Pregled svih novosti

  • 31. 03. 2015.

   'Mobing često ne provode šefovi, već kolege na istim pozicijama'

   VL INICIJATIVA

   Govoreći o najčešćim simptomima mobinga, Apostolovski je kazala je kako žrtve u mnogo većoj mjeri zamjećuju posljedice na svoj privatni u odnosu na poslovni život
   3441 pregleda

   Autor: Davor Ivanov

   (VEČERNJI LIST) Nakon što smo vas u našoj VL inicijativi 'Kako spriječiti mobing' pitali jeste li ikada doživjeli neki oblik psihičkog ili fizičkog zlostavljanja na radnom mjestu, mnogi od vas odgovorili su potvrdno. Iako neki smatraju da je jedino moguće rješenje pobjeći glavom bez obzira i potražiti novo radno mjesto, većina vas smatra kako je naći posao danas nemoguća misija.

   Čitaj dalje

  • 31. 03. 2015.

   Prepotentnu politiku plaćamo s kamatama

   (NOVI LIST) Dobru je kašu Vlada zakuhala u državnim i javnim službama. Iz nje se sada pokušava izvući na što elegantniji način, ako je to uopće moguće. Sa sindikatima pokušava sklopiti nagodbu ne bi li izbjegla masovnije tužbe za »krivo« obračunate jubilarne nagrade u prošloj godini, a time i plaćanje sudskih troškova, kamata.

   Čitaj dalje

  • 30. 03. 2015.

   Država ograničava rad studenata i štiti radnike

   PROTIV RADA NA CRNO PRAVILNIK UVODI STROŽA PRAVILA ZA POSLODAVCE

   Pravilnikom o studentskom radu trebalo bi spriječiti situacije da student zapravo u praksi radi posao koji ima obilježje stalnog radnog odnosa

   Gabrijela GALIĆ

   (NOVI LIST) ZAGREB » Studentski rad koji se nerijetko koristi kao jeftinija zamjena za klasičan radni odnos, uskoro bi mogao biti dodatno ograničen. Naime, resorno ministarstvo obrazovanja radi na pravilniku kojim bi se točno propisalo što studenti i pod kojim uvjetima mogu raditi. Taj dokument trebao bi biti jedna od mjera borbe protiv rada na crno, odnosno iskorištavanja studentskog rada.

   Čitaj dalje

  • 27. 03. 2015.

   'Strojovođe nije briga za sigurnost putnika nego za kolektivni ugovor'

   SHŽ I SŽH:

   Čelnici dvaju sindikata smatraju da prekovremeni rad strojovođa nije pitanje sindikalne trgovine i da toj odredbi nije mjesto u članku koji uređuje pravo trudnica i samohranih roditelja, gdje je ta odredba ugrađena

   (Direktno.hr) Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske, optužili su u petak Sindikat strojovođa Hrvatske da njegova borba protiv prekovremenog rada strojovođa u HŽ Putničkom prijevozu nije motivirana brigom za dobrobit strojovođa i sigurnost putnika već nastojanjem da iznudi prebacivanje strojovođa iz HŽ Carga u HŽ Putnički prijevoz, što bi im omogućilo stvaranje sindikalne većine i samostalno potpisivanje kolektivnog ugovora.

   Čitaj dalje

  • 27. 03. 2015.

   Neće biti božićnica i regresa za javne i državne službenike

   SABOR

   Saborska je većina u petak podržala izmjene dvaju zakona kojima je produljena uskrata uvećanja plaće po osnovi godina radnog staža, te uskraćena isplata božićnica i regresa za 2015. zaposlenima u javnim i državnim službama

   (Novilist.hr) ZAGREB Saborska je većina u petak podržala izmjene dvaju zakona kojima je produljena uskrata uvećanja plaće po osnovi godina radnog staža, te uskraćena isplata božićnica i regresa za 2015. zaposlenima u javnim i državnim službama.

   Čitaj dalje

  • 24. 03. 2015.

   Udio sive ekonomije oko 30 posto BDP-a

   CVATU UTAJE POREZA

   Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Marina Kasunić Peris kaže da je udio sive ekonomije oko 30,4 posto BDP-a, od čega se čak dvije trećine odnosi na neprijavljeni rad

   (Novilist.hr) ZAGREB- Porezni sustav u Hrvatskoj nije dovoljno učinkovit, što potvrđuju razmjeri sive ekonomije, koja prema nekim procjenama doseže i do 30 posto BDP-a, a glavni porezni teret snose najsiromašniji slojevi stanovništva kroz potrošačke poreze, dok porezi na imovinu idu u korist najbogatijih, istaknuto je u utorak na okruglom stolu o poreznom sustavu i sivoj ekonomiji.

