Pregled svih novosti

  • 06. 10. 2015.

   Svjetski dan dostojanstvenog rada

   NHS - Međunarodna konfederacija sindikata od 2008. godine obilježava 7. listopada kao Svjetski dan dostojanstvenog rada. Svake godine taj se dan obilježava pod drugim sloganom. Ove godine je to: „Dosta pohlepe korporacija“.

   U svijetu se sve više tvrtke i poslodavci prema ljudskom radu odnose i ponašaju kao prema robi iako rad nije roba. Baš kao što ni radnici nisu roba iako se ti isti koji rad vrednuju robom i prema radnicima sve više ponašaju kao prema robi, kao prema potrošnim stvarima.

   Čitaj dalje

  • 02. 10. 2015.

   Izabrano novo vodstvo Europske konfederacije sindikata

   NHS – Delegati nacionalnih sindikalnih središnjica učlanjenih u Europsku konfederaciju sindikata (ETUC) danas su na 13. Kongresu EKS-a izabrali novo vodstvo ETUC-a. Za glavnog je tajnika izabran Luca Visentini (Italija), a za predsjednika Rudy de Leeuw (Belgija).
   Zamjenici su glavnog tajnika Veronica Nilsson (Švedska) i Peter Scherrer (Njemačka).

   Delegati su također usvojili Program rada za vremensko razdoblje od 2015. do 2019. godine te Manifest iz Pariza.

   Čitaj dalje

  • 02. 10. 2015.

   Europska građanska inicijativa poziva na pravednost u sektoru prijevoza u Europi

   NHS - U ponedjeljak, 28. rujna, skupina europskih građana, radnika u prijevozu i članova sindikata pokrenula je novu Europsku građansku inicijativu pod nazivom “Pravednost u sektoru prijevoza u Europi – jednako postupanje prema svim radnicima u sektoru prijevoza” kojom od Komisije traži predlaganje mjera za osiguranje pravedne konkurentnosti u prijevozu te jamčenje jednakog tretmana radnika.
   Ova inicijativa daje 7 konkretnih prijedloga koje Komisija može poduzeti za poboljšanje radnih uvjeta i osiguranje pravedne konkurentnosti za poduzeća koja poštuju zakone u različitim prijevoznim sektorima.

   Čitaj dalje

  • 02. 10. 2015.

   Krajem kolovoza blokirano 45,2 tisuće tvrtki i 317 tisuća grđana

   FINA

   (Novilist.hr) ZAGREB Krajem kolovoza u Hrvatskoj je bilo 45.167 blokiranih poslovnih subjekta s26,7 milijardi kuna neizvršenih osnova za plaćanje, a u blokadi su bili i računi317.090 građana s ukupno 34,63 milijarde kuna nepodmirenih dugovanja, najnoviji su podaciFinancijske agencije (Fina).
   U usporedbi sa srpnjem, broj građana s blokiranim računima ukolovozu jesmanjen za 3.529, odnosno za1,1 posto, dok su njihova ukupna dugovanja povećana za530 milijunakuna, odnosno za1,6 posto.

   Čitaj dalje

  • 01. 10. 2015.

   Hrvatska stagnira na 77. mjestu, preskočili nas Bugari i Rumunji

   Ivica Mudrinić: 
Nije točno da nema kapitala, ali se strancima još ne isplati ulagati u RH

   Autor: Jolanda Rak-Šajn

   (VEČERNJI LIST) Ne znači da nismo ništa radili, nego da smo i mi i ostali trčali ili se mijenjali istim tempom, a oni koji su napredovali bili su proaktivniji – komentar je predsjednika Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) Ivice Mudrinića na činjenicu da je Hrvatska na najnovijoj listi globalne konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma u 2015. zadržala lanjsko 77. mjesto.

   Čitaj dalje

  • 28. 09. 2015.

   Pada broj radno sposobnih građana

   NASTAVAK NEGATIVNIH TRENDOVA U HRVATSKOJ

   (GLAS SLAVONIJE) Prema podacima koje je objavio DZS, od ožujka do lipnja stopa nezaposlenosti spustila se na 15,5 % (1,1 % niže u odnosu na isto tromjesečje lani). Pritom se broj zaposlenih na tromjesečnoj razini povećao s 1,543 milijuna na 1,602 milijuna (59.000 ili 3,8 %). Na godišnjoj razini broj zaposlenih je viši za 35.228 ili 2,2 %.

   Čitaj dalje

  • 25. 09. 2015.

