pomaci u korist ostvarivanja sve većih socijalnih, ekonomskih i političkih prava žena u Hrvatskoj, no još uvijek postoje područja u kojima žene nisu dosegnule status koji bi mogle i trebale imati.

   Čitaj dalje

  • 07. 03. 2017.

   Prosvjed povodom Međunarodnog dana žena


   NHS - Aktivistice Ženske mreže Hrvatske, ženskih sindikalnih skupina NHS-a, SSSH, i HURS-a te udruge Roda organiziraju prosvjednu akciju povodom Međunarodnog dana žena, u srijedu, 8. ožujka 2017. godine pod nazivom Žene protiv bijede.

   Čitaj dalje

  • 07. 03. 2017.

   Ona treba veću plaću

   ETUC/NHS - Povećanje plaća ženama smanjilo bi jaz u plaćama i dalo poticaj gospodarstvu jer bi milijuni žena koje rade imale više novaca za potrošnju.
   Povećanje plaća koje smanjuje i u konačnici briše jaz u plaćama između žena i muškaraca može se postići:

   Čitaj dalje

  • 07. 03. 2017.

   Evo kada ćete u mirovinu prema najnovijem prijedlogu

   RASPRAVA

   Od 2029./30. godine i u prijevremenu mirovinu moći će se tek sa 62 godine, s puno većim ‘penalima’ na mirovinu – promjene će zahvatiti rođene nakon 1962.

   AUTOR: Ljubica Gatarić

   (VEČERNJI LIST) Ministarstvo rada i mirovinskog sustava najavilo je da će u drugom kvartalu pokrenuti postupak savjetovanja za promjenu tri zakona koji reguliraju mirovinska prava zaposlenih, i to zakon koji regulira beneficirani staž, temeljni mirovinski zakon koji propisuje radni vijek te zakon o privatnim mirovinskim fondovima.

   Čitaj dalje

  • 06. 03. 2017.

   Čipiranje radnika već je - počelo

   (GLAS ISTRE) Još donedavno smo mikročipiranje ljudi smatrali samo jednom u nizu teorija zavjere no kako stvari stoje ono što spada u lucidne scenarije znanstveno-fantastičnih filmova postaje naša stvarnost. Medijski propagandni spin nas pokušava uvjeriti kako je mikročipiranje nužno i korisno za nas i naše najmilije.

   Čitaj dalje