Pregled svih novosti

  • 29. 07. 2014.

   Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela

   PREZADUŽENIM GRAĐANIMA NEĆE SE BITNO OLAKŠATI ŽIVOT

   Autor: Branko Podgornik

   Dužniku ostaje samo ono što je potrebno za egzistencijalni minimum,on prestaje biti »svoj gazda« jer mora dobiti povjerenika, odnosno »stečajnog upravitelja«

   (Novilist.hr) ZAGREB Zakon o stečaju potrošača, kojeg Ministarstvo pravosuđa upravo priprema, neće bitno olakšati život prezaduženim hrvatskim građanima, kojih trenutačno ima 317 tisuća, a duguju oko 28 milijarda kuna.

   Čitaj dalje

  • 29. 07. 2014.

   Mrsić: U rebalansu će se rezati sva primanja

   (HRT) Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas da se zbog rebalansa proračuna plaće u državnom sektoru neće linearno smanjivati, ali će se 'rezati' sva primanja, a ne samo ona veća od 10.000 kuna.

   Rebalans proračuna za jesen najavio je jučer ministar financija Boris Lalovac, istaknuvši da neće biti linearnog rezanja plaća, ali da se zemlja treba prestati zaduživati a proračun treba svesti u realne okvire.

   Čitaj dalje

  • 29. 07. 2014.

   Bruto inozemni dug Hrvatske na rekordnih 108 posto BDP-a

   Podaci HNB-a

   Lider/Hina

   Na kraju prvog tromjesečja ove godine bruto inozemni dug Hrvatske dosegnuo je 46,4 milijarde eura ili 108,1 posto bruto domaćeg proizvoda, najvišu razinu ikada, što je posljedica rasta obveza, ali i pada BDP-a.

   Podaci Hrvatske narodne banke pokazuju da je bruto inozemni dug u ožujku porastao već peti mjesec zaredom na godišnjoj razini, nakon što je 17 mjeseci uzastopno, od lipnja 2012. do listopada 2013. godine, bilježio pad vrijednosti na godišnjoj razini, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke HNB-a.

   Čitaj dalje

  • 29. 07. 2014.

   Siromašno 2,2 milijarde ljudi

   Gotovo 156 milijuna djece je nerazvijeno uslijed pothranjenosti i infekcija

   NEJEDNAKOST RAZARA: GLOBALNO ALARMANTNO IZVJEŠĆE UNDP-a O ODRŽIVOM NAPRETKU

   Jedno od petero djece u zemljama u razvoju, u kojima živi 92 posto ukupne populacije djece u svijetu, živi u apsolutnom siromaštvu. Od stotinu djece u tim zemljama sedmero neće doživjeti petu godinu života

   Gabrijela GALIĆ

   (NOVI LIST) Više od 2,2 milijarde ljudi živi u siromaštvu ili je na njegovom rubu. Prema indeksu agencije Ujedinjenih naroda za razvoj, više od 15 posto svjetskog stanovništva ranjivo kada je riječ o multidinenzioniranom siromaštvu. Istovremeno, gotovo 80 posto svjetskog stanovništva nema sveobuhvatnu socijalnu zaštitu.

   Čitaj dalje

  • 28. 07. 2014.

   Socijalna destrukcija: Razlike u plaći i rizik od siromaštva sve veći

   Znanstveno društvo ekonomista ukazuje na nepovoljne trendove

   Autor: Aneli Dragojević Mijatović

   Hrvatska je rekorder po najvišoj stopi rasta rizika od siromaštva među zemljama članicama EU: od 2008. do 2012. stopa rizika od siromaštva uvećana je za 18,5 postotnih poena, dok je to povećanje za EU 27 ostvareno za svega tri postotna poena

   (Novilist.hr) RIJEKA » U Hrvatskoj postoji znatna nejednakost u raspolaganju imovinom odnosno kapitalom. Dohodovna distribucija posebno je uznemirujuća i jedan je od temeljnih uzroka nejednakosti i socijalne nepravde.

   Čitaj dalje

  • 28. 07. 2014.