   U Hrvatskoj hrana skuplja nego u Njemačkoj

   VISOKE MARŽE

   Svjetski trend pada cijena kod nas se gotovo i ne osjeti zbog visokih marži, PDV-a i malih plaća

   AUTORI: Antonio Mandir, Jolanda Rak-Šajn

   (VEČERNJI LIST) Cijene hrane prošli su mjesec na globalnoj razini zabilježile najoštriji pad u gotovo sedam godina pod utjecajem obilne opskrbe, nižih cijena energije i zabrinutosti zbog usporavanja kineskoga gospodarstva, izvijestila je ovih dana agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

   Čitaj dalje

  • 25. 09. 2015.

   Sindikat Preporod: U štrajku 60 posto članstva

   U osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama započeo je štrajk kojega su četiri sindikata obrazovanja i znanosti organizirali tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto

   banka.hr

   Prema podacima koji su do 14 sati pristigli iz 259 od 331 osnovne i srednje škole u kojima djeluje Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, u štrajku je 3672 ljudi, odnosno 59,11 posto sindikalnog članstva, stoji u priopćenju sindikata kojeg potpisuje Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

   Čitaj dalje

  • 25. 09. 2015.

   Danas štrajkaju učitelji i profesori

   (HRT) U tijeku je štrajk učitelja i profesora u osnovnim, srednjim školama i na visokoškolskim ustanovama. Ne štrajka se svugdje jednako.

   Ali i u školama u kojima većina profesora štrajka i nema nastave- najavljeno je da će se pobrinuti da djeca koja dođu- budu zbrinuta, organizirat će se i prehrana i produženi boravak za niže razrede.

   Čitaj dalje

  • 24. 09. 2015.

   Nikad veći jaz u kvaliteti života bogatih i siromašnih

   DUGOTRAJNA NEZAPOSLENOST I IZBJEGLIČKA KRIZA PRODUBLJUJU PROBLEME

   (GLAS SLAVONIJE) Nerazmjer dohotka i bogatstva danas je veći nego ikada prije. Prema posljednjim procjenama, 85 najbogatijih ljudi na svijetu ima imovinu kakvom raspolaže 3,5 milijardi stanovnika Zemlje.

   Čitaj dalje

  • 22. 09. 2015.

   Sindikati iz sustava obrazovanja i znanosti: Štrajk počinje u petak, 25. rujna

   Odluku o datumu štrajka donijeli su na zajedničkom sastanku.

   (VEČERNJI LIST) Četiri sindikata iz sustava obrazovanja i znanosti danas su najavili da štrajk počinje 25. rujna. Odluku o datumu štrajka donijeli su na zajedničkom sastanku.

   Čitaj dalje

  • 22. 09. 2015.

   Ekonomski institut: Odlazak radnika u inozemstvo ugrožava potencijalni rast hrvatskog gospodarstva

   (Index.hr) ANALITIČARI Ekonomskog instituta, Zagreb u najnovijem broju publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly očekuju pozitivnu stopu rasta od 0,5 posto za 2015. godinu te snažniji rast od 1,1 posto u 2016. godini.

   "S jedne strane, ovakva očekivanja posljedica su pozitivnih prognoza ekonomskog rasta u okruženju, posebice u Eurozoni. S druge strane, kretanja na domaćem tržištu povoljnija su nego što se ranije očekivalo što se prije svega odnosi na blag rast osobne potrošnje te na značajniji oporavak investicija. Također, i pokazatelji na tržištu rada ukazuju na preokret negativnog trenda", navode s Ekonomskog instituta Zagreb.

   Čitaj dalje

  • 17. 09. 2015.

   Porezna uprava: 6.936 poslodavaca ne isplaćuje plaće svojim radnicima

   Podaci

   Lider/Hina
   Plaće u Hrvatskoj ne isplaćuju ukupno 6.936 poslodavaca, koji zapošljavaju 22.792 radnika, pokazuju najnoviji, ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje obračuna od siječnja do srpnja ove godine.
   Statistički pregled poreznih obveznika, poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, prema popisu objavljenom 15. rujna, pokazuje da plaće ne isplaćuje 5.757 pravnih osoba s 19.475 zaposlenih te 1.179 fizičkih osoba s 3.317 radnika.

   Čitaj dalje

  • 15. 09. 2015.

   Minimalna plaća ubrzala stvaranje poslova u Njemačkoj

   (Index.hr) PREMA današnjem izvješću Eurostata, Europa i eurozona su u drugom kvartalu godine stvorile 400.000 radnih mjesta.

   "Novi poslovi su dobrodošli,"komentirao je podatke Józef Niemiec, glavni zamjenik tajnika Europske konfederacije sindikata (ETUC). "Ali u mnogim slučajevima stvoreni poslovi su upitne kvalitete.

   Čitaj dalje

  • 14. 09. 2015.

