Pregled svih novosti

  • 16. 07. 2020.

   Ako su obavezne, maske za lice trebaju biti i dostupne

   KORONAVIRUS

   (Ombudsman.hr) Prema odluci Stožera civilne zaštite, korištenje javnog prometa dozvoljeno je samo putnicima s maskom na licu, a ako je u vozilu netko tko ju ne koristi, vozač ne smije krenuti. Ista mjera proširena je, između ostaloga, na stranke koje odlaze u ustanove i institucije te na kupce u prodavaonicama, a cilj joj je utjecati na sprečavanje širenja koronavirusa, zbog čega ju je iznimno važno poštivati.

   Čitaj dalje

  • 16. 07. 2020.

   Pravedno i jednostavno oporezivanje: Komisija predlaže novi paket mjera koje će pridonijeti oporavku i rastu Europe

   Priopćenje za tisak

   Europska komisija danas je donijela ambiciozan novi porezni paket kako bi se osiguralo da porezna politika Unije podupire gospodarski oporavak i dugoročni rast Europe. Paket se temelji na dva stupa: pravednost i jednostavnost. Pravedno oporezivanje i dalje je glavni prioritet Europske komisije kao sredstvo za zaštitu javnih prihoda koje će kratkoročno imati važnu ulogu za gospodarski oporavak, a dugoročno za prosperitet Unije.

   Čitaj dalje

  • 16. 07. 2020.

   Državne potpore: Komisija preporučuje nedodjeljivanje financijske potpore poduzećima povezanim s poreznim oazama

   Priopćenje Europske komisije

   Europska komisija je danas preporučila državama članicama da ne dodjeljuju financijsku potporu poduzećima koja su povezana sa zemljama uvrštenima na EU-ov popis nekooperativnih poreznih jurisdikcija. Restrikcije bi se trebale primjenjivati i na poduzeća koja su osuđivana zbog teških financijskih kaznenih djela uključujući, među ostalim, financijske prijevare, korupciju te neplaćanje poreza i socijalnih doprinosa.

   Čitaj dalje

  • 15. 07. 2020.

   ETUC: 60 milijuna radnika ovisi o EU planu oporavka

   ETUC / NHS - Više od deset posto stanovništva Europske unije ovisi o Fondu za oporavak kako bi izbjegli nezaposlenost, poručuju europski sindikati čelnicima država uočio ključnog samita EU-a.

   Europska konfederacija sindikata (ETUC) uputila je dopis čelnicima europskih institucija i svih 27 država članica tražeći od njih da ne odugovlače s usvajanjem paketa od 750 milijardi eura koji je namijenjen spašavaju i otvaranju radnih mjesta.

   Čitaj dalje

  • 10. 07. 2020.

   Bolji radni uvjeti za vozače kamiona diljem EU-a

   Ažuriranje pravila o cestovnom prijevozu

   Cilj je novih pravila o cestovnom prometu okončati narušavanje tržišnog natjecanja uz istodobno osiguravanje boljih radnih uvjeta za vozače.

   Saznajte više.

   Čitaj dalje

  • 09. 07. 2020.

   Tvrtke u problemima apliciraju za skraćeno radno vrijeme, dok je više od 1000 tvrtki vratilo ranije isplaćene potpore

   Gabrijela Galić

   (FAKTOGRAF) Poslodavci od srpnja mogu aplicirati za isplatu potpore za skraćeno radno vrijeme koja će se financirati iz EU instrumenta SURE, a svakom radniku se tim programom osigurava maksimalno dvije tisuće kuna neto mjesečno u slučaju da je radno vrijeme skraćeno 50 posto.

   Čitaj dalje

  • 09. 07. 2020.

   Sever: Nećemo dozvoliti da se udara na plaće i na prava

   (HRT) Plaće su svugdje ona zadnja linija obrane, nećemo dozvoliti da se udara na plaće i na prava, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata koji je gostovao u emisiji HTV-a Studio 4.

