Pregled svih novosti

  • 26. 09. 2016.

   Svijet na prekretnici: Ugledni Deutsche Bank najavljuje lošije dane za - bankare i bogate

   KRAJ JEDNE ERE

   Autor: Branko Podgornik

   Za obične ljude je najpovoljnija vijest da će plaće stalno rasti, i to u realnim iznosima. Blago će ojačati inflacija, ali cijene nekretnina rast će sporije od povećavanja plaća i potrošačkih cijena, stoji u rujanskoj studiji jedne od najvećih financijskih institucija u svijetu – Deutsche Bank

   (Novilist.hr) Razdoblje stezanja remena za većinu stanovništva je na izmaku. Pila se okreće naopako i dolaze loša vremena za manjinu, za najbogatije slojeve i bankare. Taj iznenađujući i dalekosežni zaključak nameće se iz najnovije, rujanske studije Deutsche Bank, u kojoj se tvrdi da je »svijet na prekretnici«.

   Čitaj dalje

  • 25. 09. 2016.

   Radnici umiru jer su previše na poslu: Ljude se tjera da dolaze ranije i odlaze kasnije

   Sindrom karoshi iz Japana se proširio u SAD, Indiju, Kinu, Europu i Meksiko, a zahvaća sve, i radnike i menadžere

   KAROSHI SINDROM

   Umire se i obolijeva zbog previše rada diljem svijeta, no u Hrvatskoj nema baze podataka o ljudima koji su zbog posla i stresa stradali

   AUTOR: Dijana Jurasić

   (VEČERNJI LIST) Kao “privilegij” života u suvremenom svijetu danas imamo to da mnogi od nas ne rade da bi živjeli, nego žive da bi radilii u najcrnjem scenariju podlegli sindromu karoshi – umiranju na radnom mjestu zbog prekomjernog rada. Ne umire se i ne obolijeva zbog previše posla samo u Japanu nego i u SAD-u, Indiji, Kini, Meksiku, Europi, samo što u Hrvatskoj nemamo bazu podataka o ljudima koji su zbog prekomjerna posla i stresa na poslu oboljeli ili umrli, upozoravaju stručnjaci.

   Čitaj dalje

  • 24. 09. 2016.

   Radnika nema, a uvoz su zabranili: Odlazak radnika u inozemstvo i mirovinu ubrzano prazni burzu rada

   PARADOKS

   Tržište rada preokreće se u korist radnika, broj nezaposlenih najniži u zadnjih 25 godina – 210.000. Prvi put u povijesti nezaposlenost nastavlja padati i u rujnu

   AUTORI: Lidija Kiseljak, Ljubica Gatarić

   (VEČERNJI LIST) Tržište radne snageulazi u novu fazu u kojoj će konačno na cijeni biti i radnici. Bližimo se kraju rujna, kada tradicionalno kreću jadikovke o povratku sezonaca na burzu rada, no ‘vruća jesen’ ne započinje kuknjavom nezaposlenih, nego tvrtki koje traže uvoz radne snage.

   Čitaj dalje

  • 22. 09. 2016.

   Opet milijunski iznosi upravi Hrvatskih šuma? Ministar Romić nije ni pokušao ublažiti štetu

   APSURD BONUSA

   Autor: Gabrijela Galić

   Dobri poslovni rezultati koji su nagrađeni bonusima dijelom su posljedica i nepoštovanja Kolektivnog ugovora, kao i nezakonitih otkaza radnicima

   (Novilist.hr) ZAGREB Tročlana Uprava Hrvatskih šuma u srpnju je sudskim putem zatražila isplatu bonusa za uspješno poslovanje za prethodne tri godine, a prema svemu sudeći, pravo na isplatu bonusa imat će i za ovu godinu. Naime, ukoliko na čelu poduzeća provedu 80 posto godine, ostvaruju pravo na bonus. Taj uvjet ostvarit će se za koji tjedan.

   Čitaj dalje

  • 22. 09. 2016.

   Osnovana sindikalna podružnica Hrvatske agencije za okoliš i prirodu

   Izbornik na mrežnim stranicama HAOP korisnika upućuje na web stranice nepostojeće Agencije za zaštitu okoliša i Državni zavod za zaštitu prirode

   (SDLSN) U Zagrebu je 13. rujna osnovana nova podružnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH u Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu.
   Radi se o ustanovi nastaloj u jeku kampanje spajanja agencija, utemeljenoj odlukom Vlade Zorana Milanovića od 24. lipnja 2015. godine, a koja je „progutala" Agenciju za zaštitu okoliša i Državni zavod za zaštitu prirode, usprkos argumentiranom protivljenju obje struke. Vlada je 31. kolovoza iste godine dala i suglasnost na Statut Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

   Čitaj dalje

  • 21. 09. 2016.

