Pregled svih novosti

  • 05. 12. 2016.

   Ćorić: Stručnjaci će ocijeniti treba li vratiti dug za plaće

   Izvor: N1

   Nakon sastanka GSV-a ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić izjavio je da minimalna plaća danas nije bila tema, ali da se razgovaralo o zahtjevu povećanja osnovice plaća u državnim i javnim službama i vraćanju duga za 2016. godinu.

   "Naši partneri su ukazali da po tom pitanju sredstva prikazana u smjernicama proračuna za 2017. nisu dovoljna za podmirenje obaveza koje Hrvatska vlada ima prema javnim i državnim službama", kazao je Ćorić, navodeći da je današnjem sastanku bio prisutan i ministar financija Zdravko Marić.

   Čitaj dalje

  • 05. 12. 2016.

   Sever: Vlada ne namjerava vratiti dug zaposlenima u javnim službama

   O SMJERNICAMA PRORAČUNA

   Sever smatra da Vlada pregovara sa sindikatima oko duga zaposlenima u državnim i javnim službama, a s druge šalje jasnu poruku državnim proračunom

   (Direktno.hr) Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) u ponedjeljak raspravlja o smjernicama za izradu državnog proračuna za 2017. i projekcijama za 2018. i 2019., a uoči sjednice predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever izjavio je da su smjernice napravljene bez poslodavaca i sindikata i da su zatečeni iznesenim brojkama, te ustvrdio kako se iz smjernica vidi da Vlada u idućoj godini ne namjerava vratiti dug zaposlenima u javnim službama iz 2016.

   Čitaj dalje

  • 04. 12. 2016.

   Vlada osporava valjanost sporazuma o rastu plaća

   PREGOVORI SA SINDIKATIMA

   (GLAS SLAVONIJE) Pregovori Vladine i sindikalne pregovaračke skupine o povećanju osnovice plaća u javnim službama nastavit će se u utorak, a Vlada osporava pravnu utemeljenost potpisanog sporazuma, iako je za nas neupitan, izjavio je u petak predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić nakon razgovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

   Čitaj dalje

  • 02. 12. 2016.

   7. stručni seminar o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu

   NHS – Nezavisni hrvatski sindikati su u suradnji s Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 2. prosinca 2016. godine održali sedmi stručni seminar iz područja zaštite zdravlja i sigurnosti na radu.
   Ovaj je seminar objedinio osobnu zaštitnu opremu za zaštitu nogu i stopala te osobnu zaštitnu opremu za zaštitu glave, vrata, očiju i lica i na njemu su sudjelovali povjerenici radnika za zaštitu na radu i drugi zainteresirani iz sindikata udruženih u NHS.

   Čitaj dalje

  • 02. 12. 2016.

   Prvo plate režije, a na hranu potroše ono što im preostane

   PREŽIVLJAVANJE ILI MASOVNO ISELJAVANJE

   Nakon 2012. pao je udjel troška građana za prehranu, a porastao za stanovanje i energiju

   (GLAS SLAVONIJE) Samo naizgled suhoparna statistika, koju je izbacio Eurostat o izdacima kućanstava po svrsi u zemljama EU-a, odnosno usporedba njih s pokazateljima u Hrvatskoj, zapravo mnogo dublje signalizira ukupno stanje i probleme u kojima živi, preživljava i troši prosječan hrvatski građanin.

   Čitaj dalje

  • 01. 12. 2016.

   Izvanredni sastanak Radničke skupine EGSO-a

   NHS - U Bruxellesu je 30. studenog 2016. godine održan izvanredni sastanak Radničke skupine Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) na kojemu se vodila rasprava o poticanju gospodarskog oporavka kroz javna ulaganja.

   Rasprava je započela predstavljanjem studije “Primjena zlatnog pravila za javna ulaganja u Europi” tijekom koje je Achim Truger, profesor ekonomije na Berlinskoj školi ekonomije i prava, objasnio kako se javni deficiti mogu opravdati ako su korišteni za svrhu ulaganja.

   Čitaj dalje

  • 30. 11. 2016.