   Očitovanje NHS-a na Nacrt prijedloga Zakona o stečaju potrošača

   NHS - Unatoč tome što smo na početku rada Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o stečaju potrošača poslali primjedbe u kojima smo jasno naznačili kako nije moguće osmisliti kvalitetni model bez detaljne analize postojećeg stanja, potrebni napori u tom smjeru nisu ostvareni. Naime, nekoliko podataka koji su šturo navedeni u samom tekstu Nacrta prijedloga Zakona o stečaju potrošača u dijelu ocjene stanja u kojem se navodi broj blokiranih građana i visina njihovog duga zbog neizvršenih osnova za plaćanje, bez prave analize i iz nje dobivenih zaključaka, nisu dovoljni za ocjenu stanja kao podloge za donošenje kvalitetnog zakona.

   Čitaj dalje

  • 25. 07. 2014.

   Radnici u strahu, uprave ukidaju kolektivne ugovore

   Ljetni mjeseci, kada su radnici na godišnjim odmorima pa ne mogu reagirati, najbolje su doba za gaženje radničkih prava

   TEŠKO LJETO: GRAD ZAGREB, HRVATSKA LUTRIJA I HEP PRVI POČELI SMANJIVATI RADNIČKA PRAVA

   Sindikati strahuju da do raskidanja dolazi u skladu s najavama iz Plana upravljanja imovinom u vlasništvu države gdje se za javne tvrtke preporuča smanjivanje prava, pa se pitaju tko je idući na redu

   Gabrijela GALIĆ

   (NOVI LIST) ZAGREB » Oko 7,5 tisuća radnika u zagrebačkim ustanovama u kulturi te dječjim vrtićima strahuje kakve će im plaće biti isplaćene u kolovozu za srpanj. Naime, Grad Zagreb jednostrano je raskinuo kolektivne ugovore, te svim ustanovama kako u kulturi, tako i gradskim vrtićima podijelio Pravilnik od radu kojeg bi trebali primjenjivati i po kojem plaće zaposlenih padaju pet do 10 posto a te pravilnike Upravna vijeća zadnja dva tjedna odobravaju.

   Čitaj dalje

  • 24. 07. 2014.

   Državni službenici moći će raditi prekovremeno bez ikakvih ograničenja

   Državni službenici moći će odraditi i više od 180 prekovremenih sati na godišnjoj razini

   DOZNAJEMO ŠTO STOJI U IZMJENAMA ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA

   Na mnogim radnim mjestima ne može se osigurati kontinuirano i kvalitetno obavljanje poslova bez prekovremenog rada u trajanju dužem od zakonskog ograničenja. Kao primjer se navode policijski službenici »za vrijeme osiguranja određenih događaja«

   Gabrijela GALIĆ

   (NOVI LIST, 23. srpnja 2014.) ZAGREB » Državni službenici i namještenici, prođe li prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima, ubuduće će moći raditi prekovremeno bez ikakvih ograničenja. Naime, prijedlogom izmjena Zakona, koje se dugo kuhaju, na državne službenike i namještenike neće se primjenjivati odredbe općih propisa o radu, odnosno Zakona o radu, kada je riječ o prekovremenim satima.

   Čitaj dalje

  • 23. 07. 2014.

   Sindikati traže objavu popisa svih poslodavaca koji su koristili mjere aktivne politike zapošljavanja

   (Index.hr) PET sindikalnih središnjica zatražilo je danas od ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankice Paun Jarallah objavu popisa svih poslodavaca koji su koristili mjere aktivne politike zapošljavanja.

   Na web-stranici Vladina Ureda za udruge objavljen je popis svih organizacija civilnog društva (OCD) koje su koristile neke od mjera aktivne politike zapošljavanja, napominju sindikati u priopćenju.

   Čitaj dalje

  • 23. 07. 2014.

   'Vrijeme je za ozbiljno veće plaće'

   Gospodarstvo

   Zamislite da vas zaustavi prometni policajac i kaže vam da ste vozili presporo ili da ste popili premalo. To je otprilike ono što Savezna banka sad poručuje sindikatima: vrijeme je za ozbiljne povišice plaća.