   Trgovinski ugovor Kanade i EU-a povećat će nezaposlenost

   Među zemljama EU-a, gubitak za Njemačku od 0,37 posto bit će relativno blag, u usporedbi s Francuskom od minus 0,65 posto i Italijom od minus 0,78 posto.

   (POSLOVNI DNEVNIK) Slabiji gospodarski rast, gubitak radnih mjesta, smanjenje plaća i poreznih prihoda je ono što će donijeti skora ratifikacija ugovora o slobodnoj trgovini između Kanade i Europske unije (CETA), pokazuju rezultati istraživanja koje je objavio institut Vijeće Kanađana.

   Čitaj dalje

  • 20. 09. 2016.

   Zapošljavanje temeljem uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme radi obavljanja trajnih poslova protivna pravu EU

   NHS - Europski sud u Luxembourgu u predmetu C-16/15 u povodu zahtjeva za prethodnu odluku radi tumačenja članaka 3., 4. i 5. Direktive vijeća 1999/70/EZ o Okvirnom sporazumu o radu na određenom vrijeme koji su sklopili ETUC, UNICE i CEEP(dalje: Direktiva) upućenom u okviru spora između Marie Elene Pérez López i Servicia Madrileno de Salud, Comunidad de Madrid (Zdravstvena ustanova u Madridu) utvrdio je kako zapošljavanje temeljem uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme radi stalnog i trajnog obavljanja poslova predstavlja zlouporabu navedenog instituta.

   Čitaj dalje

  • 17. 09. 2016.

   Pravosudna pobjeda sindikata: Sud srušio Radničko vijeće HŽ Carga, odluka o otkazima van snage

   NELEGALNO

   Autor: Gabrijela Galić

   Sve odluke i akti koje je Uprava donijela kroz postupak savjetovanja s nelegalnim radničkim vijećem stavljeni su van snage, uključujući i onu prema kojoj bi iz poduzeća trebalo otići 202 radnika

   (Novilist.hr) ZAGREB Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) izvojevao je povijesnu pobjedu, srušivši sudskim putem nelegalno izabrano radničko vijeće u HŽ Cargu koje je za svog mandata donijelo niz odluka vezanih uz restrukturiranje poduzeća.

   Čitaj dalje

  • 15. 09. 2016.

   Održana 11. sjednica nacionalnog vijeća za zaštitu na radu

   (zuznr.hr) Na 11. sjednici održanoj 14. rujna 2016. godine Nacionalno vijeće za zaštitu na radu upoznato je s radnim prijedlogom Nacionalnog programa zaštite na radu za razdoblje 2016. – 2020. godine te iznijetim mišljenjima članova tog tijela. O tijeku izrade Nacionalnog programa nazočne je upoznao Jere Gašperov, načelnik Sektora za zaštitu na radu i upravne poslove u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

   Čitaj dalje

  • 15. 09. 2016.

   Sindikati podsjećaju na stari sporazum: Vlada mora osigurati 4 milijarde za povećanje osnovice plaća

   HITAN ZADATAK

   Autor: Gabrijela Galić

   Želi li sa sindikatima potpisnicima Sporazuma dogovor, buduća vlada bi trebala vrlo brzo otvoriti razgovore o tom obvezujućem dokumentu starom sedam godina

   (Novilist.hr, 14. veljače 2016.) Šest mjeseci vladavine bivše vlade sindikati su čekali otvaranje stvarnih razgovora i pregovora o realizaciji sedam godina starog sporazuma koji bi mogao zatresti državne financije.

   Čitaj dalje

  • 14. 09. 2016.

   Hrvatska jedina u EU zabilježila pad zaposlenosti u drugom tromjesečju

   EUROSTAT:

   U razdoblju od travnja do lipnja broj zaposlenih u Hrvatskoj smanjen je prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

   (VEČERNJI LIST) Hrvatska je u drugom tromjesečju jedina među zemljama Europske unijezabilježilapad broja zaposlenihna tromjesečnoj i na godišnjoj razini, objavio je u utorak europski statistički ured EUROSTAT.

   Čitaj dalje

  • 10. 09. 2016.

   Dospjelo, neplaćeno: Tvrtke smanjuju svoje dugove, građani sve zaduženiji

   NELIKVIDNOST SE SMANJILA

   Autor: Jagoda Marić

   Najveći ''doprinos'' neplaćenim dugovima dala je djelatnost trgovine na veliko i na malo, na koje se odnosi pet milijardi kuna ili 26,2 posto ukupnoga iznosa dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje. Iza trgovine odmah slijedi građevinarstvo

   (Novilist.hr) ZAGREB Od 19,2 milijarde kuna dospjelih, a neplaćenih računa hrvatskih poduzeća više od 14 milijardi kuna, odnosno 73, posto, odnosi se na Grad Zagreb i još pet županija Splitsko-dalmatinsku, Primorsko-goransku, Istarsku, Zagrebačku i Zadarsku.

