Pregled svih novosti

  • 28. 04. 2017.

   Sindikat: Vlada istodobno ranije umirovljuje državne službenike i potiče duži ostanak u svijetu rada

   (HINA) Dan nakon što je Sabor usvojio Vladin prijedlog izmjena Zakona o državnim službenicima, po kojem državna služba prestaje po sili zakona kada službenik navrši 65 godina života umjesto posljednjeg dana godine u kojoj se to dogodilo, Vlada je usvojila Nacionalni program reformi 2017., u kojem se kao važna mjera osiguranja održivosti mirovinskog sustava navodi “poticanje dužeg ostanka u svijetu rada”, upozorio je u petak Sindikat lokalnih i državnih službenika i namještenika Hrvatske.

   Čitaj dalje

  • 28. 04. 2017.

   28. travnja – Dan zaštite na radu i dan sjećanja na poginule radnike


   NHS - Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada obilježava Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu s naglaskom na prevenciju bolesti i ozljeda na radu, a sindikalni pokret 28. travanj obilježava komemoracijom za sve žrtve profesionalnih bolesti i ozljeda na radu, s jasnom porukom: sjećamo se mrtvih, borimo se za žive.

   U Republici Hrvatskoj je Hrvatski sabor donio odluku o proglašenju 28. travnja Nacionalnim danom zaštite na radu.

   Čitaj dalje

  • 27. 04. 2017.

   Vrijeme je za NAŠ oporavak!

   NHS - Kao i dosadašnjih godina sindikalne središnjice i u njih udruženi sindikati i ove godine prosvjedno obilježavaju 1. svibnja, Međunarodni praznik rada.

   Središnje mjesto događanja je Slavonski Brod budući je Slavonija, uz Dalmaciju i Liku, regija s najizraženijim problemima nezaposlenosti, niske stope aktivnosti, posebno mladih, te iseljavanja. Slavonija se ubrzano prazni i umire, mladi odlaze trbuhom za kruhom, a Hrvatska postaje zemlja sve siromašnijih ljudi, a sigurnim korakom grabi prema zemlji bez najboljih svojih ljudi!

   Čitaj dalje

  • 27. 04. 2017.

   Vlada donijela Nacionalni program reformi i Plan konvergencije

   (HRT) Vlada je na današnjoj sjednici donijela nacionalni program reformi za 2017. te program konvergencije RH za razdoblje 2017. - 2020. koje bi trebala do kraja mjeseca poslati Europskoj komisiji. Nacionalni program reformi definira stanje i planove provedbe ključnih strukturnih politika države, a program konvergencije određuje ključne karakteristike okvira makroekonomske i fiskalne politike.

   Čitaj dalje

  • 27. 04. 2017.

   Radna mjesta sve više okupiraju studenti, agencijski i radnici na određeno vrijeme

   SJEDNICA ODBORA ZA RAD

   Autor: Gabrijela Galić

   Radnici na određeno su egzistencijalno ugroženi i ucjenjeni, lako se otpuštaju, nemaju pravo na otpremninu, a s ugovorima na određeno mogu raditi do mirovine, jer većina poslodavaca ima više tvrtki pa ih mogu seliti iz jedne u drugu. Stoga i ona ističe nužnost da država takav rad stavi na dnevni red i ograniči ga

   (Novilist.hr) ZAGREB Hrvatskoj je potreban potpuni zaokret u sustavu rada, poručio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) s tematske sjednice saborskog Odbora za rad organizirane povodom Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja.

   Čitaj dalje

  • 26. 04. 2017.

   Komisija predstavila europski stup socijalnih prava

   Europska komisija - Priopćenje za tisak

   Bruxelles, 26. travnja 2017.

   Ključni je prioritet ove Komisije izgraditi pravedniju Europu i ojačati njezinu socijalnu dimenziju.

   Danas ona ispunjava obećanje o donošenju prijedloga o europskom stupu socijalnih prava. U okviru tog stupa utvrđeno je 20 ključnih načela i prava kojima će se podupirati pravedna tržištâ rada i sustavi socijalne skrbi i njihovo dobro funkcioniranje. Stup je osmišljen kao kompas pri ponovnoj uspostavi pozitivne konvergencije radi stvaranja boljih radnih i životnih uvjeta u Europi.

   Čitaj dalje

  • 26. 04. 2017.

