Pregled svih novosti

  • 28. 05. 2015.

   RH opet na dnu svjetske ljestvice konkurentnosti

   Ana Blašković

   Na ljestvici IMD World Competitiveness Ranking u konkurenciji 61 zemlje napredovali smo ove godine za jedno mjesto.

   (POSLOVNI DNEVNIK) Dok iz Vlade stižu uvjerenja o sve boljim rezultatima ekonomije i izlasku iz recesije 'ovih dana', najnovija ljestvica konkurentnosti potvrđuje ono dobro poznato: Hrvatska suvereno dominira njezinim začeljem. Hrvatska gospodarstvo nalazi se na 58. mjestu među 61 zemljom na ljestvici IMD World Competitiveness Ranking u 2015.

   Čitaj dalje

  • 28. 05. 2015.

   Europski gospodarski i socijalni odbor usvojio mišljenje o ISDS-u

   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) na današnjoj je plenarnoj sjednici usvojio Mišljenje o zaštiti ulagača i rješavanju sporova između ulagača i države u trgovinskim i investicijskim sporazumima EU-a s trećim zemljama (ISDS). Već od samog početka izrade ovog mišljenja bilo je jasno kako će biti teško postići kompromis i suglasje svih triju skupina koje čine EGSO (predstavnici radnika, poslodavaca i organizacija civilnog društva koje predstavljaju različite interese.

   Čitaj dalje

  • 26. 05. 2015.

   Sindikat prijeti prosvjedom upozorenja i štrajkom

   JADROLINIJA: UPRAVA I RADNICI U PREGOVORIMA

   (NOVI LIST) ZADAR » Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske i Sindikat pomoraca Hrvatske za 9. lipnja su najavili štrajk ispred Jadrolinije u Rijeci, te u trajektnim lukama u Zadru, Biogradu, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku.
   Sindikalci traže novi kolektivni ugovor, te korigiranje plaća koje su posljedni put korigirane 2008. godine.

   Čitaj dalje

  • 25. 05. 2015.

   'Hrvatska ima do 500 strukturnih problema koje je teško i nabrojiti'

   (HRT) Gostujući u emisiji Hrvatskog radijaPoslovni tjedanprof. dr. sc. Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, govoreći o preporukama Europske unije za smanjenje deficita, izjavila je kako Hrvatska ima 400 do 500 strukturnih problema koje je teško i nabrojiti.

   Tu je icijeli niz nepovoljnih pokazatelja - odloše struktura vanjskih ulaganja do visoke stope nezaposlenosti, dodala je. Prema njezinu mišljenju, uvođenje poreza na nekretnine izazvao bi dodatan šok lošoj gospodarskoj situaciji. Prostora nema ni za povećanje PDV-a, ajedan od velikih problema je i to što veliki dio poreznog opterećenja pada na poslodavce.

   Čitaj dalje

  • 23. 05. 2015.

   VLADI JE TTIP PRIORITET, SABOR SE NE BI ŠTEL MEŠATI, A GRAĐANE IONAKO NITKO NIŠTA NE PITA

   Za razliku od inertnog Sabora, 16 parlamenata EU-a, među kojima i slovenski, traže da i oni budu uključeni u pregovore

   (Forum.tm) Sklapanje kontroverznog Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganje sa SAD-om – poznatijeg pod kraticom TTIP – hrvatska Vlada postavila je među prioritete vanjske politike. Sporazum, o kojem između zagovornika i protivnika postoji konsenzus da će snažno utjecati na buduće živote građana Hrvatske (kao, uostalom, i građane Europske unije), čini se najmanje brine zastupnike istih tih građana koji ih biraju svake četiri godine da na temelju vlastite savjesti zastupaju njihove najbolje interese.

   Čitaj dalje

  • 22. 05. 2015.

   Ukidanje radnih dozvola: Njemačka od 1. srpnja otvara tržište rada za hrvatske građane?

