Pregled svih novosti

  • 19. 06. 2019.

   Sindikat vozača upozorava na sve teže uvjete rada

   (N1) Sindikat vozača upozorio je u srijedu da zbog sve težih uvjeta rada, manjeg broja djelatnika, niskih naknada i nepoštivanja zakonskih odredbi djelatnici u prijevozu imaju sve veće pritiske zbog kojih se dogodila i nedavna prometna nesreća u kojoj su poginule dvije djevojčice.

   Čitaj dalje

  • 19. 06. 2019.

   Indeks globalnih prava Međunarodne konfederacije sindikata za 2019. godinu

   Nova tehnologija omogućava poslodavcima izbjegavanje plaćanja minimalnih naknada i isključivanje radnika iz radnog zakonodavstva.

   (ITUC/NHS) Sustavno potkopavanje temelja demokracije na radnom mjestu i nasilna represija usmjereni protiv štrajkova i prosvjeda dovode mir i stabilnost u rizik, kaže se u godišnjem ITUC-ovom Indeksu globalnih prava. Ekstremno nasilje usmjereno protiv branitelja prava na radnom mjestu očituje se kroz veliki broj uhićenja i pritvaranja u Indiji, Turskoj i Vijetnamu.

   Čitaj dalje

  • 19. 06. 2019.

   'Imaš drvenu klupu, bunt ključeva i jednu košulju u pet godina'

   BUNT PRAVOSUDNIH POLICAJACA

   Samo u Remetincu nedostaje 70 ljudi, pa se jedan pravosudni policajac brine i za 150 zatvorenika. Plaće su od 3000 do najviše 5100 kuna za policajca s 35 godina staža

   AUTOR Ivana Jakelić

   (VEČERNJI LIST) – Kao da smo u srednjem vijeku. Jedino što, u odnosu na srednji vijek, zatvorenici nemaju kuglu oko noge.

   Čitaj dalje

  • 19. 06. 2019.

   HŽ-u je jeftinije dati prodaju karata u podnajam, nego plaćati radnike

   Gabrijela Galić

   (FAKTOGRAF) HŽ Putnički prijevoz (HŽ PP) polako izdvaja djelatnost prodaje karata u putničkim kolodvorima. Trenutačno je od 15 stajališta na kojima HŽPP pruža uslugu prodaje karata, osam stajališta u podzakupu s obrtima koji su registrirani za posredovanje pri prodaji karata, proizlazi iz odgovora koji smo dobili na naš upit.

   Čitaj dalje

  • 17. 06. 2019.

   Sindikalni povjerenik za Zagreb.info: ‘Sve vodi tome da policajci izgube glavu!’

   Zagreb.info - 14. lipnja 2019.
   Ispred Remetinca održan je prosvjed pravosudne policije zbog iznimno loših uvjeta u kojima rade.

   Povodom ovoga, kontaktirali smo Željka Rajića, sindikalnog povjerenika, koji nam je objasnio kako je do prosvjeda došlo i koji su točno zahtjevi koje imaju.

   Čitaj dalje

  • 17. 06. 2019.

   Bez plaće i mirovine 30 posto Hrvata preživjelo bi samo jedan mjesec

   Jasmina Grgurić

   Da većina Hrvata ne vjeruje u svijetlu budućnost, potvrđuje istaživanje agencije Improve. Naime, svaki drugi građanin smatra da će gospodarsko stanje biti gore, a 30 posto da bi bez plaće ili mirovine izdržali samo mjesec dana.

   (Mirovina.hr) Gubitak prihoda “preko noći” nije ništa neobično.

   Čitaj dalje

  • 16. 06. 2019.

   Sever optužio HUP da ni ne traže domaće radnike jer strance plaćaju manje

   Izvor: N1

   O tome treba li povećati kvote za uvoz stranih radnika, u rubrici 'Dvoboj' Točke na tjedan mišljenja su sukobili Admira Ribičić iz Hrvatske udruge poslodavaca i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

   Dramatičan je bio apel iz HUP-a za povećanje kvota za strane radnike - koji su argumenti?

   Čitaj dalje

  • 15. 06. 2019.

   Muke po dodatku za poslijedipomske specijalizante: uveden, ukinut, vraćen

   Gabrijela Galić

   (FAKTOGRAF, 15. lipnja 2019.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) ne odustaje od zahtjeva da se i službenicima i namještenicima koji su završili poslijediplomski specijalistički studij osnovna plaća uveća za osam posto, kako je to ugovoreno u sustavu socijalne skrbi. Kolektivni ugovor za djelatnost socijalne skrbi potpisan je u lipnju prošle godine.

   Čitaj dalje

  • 15. 06. 2019.

   Vozačima koji traže beneficirani staž poslodavci radije daju – otkaz

   RADNIČKA PRAVA

   AUTOR Ljubica Gatarić

   Na 42 radna mjesta i u 13 zanimanja zakonsku povlasticu staža s povećanim trajanjem koristi 22 tisuće zaposlenih, no za mnoge je to samo pravo na papiru

   (VEČERNJI LIST) Radno mjesto vozača teškog teretnog vozila (7,5 tona) nalazi se u skupini od 52 radna mjesta kojima je država priznala staž s povećanim trajanjem, odnosno omogućila da za godinu dana rada dobiju dodatnih dva, tri ili četiri mjeseca staža.