   HDZ sa sindikatima: Ojačati institucije socijalnog dijaloga

   RAZGOVOR

   HDZ je danas iznio ključne elemente svojeg gospodarskog programa socijalnim partnerima.

   Autor: PolitikaPlus/Hina

   HDZ je u sklopu ciklusa "Razgovora za bolju Hrvatsku" čelnicima hrvatskih sindikata u ponedjeljak predstavio svoj gospodarski program, a nakon gotovo trosatnog sastanka zatvorenog za javnost sindikalci i predstavnici HDZ-a bili su složni da se mora raditi na jačanju institucija socijalnog dijaloga i redefiniranju uloge Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

   Čitaj dalje

  • 14. 09. 2015.

   Najsiromašnije 
će sufinancirati 
i oni samo malo manje siromašni

   POLITIČKA ANALIZA

   Koja je cijena novih Vladinih socijalnih mjera i tko će to platiti?

   (VEČERNJI LIST) Na stranu neispunjena obećanja o velikomgospodarskom uzletu, u koja je malo tko vjerovao, na stranu optužbe dežurnih kritičara da je ovo do sada „najnesposobnija" hrvatska vlada, jedna od kritika koja doista pogađa u bolno mjesto, već i samim time što dolazi iz vlastitih redova, jest ona da je dolazak vlade Zorana Milanovića potvrdio smrt socijaldemokracije u Hrvata.

   Čitaj dalje

  • 11. 09. 2015.

   Krše li poslodavci propise? Europski sud pravde odlučio: Dolazak na posao i odlazak s posla mogu se smatrati radnim vremenom

   Biti na "izvolite"

   Direktiva o radnom vremenu definira radno vrijeme kao razdoblje u kojem radnik radi, na raspolaganju je poslodavcu i obavlja aktivnosti ili obveze, u skladu sa zakonima odnosno praksom zemalja članica, podsjećaju suci

   (Novilist.hr) Vrijeme koje radnici bez fiksnog ili uobičajenog mjesta za rad provedu odlazeći na posao na početku radnog dana odnosno vraćajući se kući na njegovom kraju treba smatrati radnim vremenom, odlučio je Europski sud pravde.

   Čitaj dalje

  • 08. 09. 2015.

   Naknada nezakonito otpuštenima: Hrvatske šume isplatile 1,1 milijun kuna odštete

   DRŽAVNA TVRTKA PLAĆA ZAOSTATKE

   Autor: Gabrijela Galić

   Milijunski iznos isplaćen je 13-orici od 15 radnika koji su na posao vraćeni u siječnju ove godine. Još pet radnika na posao je vraćeno u srpnju te i s njima slijede nagodbe

   (Novilist.hr) ZAGREB Gotovo dvije godine nakon što su dobili nezakonite otkaze, a u siječnju ove godine i vraćeni na posao temeljem sudskih odluka, dio radnika Hrvatskih šuma s područja Delnica primio je na račune dugovane plaće ili razlike plaće, božićnice, dar za djecu kao i pripadajuće kamate. Kako nam je potvrđeno u upravi Hrvatskih šuma, temeljem do sada sklopljenih nagodbi s radnicima UŠP Delnice, do ponedjeljka je radnicima ukupno isplaćeno gotovo 991,4 tisuće kuna bruto s naslova razlike plaća, božićnica, dara djeci i regresa, a uz to ukupno dugovanje obračunato je i isplaćeno zateznih kamata u visini 133,6 tisuća kuna. No, to je tek dio sredstava koje će Hrvaske šume radnicima trebati isplatiti.

   Čitaj dalje

  • 08. 09. 2015.

   S POSLA NA GROBLJE: Cilj je ispunjen – radimo više da bi nam mirovine bile manje

   Marijana Matković

   (Lupiga.com) Hrvatska danas ima 1.223.204 umirovljenika, čija je prosječna mirovina za travanj ove godine iznosila 2.230 kuna i opasno je blizu granici siromaštva za kućanstvo s jednom osobom. Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje od osamostaljenja Hrvatske 1991. godine naovamo pokazuju da smo od tada izgubili 616.061 radnih mjesta, odnosno onih koji su radili i plaćali doprinose za mirovinsko osiguranje. Istodobno, broj umirovljenika povećali smo za više od pola milijuna (503.336 korisnika mirovine).

   Čitaj dalje

  • 07. 09. 2015.

   Reformu školstva treba osloboditi politike

   Željko Stipić - izazov je da se traga za boljim rješenjem

   INTERVJU ŽELJKO STIPIĆ, PREDSJEDNIK ŠKOLSKOG SINDIKATA PREPOROD

   Svaka nova vlast ima svoju reformu i počinje ispočetka

   (GLAS SLAVONIJE) Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, jedan je od boljih poznavatelja hrvatskog obrazovnog sustava.
   Prigoda za razgovor bio je njegov nedavni boravak u Osijeku, kada je govorio o novom Pravilniku o pedagoškim mjerama.