   Srednji sloj građana najbrže gube - Njemačka i Grčka

   DESETLJEĆE NESTAJANJA

   Autor: Gabrijela Galić

   Eroziju srednjeg sloja potaknulo je više faktora. Gospodarska kriza samo je jedan od njih. U nekim zemljama to je povezano sa smanjenjem plaća i broja zaposlenih u javnom sektoru

   (Novilist.hr) ZAGREB- Srednji sloj u Europi nestaje, a u razdoblju od 2004. do 2011. godine broj Europljana koji se mogu smatrati srednjom klasom smanjen je za 2,3 posto. Taj pad je nastavljen i u godinama koje slijede, pokazuje studija Međunarodne organizacije rada i Edward Elgar Publishinga objavljena uz potporu Europske komisije. Prema podacima s tržišta rada, gubitak srednjeg sloja još je dublji u zemljama poput Njemačke i Grčke.

   Čitaj dalje

  • 29. 11. 2016.

   Veliki jaz među zaposlenima: Svaki peti europski radnik radi na slabo plaćenim poslovima

   UVJETI RADA

   Autor: Gabrijela Galić

   Među zemljama u kojima oko 10 posto radne snage radi povremeno, odnosno ima nisku satnicu, nalazi se i Hrvatska. Trećina slabo plaćenih strahuje da će posao izgubiti u roku od pola godine

   (Novilist.hr) ZAGREB- Jedan od pet europskih radnika radi na slabo plaćenim poslovima. Ukupno, poslove loše kvalitete u Europi radi 19 posto radne snage, a jaz između njih i onih koji su visoko pozicionirani sve je veći.

   Čitaj dalje

  • 29. 11. 2016.

   Vlada usvojila smjernice za izradu proračuna - prihodi bi trebali iznositi 119,6 mlrd. kn

   Vlada je na sjednici usvojila smjernice za izradu proračuna RH, te smjernice za 2018. i 2019. godinu.

   Vlada je na sjednici prihvatila smjernice za izradu državnog proračuna te smjernice ekonomske i fiskalne politike za 2017. s projekcijama za 2018. i 2019. Vlada je predvidjela prihode proračuna u iznosu od 119,6 milijardi kuna, a rashode od 126,5 milijardi kuna, uz projiciranu stopu rasta BDP-a od 3,2% i 1,6% BDP-a. Ujedno, usvojila je i paket od 16 poreznih zakona te ih poslala u Hrvatski sabor u drugo čitanje.

   Čitaj dalje

  • 28. 11. 2016.

   Sastanak Savjetodavnog odbora za slobodu kretanja radnika

   NHS - U Bruxellesu su 24. i 25. studenog 2016. godine održani pripremni i glavni sastanak Savjetodavnog odbora za slobodu kretanja radnika, na kojem su kao sindikalni predstavnici iz Hrvatske sudjelovali članovi odbora Ana Kranjac Jularić, pravna savjetnica iz Nezavisnih hrvatskih sindikata i Jakov David Babić, pravni savjetnik iz Hrvatske udruge radničkih sindikata.

   Čitaj dalje

  • 28. 11. 2016.

   Usporedba minimalca u Hrvatskoj i EU: Ni ono što predlažu sindikati ne omogućuje normalan život

   NESRAZMJER

   Autor: Ljerka Bratonja Martinović

   U Njemačkoj ili Nizozemskoj prosječna je plaća veća nego u Hrvatskoj i s njom se može dostojno živjeti. Kod nas se s prosječnom plaćom ne da živjeti, upozoravaju sindikati

   (Novilist.hr) ZAGREB Kad bi Vlada poslušala sindikate i povećala minimalnu plaću na 50 posto prosječne plaće, Hrvatska bi se svrstala među europske države s najvišim minimalcima u odnosu na prosječnu plaću.

   Čitaj dalje

  • 27. 11. 2016.

   Tema dana: 'Poslodavci su svjesni da je plaća mala'

   (HRT) Minimalna plaća raste, koliko točno zasad se još ne zna. Sindikati traže 50 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, poslodavci kažu realnost je porast od dva do pet posto, a ne 20 do 50.

   Gostujući u Temi dana predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da se minimalna plaća mora povećati jer je sadašnja apsolutno nedovoljna za preživljavanje.

   Čitaj dalje

  • 27. 11. 2016.

   Razlika između bogatih i siromašnih nikad veća


   POSLJEDICE ANTI-KRIZNIH MJERA

   Autor: Karlo Vajdić

   Ekonomski oporavak u razvijenim zemljama pogodovao je bogatima i razlika između dohodaka bogatih i siromašnih dosegnula je rekordnu razinu, objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj

   (Tportal.hr) ‘U posljednjih sedam godina, razine nejednakosti u dohocima zadržale su se na povijesno najvišim razinama’, objavio je ovog tjedna OECD.