   (Deutsche Welle) Središnja banka Njemačke, Bundesbank je mjesto gdje se godinama slušalo isto: treba biti oprezan u sklapanju novih tarifnih sporazuma, jer ako se zaposlenima previše povećaju plaće, to će onda značiti da će i novca odjednom biti više u opticaju pa će tako postati manje vrijedan. Drugim riječima, tvrdoglavost sindikalaca i eventualna velikodušnost poslodavaca će voditi samo u inflaciju u kojoj će svi izgubiti.

   Čitaj dalje

  • 22. 07. 2014.

   Vlada RH i Hrvatski sabor: Radnici, želimo Vam spokojan i ugodan godišnji odmor – evo Vam novi ZOR!

   (Kolumna Krešimira Severa u Sindikalnom listu SDLSNRH) Nakon 2003. godine, ponovno smo i ove godine doživjeli da je koalicijska socijaldemokratska vlast izmijenila Zakon o radu na štetu hrvatskih radnika. Nakon godinu i pol pregovora i bez potpore socijalnih partnera, Vlada je odlučila uputiti Konačni prijedlog zakona o radu u 2. čitanje i na glasovanje u Hrvatski sabor, računajući na stranačku i koalicijsku stegu članova stranaka vladajuće koalicije.

   Vjerojatno nije slučajno da se Zakon u Hrvatskom saboru našao na raspravi početkom srpnja i da se o njemu glasovalo 15. srpnja, zadnjega dana zasjedanja, pred ljetnu stanku i u poodmakloj eri godišnjih odmora u zemlji.

   Čitaj dalje

  • 21. 07. 2014.

   EU pokreće razgovore o jedinstvenom minimalcu: Juncker za uvođenje socijalnih plaća

   Minimum svima

   Autor: Gabrijela Galić

   Europsko zakonodavstvo ne može intervenirati u pitanje plaća na nacionalnoj razini. Takvo zadiranje u nacionalne politike zapriječeno je Ugovorom o funkcioniranju EU-a, no najava novog mandatara Komisije, kazuje kako bi se na tom polju moglo nešto promijeniti

   (Novilist.hr) ZAGREB » Hoće li Europska unija u skoroj budućnosti jedinstveno regulirati pitanje minimalne plaće? O jedinstvenom europskom minimalcu već se godinama vode razgovori, a jedna od zemalja koja je dugo vremena vodila kampanju za njegovim uvođenjem je Francuska.

   Čitaj dalje

  • 21. 07. 2014.

   Zakon kojim nisu zadovoljni ni sindikati ni poslodavci

   (HRT) Uoči odlaska zastupnika na odmor prošao je Zakon o radu i zaključena je višegodišnja priča o nužnosti izmjena temeljnog dokumenta koji određuje radna prava i obveze svih sretnika koji imaju ili će imati posao. Da će novi ZOR probuditi zamrlo tržište rada, vjeruje jedino Vlada. Jer i nakon što je prihvaćen, ne prestaju polemike o tome tko će i kakve koristi ili štete imati od njega.

   Čitaj dalje

  • 21. 07. 2014.

   Ustavni sud vraća božićnice i regres?

   VLADINE MJERE ŠTEDNJE POD UPITNIKOM

   Ustavni je sud poslao i posebno izvješće Saboru u vezi sa zakonom o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika

   Autor: Marinko Jurasić

   (VEČERNJI LIST) Ustavni je sud objavio niz svojih novih odluka koje se tiču zaposlenih u državnim i javnim službama, sudaca, znanstvenika...

   Vladine mjere štednje pod znakom su pitanja. Zatražena su očitovanja ministarstava rada, uprave i financija. U povodu čak 521 prijedloga pokrenut je postupak ocjene ustavnosti Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža.

   Čitaj dalje

  • 17. 07. 2014.

   Nezaposlenost pada, no uglavnom zbog sezonskog zapošljavanja

   Broj nezaposlenih pao ispod 300 tisuća

   Da se nezaposlenost smanjuje uglavnom iz sezonskih razloga, i to povezanih s glavnom turističkom sezonom, potvrđuju i podaci o sezonskom zapošljavanju po županijama, među kojima u prvih šest mjeseci predvode jadranske županije

   (Novilist.hr) ZAGREB U prvih šest ovogodišnjih mjeseci iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) ukupno je bilo zaposleno 130.160 ljudi, a danas se brojka nezaposlenih spustila ispod 300.000 po prvi put unazad dvije godine, no i po podacima samog HZZ-a kao i vodećih internetskih portala za zapošljavanje, ti se pozitivni trendovi uglavnom i dalje mogu pripisati sezonskom zapošljavanju u turizmu, ugostiteljstvu i trgovini.

