Pregled svih novosti

  • 25. 10. 2016.

   Elektroničke usluge i prethodno utvrđivanje staža

   (HZMO) Elektroničke usluge HZMO-a dio su elektroničkih javnih usluga u okviru projekta e-Građani preko kojeg se omogućava pristup svim elektroničkim javnim uslugama na jednom mjestu, na internetskoj adresi sustava www.gov.hr, stoga pozivamo sve građane da u poslovnicama Financijske agencije (FINA) zatraže jedinstveni elektronički identitet.

   Čitaj dalje

  • 25. 10. 2016.

   Porasla prosječna plaća u Hrvatskoj

   (POSLOVNI DNEVNIK) Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz ove godine iznosila je 5.673 kune, pokazuju prvi podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.

   U odnosu na srpanj, prosječna je neto plaća za kolovoz bila nominalno viša za 1,4 posto ili za 79 kuna.

   Čitaj dalje

  • 25. 10. 2016.

   TAMNA STRANA SEZONSKOG RADA Lažna obećanja, uvrede, seksualno zlostavljanje... 'Kad smo tražili plaću, rekli su da će nam strgati ruke'

   NA POSLU IZ PAKLA

   AUTOR: Ivana Karlić

   (JUTARNJI LIST) Dok je većina nas već zaboravila na ljetne godišnje odmore na Jadranu, sezonski radnici tek su se nedavno vratili svojim domovima.

   Rekordna turistička sezona donijela je više od 80 milijuna noćenja i zaradu koja se procjenjuje na čak 9,5 milijardi eura ukupnih prihoda. Za to su zaslužni i svi oni koji su radili u turizmu, od sobarica, recepcionara, kuhara i konobara.

   Čitaj dalje

  • 24. 10. 2016.

   Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu

   Kampanja „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“

   NHS - Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu održava se svake godine u listopadu u 43. kalendarskom tjednu i predstavlja vrhunac svake kampanje za zdrava mjesta rada. On je idealna prilika za uključivanje u kampanju „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“ jer obuhvaća stotinu događaja za podizanje svijesti koji se održavaju diljem EU-a i šire.
   Europski tjedni 2016. i 2017. godine, koje organiziraju Europska agencija za zaštitu na radu (EU-OSHA) i partneri, usredotočeni su na temu kampanje, a aktivnostima će se nastojati podignuti razina svijesti o važnosti održivoga radnog vijeka.

   Čitaj dalje

  • 24. 10. 2016.

   Bez posla ostaje 127 radnika Tersusa eko, preostalih 60 čeka novog kupca

   U ŠKRIPCU

   Poduzeće u vlasništvu HŽ Putničkog prijevoza izgubilo ključni posao - za HŽ Infrastrukturu

   (NOVI LIST) Sudbina radnika poduzeća Tersus eko, koje je u potpunom vlasništvu HŽ Putničkog prijevoza, trebala bi biti definirana u idućih desetak dana. Naime, to poduzeće koje se bavi uslugom čišćenja mahom je orijentirano na rad s tvrtkama željezničkog sektora.

   Čitaj dalje

  • 24. 10. 2016.

   Broj umirovljenika i dalje raste: Kako povećati mirovine - najveći izazov Vlade

   MIROVINSKI SUSTAV

   Autor: Gabrijela Galić

   Analitičari smatraju da je najveća prijetnja sustavu – iseljavanje stanovništva. S druge strane, Hrvatska ima sve manje mladih koji će moći »proizvoditi« i osigurati zdravstvenu skrb za sve više starih ljudi

   (Novilist.hr) Broj umirovljenika u godinu dana povećao se za nešto više od osam tisuća. Naime, prema podacima s kraja kolovoza ove godine u mirovini je bilo 1.231.756 osoba, što znači da je iza svake umirovljene osobe stajao 1,22 radnik. Godišnje se za mirovine izdvaja oko 36 milijardi kuna, pri čemu se iz obveznih doprinosa prikupi oko 60 posto potrebnih sredstava, a ostatak se namiruje iz proračuna.

   Čitaj dalje

  • 21. 10. 2016.

   Svijet na prekretnici: Traži se novi New Deal - masovni otpis dugova i veće plaće

   UN ZOVE NA DOGOVOR

   Autor: Branko Podgornik

   Dugovi poduzeća, kućanstava i država u cijelom svijetu skočili su na zabrinjavajućih 152.000 milijardi dolara, ili na 225 posto od vrijednosti svjetskog BDP-a. Budući da dužnici neće moći otplaćivati svoje obveze, »međunarodna zajednica trebat će se pripremiti za rješavanje dugova na brži, pošteniji i uredniji način nego dosad«

   (Novilist.hr) Svijetu prijeti nova financijska kriza zbog golemih dugova poduzeća, kućanstava i država, koji su narasli na rekordne razine, upozorili su Konferencija za trgovinu i razvoj Ujedinjenih naroda (UNCTAD) i Međunarodni monetarni fond (MMF) u godišnjim izvješćima iz listopada. Kad izbije ta kriza, prema mišljenju UNCTAD-a, vjerovnici će biti prisiljeni na masovni otpis dugova, nezabilježen u povijesti čovječanstva.

