Pregled svih novosti

  • 24. 02. 2017.

   Sindikati nakon pregovora: Štitit ćemo prava svim sredstvima

   (N1) Završen je treći krug pregovora Vladinog pregovaračkog odbora i reprezentativnih sindikata o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama.

   Iako se očekivalo potpisivanje Protokola o pregovorima do toga nije došlo.

   ''Pitanje protokola je ostalo za drugi dio našeg sastanka. Dobar dio sastanka posvetili smo argumanetaciji o prijedlogu sindikata kojim bi se prava zaposlenih u javnim službma regulirala skraćenim kolektivnim ugovorom'', kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

   Čitaj dalje

  • 24. 02. 2017.

   Potrošačke cijene u siječnju porasle 0,9 posto, Hrvatska nakon tri godine izlazi iz deflacije

   Autor: Lider/Hina

   U Hrvatskoj su u siječnju potrošačke cijene porasle za 0,9 posto na godišnjoj razini, što je njihov najveći rast od rujna 2013. godine, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva, restorana, hrane i pića.

   U petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da Hrvatska, nakon tri godine, izlazi iz razdoblja deflacije, s obzirom da su u siječnju potrošačke cijene porasle drugi mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, kada su ojačale 0,2 posto.

   Čitaj dalje

  • 24. 02. 2017.

   Nastavljeni pregovori Vlade i sindikata javnih službi

   KOLEKTIVNI UGOVOR

   U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nastavljeni su u petak ujutro pregovori Vlade i sindikata o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) u javnim službama, a danas se očekuje postizanje dogovora o pregovaračkom protokolu kojim se definiraju teme pregovora

   (tportal.hr) Uoči sastanka predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je novinarima kako očekuje da će pregovarači danas pokazati pravo lice i namjeru.

   Čitaj dalje

  • 23. 02. 2017.

   Nezaposlenost raste četvrti mjesec zaredom: Stopa nezaposlenosti u siječnju porasla na 15,4 posto

   Autor: Lider/Hina

   Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj je u siječnju porasla na15,4 posto, sa14,8 posto mjesec dana prije, što je četvrti mjesec zaredom kako nezaposlenost raste na mjesečnoj razini, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

   Nakon osam mjeseci neprestanog pada nezaposlenosti, u posljednja je četiri mjeseca, nakon završetka turističke sezone, broj nezaposlenih rastao.

   Čitaj dalje

  • 23. 02. 2017.

   Sever pozvao Vladu da spriječi poskupljenje plina i struje

   (HRT) Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever pozvao je Vladu da uloži maksimalne napore kako struja i plin ne bi poskupjeli, jer većina građana već i ovako ulaže krajnje napore i odricanja kako bi svojim mjesečnim prihodima pokrila redovite mjesečne rashode u kućanstvu.

   Bilo kakvi izvanredni rashodi za te građane prava su "noćna mora, upozorava Sever u pismu premijeru Andreju Plenkoviću uoči sjednice Vlade na kojoj se očekuje donošenje odluke o višoj cijeni plina i struje.

   Čitaj dalje

  • 23. 02. 2017.

   Održana NETLEX konferencija

   NHS - 22. i 23. veljače 2017. godine u Bruxellesu je održana konferencija NETLEX u organizaciji Europske konfederacije sindikata (ETUC) na kojoj su sudjelovale pravne savjetnice Ana Kranjac Jularić i Katarina Rumora.

   Ovogodišnja tema NETLEXA bila je Uloga radnog prava u budućem svijetu rada, u okviru koje se raspravljalo o ulozi radnog prava u uređivanju digitalne budućnosti, o definicijama radnika i poslodavaca te zaštiti radnika u svijetlu digitalizacije i novih oblika rada, odgovornosti upravljačkih struktura tvrtki te o europskom stupu socijalnih prava.

   Čitaj dalje

  • 23. 02. 2017.

   Pismo NHS-a predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

   VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
   n/p predsjednika, gosp. Andreja Plenkovića

   Poštovani gospodine Plenkoviću,

   ususret današnjoj sjednici Vlade RH, na kojoj se očekuje donošenje odluke o novoj, većoj cijeni plina i struje, tražimo Vladu RH, ulaganje maksimalnih napora kako struja i plin ne bi poskupjeli. Većina građana već i ovako ulaže krajnje napore i odricanja kako bi svojim mjesečnim prihodima pokrila svoje redovite mjesečne rashode u kućanstvu. Bilo kakvi izvanredni rashodi za te iste građane prava su „noćna mora“.