   Čitaj dalje

  • 24. 03. 2015.

   Sever: Siva ekonomija cvate zbog broja nezaposlenih i blokiranih

   TERET KRIZE

   Osim rada bez ugovora o radu zabilježeni su i neevidentiranje prekovremenog rada, neažurne evidencije radnog vremena, isplata plaća na ruke i neisplata plaća, navela je pomoćnica ministra rada

   (Direktno.hr) Porezni sustav u Hrvatskoj nije dovoljno učinkovit, što potvrđuju razmjeri sive ekonomije, koja prema nekim procjenama doseže i do 30 posto BDP-a, a glavni porezni teret snose najsiromašniji slojevi stanovništva kroz potrošačke poreze, dok porezi na imovinu idu u korist najbogatijih, istaknuto je u utorak na okruglom stolu o poreznom sustavu i sivoj ekonomiji.

   Čitaj dalje

  • 24. 03. 2015.

   Država ne zna zapošljavaju li poslodavci osobe s invaliditetom?

   Puna tri mjeseca i 24 dana, dakle gotovo četiri mjeseca, u Hrvatskoj se provodi kvotno zapošljavanje osoba s invaliditetom. To znači da poslodavci više nemaju obavezu uplate posebnog doprinosa od 0,1 ili 0,2 posto za zapošljavanje invalida. Ali imaju obavezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom i to tako da oni predstavljaju tri posto ukupno zaposlenih radnika kod poslodavca. Zakonodavac je propisao i da obvezu kvotnog zapošljavanja imaju svi poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika, osim stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava te integrativnih i zaštitnih radionica.

   Čitaj dalje

  • 23. 03. 2015.

   Prosječna neto plaća za siječanj 5.656 kuna

   (POSLOVNI DNEVNIK) Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 5.656 kuna, što je 60 kuna ili nominalno 1 posto manje od prosjeka isplaćenog za prosinac prošle godine, pokazuju u ponedjeljak objavljene prve procjene Državnog zavoda za statistiku (DZS).

   Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 5.656 kuna, što je 60 kuna ili nominalno 1 posto manje od prosjeka isplaćenog za prosinac prošle godine, pokazuju u ponedjeljak objavljene prve procjene Državnog zavoda za statistiku (DZS).

   Čitaj dalje

  • 23. 03. 2015.

   Sindikat HŽ-a uputio otvoreno pismo Milanoviću i Hajdaš-Dončiću: Zaustavite otkaze!

   (Index.hr) NOVI krug pregovora o Kolektivnom ugovoru u HŽ-u zakazan je za danas u podne. Na dnevnom redu bi se trebalo raspravljati o Izvješću Uprave o stanju društva, vođenju poslova društva, planu restrukturiranja društva, ali i o upotrebi ostvarene dobiti. Ivan Forgač, predsjednik sindikata Hrvatskih željeznica rekao je za Media servis kako otvoreno pismo za premijera Vlade i ministra prometa znači apel da se poduzmu konkretne mjere za Pružne građevine.

   Čitaj dalje

  • 21. 03. 2015.

   Hrvatska među pet zemalja EU sa smanjenim troškovima rada

   TROŠKOVI RADA

   Autor/izvor: SEEbiz / H

   LUXEMBOURG - Hrvatska se u četvrtom tromjesečju našla među pet zemalja Europske unije u kojima su troškovi rada po satu smanjeni u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su u EU u cjelini oni ponovo porasli, pokazuju najnovije procjene europskog statističkog ureda.

   Čitaj dalje

  • 21. 03. 2015.

   JAZ SVE DUBLJI socijalna napetost sve veća

   RASLOJENA HRVATSKA: DOK JEDNI PLIVAJU U BOGATSTVU, DRUGI JEDVA SPAJAJU KRAJ S KRAJEM

   Višemilijunske menadžerske zarade s jedne strane i ponižavajuće niske nadnice radnika s druge strane, nisu rezervirane samo za Hrvatsku: sve veće razlike među pojedinim slojevima stanovništva pogađaju gotovo sve europske zemlje

   LJerka BRATONJA MARTINOVIĆ

   (NOVI LIST) Vijest o tome kako u Hrvatskoj živi 221 bogataš, a mala skupina multimilijunaša raspolaže ukupnom imovinom od 30 milijuna dolara ili više od 200 milijuna kuna, razgolitila je pravu sliku današnje socijalno duboko raslojene Hrvatske. Dok jedni plivaju u bogatstvu, drugi jedva spajaju kraj s krajem, žive u strahu od ovrhe, skupljaju papire za oprost dugova ili premeću po kontejnerima. Dok jedni žive u vilama i ljetuju na egzotičnim otocima, svaki peti građanin Hrvatske ne može podmiriti ni osnovne životne troškove, a više od 60.000 djece živi ispod granice siromaštva.