   Sever o promjenama Zakona o radu: Nužan je potpuni zaokret u sustavu rada

   Piše: Narod.hr

   Sindikalni čelnik Krešimir Sever poručio je u srijedu, na tematskoj sjednici saborskog Odbora za rad, na kojoj se raspravljalo o prijedlogu udruge U ime obitelji o zaštiti radnika nedjeljom i ispravnoj regulaciji rada nedjeljom te o položaju radnika u Hrvatskoj, kako je Hrvatskoj potreban potpun zaokret u sustavu rada.

   Tražimo potpun zaokret u sustavu rada, postrožavanje agencijskog rada, stavljanje pod nadzor radnog vremena, povećanje minimalne i svih plaća, postrožavanje rada studenata i učenika kojima treba omogućiti dobre stipendije, a ne da zbog toga jer su jeftini budu konkurencija svojim roditeljima, rekao je Sever na sjednici Odbora čija je tema bila “Biti radnik u Hrvatskoj – zadovoljstvo, privilegija ili kazna?”

   Čitaj dalje

  • 26. 04. 2017.

   Sindikat protiv povlaštenog položaja "EU službenika"

   (Nacional.hr) Predloženim izmjenama Zakona o državnim službenicima, koje bi Hrvatski sabor u srijedu trebao usvojiti po hitnom postupku, Vlada dodatno utvrđuje podjelu državnih službenika na tzv. "EU službenike" i obične službenike, koja je već uspostavljena u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, kroz njihove veće plaće, priopćio je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

   Sindikat podsjeća da je već 2010. godine postavio pitanje treba li poslove službenika vezane uz upravljanje sredstvima iz EU fondova tretirati kao prvorazredne i bolje plaćene, a poslove kojima se upravlja sredstvima hrvatskih poreznih obveznika kao drugorazredne, kaže se u priopćenju.

   Čitaj dalje

  • 25. 04. 2017.

   Odbor NHS-a za zaštitu na radu obilježio 28. travnja – Svjetski i nacionalni Dan zaštite na radu

   NHS – 24. travnja 2017. godine u Nezavisnim hrvatskim sindikatima održana je 5. sjednica Odbora NHS-a za zaštitu na radu, na kojoj su u uvodnom dijelu članovi Odbora prigodnim izlaganjem obilježili desetu obljetnicu nacionalnog Dana zaštite na radu.

   Naime, Hrvatski sabor je 2007. godine 28. travnja proglasio Danom zaštite na radu u Republici Hrvatskoj, želeći na taj način ukazati dužnu pažnju zaštiti na radu i upozoriti na obvezi skrbi cijelog društva o primjerenim radnim i životnim uvjetima.

   Čitaj dalje

  • 25. 04. 2017.

   GSV o Europskom stupu socijalnih prava – svaka zemlja prema mogućnostima

   Piše: Narod.hr

   Članovi Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) razmatrali su u ponedjeljak informaciju o novom sadržaju Europskog stupu socijalnih prava, budući da je nakon završetka gospodarske krize svakoj zemlji EU-a omogućeno da odlučuje o razini socijalnih prava u skladu sa svojim mogućnostima.

   Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je nakon sjednice da se konačna formulacija sadržaja Europskog stupa socijalnih prava očekuje krajem travnja.

   Čitaj dalje

  • 24. 04. 2017.

   Sindikati najavili zajednički prvosvibanjski prosvjed u Slavonskom Brodu

   Autor: HINA

   Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, ove će godine tri sindikalne središnjice – Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) obilježiti prosvjednim skupom u Slavonskom Brodu na koji će prosvjednici stići “vlakom solidarnosti” iz Zagreba i drugih hrvatskih krajeva, sa zahtjevom za većim plaćama i kvalitetnijim radnim mjestima.

   Čitaj dalje

  • 24. 04. 2017.

   Priznanje listu Grafičar za promicanje zaštite na radu

   Povodom Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu, u organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Hrvatske udruge poslodavaca, 21. travnja 2017. godine održano je savjetovanje Primjeri dobre prakse u zaštiti na radu. Uz brojne zanimljive prezentacije dobrih primjera prakse, ovom prilikom uručene su nagrade za najbolje novinarske radove u području zaštite na radu, te priznanja tiskovinama za promicanje zaštite na radu.

   U ovoj posljednjoj kategoriji Priznanje Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, za kontinuirano informiranje i promicanje zaštite na radu u radnoj sredini, primio je i list Grafičar, glasilo Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske.

   Čitaj dalje

  • 23. 04. 2017.

