Pregled svih novosti

  • 17. 02. 2019.

   Dok Plenković obećava hrvatski minimalac je na dnu Europe

   FESTIVAL LAKIH RIJEČI

   Piše Sanja Stapić

   To što je Vlada ove godine podigla minimalnu bruto plaću s 3440 kuna na 3750 kuna nije nas uopće podiglo na europskoj ljestvici nego smo dodatno pali za jedno mjesto, pa su sada četiri zemlje lošije, a lani je njih pet imalo niže minimalne plaće.

   Čitaj dalje

  • 14. 02. 2019.

   'Nezaposlenost nikad manja, ali i sve manje pristojnih poslova'

   ILO INSTITUT

   (Tportal.hr) Napredak u rješavanju problema velikog jaza između žena i muškaraca po pitanju nezaposlenosti i zapošljavanja zapeo je na globalnoj razini, ocijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO) u srijedu, upozoravajući također na slabiju kvalitetu poslova. U 2018. broj nezaposlenih u svijetu smanjen je za dva milijuna, na 172 milijuna, čime se stopa nezaposlenosti konačno vratila na pet posto koliko je posljednji put iznosila prije 10 godina, pred globalnu financijsku krizu, pokazuje godišnje izvješće ILO-a, objavljeno u srijedu.

   Čitaj dalje

  • 14. 02. 2019.

   Komisija zadovoljna dogovorom o Europskom nadzornom tijelu za rad

   Europska komisija - Izjava

   Strasbourg, 14. veljače 2019.

   Europska komisija, Europski parlament i Vijeće danas su postigli privremeni dogovor o prijedlogu Komisije o osnivanju Europskog nadzornog tijela za rad (ELA). Predsjednik Juncker prvi je put najavio osnivanje Europskog nadzornog tijela za rad u rujnu 2017. To će novo tijelo EU-a pružati potporu za pravednu mobilnost radne snage unutar EU-a te građanima i poduzećima omogućiti da iskoriste prednosti jedinstvenog tržišta, a istodobno će podupirati suradnju nacionalnih tijela, među ostalim u sprečavanju i suzbijanju prijevara i zlouporaba u području socijalne zaštite.

   Čitaj dalje

  • 13. 02. 2019.

   Minimalna plaća u zemljama EU u 2019. godini

   NHS - Europska zaklada za poboljšanje radnih i životnih uvjeta (Eurofound) objavila je svoje prve podatke vezane za kretanje minimalne plaće u državama članicama EU u 2019. godini, a temeljem podataka Eurofoundove Mreže nacionalnih izvjestitelja.

   U većini država članica EU u siječnju 2019. godine povećana je minimalna plaća.
   Najveća povećanja zabilježena su u Španjolskoj (+22% - 1.050 eura), Grčkoj (+11% - 758 eura) i Bugarskoj (+10% - 261 euro). U Grčkoj je to prvo povećanje od 2012. godine. Za radnike u Litvi povećanje je značajno - 39% (do 555 eura) no najviše zbog izmjene u poreznom sustavu.

   Čitaj dalje

  • 12. 02. 2019.

   U Croatia Airlinesu potpisan novi kolektivni ugovor

   Croatia Airlines i dva reprezentativna sindikata potpisali su u utorak novi kolektivni ugovor, izvijestili su potpisnici.

   (N1) Ugovor je sklopljen nakon više od dvije godine kolektivnih pregovora između Croatia Airlinesa i njezina dva reprezentativna sindikata koji predstavljaju sve grupe radnika i to na razdoblje od pet godina, za razliku od prijašnjih koji su potpisivani na najviše dvije godine, kaže se u priopćenju koje potpisuju uprava i sindikati.

   Čitaj dalje

  • 11. 02. 2019.

   Radnicama i radnicima na niskoj satnici veća socijalna zaštita

   Gabrijela Galić

   (FAKTOGRAF) Radnicima u netipičnim oblicima rada, prije svega na nulsatnim ugovorima (zero-hour contracts) poput radnika u lancima brze prehrane, logističkim centrima, na poslovima punjenja polica supermarketa, sve je bliže novo europsko zakonodavstvo koje bi im trebalo osigurati osnovu socijalnu sigurnost.