   Čitaj dalje

  • 21. 03. 2015.

   Što smo obećali Bruxellesu: rezat će se subvencije, plaće i porezne olakšice

   PAKET MJERA

   (SLOBODNA DALMACIJA) Vlada će od EK tražiti da Hrvatska ima iste uvjete pregovora kao i velike države, poput Francuske.

   Paket reformi koji će Vlada uputiti Europskoj komisiji kako bi se izbjegle “sankcije” u okviru Procedure prekomjernog deficita i Prekomjernih makroekonomskih neravnoteža najviše će se odnositi na racionalizaciju zdravstvenog sektora, zatim subvencija, plaća, poreznih olakšica, javnih poduzeća i komunalnih tvrtki.

   Čitaj dalje

  • 20. 03. 2015.

   Deficit treba srezati za još dvije milijarde kuna

   HRVATSKA KAO FRANCUSKA VLADA TRAŽI PRODULJENJE ROKA ZA SMANJENJE MANJKA PRORAČUNA

   Najviše prostora za dodatne uštede, kako tvrde naši sugovornici, ima u području zdravstva, subvencija, poslovanju agencija, a malo je vjerojatno da će se Vlada odlučiti za smanjivanje poreznih olakšica

   Jagoda MARIĆ

   (NOVI LIST) ZAGREB » Vlada će u sljedećih nekoliko dana Europskoj komisiji poslati svoj nacrt dodatnih reformi za smanjenje makroekonomskih neravnoteža i za smanjenje deficita, ali u njemu, otkrivaju naši izvori iz Vlade ne treba očekivati ništa radikalno nego nastavak već započetih ili najavljenih poteza.

   Čitaj dalje

  • 19. 03. 2015.

   Vlada javnim službama ukida dodatke za staž, božićnice i regrese za godišnji odmor

   Piše:M.R.
   (Index.hr) VLADA je danas održala telefonsku sjednicu s koje je u saborsku proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, te Prijedlog zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama.

   Čitaj dalje

  • 18. 03. 2015.

   Lalovac: Uvođenje mjerenja učinkovitosti javne uprave

   JAVNI SEKTOR

   Autor/izvor: SEEbiz / H

   ZAGREB - Hrvatska će Europskoj komisiji, u sklopu mjera za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža, predložiti uvođenje mjerenja učinkovitosti rada djelatnika u javnoj upravi, najavio je u srijedu ministar financija Boris Lalovac na konferenciji o učinkovitom upravljanju u javnom sektoru "Kontroling-instrument za postizanje ciljeva".

   Čitaj dalje

  • 18. 03. 2015.

   Bonusi na Wall Streetu dvostruko veći ukupnih minimalnih plaća u SAD-u

   Studija koju je izradio Institute for Policy Studies ističe da na svaki ekstra dolar isplaćen u bonusima, jedva 0.39 dolara ulazi u bruto domaći proizvod SAD-a, dok radnici s najmanjim primanjima sav novac potroše u domovini

   banka.hr

   Istraživanje Instituta za političke studije iz Washingtona pokazalo da je nešto više od 160 tisuća zaposlenika na Wall Streetu u 2014. od bonusa zaradilo 28,5 milijardi dolara, dvostruko više nego milijun radnika koliko ih u Americi prima minimalnu plaću, prenosi ruski portal rt.com.

   Čitaj dalje

  • 18. 03. 2015.

   Tri sindikata HŽ-a prijete prosvjedom zbog poništenog natječaja za obnovu pruge Dugo Selo-Križevci

   (Index.hr) ZBOG poništenog natječaja za obnovu pruge Dugo Selo-Križevci, vrijedne više od 195 milijuna eura, tri sindikata Hrvatskih željeznica uputila su otvoreno pismo Vladi. Traže utvrđivanje odgovornosti, u suprotnom najavljuju prosvjede.

   U pismu poslanom premijeru i resornom ministru Hajdašu Dončiću navode kako se radi o jednom od strateških projekata za Hrvatsku. Ne samo zbog izravne veze s Lukom Rijeka koja bi osigurala posao HŽ Cargu, već radova na obnovi koji bi zaposlili građevinsku operativu.

   Čitaj dalje

  • 18. 03. 2015.