   Čitaj dalje

  • 16. 07. 2014.

   Sindikati pozivaju Vladu da obustavi izdvajanje pomoćnih poslova iz javnih službi

   (Dnevnik.hr) Predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić pozvao je danas u ime 17 sindikata Vladu i premijera Zorana Milanovića da obustave aktivnosti oko izdvajanja pomoćnih poslova iz javnih službi do objave rezultata referenduma o zakonskoj zabrani outsourcinga, odnosno spin-offa.

   Vlada umjesto outsourcinga, odnosno izdvajanja poslova spremanja, čišćenja, kuhanja, čuvanja i sl. privatnim tvrtkama, namjerava provesti spin-off, tj. osnovati zasebnu državnu tvrtku koja bi obuhvatila sve izdvojene zaposlenike, kako bi se smanjili troškovi poslovanja javnih službi.

   Čitaj dalje

  • 16. 07. 2014.

   Izuzete naknade za prijevoz, smrt, invalidnost i novorođenčad

   UBLAŽEN OVRŠNI ZAKON

   (NOVI LIST) ZAGREB»Naknade za prijevoz do posla i s posla, potpore za novorođenčad, naknade za invalidnost kao i naknade za slučaj smrti u visini neoporezivih iznosa bit će izuzete od ovrha. Vlada je, naime, djelomično prihvatila amandmane na ovršni zakon HDZ-ova Gorana Marića, Hrvatske stranke umirovljenika i Hrvatskih laburista. Oni su, pak, uvažili zahtjeve Nezavisnih hrvatskih sindikata i Saveza samostalnih sindikata kada je riječ o neoporezivim primanjima radnika koja bi trebala biti izuzeta od ovrhe te su ih ugradili u svoje amandmane.

   Čitaj dalje

  • 16. 07. 2014.

   Iz Hrvatske lani odselilo gotovo 5000 osoba više nego što ih se doselilo

   Nova emigracija

   Lider/HRT, 15. srpnja 2014. 16:52

   Iz Hrvatske se lani odselilo 4.884 osoba više nego što se u nju doselilo, čime je nastavljen negativni trend prisutan u zadnjih pet godina, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

   Iz inozemstva u Hrvatsku se lani doselilo 10.378 osoba, dok su 15.262 osobe odselile u inozemstvo, pa je 2013. godine saldo migracije stanovništva Hrvatske s inozemstvom bio negativan, kao i svake godine od 2009.

   Čitaj dalje

  • 16. 07. 2014.

   Povjerenici zaštite na radu birat će se usred ljeta

   Ne zna se niti mandat budućih povjerenika

   BIZARNOSTI BRZINSKI SKLEPANOG ZAKONA

   ZAGREB » U narednih nešto više od mjesec dana u svim poduzećima potrebno je organizirati izbore za povjerenika zaštite na radu. Naime, novi Zakon o zaštiti na radu propisuje kako je poslodavac obavezan provesti izbor povjerenika zaštite na radu u roku od 60 dana od njegova stupanja na snagu, a to znači najkasnije do 19. kolovoza. Do tada će funkciju povjerenika zaštite na radu obavljati povjerenik koji je izabran ili imenovan temeljem odredbi starog Zakona o zaštiti na radu.

   Čitaj dalje

  • 15. 07. 2014.

   Više od sedam tisuća poduzetnika ne isplaćuje plaće radnicima

   OBJAVLJENA LISTA SRAMA

   Porezna uprava će svaki tjedan, petkom, ažurirati objavljeni popis.

   Autor: PolitikaPlus/Hina

   Čak 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika u Hrvatskoj ne isplaćuje plaće svojim radnicima, pokazuju danas objavljeni podaci Porezne uprave pri Ministarstvu financija i Ministarstva rada i mirovinskog sustava za prvih pet mjeseci ove godine.

   Čitaj dalje

  • 15. 07. 2014.