   Čitaj dalje

  • 22. 02. 2017.

   Zimski paket europskog semestra: pregled napretka država članica prema ekonomskim i socijalnim prioritetima

   Europska komisija - Priopćenje za tisak

   Bruxelles, 22. veljače 2017. - Europska komisija objavila je danas svoju godišnju analizu ekonomskog i socijalnog stanja u državama članicama, uključujući ocjenu preostalih neravnoteža.

   Komisija je objavila i izvješće o provedbi Fiskalnog ugovora, izvješće o analizi stanja duga u Italiji te izvješće o pogrešnom prikazivanju statističkih podataka u Austriji, koje je popraćeno prijedlogom novčane kazne upućenim Vijeću.

   Čitaj dalje

  • 22. 02. 2017.

   EU postigao dogovor protiv poreznog dampinga

   Autor: Lider/Hina

   Ministri financija zemalja članica Europske unije postigli su u utorak u Bruxellesu politički dogovor o novim pravilima koja bi trebala onemogućiti multinacionalnim korporacijama da svoj dobit prijavljuju tamo gdje plaćaju najmanji porez, nego tamo gdje dobit i ostvaruju.

   “Ovaj dogovor je korak naprijed u postupku donošenja direktive, koja će između ostaloga regulirati tzv. hibridne neusklađenosti u smislu poreznog tretmana između država članica”,rekao je hrvatski ministar financija Zdravko Marić.

   Čitaj dalje

  • 21. 02. 2017.

   Počeli pregovori Vlade i sindikata javnih službi o kolektivnom ugovoru

   (HRT) Pregovori Vladinog i sindikalnog pregovaračkog tima o Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama započeli su u sjedištu Matice hrvatskih sindikata, a uoči početka obje su strane izrazile vjeru u postizanje dogovora.

   Ministar rada Tomislav Ćorić novinarima je izjavio da su sindikalnoj strani predložili protokol i zamolili za njihove prijedloge te da pisani materijal pregovaračkog odbora sindikata do sada nisu dobili, a očitovao se samo Sindikat Preporod. Želimo znati je li to stav druge pregovaračke strane, kazao je.

   Čitaj dalje

  • 20. 02. 2017.

   SINDIKATI ZAGRMILI: Evo što imamo za reći o Svjetskom Danu socijalne pravde

   NEZAVISNI SINDIKAT

   Autor: dnevno.hr

   Međunarodna organizacija rada donijela je u lipnju 2008. godine Deklaraciju o socijalnoj pravdi za pravednu globalizaciju. Deklaracija poseban naglasak stavlja na promicanje zaposlenosti, stvaranjem održivog institucionalnog i gospodarskog okruženja, poštivanje temeljnih načela prava na rad, promicanje socijalnog dijaloga i tripartizma te razvoj i jačanje mjera socijalne zaštite.

   Čitaj dalje

  • 19. 02. 2017.

   NHS postao punoljetan


   NHS - Prije točno 18 godina u Zagrebu su osnovani Nezavisni hrvatski sindikati.

   Svima koji čine Nezavisne hrvatske sindikate želimo sretnu 18. obljetnicu!

   Čitaj dalje

  • 17. 02. 2017.

   Ćorić zatražio da se odredbe iz kolektivnog ugovora primjenjuju do dogovora sa sindikatima

   ZAPOSLENI U JAVNIM SLUŽBAMA NEĆE OSTATI NA VJETROMETINI

   (NOVI LIST) Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić svjestan je, čini se, da sa sindikatima javnih službi neće dogovoriti sadržaj novog Temeljnog kolektivnog ugovora do 12. ožujka kada prestaje tromjesečna produžena primjena pravnih pravila iz isteklog TKU-a, ali i granskih kolektivnih ugovora.

   Čitaj dalje

  • 17. 02. 2017.

   Tko bi sve mogao u opći štrajk ovog proljeća?