   Krešimir Sever ističe kako su najveće u radnom zakonodavstvu promjene imali sa socijaldemokratskom strankom. Vrlo spretno su ih naslijedili HDZ i koalicijski partneri kad su u pitanju mirovinski sustavi.

   Čitaj dalje

  • 07. 07. 2020.

   Odluka Europskog suda u spojenim predmetima C-762/18 i C-37/19

   NHS - Europski je sud u spojenim predmetima C-762/18 QH protiv Varhoven kasacionen sad na Republika Bulgaria te C-37/19 CV protiv Iccrea Banca SpA utvrđivao ima li radnik pravo na plaćeni godišnji odmor za razdoblje između nezakonitog otkaza i vraćanja na rad, odnosno ima li radnik pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor nakon prestanka radnog odnosa.

   Čitaj dalje

  • 07. 07. 2020.

   Kulturnjaci, znanstvenici, sindikalci i gospodarstvenici govore što znače rezultati izbora

   KAMO IDE HRVATSKA

   AUTOR: RENATA RAŠOVIĆ

   Kao oporba u Saboru na poteze vladajućih reagirat će i koalicija Možemo! čiji su rezultati iznenađenje parlamentarnih izbora. Svojih sedam mandata proslavili su u Muzeju suvremene umjetnosti

   (VEČERNJI LIST) 'Sigurna Hrvatska' izborni je slogan koji je, u okolnostima neizvjesnih vremena i prijetećih zdravstvenih i gospodarskih ugroza, HDZ-u donio premoćnu pobjedu na netom okončanim parlamentarnim izborima te kontinuitet Vlade desnog centra.

   Čitaj dalje

  • 05. 07. 2020.

   Hrvatska na dnu prema zapošljavanju mladih nakon fakulteta

   Jozo Knez

   Nedavno objavljeni rezultati novoga pokusnog projekta europskog istraživanja o zapošljivosti diplomaca prilično su porazni za hrvatske studente. Nezaposlenost mladih najveća je u Grčkoj, gotovo četrdeset posto, i Hrvatskoj, vrlo blizu 24 posto, a najniža je u Njemačkoj, samo šest posto

   (LIDER) Rezultate pilot-istraživanja o iskustvu studiranja i zapošljavanju diplomiranih studenata u okviru projekta 'Eurograduate' Europska komisija objavila je u publikaciji Eurograduate Pilot Survey – Design and implementation of a pilot European graduate survey i pregledu rezultata Eurograduate Pilot Study – Key Findings.

   Čitaj dalje

  • 02. 07. 2020.

   EK upozorava na povećanje nezaposlenosti među mladima tijekom pandemije

   (N1) Europska komisija pozvala je u srijedu države članice EU-a da se borbe protiv nezaposlenosti među mladima koja je u zadnjih nekoliko mjeseci zbog pandemije koronavirusa poletjela u nebo.

   U cilju borbe protiv nezaposlenosti među mladima, Europska komisija predložila je širenje postojećeg programa Garancija za mlade, koji je uveden 2013.

   Čitaj dalje

  • 02. 07. 2020.

   Održan 11. Izborni sabor Sindikata hrvatskih željezničara

   Izabrani predsjednik SHŽ Ivan Forgač

   SHŽ/NHS – 1. srpnja 2020. godine u Zagrebu je održan 11. Izborni Sabor Sindikata hrvatskih željezničara. Na sjednici su usvojena sljedeća izvješća: izvješće o radu SHŽ-a, Financijsko izvješće, Izvješće NO i Suda časti, nakon čega su razriješeni dužnosnici i članovi tijela sindikata.

   Prema odredbama Statuta SHŽ-a prethodno je proveden otvoreni kandidacijski postupak kojim se, svaki član koji plaća članarinu i ne obnaša rukovodeću poziciju kao poslodavac, mogao kandidirati.

   Čitaj dalje

  • 01. 07. 2020.