   Kaos u isplatama jubilarnih nagrada: Nekom manje, nekom više, a sve po propisu

   JUČER, DANAS SUTRA TEMELJNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA

   Autor: Gabrijela Galić

   Dio sindikata javnih službi koji 2013. nije potpisao dodatak TKU-a tužio je poslodavca. Presude su različite pa je u nekim slučajevima poslodavcu dano za pravo, a u nekima radnicima što je primjerice slučaj medicinske sestre iz Splita

   (Novilist.hr) Sindikati javnih službi, potpisnici Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike ujavnim službama i Vlada pokušavaju sklopiti »nagodbu« o visini jubilarne nagrade za prošlu, tekuću te iduću godinu.

   Čitaj dalje

  • 17. 03. 2015.

   Sindikati skeptični u vezi Nacionalnog programa reformi

   GSV

   (SLOBODNA DALMACIJA) Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) razmatralo je u ponedjeljak prikaz mjera u Nacionalnom programu reformi u kontekstu zahtjeva Europske komisije (EK), a nakon sjednice sindikati su izrazili skepsu u uspješnost mjera.

   Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever izjavio je novinarima nakon sastanka da bi trebalo s poslodavcima i predstavnicima Vlade pokušati postići zajednički dogovor iako je, kaže, vrlo jasno vidljivo da nacrt materijala neće biti bitno drugačiji od onog što će EK u konačnici iznjedriti.

   Čitaj dalje

  • 17. 03. 2015.

   MOR u zaštiti osnovnih radničkih prava

   (SING) U Budimpešti je 12. ožujka 2015. održana radionica pod nazivom „Zaštita osnovnih radničkih prava u Srednjoj Europi“. Radionicu je organizirao ACTRAV (dio Međunarodne organizacije rada koji se odnosi na radnike) za predstavnike sindikata iz Srednje Europe. U radionici su sudjelovali predstavnici sindikalnih središnjica iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Češke, Poljske, Litve i Latvije.

   Čitaj dalje

  • 17. 03. 2015.

   Pale su cijene, ali ipak nije trenutak za pljesak

   Autor: Vjekoslav Đaić

   (Dnevnik.hr) Ono čemu mogu zapljeskati građani, a ne može gospodarstvo je deflacija. Pad cijena, iako ne velik, doveo je do pada cijena mesa i mlijeka, ali i povećanja cijena voća i povrća, kad se promatra veljača ove i prošle godine.

   Prema podacima Zavoda za statistiku, potrošačke su cijene na godišnjoj razini niže za 0,4 posto. Za građane to je nedovoljno.

   Čitaj dalje

  • 17. 03. 2015.

   Monetizacija straha od referenduma

   (NOVI LIST) Odustaje li Vlada od monetizacije autocesta ili ne odustaje? Odgovor na to pitanje još je manje poznat nakon što se zadnjeg radnog dana prošlog tjedna, a na temelju izjava predsjednika Vlade, činilo da je odluka pala. Ta odluka je preko vikenda, prema porukama iz Vlade, relativizirana.
   Posve bi neozbiljno bilo da Vlada u rukavu nema rezervni plan ili planove u slučaju da se građani izjasne protiv davanja autocesta u koncesije. Naravno, hoće li tog izjašnjavanja biti ili ne, ovisi o tome što će Ustavni sud reći.

   Čitaj dalje

  • 13. 03. 2015.

   Vlada odustaje od monetizacije autocesta - inicijativa ne odustaje od referenduma

   (HRT) Vlada odustaje od monetizacije autocesta, država će ići u javnu ponudu s mirovinskim fondovima i građanima, izjavio je premijer Zoran Milanović na susretu Kluba izvoznika u Koprivnici.

   Referendumska inicijativa "Ne damo naše autoceste" prikupila je više od 460.000 potpisa protiv monetizacije. Odluku o održavanju referenduma trebao bidonijetiSabor nakon što Ustavni sud donese ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

   Čitaj dalje

  • 12. 03. 2015.

   Nakon 4 godine na burzi šanse za posao samo 10%

   Od 330 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj dugotrajno ih je nezaposleno gotovo pola. Vještine im zastarijevaju, gube kontakte...
   Poslovni. hr - U Europi je 11,9 milijuna dugotrajno nezaposlenih, šanse za zapošljavanje s vremenom im se smanjuju – nakon 12 mjeseci nezaposlenosti su između 20 i 25%, a nakon 4 godine samo 10%. Zato trebamo ispitati politike koje pridonose zapošljavanju, naveo je Jackie Morin, voditelj Odjela za mobilnost i službe za zapošljavanje Uprave za strategiju Europa 2020.: politike zapošljavanja, jučer na konferenciji Stručne skupine za zapošljavanje, socijalna pitanja i građanstvo i Promatračke skupine za tržište rada Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO).

   Čitaj dalje