   ZOV INOZEMSTVA

   Suprotno tome, slovenska je vlada u petak potvrdila prijedlog zakona kojim se za još tri godine ograničava pristup slovenskom tržištu rada za hrvatske državljane, a zakon također još treba proći parlamentarnu proceduru

   (Novilist.hr) ZAGREB– Njemačka će vjerojatno 1. srpnja otvoriti svoje tržište rada za građane Hrvatske, kazao je u neslužbenom razgovoru za portal Croexpress.eu zastupnik njemačkog Bundestaga Klaus-Peter Wilsch.

   Čitaj dalje

  • 22. 05. 2015.

   Međunarodni sporazum protiv logike

   Vladimir Cvijanović

   Tvrdnja premijera Milanovića da će TTIP biti dobar za Hrvatsku ako je dobar i za Europsku uniju u cjelini, predstavlja pogrešku u zaključivanju.

   (H-ALTER) Gromoglasna saborska šutnja o transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP-u) u kontrastu je sa sve većom bukom o efektima ovog sporazuma na Hrvatsku, koju dižu što nevladine organizacije, što pojedini komentatori. Nekidan smo, naime, saznali da se na upit nekolicine velikih organizacija civilnog društva te sindikalnih središnjica o TTIP-u i CETA-i (trgovinskom sporazumu između EU-a i Kanade) odazvalo tek4 od 151saborskog zastupnika ili zastupnice. Prilično porazan podatak, kada se zna da će taj isti Sabor, vrlo vjerojatno, te sporazume morati i ratificirati.

   Čitaj dalje

  • 22. 05. 2015.

   U Sarajevu održan seminar „Vodstvo i jačanje kapaciteta za žene u sindikatima“

   NHS – U organizaciji Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) te Zaklade Friedrich Ebert (FES), u Sarajevu je od 19. do 21. svibnja 2015., održan edukacijski seminar pod nazivom „Vodstvo i jačanje kapaciteta za žene u sindikatima u balkanskoj regiji“. Na seminaru su sudjelovale sindikalne predstavnice iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije i Hrvatske. Osim međusobnog upoznavanja, sudionice seminara imale su priliku steći i razmijeniti vrijedna znanja i iskustva vezana uz poteškoće s kojima se susreću žene u svom svakodnevnom radu, pa tako i onom sindikalnom.

   Čitaj dalje

  • 22. 05. 2015.

   EP: Štednja u zdravstvu ne smije ugroziti pacijente

   EUROPSKI ZASTUPNICI PREDLAŽU PROMJENE

   (GLAS SLAVONIJE) Zastupnici Europskog parlamenta slažu se da trenutna ekonomska kriza pojačava pritisak na nacionalne proračune za zdravstvo, no ističu da mjere štednje ne smiju utjecati na kvalitetu zdravstvene njege. Naglašavaju kako desetak posto pacijenata u bolnicama diljem Europske unije pati od nuspojava infekcija orouzročenih lošijom njegom.

   Čitaj dalje

  • 22. 05. 2015.

   Kontroverzni trgovinski sporazum između SAD-a i EU-a prolazi bez Sabora!

   SKANDALOZNO

   (SLOBODNA DALMACIJA) Iako se na web-stranicama Europske komisije posvećenim Partnerstvu za transatlantskutrgovinui ulaganja (TTIP) može iščitati kako će se taj važan trgovački sporazum između SAD-a i EU-a morati ratificirati u svakom nacionalnom parlamentu članica EU-a, iz odgovora VladeDragutinu Lesaru, zastupniku Hrvatskih laburista - stranke rada, vidljivo je kako takva odluka još uopće nije donesena. Odnosno, još uvijek se ne zna hoće li TTIP ići na ratifikaciju u parlamente ili će biti dovoljno da ga prihvati samo Europska komisija.

   Čitaj dalje

  • 21. 05. 2015.