   Još jedna pobjeda NCS-a: jučer isplaćena uskrsnica s pripadajućim kamatama

   (NCS) Isplata uskrsnice rezultat je pritiska koji je NCS organizirao prvenstveno kroz aktiviranje svoje mreže sindikalnih povjerenika i aktivnom komunikacijom s članstvom oko pitanja koje smatramo zadnjom linijom obrane, a to je zaštita prava iz Kolektivnog ugovora.

   Čitaj dalje

  • 01. 07. 2020.

   Globalni samit MOR-a - COVID-19 i svijet rada

   NHS - Globalna pandemija bolesti COVID-19 ima snažan, vrlo često razoran utjecaj na svijet rada. Ne samo da prijeti zdravlju ljudi, nego gospodarski i socijalni poremećaji prijete dugoročnoj dobrobiti i životima milijuna radnika i članova njihovih obitelji.
   Međunarodna organizacija rada (MOR) zajedno sa vladama, radnicima i poslodavcima imati će ključnu ulogu u suzbijanju širenja pandemije, osiguranju sigurnosti pojedinaca i održivosti poslovnog sektora i radnih mjesta.

   Čitaj dalje

  • 26. 06. 2020.

   Kako reorganizirati gospodarstvo u uvjetima pandemije?

   Autor: T.D./Otvoreno/HRT

   Mogu li se hrvatske tvrtke uspješno prilagoditi poslovanju u uvjetima dugotrajne pandemije? Kako spasiti radna mjesta? Kakva nas jesen čeka?

   U emisiji urednika i voditelja Mislava Togonala gostovali su Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke, Ivan Ergović, predsjednik Uprave NEXE grupe, Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, U Splitu Krunoslav Šošić, Sunce Hoteli, Brela.

   Čitaj dalje

  • 26. 06. 2020.

   Radnik ne može odgovarati za eventualni manjak radnih sati i poslodavac ne može tražiti da smanjenu satnicu odradi

   Gabrijela Galić

   (FAKTOGRAF) Bez obzira na razloge zbog kojih je poslodavac skratio radno vrijeme, radnik ne može odgovarati za eventualni manjak sati i nije ih dužan naknadno odrađivati, vrlo jasno poručuju iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

   Čitaj dalje

  • 23. 06. 2020.

   Socijalni partneri na EU razini potpisali Okvirni sporazum o digitalizaciji


   ETUC/NHS - 22. lipnja 2020. godine BusinessEurope, ETUC, CEEP i SMEunited potpisali su Okvirni sporazum europskih socijalnih partnera o digitalizaciji kako bi podržali uspješnu digitalnu transformaciju europskog gospodarstva i upravljali mogućim posljedicama na tržišta rada, svijet rada i društvo općenito.

   Čitaj dalje

  • 22. 06. 2020.

   Održan 7. Sabor HST-a

   NHS - U Zagrebu je 20. lipnja 2020. godine održan 7. Sabor Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) a na kojemu su sudjelovali zastupnici iz svih podružnica HST-a: A1 Hrvatska, Combis, Ericsson, HT, IN2, Optima Telekom, Transcom i Ostali.

   Gosti i zastupnici Sabora mogli su vidjeti slike iz života i rada HST-a, kao i podsjećanje na 30 godina sindikalnog djelovanja u Republici Hrvatskoj. Današnji HST je sindikat koji je izrastao iz Samostalnog sindikata ptt radnika Zagreb i HSPT sindikata pošte i telekomunikacija.

   Čitaj dalje

  • 19. 06. 2020.

   Prosječna neto plaća za travanj 2020. realno pala za 1,2 posto u odnosu na ožujak

   DZS/NHS - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za travanj 2020. iznosila je 6 622 kune, što je nominalno niže za 1,4%, a realno za 1,2% u odnosu na ožujak 2020.

   Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za travanj 2020. iznosila je 9 057 kuna, što je nominalno niže za 1,4%, a realno za 1,2% u odnosu na ožujak 2020.