   Čitaj dalje

  • 07. 09. 2015.

   Krajem srpnja u blokadi 46 tisuća tvrtki i 320,6 tisuća građana

   FINA

   (Novilist.hr) ZAGREB Krajem srpnja u Hrvatskoj je bilo 46.447 blokiranih poslovnih subjekta s 27,12 milijardi kuna neizvršenih osnova za plaćanje, a u blokadi su bili i računi 320.619 građana s ukupno 34,1 milijardom kuna nepodmirenih dugovanja, pokazuju podaci koje je u ponedjeljak objavila Financijska agencija (Fina).

   U usporedbi s lipnjem, broj građana s blokiranim računima u srpnju je porastao za 405, odnosno za 0,12 posto, dok su njihova ukupna dugovanja povećana za gotovo pola milijarde kuna, odnosno za 1,5 posto.

   Čitaj dalje

  • 07. 09. 2015.

   Nezaposlenost mladih: od promašenih analiza do promašenih mjera

   Dora Levačić

   (www.bilten.org) Gotovo pa važeću interpretaciju razloga nezaposlenosti u javnim raspravama predstavlja ona o neadekvatnoj ponudi rada, odnosno o radnicima s neprilagođenim znanjima i vještinama. Ta interpretacija dodatno dobiva na uvjerljivosti kad je tema nezaposlenost mladih. Međutim, čak i površan uvid u podatke zavoda za zapošljavanje čini tu tezu krajnje pogrešnom i naglasak stavlja na drugi pol – potražnju za radom. A dodatnu potvrdu promašenosti interpretacije predstavlja i vodeća mjera zapošljavanja mladih koja, osim što je neučinkovita, i socijalno je nepravedna.

   Čitaj dalje

  • 05. 09. 2015.

   Sever: Vlada je teret sa svojih leđa prebacila HEP-u

   RAČUNI ZA STRUJU

   (GLAS SLAVONIJE) Od kada je Vlada objavila uredbu prozvanu “tri lipe”, o uvođenju solidarne naknade na račune građana na struju, još nije poznato tko će financirati taj izdatak. Ako je poznato kako je prosječna potrošnja po domaćinstvu približno 3500 kilovatsati električne energije, to bi značilo kako će novi namet godišnje iznositi 105 kuna. Ali, oni koji više struje troše, više bi i plaćali. Potom su reagirali iz Ministarstva gospodarstva u kojemu su rekli kako očekuju da računi građana za struju neće biti veći.

   Čitaj dalje

  • 02. 09. 2015.

   Posvuda u EU rastu plaće - osim u Hrvatskoj

   Gospodarstvo

   Njemačka zaklada Hans Böckler za čitavu Europsku uniju prognozira rast realnih plaća u tekućoj godini. Izuzetak je jedino Hrvatska.

   (Deutsche Welle) Realne plaće u Europskoj uniji polako rastu, proizlazi iz novog Europskog izvješća o plaćama njemačke zaklade Hans Böckler. Dok će u svim zemljama Europske unije realne plaće rasti, u Hrvatskoj će one u tekućoj godini biti manje za 1,5 posto, navodi se u izvješću Instituta za ekonomiju i sociologiju (WSI) zaklade Hans Böckler koja je bliska sindikatima. Radi se o vrijednostima nakon uzimanja u obzir aspekata koji uključuju ne samo neto rast plaća nego i inflaciju.

   Čitaj dalje

  • 01. 09. 2015.

   Zaposlenici s beneficiranim stažem po treći puta „biraju“ drugi mirovinski stup

   SLOBODA IZBORA

   Izbor zaposlenika koji rade na poslovima s beneficiranim radnim stažem svodi se na to žele li i nadalje zadržati pravo ranijeg odlaska u mirovinu ili će se tog prava odreći kako bi ostali u drugom mirovinskom stupu

   (SDLSN, 1. rujna 2015.) Kada su zaposlenici u vojsci, policiji i druge ovlaštene službene osobe s beneficiranim radnim stažem tijekom 2002. godine, kao i drugi hrvatski građani, mogli i morali (ovisno o godinama života) birati hoće li ostati osigurani za mirovinu samo na temelju generacijske solidarnosti, odnosno i na temelju individualne kapitalizirane štednje u nekom od mirovinskih fondova po izboru, nisu ni sanjali da će ih država još dvaput staviti pred sličan izbor, ali s različitim posljedicama.

   Čitaj dalje