   Čitaj dalje

  • 14. 06. 2019.

   Pravosudna policija prosvjeduje zbog sigurnosti svih djelatnika

   Piše: Anamaria Miloš

   'Naša sigurnost je ugrožena. Tražimo da se nešto poduzme. Tražimo da ako već nema dovoljan broj policajaca da nam plate prekovremenei konačno da se primi dovoljan broj policajaca'

   (m,24sata.hr) 'Ovako više ne ide' je tvrdnja pod kojom je pred zagrebačkim zatvorom u Remetincu, danas u 15:30 sati, održan desetominutni prosvjed pravosudnih policajaca.

   Čitaj dalje

  • 14. 06. 2019.

   Usvojeni zaključci - "Promjene u svijetu rada: promišljanja o novim oblicima rada i učincima na sigurnost i zdravlje radnika"

   NHS – Dana 13. lipnja 2019. godine na sastanku EPSCO Vijeća (zapošljavanje, socijalna politika, zdravstvo i potrošačka pitanja) usvojeni su zaključci pod nazivom „Promjene u svijetu rada: promišljanja o novim oblicima rada i učincima na sigurnost i zdravlje radnika“.

   Radi se o pozitivnim i konstruktivnim zaključcima koji jasno povezuju sigurnost i zaštitu zdravlja na radu i radne uvjete sa novim oblicima rada koji predstavljaju rizik za kvalitetu radnih mjesta koja se otvaraju i za sigurnost i zdravlje radnika koji rade na tim poslovima.

   Čitaj dalje

  • 14. 06. 2019.

   Uoči Glavne skupštine Đuro Đaković Grupe iz Sindikata su upozorili ministra Horvata na nepoštivanje propisane zakonske obveze čelnih ljudi

   NS Socijalna pravda - U pismu Nezavisni sindikat »Socijalna pravda« poziva ministra na hitan sastanak na temu stanja i poslovanja ĐĐ Grupe.

   Uoči Glavne skupštine Đuro Đaković Grupa d.d. na kojoj će se između ostalog raspravljati i o potezima za budućnost Nezavisni sindikat »Socijalna pravda« poslao je otvoreno pismo ministru gospodarstva Darku Horvatu:

   Čitaj dalje

  • 14. 06. 2019.

   Inicijativa “67 je previše” u Hrvatskom saboru predala potpise za referendum

   67jeprevise.hr - Predstavnici sindikalne inicijative “67 je previše” u četvrtak su u Hrvatskom saboru predali 748.624 prikupljena potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

   Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primio je predstavnike inicijative “67 je previše”, nakon čega je izjavio da se u povjerenstvu koje je za to imenovano obavlja primopredaja više od 748 tisuća potpisa o kojoj će biti sačinjen zapisnik.

   Čitaj dalje

  • 13. 06. 2019.

   Sindikati predali kutije s potpisima

   (HRT) U organiziranoj povorci, predstavnici inicijative "67 je previše" zajedno sa sindikalnim aktivistima predali su predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću 65 kutija sa 748.624 prikupljena potpisa - dvostruko više nego što je potrebno za raspisivanje referenduma protiv produljenja radnog vijeka. U tijeku je sastanak Inicijative s Jandrokovićem.

   Čitaj dalje

  • 13. 06. 2019.

   65 kutija spremno za predaju Hrvatskom saboru

   NHS - Simboličnih 65 kutija sa 748.624 potpisa spremno je za službenu predaju Hrvatskom saboru danas u 11:30 sati!

   Predstavnici Inicijative 67 je previše i sindikalni aktivisti okupit će se na Trgu Katarine Zrinske na Gornjem gradu odakle će u 10.30 sati u organiziranoj povorci ponijeti kutije Ćirilometodskom ulicom, preko Trga sv. Marka do ulaza u Hrvatski sabor.

   Čitaj dalje

  • 11. 06. 2019.

   Krešimir Sever: 65 kutija s potpisima predajemo u četvrtak u 11:30 sati!

   AUTOR: N1 Hrvatska

   Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever gostovao je u N1 emisiji Novi dan.

   "Jučer je došao poziv od Hrvatskog sabora za predaju potpisa. Pozvani smo u četvrtak u 11:30. Najavljeno je da ćemo razgovarati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

   Čitaj dalje

  • 11. 06. 2019.

   Prikupljeno 748.624 potpisa za referendum o Zakonu o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

   Prikupljeno 748.624 potpisa za referendum o Zakonu o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, predaja u Hrvatski sabor u četvrtak u 11.30

   Zagreb, 11. lipnja 2019. – Nakon detaljne provjere svih dostavljenih potpisnih knjižica, Referendumska inicijativa “67 je previše” utvrdila je kako je za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu prikupljeno ukupno 748.624 važećih potpisa građana.

   Čitaj dalje

  • 11. 06. 2019.