   Od ovrha se izuzimaju minimalni iznos stalnih honorara, darovi za djecu i putni troškovi

   PAKET ZAKONA U SABORU

   Sabor je danas donio izmjene Ovršnog zakona, po kojima se od ovrhe izuzima minimalni iznos stalnih honorara. Od ovrha su izuzeti i ljudi koje je zadesila katastrofa, naknade za posljedice katastrofa, darovi za djecu te putni troškovi

   (Novilist.hr) ZAGREB– Hrvatski sabor donio je danas Zakon o privremenom uzdržavanju koji bi trebao stati na kraj neplaćanju alimentacije za djecu.
   Novi zakonom, uz ostalo, prepolovit će vrijeme u kojem dijete može čekati alimentaciju, na najdulje tri mjeseca.

   Čitaj dalje

  • 15. 07. 2014.

   Sabor donio novi Zakon o radu uz zvuk Internacionale

   'OBESPRAVLJUJE RADNIKE'

   ZOR-u su se protivili sindikati i oporba jer dodatno obespravljuje radnike

   AUTOR: Tea Romić

   (VEČERNJI LIST) Uz zvuk Internacionale saborski zastupnici danas su sa 80 glasova za i 34 protiv izglasovali novi Zakon o radu protiv kojega su ustali sindikati i oporba jer dodatno obespravljuje radnike.
   Potporu ovom zakonu dali su zastupnici Kukuriku koalicije, a protiv su bili zastupnici cijele oporbe, ali i SDSS-a. Na zakon je podnijeto čak 78 amandmana, a Vlada ih je većinu odbila.

   Čitaj dalje

  • 15. 07. 2014.

   Europska borba protiv rada na crno ostaje mrtvo slovo?

   HRVATSKA PODRŽAVA: DIO ZEMALJA PROTIVI SE SUDJELOVANJU U ZAJEDNIČKOJ PLATFORMI

   Velika Britanija, Poljska, Švedska neke su od zemalja koje ne podupiru obavezno sudjelovanje u platformi, ali i iskazuju rezerve prema prijedlogu Komisije. Rezervu izražavaju i Mađarska, Španjolska i Belgija

   Gabrijela GALIĆ, Irena FRLAN

   (NOVI LIST) ZAGREB»Hrvatska podržava inicijativu da se na europskoj razini uspostavi model zajedničke suradnje država članica usmjeren na suzbijanje neprijavljenog rada, ali takav model treba se temeljiti na obaveznoj suradnji. Europska komisija početkom travnja predložila je stvaranje europske platforme za borbu protiv rada na crno koju bi činili predstavnici inspekcijskih službi kao i tijela koje se bave problemtatikom migranata.

   Čitaj dalje

  • 15. 07. 2014.

   »Smokvina« lista za obespravljivanje radnika

   (NOVI LIST) Saborski zastupnici danas bi trebali dovršiti aktualnu sjednicu i krenuti na odmor. To podrazumijeva i da će tijekom dana odglasovati raspravljene zakone, među kojima je i set onih radničkih zakona. Najistaknutiji je Zakon o radu, dokument koji određuje sudbinu kompletnog tržišta rada. Sudeći prema amandmanima što ih je oporba izlistala na predloženi zakon, netko je ipak slušao sindikate i njihove primjedbe na dokument koji je između dva čitanja iznjedrio i novine poput ustupanja radnika povezanom poslodavcu ili dopunskog rada. Nisu samo sindikati ti koji su shvatili da Vlada na mala vrata obnavlja propalu ideju uvođenja poslova male vrijednosti, odnosno mini-poslova.

   Čitaj dalje

  • 15. 07. 2014.

   Izglasan novi Zakon o radu

   NHS - Hrvatski sabor danas je usvojio novi Zakon o radu, za koji je glasovalo 80 zastupnika Kukuriku koalicije, a protiv su bila 34 zastupnika iz oporbe uključujući i SDSS. Novi Zakon o radu omogućio je da se radni tjedan uz preraspodjelu radnog vremena produlji na 50, odnosno 60 sati, ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom. Vlada je svojim amandmanom naknadno predložila da se ta ograničenja ne primjenjuju u slučajevima kada se nejednaki raspored radnog vremena kolektivnim ugovorom ugovara kao ukupan fond sati, odnosno 'banka sati'.

   Čitaj dalje