   Čitaj dalje

  • 10. 02. 2019.

   Sever o povećanju režija: 'Zabrinjava ta lakoća s kojom vladajući komentiraju povećanje plina'

   RASTE CIJENA PLINA

   Adrian De Vrgna

   Udar na džepove posebno će osjetiti oni koji već sada plaćaju visoku cijenu grijanja

   (VIJESTI.hr) Nova čestitika građanima uskoro stiže u obliku većih računa za plin. Od 1. travnja kreće novi udar na 600 tisuća kućanstava koja se griju na plin. I nije to nikakva prvoaprilska šala.

   Čitaj dalje

  • 09. 02. 2019.

   Zašto milijuni Nijemaca rade više poslova?

   GOSPODARSTVO

   Nakon osmosatnog radnog vremena – odlazak u restoran, ali ne na provod, već na dodatni rad. To čine milijuni Nijemaca i to iz najrazličitijih razloga. Mnogi da bi mogli uopće spojiti kraj s krajem.

   (Deutsche Welle) Kada 43-godišnja Kerstin Schmidt (ime promijenjeno) petkom nakon posla dođe kući, skuha nešto na brzinu za svoja dva sina, presvuče se, ako stigne, kratko se i odmori, a potom ide dalje – na drugi posao.

   Čitaj dalje

  • 08. 02. 2019.

   Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu slavi 25. obljetnicu svojeg rada

   NHS - Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) 2019. godine slavi 25 godina uspješne izgradnje i mobilizacije paneuropske mreže partnera koji surađuju na stvaranju sigurnijih, zdravijih i produktivnih radnih mjesta u Europi.

   Sigurnost i zdravlje na radu integralni su dio europskog projekta od samih početaka. Europska zajednica za ugljen i čelik (EZUČ), osnovana je 1951. godine i bila je temelj Europske ekonomske zajednice (EEZ) i kasnije Europske unije (EU), a ujedinila je europske industrije ugljena i čelika kako bi pomirila ratom razdvojenu Europu te osigurala suradnju u budućnosti.

   Čitaj dalje

  • 07. 02. 2019.

   Ni nakon mjesec dana štrajka ne znaju štrajkaju li zakonito

   Gabrijela Galić

   (FAKTOGRAF) Radnici županjske tvornice kombajna Same Deutz-Fahr Žetelice za koji dan napunih će punih mjesec dana u štrajku. U štrajk su stupili 9. siječnja, nakon što su propali pregovori s poslodavcem o rastu plaća u toj tvornici u kojoj radnik u proizvodnji prosječno zaradi 3.500 kuna.

   Čitaj dalje

  • 07. 02. 2019.

   Transparentni i predvidivi radni uvjeti: Komisija pozdravlja današnji privremeni dogovor

   Europska komisija - Izjava

   Bruxelles, 7. veljače 2019.

   Europska komisija, Europski parlament i Vijeće danas su postigli privremeni dogovor o prijedlogu Europske komisije za novu direktivu o transparentnijim i predvidljivijim radnim uvjetima, posebno za radnike u nestandardnim oblicima zaposlenja. Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen pozdravila je postignuti dogovor i izjavila:

   Čitaj dalje

  • 05. 02. 2019.

   Očekivana životna dob u Hrvatskoj znatno manja no u ostatku EU

   U 20 zemalja članica očekivana životna dob u dobrom zdravlju dulja za žene nego za muškarce, a u sedam država je obratno.

   (POSLOVNI DNEVNIK) Očekivana životna dob u dobrom zdravstvenom stanju prosječno u Europskoj uniji u 2016. godini bila je za žene 64,2 godine, za muškarce 63,5, a u Hrvatskoj 58,7 za žene i 57,1 godina za muškarce, pokazuju podaci koje je objavio Eurostat.

   Čitaj dalje

  • 05. 02. 2019.

   Tek svaki sedmi poslodavac ispunjava obavezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom

   Gabrijela Galić

   (FAKTOGRAF) Obavezu kvotnog zapošljavanja lani je u potpunosti ispunilo 1.270 poslodavaca koji zapošljavaju 3.658 osoba s invaliditetom. Dodatnih 1.386 poslodavaca djelomično ispunjava propisanu kvotu, dok su za preostali dio obaveze dužni plaćati naknadu. To znači da tek svaki sedmi poslodavac, obveznik kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, u potpunosti ispunjava svoju obavezu.