   Čitaj dalje

  • 21. 10. 2016.

   Pritiskanje radnika odlazi iz mode

   IZA POZORNICE

   Piše: Branko Podgornik

   (NOVI LIST) Dok su bili zabavljeni padom jedne vlade i izborom nove, hrvatski su političari uglavnom prespavali tektonske promjene koje su u svijetu pokrenute ovoga ljeta, nakon što su Britanci odlučili izaći iz EU-a. Ni nova Vlada - koja je u program zapisala još jednu reformu tržišta rada - nije shvatila da više nije u modi obrušavati se na radnike i potkopavati njihovu sigurnost.

   Čitaj dalje

  • 20. 10. 2016.

   Čestitka NHS-a premijeru i Vladi

   Poštovani gospodine Plenkoviću,

   Vama i Vašoj vladi upućujemo iskrene čestitke na imenovanju. Građani, već umorni i zasićeni od politike i politiziranja, dali su Vam svoje povjerenje, povjerili svoja nadanja i očekivanja baš kao i vladama prije Vaše. To je čast i odgovornost koju interesima građana opredijeljena vlada ne smije izigrati. Čast i odgovornost služenja, a ne vladanja.

   Čitaj dalje

  • 19. 10. 2016.

   Sindikati o Vladinu programu: Protiv fleksibilizacije i izmjena ZOR-a

   (Narod.hr) Komentirajući program nove Vlade, čelnici sindikalnih središnjica usprotivili su se najavi daljnje fleksibilizacije radnog zakonodavstva i izmjenama Zakona o radu (ZOR) na štetu radnika, te pozvali Vladu da što prije pokrene socijalni dijalog o gospodarskim i socijalnim mjerama.

   Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever posebno se osvrnuo na to što Vlada u svom programu najavljuje kreiranje radnih mjesta, zapošljavanje, opredjeljenje za socijalni dijalog, partnerstvo i dogovaranje, a već par redaka kasnije zalaže se za reformu radnog zakonodavstva, pojednostavljenje pojedinih procedura i osiguravanje učinkovite primjene načela fleksibilnog radnog vremena.

   Čitaj dalje

  • 19. 10. 2016.

   Prosvjed radnika tvrtke Tersus Eko zbog otpremnina

   (Prigorski.hr) Javnim prosvjedom radnici tvrtke Tersus Eko, koja obavlja usluge čišćenja poslovnih prostora, zatražili su u srijedu od Uprave HŽ-a Putnički prijevoz da osigura novac za njihove otpremnine, a nakon što je prethodno njihovo izaslanstvo primio resorni ministar Oleg Butković odustali su od prosvjeda pred Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

   Prosvjed je održan u organizaciji Sindikata hrvatskih željezničara i Sindikata željezničara Hrvatske, a okupilo se stotinjak radnika zviždeći i noseći hrvatsku i sindikalne zastave, transparente na kojima je, među ostalim, pisalo “Poslovni plan uprave HŽ-a – uzmi što je ostalo, prodaj što možeš, šalji radnike na burzu”, “Daleko smo dogurali, uzeše nam i metle” i “Ministre Butkoviću Uprava HŽ-a radnike vodi u propast”, te pozivajući budućeg premijera Andreja Plenkovića da ne dopusti bogaćenje preko leđa radnika.

   Čitaj dalje

  • 19. 10. 2016.

   NHS pisao mandataru Plenkoviću: ZOR treba "defleksibilizirati"!

   Poštovani gospodine Plenkoviću,

   obraćamo Vam se u trenutku dok u Hrvatskom saboru još traje rasprava i još uvijek Vlada RH nije dobila očekivano povjerenje zastupnika. Pri čitanju Programa Vlade RH za mandat 2016.-2020. godine posebno nam „bodu oči“ neke najave iz dijela koji nosi naziv Kreiranje radnih mjesta.

   Čitaj dalje

  • 19. 10. 2016.

   520. plenarno zasjedanje EGSO-a

   NHS - 19. i 20. listopada u Bruxellesu se održava 520. plenarno zasjedanje Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Provesti će se rasprava i glasovati o nizu mišljenja – preoblikovanju tržišta električne energije i mogućem utjecaju na osjetljive skupine potrošača, proračunu EU-a temeljenom na uspješnosti i usmjerenom na rezultate, reviziji Direktive o borbi protiv pranja novca, opredjeljenosti EU da podrži održivi razvoj diljem svijeta, zakonima o zaštiti potrošača, suradnji s trećim zeljama na promicanju legalnih migracija u EU, politici tržišnog natjecanja 2015., evaluaciji programa Obzor 2020 i dr.