   Čitaj dalje

  • 09. 09. 2016.

   Poruka Nezavisnih hrvatskih sindikata članicama i članovima udruženih sindikata vezano uz predstojeće izbore

   Poštovani kolegice i kolege,

   na pragu smo još jednih izbora za narodne zastupnike u Hrvatskom saboru. Još je davno izrečeno kako narod u Hrvatski sabor bira najizvrsnije između sebe. Tako proizlazi, najprije narod pa Hrvatski sabor u kojega su birani najsposobniji, najvrjedniji i najčestitiji izvrsnici iz naroda, a iznad Hrvatskoga sabora samo je još nebo. Jasno je kako narod, građani doista na izborima trebaju birati najdoličnije između sebe koji će braniti i zastupati njihove interese u Hrvatskom saboru. Hrvatski sabor proizlazi iz naroda i za narod, baš kao i svaka vlast, a ne odvojeno od naroda, u ime naroda.

   Čitaj dalje

  • 05. 09. 2016.

   Socijalnim dijalogom do unapređenja radnih uvjeta u sektoru cestovnog prometa

   NHS – U petak, 2. rujna 2016. godine u Zagrebu je u organizaciji Nezavisnog cestarskog sindikata održan okrugli stol „Čemu služe sindikati?“, a u sklopu projekta Speak up – Socijalnim dijalogom do unapređenja radnih uvjeta u sektoru cestovnog prometa.

   U uvodnom je dijelu prikazan kratki film koji govori o osnovnim zadaćama i aktivnostima sindikata.

   Čitaj dalje

  • 05. 09. 2016.

   Porast stope bolovanja; HZZO kreće u kontrole

   (HRT) Zbog stalnog rasta broja dana bolovanja u posljednje dvije godine što znatno opterećuje zdravstveni proračun, iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje uz redovite, najavljuju i izvanredne kontrole.

   Ukupna stopa bolovanja s 2,76 u 2014. popela se na 3,18 posto u prvih šest mjeseci ove godine, što znači da je na bolovanju prosječno gotovo 47.000 osoba.

   Čitaj dalje

  • 05. 09. 2016.

   TTIP "nokautiran" u četrnaestoj rundi: Ništa od najveće trgovinske zone na svijetu između SAD-a i EU

   HLADAN TUŠ

   Autor: Branko Podgornik

   Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel iz SPD-a javno je rekao ono što znaju i ostali europski političari, ali šute ne želeći se zamjeriti Washingtonu kako se SAD i EU »nakon 14 rundi pregovora nisu bili sposobni dogovoriti se ni o jednom od 27 poglavlja«

   (Novilist.hr) Američki predsjednik Barack Obama i njegova vlada doživjeli su prošlog tjedna hladan tuš. Njemački i francuski političari poručili su im kako od slobodne trgovinske zone između Amerike i Europe neće biti ništa.

   Čitaj dalje

  • 02. 09. 2016.

   Uspjeli smo

   Sindikat željezničara Hrvatske i Sindikat hrvatskih željezničara tvrdili su već mjesecima da je paralelno, po drugi put izabrano radničko vijeće nelegalno jer već postoji legalno izabrano radničko vijeće i zahtijevali su da se zaustave sve radnje po svim odlukama i aktima koji su donesene u savjetovanju s tim nezakonitim radničkim vijećem.

   SŽH i SHŽ su dokazali valjanost svojih tvrdnji.

   Napokon, ali tek nakon sudske presude i nakon našeg dodatnog pritiska uprava HŽ Carga nas obavještava da će sve odluke i sve akte koje je donijela uz savjetovanje s nezakonitim radničkim vijećem staviti van snage.

   Čitaj dalje

  • 01. 09. 2016.

   Otvoreno: Što mislite o uvozu radne snage?

   (HRT) Bez obzira na političku nestabilnost rastu nam gotovo svi gospodarski pokazatelji. BDP je veći za 2,8 posto, raste industrijska proizvodnja, veći je izvoz, a turistička sezona je rekordna. Zašto se onda smanjuje broj zaposlenih? Hoćemo li morati uvoziti radnu snagu? Kako to da je razdoblje političke nestabilnosti donijelo kakav-takav gospodarski prosperitet?

   Nata i druga pitanjima u emisiji urednika i voditelja Mislava Togonala odgovarali su ekonomski analitičar Velimir Šonje, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, ekonomski analitičar HGK Zvonimir Savić i ekonomski analitičar Hrvoje Stojić.

   Čitaj dalje

  • 01. 09. 2016.