   Čitaj dalje

  • 19. 06. 2020.

   42 milijuna radnih mjesta ovisi o odluci Vijeća o Planu za oporavak EU

   ETUC/NHS - U razgovorima Europskog vijeća o Planu za oporavak EU u pitanju je više od 42 milijuna radnih mjesta. To su radnici koji su privremeno nezaposleni tijekom koronavirus krize, pokazalo je istraživanje Europskog sindikalnog instituta (ETUI).

   Uoči sastanka u petak, Europska konfederacija sindikata (ETUC) kaže kako čelnici imaju odgovornost spasiti što je veći broj tih radnih mjesta usvajanjem Plana oporavka od 750 milijardi eura koji je predložila Europska komisija.

   Čitaj dalje

  • 19. 06. 2020.

   Otvoreno pismo Vladi RH uoči sastanka Europskog vijeća

   NHS - Uoči virtualnog sastanka Europskog vijeća u petak, 19. lipnja 2020. godine, glavni tajnik i predsjednik Europske konfederacije sindikata (ETUC) i predsjednici nacionalnih sindikalnih središnjica pozivaju predsjednike vlada na donošenje plana za oporavak u vrijednosti od 750 milijardi eura.

   Otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH poslano je u srijedu, 17. lipnja, a potpisuju ga Luca Visentini, glavni tajnik ETUC-a, Laurent Berger, predsjednik ETUC-a, Krešimir Sever, predsjednik NHS-a i Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

   Čitaj dalje

  • 13. 06. 2020.

   Objavljen popis poslodavaca koji su dobili potporu za mjesec travanj

   Foto: www.hzz.hr

   NHS – Na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) objavljen je popis poslodavaca i iznos potpore koji im je isplaćen iz sredstava poreznih obveznika za mjesec travanj 2020. godine, a sve u sklopu provođenja mjere potpore za očuvanje radnih mjesta.

   Čitaj dalje

  • 12. 06. 2020.

   Pritisak ETUC-a i zastupnika u Europskom parlamentu - bolja zaštita za radnike

   ETUC/NHS - Europski radnici imati će koristi od bolje zaštite od Covid-19 nakon pritiska Europske konfederacije sindikata (ETUC) i zastupnika Europskog parlamenta na Europsku komisiju.

   Komisija je odlučila protiv stavljanja Covid-19 u najvišu rizičnu skupinu svoje Direktive o biološkim agensima bez odgovarajućeg savjetovanja sa sindikatima i Europskim parlamentom.

   Čitaj dalje

  • 12. 06. 2020.

   Mjera popularno nazvana “neradni petak” trajat će do kraja godine: Vlada će subvencionirati neodrađene sate radnika

   Branko Podgornik

   (Novilist.hr) ZAGREB – Vlada će žurno uvesti novi oblik financijske pomoći poduzećima pogođenima zastojem gospodarstva zbog pandemije, i to za isplatu plaća radnicima koji nemaju dovoljno posla. Već u lipanjskim plaćama planiranim za isplatu do 15. srpnja, poduzeća će radnicima plaćati onaj dio radnog vremena koji su odradili, a Vlada će tome dodati subvenciju od najviše 2.000 kuna mjesečno za njihove neodrađene sate.

   Čitaj dalje

  • 12. 06. 2020.

   Rezolucija EGSO-a za oporavak i obnovu nakon COVID-19: prema novom društvenom modelu

   EGSO/NHS - Na svom lipanjskom plenarnom zasjedanju Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) usvojio je rezoluciju sa svojim prijedlozima za obnovu i oporavak nakon krize COVID-19.
   Pod sloganom „EU se treba voditi načelom da je zajednica koja dijeli zajedničku sudbinu”, usvojeni tekst sugerira iskorištavanje prilika iz krize za izgradnju novog društvenog modela: „Ne možemo jednostavno obnoviti ono što je postojalo u prošlosti : moramo to restrukturirati i poboljšati. "

   Čitaj dalje