   Čitaj dalje

  • 17. 10. 2016.

   Mapa siromaštva u Hrvatskoj: u kontinentalnoj regiji 19,4 posto, u jadranskoj 12,6 posto

   JAKE BROJKE

   Najniže procjene stopa rizika od siromaštva zabilježene su u Zagrebu (9,8 posto) te Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji (11,9 posto)

   (RTL) Rezultati procjena siromaštva za mala geografska područja upućuju na heterogenost siromaštva u Hrvatskoj, pri čemu stopa siromaštva u kontinentalnoj regiji iznosi 19,4 posto, a u jadranskoj 12,6 posto, istaknuto je u ponedjeljak napredstavljanju mape siromaštva, odnosno prostorne distribucije siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj.

   Čitaj dalje

  • 17. 10. 2016.

   Priopćenje NHS-a povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva

   (NHS) Međunarodni dan borbe protiv siromaštva godinama se obilježava 17. listopada. Organiziraju se razni skupovi, okrugli stolovi, tribine koje nerijetko pohode i političari kako bi iskoristili prigodu i svojim izjavama o siromaštvu i potrebi borbe protiv njega pokušali poboljšati javni dojam o samima sebi, snimaju se razni prilozi ispred pučkih kuhinja… Prigodni govori vrve statistikama, brojkama siromašnih i gladnih u svijetu, a naravno i u Hrvatskoj. A što nakon toga? Proteći će još jedna godina do sljedećeg obilježavanja, ali se za siromašne ništa neće promijeniti. I dalje će bogati ostati bogati, a siromašni siromašni. Samo će bogati biti bogatiji, a siromašni siromašniji.

   Čitaj dalje

  • 14. 10. 2016.

   SHŽ i SŽH najavili prosvjed zbog nerješavanja problema društva Tersus Eko

   Poštovani ministre Butkoviću,

   Poštovani članovi Uprave HŽ Putničkog prijevoza,

   Poštovani direktore Tersus Eka,

   Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske godinama upozoravaju na teškoće društva Tersus Eko, čemu je razlog divlje tržište, nelojalna konkurencija, odnosno rat damping cijenama na tržištu usluga čišćenja poslovnih prostora. Time je svatko tko u cijelosti plaća poreze i doprinose, poštuje Zakon o zaštiti na radu, Zakon o radu itd. nekonkurentan.

   Nudili smo rješenja zaključivanjem granskog kolektivnog ugovora, za što nije bilo interesa niti kod poslodavaca, niti kod Vlade RH.

   Čitaj dalje

  • 13. 10. 2016.

   Pismo NHS-a

   NHS - Nezavisni hrvatski sindikati uputili su danas pismo Hrvatskoj demokratskoj zajednici i Mostu nezavisnih lista vezano uz najave izmjena nekih zakona, a bez prethodne javne rasprave i uključenosti socijalnih partnera. Pismo prenosimo u cijelosti:
   Budući već tjednima svjedočimo medijskim izvješćima o uvjetima za sastavljanje nove Vlade RH, smatramo kako, kao jedan od socijalnih partnera, moramo reagirati na trenutna događanja.

   Čitaj dalje

  • 12. 10. 2016.

   Ovo je najčešći uzrok nesposobnosti za rad

   Poslovni.hr/Hina

   Prema podacima HZZO-a MKB je pojedinačno najučestaliji uzrok privremene nesposobnosti za rad u Hrvatskoj, s udjelom od 23 posto.
   Mišićnokoštane bolesti jedan su od glavnih uzročnika djelomične ili trajne nesposobnosti za rad pa stručnjaci, u povodu Svjetskog dana artritisa 12. listopada, upozoravaju kako je nužno povećati rad na prevenciji, ranom otkrivanju, odgovarajućem liječenju te pravodobnoj rehabilitaciji tih bolesnika.

   Čitaj dalje

  • 12. 10. 2016.

   Evo zašto će mladi marširati Zagrebom 15. listopada

   'ZA RAD SPREMNI'

   Nezaposlenost i ugrožavanje radničkih prava doveli su do gotovo 20 posto mladih u riziku od siromaštva, upozorava Mreža mladih Hrvatske koja uz podršku brojnih udruga i sindikata 15. listopada organizira Marš mladih za radnička prava zahtijevajući od nove vlasti kvalitetne mjere poticanja zapošljavanja

   (tportal.hr) 'Mladi nisu, kako političari i političarke vole reći, budućnost, već sadašnjost i u Hrvatskoj sumeđu najvećim žrtvama ekonomske situacije, a Maršem mladih za radnička prava želimo hrvatskim stranačkim elitama poručiti da je dosta tretiranja mladih kao pukog simbola u političkim govorima i predizbornim kampanjama.