   Čitaj dalje

  • 01. 02. 2019.

   U Kutjevu d.d. se održava besplatna dvodnevna radionica o zaštiti na radu

   Mladen Mirković

   (034portal.hr) Besplatna dvodnevna radionica „Osnažimo znanja i vještine dionika zaštite na radu“ održava se danas i sutra u Kutjevu, točnije u prostorima Kutjeva d.d., PJ Agroturizam. Ova radionica se odvija u okviru projekta „Zaštita na radu – prilika ili izazov?“ koji je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Predavači su Ana Šijaković i Cvetan Kovač iz Europskog društva inženjera za sigurnosti.

   Čitaj dalje

  • 30. 01. 2019.

   Budućnost rada – Izvještaj Globalne komisije Međunarodne organizacije rada

   NHS/MOR - Međunarodna organizacija rada (MOR) je u kolovozu 2017. godine osnovala Globalnu komisiju za budućnost rada u čijem radu sudjeluje 28 članova iz različitih regija svijeta, različitih profesija i iz različitih sektora društva i gospodarstva.

   Komisija je pripremila i javno objavila svoj izvještaj „Rad za svjetliju budućnost“ u kojemu poziva vlade da se zauzmu za niz mjera kako bi odgovorile na izazove koje je postavila do sada nezapamćena promjena u svijetu radu

   Čitaj dalje

  • 30. 01. 2019.

   SDLSN od Jandrokovića traži da zaštiti dignitet državnih službenika i Hrvatskog sabora

   (SDLSN, 30. siječnja 2019.) „Šala“ HSS-ovog saborskog zastupnika koji je zapošljavanje „uhljeba“ u državnoj službi ilustrirao „vicem“: „Znate li zašto u državnoj upravi nema seksa? Zato što su svi rodbina“, nije dobro „sjela“ državnim službenicima, koji su od Sindikata zatražili da ih zaštiti od „duhovitosti“ saborskih zastupnika.

   Čitaj dalje

  • 30. 01. 2019.

   "Čak 96 posto novozaposlenih - na određeno"

   (HRT) Hrvatska je u Europskoj uniji specifična i zbog visokog udjela radnika koji su zaposleni na određeno vrijeme. Takav rad izaziva nestabilnost radnog mjesta te povećava mogućnost zloupotrebe tog mehanizma.

   Koje su posljedice i kako stvari promijeniti, pokušali smo doznati u Studiju 4 od stručnjakinje za radno zakonodavstvo, Marine Kasunić Perić.

   Čitaj dalje

  • 25. 01. 2019.

   Hrvatskoj nedostaje čak 5000 vozača: ukidaju se autobusne linije, kamioni stoje...

   DEFICIT

   AUTOR Josip Bohutinski

   Autotrolej je zbog manjka vozača srezao vozni red, na dugim relacijama nisu više po dva vozača u autobusu nego samo jedan.

   (VEČERNJI LIST) Zbog nedostatka vozača riječki gradski prijevoznik Autotrolej sredinom ovog mjeseca bio je prisiljen ukinuti neke svoje linije dok je dio njih skratio.

   Čitaj dalje

  • 25. 01. 2019.

   Potpisan Globalni okvirni sporazum o jačanju dijaloga o ljudskim pravima i temeljnim radničkim pravima

   SBF - Dana 22. siječnja 2019. godine na redovnom sastanku UniCredit Europskog radničkog vijeća (UEWC) održanom u Milanu, Italija glavni izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier i glavna tajnica UNI Global Union Christy Hoffman potpisali su Globalni okvirni sporazum o jačanju dijaloga o ljudskim pravima i temeljnim radničkim pravima.
   UNI Global Union (Globalna federacija sindikata) okuplja nacionalne i regionalne sindikate s 20 milijuna članova iz preko 150 država, a Sindikat bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske (SBF) član je Uni Finance. Zagrebačka banka d.d. je članica UniCredit Grupe.

   Čitaj dalje

  • 25. 01. 2019.