   UBRZANI SINDIKALNI PULS

   Autor: S. Srdoč

   (tportal.hr) Sprema li se u Hrvatskoj veliki štrajk javnih službi? Hoće li se željezničari, poštari i učitelji ugledati na svoje grčke, francuske ili talijanske kolege i obustaviti rad propadnu li pregovori sindikata i Vlade? Radnički problemi su nagomilani, a sindikalni vođa Vilim Ribić ovih dana govori o mogućem općem štrajku. Što kažu njegovi kolege sindikalisti? Kuha li se nešto na toj sceni, je li iluzorno očekivati sindikalno jedinstvo, baš kao što je nezamislivo da se zaposlenima u javnom sektoru štrajkom solidarnosti pridruže i zaposleni u privatnom sektoru, proizvodeći generalni štrajk u Hrvatskoj?

   Čitaj dalje

  • 17. 02. 2017.

   Hrvati za kredite dužni 117,6 milijardi kuna

   (POSLOVNI DNEVNIK) Ukupni stambeni krediti vezani za euro iznosili su krajem prosinca prošle godine 40,5 milijardi kuna, što je 4,7 milijardi kuna ili 13,2 posto više nego u istom mjesecu prethodne godine.

   Ukupni krediti stanovništva krajem prošle godine iznosili su, prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), 117,6 milijardi kuna te su prema kraju 2015. smanjeni za 5,5 posto, čime je nastavljen pad na godišnjoj razini, koji traje od srpnja 2015.

   Čitaj dalje

  • 17. 02. 2017.

   Vlada uvodi trošarine na obnovljive izvore energije

   (HRT) Hoće li plin poskupjeti za 20%? Zašto Vlada liberalizira tržište? Može li država, koja većinu plina crpi iz vlastitih izvora, imati socijalnu cijenu tog energenta? Gosti emisije bili su: Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a i bivši ministar gospodarstva; državni tajnik Ante Čikotić; Krešimir Sever, predsjednik NHS-a; Darko Horvatić, komentator HRT-a i Damir Škugor, direktor Službe trgovine prirodnim plinom Ine.

   Čitaj dalje

  • 15. 02. 2017.

   Svijet se mijenja iz temelja: Europski parlament izglasao Cetu

   SLOBODNA TRGOVINA

   Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su podržali ratifikaciju Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA), koji bi trebao povećati razmjenu usluga, robe i ulaganja između Kanade i EU-a i ukinuti gotovo sve carine u trgovini između dvije strane

   (tportal.hr) Nakon ratifikacije u Europskom parlamentu trebaju ga ratificirati i nacionalni i regionalni parlamenti u EU-u, no njegova privremenaprimjena moći će početi već u travnju ove godine.

   Čitaj dalje

  • 14. 02. 2017.

   Bernardić: SDP obnavlja dijalog sa sindikatima

   SASTANAK SA SINDIKALISTIMA

   »Svi komunikacijski kanali u zemlji su još od Zorana Milanovića pokidani. Postojeća vlast je tvrdila da će ih obnoviti, međutim već sad zadnji primjeri pokazuju da je to bila prazna priča. Pogotovo ovaj primjer s aktivnom politikom zapošljavanja i 'SOR-ovcima'. To je politika protivna nacionalnim interesima jer i dalje tjera ljude van iz zemlje i pogoduje iseljavanju, a nema težeg i većeg problema u Hrvatskoj«, poručio je Ribić

   (Novilist.hr) ZAGREB Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i sindikalni čelnici sastali su se u utorak kako bi obnovili dijalog između socijaldemokrata i sindikata koji je, kako su rekli sindikalci, prekinut u vrijeme Zorana Milanovića.

   Čitaj dalje

  • 13. 02. 2017.

   Privatizacija javnih usluga i multinacionalne koje mogu tužiti državu...što se zamjera trgovinskom sporazumu CETA između Eu i Kanade?

   SLOBODNA TRGOVINA

   Vijesti.hr

   CETA-u bi Europski parlament trebao izglasati u srijedu, a nakon toga ide na glasanje u svaki državni parlament.

   Europski parlament bi u srijedu 15. veljače trebao izglasati trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade imena CEFTA.

   Čitaj dalje

  • 13. 02. 2017.

   Ostvare li se prognoze, rast BDP-a bio bi najveći od 2007.

   Poslovni.hr/Hina

   Najveći je rast ove godine predviđen za Rumunjsku, 4,4 posto, zatim Maltu, 4 posto, i Luksemburg, 3,8 posto.