   PROVEDENA GODIŠNJA OBUKA POVJERENIKA RADNIKA ZA ZAŠTITU NA RADU

   Obuka je provedena 23. i 24. svibnja 2019. g. u Šibeniku za povjerenice i povjerenike radnika za zaštitu na radu iz Bina-Istre, Hrvatskih autocesta, PZC Varaždina i Županijskih cesta Split...

   (www.ncs.hr) Briga i zalaganje za što višu razinu sigurnosti i zaštite na radu jedan je od ključnih segmenata borbe za promicanje radničkih prava.

   Čitaj dalje

  • 10. 06. 2019.

   Tražili smo da Pavić odstupi, pa nećemo sad s njim pregovarati

   AUTOR Božena Matijević

   (VEČERNJI LIST) Bili bismo nedosljedni da sad prihvatimo sjesti za stol nakon što smo tražili da on odstupi. Usto, svjesni smo da ta njegova antikampanja nije išla bez blagoslova Vlade i premijera, kazao je Sever

   Čitaj dalje

  • 07. 06. 2019.

   Vlada želi dijalog, sindikati pristaju ako bude referenduma

   Vlada želi dijalog sa sindikatima oko mirovinske reforme. Oni odlučno odgovaraju - može, ali uz uvjet da se provede referendum.

   (HRT) Jesu li u Vladi spremni popustiti da se u mirovinu može sa 65 godina ministar rada i mirovinskog Marko Pavić, nije htio konkretno odgovoriti. Kaže kako se treba sjesti za stol i da socijalni dijalog ne može stajati.

   Čitaj dalje

  • 06. 06. 2019.

   Vlada odustaje od rada do 67.? Sever za RTL: 'Vrijeme pregovora je prošlo! Očekujemo referendum'

   JASNA PORUKA SINDIKATA

   'Ni mi ni Vlada nemamo pravo zanemariti tih 700.000 potpisa građana. Ne smijemo ih iznevjeriti'

   (VIJESTI.hr) Sve upućuje na to da Vlada odustaje od mirovinske reforme i rada do 67. godine života. Dok se čeka da sindikati predaju više od 700.000 potpisa za referendum, ministar rada Marko Pavić poziva ih na novi dijalog.

   Čitaj dalje

  • 06. 06. 2019.

   EK Hrvatskoj predlaže niz gospodarskih poteza

   PROLJETNI PAKET PREPORUKA

   Ove godine među preporukama nema one koja se odnosi na obeshrabrivanje ranog umirovljenja, ubrzanje prelaska na kasniji odlazak u mirovinu i usklađivanje mirovinskih odredbi za pojedine kategorije s općim mirovinskim pravilima

   (Novilist.hr) Europska komisija je u srijedu preporučila Hrvatskoj da u predstojećem razdoblju usmjeri investicije na istraživanje i inovacije, održivi urbani i željeznički promet, energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i ekološku infrastrukturu.

   Čitaj dalje

  • 05. 06. 2019.

   Krah 'outsourcinga': Domovi zdravlja ostali su bez čistačica

   Piše: Mare Knežević

   Zadarska tvrtka morala je otkazati 23 milijuna kuna vrijedan ugovor za usluge čišćenja prostorija državnih tijela, među kojima su i bolnice te neki uredi Ministarstva unutarnjih poslova, zbog nedostatka radne snage

   (24sata) Ovo je grozota, nitko se ne prijavljuje na natječaje. Ma tko će u toku sezone raditi za 3000 kuna?! Nitko! Outsourcing je napravio svoje. Sad svi govore da smo trebali zaposliti naše spremačice, a ne biti ovako jadni. Kazao nam je to naš izvor iz državne tvrtke, odnosno njezine podružnice u Istri, gdje su bez usluga čišćenja pred samu sezonu ostali neki uredi porezne i carinske uprave, katastri, podružnice Hrvatske pošte i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje...

   Čitaj dalje

  • 04. 06. 2019.

   Krešimir Sever: ''Potpisa je daleko više nego dovoljno, možda dobijemo još jedan referendum gratis''

   REFERENDUM - 67 JE PREVIŠE

   Piše: Ivana Brkć Tomljenović

   Tri sindikalne središnjice pri kraju su s provjerom potpisa za referendum - 67 je previše. Uskoro ih predaju u Sabor. U HDZ-u i dalje zakopčani o idućim potezima. A većina njihovih koalicijskih partnera, koja je prvo bila za reformu, a pod pritiskom građana odustala, poziva na kompromis.

   (Dnevnik.hr) Sindikati i dalje slave. ''Potpisa je daleko više nego dovoljno, možemo govoriti o izuzetno dobroj brojci. Možda tako da dobijemo još jedan referendum gratis'', rekao je Krešimir Sever iz NHS-a.

   Čitaj dalje

  • 29. 05. 2019.

   Veliko iznenađenje iz statistike: BDP u prvom tromjesečju rastao visokih 3,9 posto!

   Autor: Goran Litvan

   Hrvatsko gospodarstvo u prvom je tromjesečju ove godine raslo 3,9 posto!. Toliko je, naime, prema upravo objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, narastao bruto domaći proizvod u prvom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je BDP rastao 1,8 posto prema prethodnom kvartalu.

   Čitaj dalje