   Ravnoteža između poslovnog i privatnog života: Komisija pozdravlja današnji dogovor

   Europska komisija - Izjava

   Bruxelles, 24. siječnja 2019. - Europski parlament i Vijeće danas su postigli privremeni dogovor o prijedlogu Europske komisije za novu direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika. Prvi potpredsjednik Frans Timmermans i povjerenice Marianne Thyssen i Vĕra Jourová pozdravili su sporazum sljedećim riječima:

   Čitaj dalje

  • 23. 01. 2019.

   Pravosudnim policajcima prekipjelo: Strahuju za zdravlje zbog zaraznih bolesti, traže pomoć ministarstva

   NISU BILI NA SISTEMATSKOM

   Matea Damjanović

   Pobuna pravosudnih policajaca zbog ukidanja liječničkog pregleda. Službenici u USKOK-u prijete štrajkom

   (VIJESTI.HR) Pravosudnim policajcima je prekipjelo. Javno upozoravaju kako većina njih u proteklih deset godina nije obavila sistematski pregled iako na to imaju pravo.

   Čitaj dalje

  • 21. 01. 2019.

   RAZLIKE SVE DUBLJE Najbogatijih 26 osoba u svijetu posjeduje bogatstvo kao i polovina najsiromašnijih

   OXFAM

   Oxfam je pozvao vlade da povećaju poreze za korporacije i imovinu najbogatijih u svijetu kako bi zaustavile rastući jaz po pitanju bogatstva. Vlade potiču nejednakost nedovoljnim financiranjem javnih usluga, dok za to vrijeme »premalo oporezuju« korporacije i bogate te ne uspijevaju zaustaviti utaju poreza, stoji u izvješću

   (Novilist.hr) OXFORD Međunarodna neprofitna organizacija Oxfam objavila je u ponedjeljak da 26 najbogatijih ljudi u svijetu posjeduje bogatstvo jednako onom koje ima polovina najsiromašnijih, dok su u 2017. godine takvo bogatstvo posjedovale 43 osobe.

   Čitaj dalje

  • 21. 01. 2019.

   Obranjeno pravo na štrajk u HŽ Infrastrukturi

   (www.shz.hr) Arbitražni postupak pri Županijskom sudu u Zagrebu u slučaju utvrđivanja proizvodno-održavajućih i nužnih poslova za vrijeme štrajka u HŽ Infrastrukturi d.o.o. okončan u korist radnika.

   Proces utvrđivanja proizvodno-održavajućih i nužnih poslova za vrijeme štrajka u HŽ Infrastrukturi d.o.o. koji je započeo u siječnju 2018. godine i trajao je sve do danas, umjesto 15 dana trajao je 365 dana.

   Čitaj dalje

  • 21. 01. 2019.

   Nesigurnost posla u Hrvatskoj: Gotovo 373.000 građana radi na određeno vrijeme

   I ZATO ODLAZE VAN

   Od 10 radnika zaposlenih preko burze lani je njih 9 dobilo posao na određeno. Trend kritizira i MMF, a ne mijenjaju ga ni državne olakšice.

   AUTOR Ljubica Gatarić

   (VEČERNJI LIST) Preko ugovora o radu na određeno vrijeme u Hrvatskoj je krajem studenog prošle godine bilo zaposleno372.758 radnika, odnosno jedna od četiri zaposlene osobe, pokazuju najnovije statistike Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

   Čitaj dalje

  • 19. 01. 2019.

   "Zlatni padobran" za direktore, a radnicima koje su oni upropastili - minimalac

   APSURD ZGROZIO JAVNOST

   Piše Dalibor Špadina

   Zgražanje javnosti izazvao je apsurd u Uljaniku gdje su bivšoj upravi isplaćene pune zaostale plaće, a radnici još čekaju ionako mizerne zaostatke Isplata punih prava, milijunskih bonusa i otpremnina direktorima, bez obzira na rezultate kompanije nerijetka je pojava u hrvatskim javnim tvrtkama.

   (Dnevnik.hr) Radnicima minimalac, a direktoru koji je Uljanik i doveo u situaciju da radnici spadnu na minimalac,puna zaostala plaća, koju taji, ali se u medijima procjenjuje na oko 60 tisuća kuna.

   Čitaj dalje