   (POSLOVNI DNEVNIK) Povećanje procjene rasta hrvatskog gospodarstva od strane Europske komisije na 3,1 posto u ovoj godini nije iznenadilo domaće analitičare, koji također očekuju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od oko 3 posto, što bi bio njegov najveći rast od 2007. godine.

   Čitaj dalje

  • 13. 02. 2017.

   Minimalne plaće na istoku EU-a manje od 500, na sjeverozapadu veće od 1.000 eura

   (HRT) Minimalne plaće u članicama Europske unije kreću se u širokom rasponu, od onih u mjesečnom iznosu manjem od 500 eura u zemljama na istoku Unije, uključujući i Hrvatsku, do onih daleko većih od 1.000 eura u sjeverozapadnim članicama, pokazuju podaci Eurostata.

   Od ukupno 28 zemalja, njih 22 imaju propisane minimalne plaće i mogu se podijeliti u tri skupine na temelju podataka o njihovu iznosu iskazanom u eurima, navodi se u Eurostatovu izvješću.

   Čitaj dalje

  • 12. 02. 2017.

   SINDIKATI UPOZORAVAJU: 100 dana od Vlade i 100 dana do lokalnih izbora - Mladi u raljama političara

   Piše: PolitikaPlus
   U Hrvatskoj, kao da vanjske evaluacije mjera aktivne politike zapošljavanja (APZ) nije ni bilo. Umjesto ograničavanja mjere pod nazivom Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), radi smanjenja negativnih makroučinaka po hrvatsko, relativno malo tržište rada, i radi sprječavanja istiskivanja svih drugih oblika ulazaka na tržište rada i očuvanja pripravništva, kao i isključivanje iz profesija onih mladih koji si ne mogu priuštiti raditi godinu i više dana za tako malu naknadu, što preporučuje Vanjska evaluacija, mjera se širi na nove korisnike!

   Čitaj dalje

  • 11. 02. 2017.

   Visoka cijena jeftine mode: njihov život je minimalac od 677 kuna

   KROJAČNICE NA RUBU SVIJETA

   Autor: Davorka Grenac

   Nakon Kine Bangladeš je druga najveća krojačnica na svijetu za globalne američke i europske modne lance poput Zare, H&M-a i Gapa. Minimalac njihovih švelja je 677 kuna. Najnoviji štrajkovi u više od 60 tekstilnih tvornica i uhićenja sindikalaca pokazuju da su uvjeti rada strašni, a ono što se događa pobunjenim radnicama još strašnije

   (tportal.hr) Kada su policajci pokupiliJahangira Alamau bijednom predgrađu glavnog grada Bangladeša Dhake, njegovoj supruzi su rekli da će ga vratiti kući za nekoliko sati.

   Čitaj dalje

  • 11. 02. 2017.

   Izbavljenje prekarijata: 2,8 milijuna mladih Europljana dobilo posao na neodređeno

   Autor: Lider

   Prema tromjesečnom pregledu stanja zapošljavanja i socijalne situacije u EU, broj nezaposlenih smanjio se za 1,8 milijuna u odnosu na prethodnu godinu, odnosno za 1,3 milijuna u europodručju. Također, raste broj zaposlenihkoji imaju ugovor na neodređeno vrijeme za 1,8 posto. Taj broj predstavlja povećanje od 2,8 milijuna zaposlenih. Najznačajniji pad broja nezaposlenih vidljiv je među mlađim dobnim skupinama.

   Čitaj dalje

  • 10. 02. 2017.

   Umjesto Uprave HZZ-a o evidenciji nezaposlenih i isplati naknada odlučivat će – ministar rada

   RAZVLAŠĆIVANJE ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

   Autor: Gabrijela Galić

   »Neprihvatljiv pokušaj potpunog poništavanja napora prethodnih generacija«, kažu u sindikatima, ocjenjujući sve skupa centralizacijom odlučivanja u rukama izvršne vlasti

   (Novilist.hr) ZAGREB – Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) ostat će bez dijela poslova kojima se do sada bavilo, odnosno tom će se tijelu u kojem sjede predstavnici socijalnih partnera (sindikata i poslodavaca), nezaposlenih, Vlade i samog HZZ-a, oduzeti pravo da o određenim pitanjima odlučuje već će to ubuduće činiti ministar nadležan za rad.

   Čitaj dalje