   EK upozorio Njemačku zbog plaća prijevoznika u tranzitu

   USPJELA NASTOJANJA HRVATSKE

   (NOVI LIST) ZAGREB » Europska komisija upozorila je Njemačku zbog zakona o minimalnoj plaći koji bi se trebao odnositi i na prijevoznike u tranzitu preko Njemačke, jer u Komisiji smatraju da se time ograničava sloboda pružanja usluga i sloboda kretanja roba na zajedničkom tržištu Europske unije.
   Njemačka od početka ove godine primjenjuje zakon o minimalnoj plaći, a njime je propisano da bi se minimalna plaća od 8,5 eura po satu morala isplaćivati i svim radnicima u međunarodnom i tranzitnom prijevozu.

   Čitaj dalje

  • 21. 05. 2015.

   Sezonski poslovi do svibnja »povukli« 13.562 radnika

   Među sezoncima najviše je konobara i kuhara

   ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE: NAJVIŠE SU TRAŽENI RADNICI U TURIZMU

   (NOVI LIST) ZAGREB » Na sezonskim poslovima, u prva četiri mjeseca ove godine, zaposleno je 13.562 radnika, dok su istovremeno poslodavci iskazali interes za zapošljavanjem 18.626 radnika. Kao što je to uobičajeno, najviše su traženi radnici u turizmu u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo sveukupno.
   Sveukupno su poslodavci u te dvije djelatnosti tražili 11.931 radnika, i to uglavnom konobara, kuhara, sobara, prodavača, čistača, radnika u održavanju, kuhinjskih radnika, pomoćnih konobara te recepcionara.

   Čitaj dalje

  • 19. 05. 2015.

   Samo četvrtina radnika u svijetu ima stalan posao

   Među preostale tri četvrtine radnika, njih oko 13 posto zaposleno je temeljem ugovora o skraćenom radnom vremenu ili na određeno vrijeme, a čak 60,7 posto radi bez ikakvog ugovora, utvrdili su u ILO-u

   (forum.tm) Procjenjuje se da je samo četvrtina radnika u svijetu stalno zaposlena dok u Hrvatskoj takav status ima oko dvije trećine zaposlenih, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće Međunarodne organizacije za rad (ILO), javlja Hina.

   Čitaj dalje

  • 19. 05. 2015.

   Šutnja apsolutne većine zastupnika o TTIP-u i CETI - neznanje ili nemar?

   NHS - Građanska inicijativa Zaustavimo TTIP, BRI, Zelena akcija, GONG, NHS i SSSH uputili su danas pripćenje za javnost vezano uz očitovanje zastupnika u Hrvatskom saboru o TTIP-u i CETI. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

   U petak 16. travnja, uoči Globalnog dana akcije protiv sporazuma TTIP i CETA, uputili smo zastupničkim klubovima u Hrvatskom saboru pismo kojim smo ih pozvali na javno očitovanje o transatlantskim trgovinskim i investicijskim sporazumima između EU i SAD-a (TTIP) te Kanade (CETA). Nakon što je istekao izvorni rok za očitovanjem do 1. svibnja, upit smo ponovili.

   Čitaj dalje

  • 18. 05. 2015.

   Prikupljat će potpise za referendum protiv Zakona o referendumu

   (HRT) Inicijativa 15 sindikata i sedam udruga civilnog društva pokrenut će 30. svibnja prikupljanje potpisa za novi referendum, ovaj put protiv novog Zakona o referendumu.

   Dva referendumska pitanja predstavili su koordinator inicijative Željko Stipić i ustavno-pravni stručnjaci sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Robert Podolnjak i Đorđe Gardašević.

   Čitaj dalje

  • 18. 05. 2015.

   Poslodavci zaposlili čak 70 posto više osoba s invaliditetom nego lani

   Poštivanje zakonske obveze

   Lider/Hina

   U prva tri mjeseca ove godine u Hrvatskoj je zaposleno 418 osoba s invaliditetom, što je 70 posto više nego u istom razdoblju lani, a razlog za takav napredak ponajviše leži u zakonskoj obvezi poslodavaca.

   Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji se primjenjuje od početka godine, propisuje da poslodavci koji imaju više od 20 zaposlenih moraju zaposliti osobe s invaliditetom ili, ako to ne mogu ili ne žele, ispoštovati neku drugu kvotnu obvezu.

   Čitaj dalje

  • 18. 05. 2015.

   Radnicima otkaz, ali i pomoć u osnivanju nove tvrtke

   ĐĐ ELEKTROMONT

   Dio je to plana restrukturiranja i financijske konsolidacije Holdinga kojim je utvrđeno da se Grupa Đuro Đaković, u sklopu programskog preustroja, prestaje baviti elektromontažnom djelatnošću

   Autor: Vedran Balen

   (VEČERNJI LIST) Predstavnici tvrtke ĐĐ Elektromont, nezavisnog sindikata "Socijalna pravda" i Holdinga Đure Đakovića potpisali su u Slavonskom Brodu socijalno-gospodarski sporazum kojim se otkazuju ugovori o radu radnicima te tvrtke.

   Čitaj dalje

  • 18. 05. 2015.

   Plaće ne isplaćuje više od pet tisuća poslodavaca

   POREZNA UPRAVA

   (NOVI LIST) ZAGREB » Nešto više od pet tisuća poslodavaca, odnosno pravnih osoba i obrtnika ne isplaćuje plaće za svojih 15.230 zaposlenih, pokazuju ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća u obračunskom razdoblju od siječnja do ožujka ove godine.
   Statistički pregled poreznih obveznika, poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, pokazuje da plaće ne isplaćuju 5.032 poslodavaca, od čega je 4.225 pravnih osoba s 13.325 radnika te 807 fizičkih osoba, odnosno obrtnika, s 1.905 zaposlenih.

   Čitaj dalje

  • 15. 05. 2015.

   Krešimir Sever: Vladina politika štednje je promašena

   Photo: fah

   ‘VLADE ČESTO PRIKAZUJU STANJE BOLJE NEGO ŠTO JEST’

   (Narod.hr) “Dobro je da makroekonomske mjere pojačanog nadzora neće biti još uvedene, no tome se ne treba pretjerano veseliti. Činjenica je da nove preporuke idu za onim što je Vlada već obećala da će učiniti, a još nije ispunila. Isto tako činjenica je da Vlada često prikazuju stanje u državi bolje nego što to uistinu jest”, istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever komentirajući za naš portal odluku Europske komisije o nacionalnom planu reformi koji je Vlada uputila u Bruxelles.

   Čitaj dalje

  • 14. 05. 2015.

   Crne projekcije EK: Hrvatska će 2060. imati 600 tisuća stanovnika manje

   Manjak radno sposobnog stanovništva

   Autor: Gabrijela Galić

   (Novilist.hr) ZAGREB »Hrvatska će do 2060. godine izgubiti 600 tisuća stanovnika i prema projekcijama za 45 godina u njoj će živjeti 3,7 milijuna stanovnika, kaže se u projekcijama Europske komisije, objavljenima u Izvješću o starenju stanovništva.

   U odnosu na ukupno stanovništvo u promatranom razdoblju najveće smanjenje, prema dobnim granicama, bit će vidljivo među radno-sposobnim stanovništvom u dobi od 15 do 64 godine života.

   Čitaj dalje

  • 13. 05. 2015.

   EK: Nećemo pojačati nadzor nad Hrvatskom ali uvedite porez na nekretnine!

   PREPORUKE

   Takva preporuka otvara novu frontu Bruxellesa i Zagreba jer Vlada javno govori da neće uvesti porez na nekretnine

   AUTOR: Tomislav Krasnec

   (VEČERNJI LIST) Europska komisija odlučila je danas daneće pojačati makroekonomski nadzor nad Hrvatskom. Prijetnja hrvatskoj Vladi, izrečena krajem veljače, da će se to dogoditi ako nacionalni plan reformi ne bude dovoljno uvjerljiv i odlučan, tako je ostala neispunjena.