   Novinarki Gabrijeli Galić nagrada za sustavno praćenje područja zaštite na radu

   Povod za nagradu je tekst »Ograničenje strojnih ulja i tekućine za kemijsko čišćenje spasit će tisuće života«, koji govori o prijedlogu Europske komisije da zabranom izloženosti radnika na dodatnih sedam kancerogenih sredstava smanji mogućnost oboljenja

   Autor: Danko Radaljac

   (Novilist.hr) ZAGREB Novinarka zagrebačkog dopisništva Novog lista Gabrijela Galić dobitnica je godišnje novinarske nagrade iz područja zaštite na radu, koju dodjeljuju Hrvatska udruga poslodavaca i Zavod za unapređenje zaštite na radu.

   Čitaj dalje

  • 22. 04. 2017.

   Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata u posjeti hrvatskim sindikatima

   Izvor: vlada.gov.hr

   NHS – U posjetu hrvatskim sindikalnim središnjicama članicama Europske konfederacije sindikata – NHS-u i SSSH, u petak, 21. travnja 2017. godine, došao je Luca Visentini, glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC).

   Tijekom njegove posjete održan je sastanak s predsjednikom Vlade RH, ministrom rada i mirovinskog sustava i njihovim suradnicima na kojemu su sudjelovali predstavnici NHS-a i SSSH.

   Čitaj dalje

  • 21. 04. 2017.

   Prosječna neto plaća za veljaču 5.894 kune

   Piše: Narod.hr

   Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču ove godine iznosila je 5.894 kune, što je nominalno za 0,02 posto manje nego mjesec prije, pokazuju prvi podaci koji je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

   Čitaj dalje

  • 19. 04. 2017.

   Poziv vladama na smanjenje nejednakosti: MMF apelira na povećanje plaća i pomoć radnicima

   ZA JAČU SOCIJALNU SIGURNOST

   Autor: Branko Podgornik

   Sredinom 1970-ih na plaće zaposlenih odlazilo je 54 posto od nacionalnog dohodovnog kolača u Europi, SAD-u i ostalim razvijenim zemljama. Danas se udio plaća u raspodjeli nacionalnog dohotka smanjio na 51 posto, na najnižu razinu u pola stoljeća, upozoravaju iz MMF-a

   (Novilist.hr) ZAGREB- Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je vlade razvijenih država da pomognu radnicima. Treba ih zaštititi, kažu iz MMF-a, od posljedica liberalizacije međunarodne trgovine, koja nakon svjetske krize iz 2008. postaje sve nepopularnija.

   Čitaj dalje

  • 19. 04. 2017.

   Vlada odustaje od jedinstvenog zakona o plaćama, a cijena rada regulirat će se s - dva nova

   JAVNI SEKTOR

   Autor: Gabrijela Galić

   Jedinstveni zakon o plaćama u javnom sektoru Bruxellesu je u sklopu reformskih mjera najavila još Vlada Zorana Milanovića, a u ljeto 2015. godine izrađen je i kostur budućeg zakona

   (Novilist.hr) ZAGREB -Nakon što se tri godine radilo na izradi jedinstvenog zakona o plaćama u javnom sektoru, odustaje se od takvog jedinstvenog zakonskog rješenja koje bi obuhvatilo zaposlene u obrazovanju, znanosti, kulturi, socijali, zdravstvu, policiji, carini, zatvorskom sustavu, kao i državnim tijelima.

   Čitaj dalje

  • 19. 04. 2017.

   30 milijuna Europljana na „Popisu ne-bogatih“

   ETUC/NHS - Svako proljeće časopis Forbes objavljuje popis svjetskih milijardera – popis koji raste svake godine u ovom desetljeću. Lista iz 2017. godine prikazuje 445 milijardera iz zemalja članica EU. Prema ovom časopisu njihovo zajedničko neto bogatstvo iznosi preko 1.3 trilijuna eura.

   Europska konfederacija sindikata (ETUC) vjeruje kako je objavljivanje ovog popisa odlična prigoda da se pozornost usmjeri na „Popis ne-bogatih“ – na 30 milijuna Europljana koji su zaposleni, ali su i u opasnosti od pada u siromaštvo.

   Čitaj dalje

  • 18. 04. 2017.

   MMF podigao procjenu rasta hrvatskog BDP-a u 2017. na 2,9 posto

   Poslovni.hr/Hina

   U prošloj je godini hrvatsko gospodarstvo poraslo 2,9 posto, što je bio njegov najveći skok od 2007. godine.

   Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je objavio proljetne ekonomske procjene prema kojima bi hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj godini trebao porasti 2,9 posto, čime je revidirao na više svoju jesensku procjenu o rastu od 2,1 posto.

   Čitaj dalje

  • 14. 04. 2017.

   Podignuta optužnica protiv direktora jer nije isplatio plaće radnicima!

   MOGUĆA KAZNA DO 3 GODINE ZATVORA

   Tvrtka je ostvarivala prihode, ali poduzetnik nije isplaćivao plaće u cijelosti

   AUTOR: Ivica Beti

   (VEČERNJI LIST) Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv 49-godišnjeg poduzetnika zbog počinjenja produljenog kaznenog djela neisplate plaće.

   Čitaj dalje

  • 14. 04. 2017.

   Sretan Uskrs!

   Svim članovima sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate i njihovim obiteljima, kao i svim posjetiteljima naše stranice želimo sretan i blagoslovljen Uskrs!

   Nezavisni hrvatski sindikati

   Čitaj dalje

  • 14. 04. 2017.

   U Zagrebu održana konferencija “Uloga Europskog socijalnog fonda u promicanju socijalnog dijaloga”

   (mrms.hr) ZAGREB – Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Upravljačko tijelo Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., organiziralo je konferenciju „Uloga Europskog socijalnog fonda u promicanju socijalnog dijaloga“. Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Katarina Ivanković Knežević predstavila je rezultate uspješno provedenih projekata sufinanciranih kroz prve dvije faze natječaja „Jačanje socijalnog dijaloga“ te istakla ulogu Europskog socijalnog fonda u promicanju socijalnog partnerstva, naglasivši kako su znatna sredstva osigurana za provedbu aktivnosti namijenjenih socijalnom dijalogu.

   Čitaj dalje

  • 13. 04. 2017.

   Udri po sindikalistima

   Sindikalno organizirano radništvo na udaru i u privatnom i u državnom sektoru: Sindikat metalaca u Brodosplitu na dan privatizacije tvrtke, 28. veljače 2013., imao je točno 488 članova, a danas ih je svega 75

   PIŠE Dragan Grozdanić

   (NOVOSTI) Strepe za posao, plaću i uopće za budućnost, koju članstvo u sindikatu čini još neizvjesnijom. Sve se to odvija na dokovima Brodosplita: otkako je 2013. preuzeo splitski škver, njegov vlasnik Tomislav Debeljak neprestano je u sukobu s trima sindikatima i njihovim članovima koji ondje djeluju i upozoravaju na poslovne anomalije u ovoj tvrtki.

   Čitaj dalje

  • 13. 04. 2017.

   Puljiz: Hrvatska mora aktivno proizvoditi svoje društvo

   GOSPODARSTVO

   (Deutsche Welle) O najvećim socijalno-političkim iskušenjima današnjice s kojima se susreće RH, porazgovarali smo s Vladom Puljizom, profesorom emeritusom socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

   Socijalna je situacija u Hrvatskoj takva da za Vašu struku ima sve više posla. No to znači da društvo uopće ne stoji dobro?

   Situacija je teška, porast siromaštva bilježimo nekoliko godina, a nezaposlenost je sve veći problem, naročito za mlade. Nepovoljni su i demografski trendovi, a sve su izraženije socijalne razlike među socijalnim slojevima. Ginijev koeficijent je relativno visok, ali mene posebno intrigira rast nejednakosti šansi između donjih i gornjih slojeva stanovništva. To se u javnost ne zapaža dovoljno, o tome se malo govori, a veoma je značajno.

   Čitaj dalje

  • 12. 04. 2017.

   Uskrsna košarica za četveročlanu obitelj za 2017. godinu

   NHS - Uskrs se slavi u krugu obitelji i, bez obzira na financijske mogućnosti, obitelji nastoje blagdansko vrijeme proslaviti zajedno, što više u skladu s tradicijom i običajima, ovisno o kraju u kojem žive. Bez obzira na sniženi standard života koji je pod utjecajem višegodišnje ekonomske krize značajno snižen i bez obzira na neke znake oporavka još uvijek nije ni približno vraćen na razinu prije krize. Blagi deflacijski pritisci opće razine cijena, zabilježeni u proteklih par godina, malo su neutralizirali sniženi standard, ali nikako u dovoljnoj mjeri. Naime, cijene namirnica koje obitelji najčešće konzumiraju nisu bitno smanjene. Čak su cijene određenih kategorija namirnica, kao što je primjerice povrće, gotovo stalno rasle.

   Čitaj dalje