   Čitaj dalje

  • 12. 10. 2016.

   CETA – posljedni antidemokratski čin Vlade u ostavci

   PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

   Kao posljednja točka na posljednjoj sjednici Vlade RH u ostavci našao se Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA). Oštro se protivimo stavljanju na dnevni red ovog prijedloga bez informiranja građana i sustavne javne rasprave o važnom međunarodnom ugovoru i političkom sporazumu koji će uvelike utjecati na gospodarstvo, pravni sustav i svakodnevni život i zdravlje građana RH. Zaključujemo da se radi o antidemokratskom posljednjem činu tehničke vlade koja time izražava krajnjii prezir prema hrvatskim građanima i njihovim izabranim predstavnicima u Hrvatskom saboru.

   Čitaj dalje

  • 11. 10. 2016.

   Mogu li izmjene Ovršnog zakona smanjiti broj deložacija?

   (HRT) Most nezavisnih lista predlaže da se onima koji ostaju bez jedinog krova nad glavom omogući zamjenski smještaj dok se ne snađu. Tako je Božo Petrov u Dnevniku HRT-a najavio izmjene Ovršnog zakona koje podupire i HDZ, a koje i prije konačnog prijedloga izazivaju reakcije.

   Svakog četvrtog stanovnika Hrvatske izravno se tiče izmjena Ovršnog zakona. Više je od 300.000 blokiranih obitelji, koje najviše duguju bankama. Mnogi od njih boje se da će ostati bez jedine nekretnine. Upravo njima namijenjene su promjene koje najavljuje Most.

   Čitaj dalje

  • 11. 10. 2016.

   Radnici žrtve preuzimanja poduzeća

   NUŽNA REVIZIJA DIREKTIVE Istraživači Europskog sindikalnog instituta analizirali europski zakonodavni okvir

   (NOVI LIST) Dobro uravnotežena revizija direktive o ponudama za preuzimanje je krajnje potrebna, zaključili su to istraživači Europskog sindikalnog instituta (ETUI). Ta je institucija objavila knjigu u kojoj niz istraživača analizira više od desetljeća star europski zakonodavni okvir o preuzimanjima poduzeća, baveći se pritom i analizom nacionalnog zakonodavstva u dijelu EU zemalja kao i u slučajevima preuzimanja.

   Čitaj dalje

  • 11. 10. 2016.

   Kako se obraniti od nepravde

   Razgovor s povodom – Đurđica Faber

   (SŽH) Ovo je priča naše kolegice, članice Sindikata željezničara Hrvatske, o nepravdi koju je proživljavala, nepravdi koja ju je dovela do izvanrednog otkaza. Teško se nositi sa svime što se čovjeku dešava kada ostane bez posla, bez prihoda, a posebno je teško kada ti se to dogodi nakon trideset godina besprijekornog rada. U takvim situacijama možda je najvažnije da nisi sam, da hladne glave pristupiš rješavanju problema i zatražiš pomoć bez zadrške. Nitko od nas ozbiljno ne razmišlja o ovakvim situacijama dok se u njima ne nađe, stoga kroz kratki razgovor prenosimo ovu životnu priču.

   Čitaj dalje

  • 11. 10. 2016.

   Seminar „Digitalna ekonomija – izazovi u svijetu rada“

   NHS - U Budimpešti je od 6. do 8. listopada 2016. godine u organizaciji Europskog centra za radnička pitanja (EZA) i mađarske Nacionalne federacije radničkih vijeća (MOSZ) organiziran seminar pod nazivom „Digitalna ekonomija – izazovi u svijetu rada“ na kojem se raspravljalo o izazovima tehnoloških inovacija i digitalizacije u društvu i na tržištu rada. U sklopu seminara organiziran je i posjet tvornici Audi u Gyoru, Mađarska, radi promatranja procesa robotizacije i digitalizacije te utjecaja istog na radnike.

   Čitaj dalje

  • 10. 10. 2016.

   Hrvatska je među četiri zemlje Unije s najvećim udjelom dugotrajno siromašnih

   STATISTIKE NE POKAZUJU REALNO STANJE

   Iako je Hrvatska po statističkim podacima u EU na samom začelju po broju beskućnika, budući da je u oko 5 prihvatilišta do 31. prosinca 2015. registrirana 391 osoba kao beskućnik, stručnjaci upozoravaju da je taj broj ipak puno veći

   (RTL) "Robujemo normativizmu, donošenju zakona, a ne pitamo se kako i na koji način ih provoditi. U 15-ak prihvatilišta, a i po statističkim podacima do 31. prosinca 2015. bila je registrirana 391 osoba kao beskućnik.

   Čitaj dalje