   Odluke uprave HŽ Carga su ništetne

   Nakon pravomoćne presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske Br: Gž 7/16-2 kojom su poništeni izbori za radničko vijeće provedeni u HŽ Cargu d.o.o. od 13. do 14. studenog 2015., uputili smo zahtjev Upravi HŽ Carga za poništenjem spornih odluka.

   Ovim dopisom još jednom od Uprave HŽ Carga zahtijevamo da sve akte i odluke donesene u savjetovanju s nezakonitim radničkim vijećem, čiji su izbori poništeni pravomoćnom sudskom presudom, hitno utvrde ništetnima.

   Čitaj dalje

  • 31. 08. 2016.

   Uzlet gospodarstva: BDP skočio za 2,8 posto

   To je već sedmo tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,7 posto.

   (POSLOVNI DNEVNIK) Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju ove godine 2,8posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je nešto brži rast nego u prethodnom kvartalu i veći nego što se očekivalo, a tehnički ministar financija Zdravko Marić ocijenio je datakav rast i turistička sezona dižu Vladinu projekciju gospodarskog rasta prema razini od 2,5 posto.

   Čitaj dalje

  • 31. 08. 2016.

   Pravda je spora, ali dostižna

   Vrhovni sud Republike Hrvatske pravomoćno je potvrdio Presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom su poništeni drugi izvanredni izbori za radničko vijeće provedeni u HŽ Cargu d.o.o. od 13. do 14. studenog 2015., a koje su organizirali Sindikata strojovođa Hrvatske i partneri.

   Važno je napomenuti da su pravomoćnom presudom prethodno već poništeni i prvi nezakoniti izbori za radničko vijeće koje su isto tako organizirali SSH i partneri.

   Čitaj dalje

  • 31. 08. 2016.

   TTIP mora umrijeti da bi Europska unija preživjela

   KOMENTAR GORDANA DUHAČEKA

   Autor: Gordan Duhaček

   Višegodišnji pregovori o kontroverznom Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) ovih dana su de facto krahirali, iako se i u Bruxellesu i u Washingtonu trude uvjeriti javnost u suprotno. No kada se njemački vicekancelar i francuska vlada izjasne protiv TTIP-a, jasno je da taj sporazum nema budućnost. Iako od zagovornika prezentiran kao sporazum koji će običnim ljudima donijeti brojne koristi, TTIP nikad nije dobio dovoljnu popularnu podršku. Naš komentator, koji je u Hrvatskoj prvi pisao o TTIP-u, ističe kako je odustajanje od njega u međuvremenu postalo neizbježno ako Europska komisija ne želi dodatno potvrditi sve utemeljene zamjerke oko demokratskog deficita Europske unije

   Čitaj dalje

  • 29. 08. 2016.

   Europska komisija: Nastavljaju se pregovori o TTIP-u

   Izvor: N1

   Glasnogovornik Europske komisije rekao je kako je Europska unija dobila jednoglasan mandat država članica da dovrši pregovore o sporazumu slobodne trgovine između EU-a i SAD-a, koje je njemački vicekancelar dan ranije proglasio propalima.

   Sigmar Gabriel, vicekancelar i ministar gospodarstva Njemačke, najveće europske ekonomije, u nedjelju je rekao kako su pregovori o Transatlantskom sporazumu o trgovini (TTIP) sa SAD-om propali jer je EU odbila neke američke zahtjeve.

   Čitaj dalje

  • 29. 08. 2016.

   Posljednji pozdrav našem Tomi

   Umro je Tomislav Urlić, predsjednik Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske i član Središnjeg odbora Nezavisnih hrvatskih sindikata.
   Gotovo je za nevjerovati da je naš Tome izgubio ovu bitku. Tijekom svojega sadržajnog i događanjima bogatog života Tome je vodio puno različitih bitaka. I dobivao ih. I to zbog svojeg poštenja, ustrajnosti i snage. Onu sindikalnu vodio je sa posebnom srčanošću i strašću, baš kako i doliči pravom sindikalcu. Tomino opredjeljenje za pomorca, za radnika, za čovjeka, za pravo i pravicu, nije bilo samo njegov posao, bilo je jednostavno dio njega samoga, osobnost koja ga obilježava i koju nosi.

   Čitaj dalje

  • 29. 08. 2016.

   Pregovori o TTIP-u su propali: "Mi kao Europljani ne smijemo pokleknuti pred američkim zahtjevima"

   Najveći problem su i dalje privatni arbitražni sudovi u slučaju sporova sa stranim ulagačima na čemu inzistira američka strana.

   (POSLOVNI DNEVNIK) Njemački ministar gospodarstva, vicekancelar i predsjednik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sigmar Gabriel je u razgovoru za javni servis ZDF pregovore Europske unije i SAD-a o Transatlantskom sporazumu o slobodnoj trgovini (TTIP) proglasio propalima.

   Čitaj dalje