   Čitaj dalje

  • 13. 05. 2015.

   POTOP 18.000 TVRTKI Od srpnja stečajni orkan za blokirane dulje od 120 dana

   I predstečajni postupak se vraća pod okrilje trgovačkih sudova

   BRZO I JAVNO: NOVI ZAKON O STEČAJU PREDVIĐA AUTOMATSKU STEČAJNU PROCEDURU PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI

   Prve na udaru ljetnog orkana su tvrtke bez ijednog zaposlenog – riječ je o 14.652 »fantoma« – s ukupnim dugom od 14,9 milijardi kuna. Uvjet trenutno ispunjava i oko 4.000 tvrtki koje zapošljavaju 8.838 radnika. Podaci o dugovima i vlasnicima tvrtki u stečaju bit će javno dostupni

   Jagoda MARIĆ

   (NOVI LIST) ZAGREB » Od 1. srpnja u Hrvatskoj bi trebalo vrijediti pravilo po kojem se stečaj pokreće po službenoj dužnosti ukoliko je neka tvrtka u blokadi duljoj od 120 dana, odnosno više od četiri mjeseca. Predviđa to novi Stečajni zakon kojeg bi Vlada s današnje sjednice u Gunji trebala uputiti u drugo saborsko čitanje, ali to ne znači da će od početka srpnja sve tvrtke koje su blokirane dulje od 120 dana odmah završiti u stečaju.

   Čitaj dalje

  • 12. 05. 2015.

   SAD ODBACIO EUROPSKU IDEJU STALNOG SUDA ZA INVESTITORE

   (Forum.tm) Američka administracija odbacila je nedavno objavljen plan Europske unije o osnivanjustalnog međunarodnog suda za investitorekoji bi iz Sporazuma o slobodnoj trgovini između SAD-a i EU-a (TTIP) trebao izbaciti spornu investitorsku klauzulu (ISDS), javio je portal EurActiv. Europska javnost sve snažnije se protivi ISDS-u kao moćnom alatu korporacija da smanjuju suverenost i demokratske standarde u državama.

   Čitaj dalje

  • 12. 05. 2015.

   Građani duguju 32,02 milijarde kuna

   U BLOKADI

   (GLAS SLAVONIJE) Prema najnovijim podacima Financijske agencije, zbog neizvršenih osnova za plaćanje, zadnjeg dana ožujka bilo je blokirano 48.667 poslovnih subjekata, što je za 1,8 posto više u odnosu na veljaču. Njihov je ukupni dug 28,7 milijardi kuna, što je za 0,9 posto manje nego mjesec ranije. U odnosu na godinu dana ranije, riječ je o smanjenju broja blokiranih za 11.374 poslovna subjekta, odnosno za 18,9 posto i smanjenju prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u iznosu od 5,1 milijardu kuna (15,1 posto).

   Čitaj dalje

  • 08. 05. 2015.

   BUDIMIR RAZOČARAO: Struka nezadovoljna s HDZ-ovim gospodarskim planom!

   NIŠTA OD OPORAVKA?

   Autor: Leo Buljan

   Sad ostaje samo vidjeti hoće li Budimiru i Karamarkovoj koaliciji građani biti spremni dati svoje povjerenje jer struka sigurno neće.

   (Dnevno.hr) Svi oni koji su gledali razgovor HSLS-ovog ekonomskog stručnjaka Josipa Budimira s novinarima NOVE TV mogli su samo uzdahnuti i zaključiti da se odmah vidi kako je hrvatska u izbornoj godini. Budimir koji slovi kao gospodarski as HDZ-a i Karamarkove široke koalicije (a možda i budući ministar gospodarstva ili financija) očito se dobro pripremio za ovaj razgovor.

   Čitaj dalje