   Čitaj dalje

  • 25. 11. 2016.

   Minimalna plaća će rasti; sindikati traže do razine od 50 posto prosječne plaće

   (HRT) Na sastanku predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata,održanom u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, načelno je postignuta suglasnost oko porasta minimalne plaće, a o njezinoj novoj visini još će se razgovarati.

   Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević izjavio je nakon sastanka kako se predstavnici Ministarstva i poslodavaca slažu da minimalna plaća treba porasti, a ministar Tomislav Ćorić predložit će Vladi donošenje uredbe o povećanju minimalne plaće.

   Čitaj dalje

  • 25. 11. 2016.

   Održan 5. Sabor SIHŽ-a – SNAGA U ZAJEDNIŠTVU!

   Dana 24. studenoga 2016. godine održan je u Zagrebu redovni – izborni Sabor Sindikata infrastrukture Hrvatskih željeznica, na kojem je nazočilo 63 saborska zastupnika.

   U uvodnome dijelu sjednice Sabora zastupnicima su se obratili gosti: Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, Ivan Kršić, član uprave HŽ Infrastrukture d.o.o., Mario Musa, predsjednik uprave Pružnih građevina, te naše sindikalne kolege i partneri Zoran Maršić, predsjednik SŽH-a i Ivan Forgač , predsjednik SHŽ-a.

   U svojim su obraćanjima svi, između ostaloga, istaknuli značaj postignutog Sporazuma između sindikata i uprave kojim je pozitivno okončan postupak mirenja i kojim je sklopljen Kolektivni ugovor za HŽ Infrastrukturu d.o.o., čime su osigurana prava radnika bez drastičnih umanjenja.

   Čitaj dalje

  • 25. 11. 2016.

   Sindikati traže povećanje minimalne plaće, Sever je konkretan: 'Trebala bi iznositi polovicu od prosječne u Hrvatskoj'

   PREGOVARANJE

   Sever je kazao kako je za očekivati da će poslodavci na sastanku iznijeti cijeli niz razloga zbog čega minimalnu plaću ne bi trebalo povećati.»S druge strane, sindikati i dalje čvrsto inzistiraju da minimalnu plaću treba solidno povećati«, istaknuo je

   (Novilist.hr) U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u petak je počeo sastanak predstavnika tog ministarstva, sindikata i poslodavaca na temu minimalne plaće, a predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever uoči sastanka rekao je da sindikati čvrsto inzistiraju na povećanju minimalne plaće.

   Čitaj dalje

  • 25. 11. 2016.

   Deseci tisuća građana čekaju hoće li i njima rasti plaća

   KRENULI PREGOVORI

   Autor: Luka Filipović

   Vlada, poslodavci i sindikati danas će održati prvi zajednički sastanak o rastu minimalne plaće. Teško je za očekivati kako će konačan dogovor odmah biti postignut. Sindikati traže povećanje sa sadašnjih 3.120 kuna bruto na 3.825 kuna. Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) tvrdi kako bi to uništilo drvnu i tekstilnu industriju

   (Tportal.hr) Zdravko Jelčić, direktor proizvođača namještaja Spin Vallisa i član izvršnog odbora HUP-a, rekao je za tportal kako su poslodavci spremni tek na blagu korekciju minimalne plaće. Koja bi to točan bio iznos, nije želio otkriti.

   Čitaj dalje

  • 24. 11. 2016.

   Sastanak Vlade i sindikata: Osnovat će se radna skupina

   (N1) Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izvijestio je, nakon sastanka s Vladinim pregovaračkim timom o pronalaženju rješenja za provedbu sporazuma o povećanju osnovice plaća u javnim službama za šest posto, kako je dogovoreno osnivanje radne skupine, radi nejasnoća nastalih u vremenu blokade sporazuma zbog ekonomske krize.

   Čitaj dalje

  • 24. 11. 2016.

   Europljani prosječno žive dulje od 80 godina, ali ih čak 50 milijuna boluje od kroničnih bolesti

   Očekivani životni vijek u većini država EU-a prelazi 80 godina / arhiva NL

   UČINKOVITIJI ZDRAVSTVENI SUSTAV

   Autor: Gabrijela Galić

   Mnogi životi bi se mogli spasiti, kako se navodi, tako da se više resursa usmjeri na strategije za promicanje zdravlja i prevenciju bolesti te da se poboljša kvaliteta akutne i kronične skrbi

   (Novilist.hr) Europsko stanovništvo živi dulje, ali dodatne godine života ne znače i zdravu starost, pokazuje u srijedu objavljeno zajedničko izvješće Europske komisije i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

   Čitaj dalje

  • 23. 11. 2016.

   Prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 5.624 kune

   (POSLOVNI DNEVNIK) U usporedbi s rujnom prošle godine, prosječna je bruto plaća za rujan ove godine nominalno viša za 1,8 posto ili za 133 kune, pokazuju prvi podaci DZS-a.

   Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan ove godine iznosila je 5.624 kune, prvi je podatak koji je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio u srijedu.

   U odnosu na kolovoz, prosječna je neto plaća za rujan bila nominalno niža za 0,86 posto ili za 49 kuna.

   Čitaj dalje

  • 23. 11. 2016.

   Eurofound - Šesto europsko istraživanje o radnim uvjetima

   Eurofound/NHS – Europska zaklada za poboljšanje radnih i životnih uvjeta (Eurofound) objavila je svoje šesto europsko istraživanje o radnim uvjetima (EWCS). Ono se nadovezuje na lekcije naučene u prijašnjih pet istraživanja kako bi se prikazala šira slika rada u Europi u raznim zemljama, zanimanjima, sektorima i dobnim skupinama.

   Prioriteti politika zapošljavanja EU-a usmjereni su na poticanje razina zapošljavanja, produženje radnog vijeka, povećanje sudjelovanja žena, razvijanje produktivnosti i inovativnosti te prilagodbu digitalnom izazovu.

   Čitaj dalje

  • 21. 11. 2016.

   Sindikati i Uprava HŽ Infrastrukture postigli dogovor


   (N1) Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat infrastrukture HŽ i Sindikat hrvatskih željezničara, održali su konferenciju za novinare, na kojoj su, umjesto najavljenoga štrajka, objavili da su postigli dogovor oko kolektivnog ugovora u HŽ Infrastrukturi. Predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske, Zoran Maršić, za N1 je objasnio što su sve postigli.

   Čitaj dalje

  • 18. 11. 2016.

   DEFINITIVNI KRAH KONTROVERZNOG SPORAZUMA Angela Merkel potvrdila da su pregovori o TTIP-u propali

   NESUĐENI TRGOVINSKI UGOVOR

   (JUTARNJI LIST) Pregovori oko Transatlantskog sporazuma o trgovini i investicijama (TTIP) imeđu EU i SAD-a definitivno propadaju.

   Kako javlja AFP, svaku sumnju s te činjenice u četvrtak je otklonila njemačka kancelarka Angela Merkel koja je na zajedničkoj konferenciji za novinare s američkim predsjednikom Barackom Obamom izjavila da pregovori neće biti zaključeni.

   Čitaj dalje

  • 16. 11. 2016.

   Eksplozija "fleksibilizacije": U deset godina četiri puta više zaposlenih na nepuno radno vrijeme

   POTREBNA REFORMA ZAKONODAVSTVA

   Autor: Gabrijela Galić

   Primanja su im i do 30 posto niža od radnika u klasičnom radnom odnosu, teže mogu do socijalnih naknada i dodatne edukacije, teže dolaze do kredita

   (Novilist.hr) Međunarodna organizacija rada (ILO) upozorila je u svojem najnovijem izvješću na potrebu reforme zakonodavstva, kao i drugih politika kako bi se poboljšala kvalitata netipičnih, odnosno rastućih nestandardnih oblika zapošljavanja.

   Čitaj dalje

  • 16. 11. 2016.

   Jesenski paket europskog semestra: Rad na jačem i uključivijem gospodarskom oporavku

   Europska komisija - Priopćenje za tisak
   Bruxelles, 16. studenoga 2016. - Komisija utvrđuje ekonomske i socijalne prioritete EU-a za sljedeću godinu, potvrđuje potrebu za prelaskom na pozitivniji smjer fiskalne politike za europodručje i dovršava ocjenu nacrta proračunskih planova država članica europodručja.

   Komisija danas iznosi svoja stajališta o ekonomskim i socijalnim prioritetima EU-a za sljedeću godinu, pri čemu se temelji na smjernicama iz govora predsjednika Junckera o stanju Unije 2016. i najnovijim ekonomskim podacima iz Komisijine jesenske prognoze 2016. Današnjim se paketom započinje ciklus ekonomskog upravljanja za 2017., takozvani europski semestar.

   Čitaj dalje