Pregled svih novosti

  • 17. 08. 2018.

   Sve u dobroj vjeri: Kako su socijalni partneri postali statisti?

   POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

   Autor: Gabrijela Galić

   Kada se najveći poslodavac u zemlji ne ponaša pristojno prema radnicima, kako to očekivati od ostalih poslodavaca

   (Novilist.hr) Još u svibnju ove godine sindikati javnih, a posljedično i državnih službi trebali su početi razgovore s predstavnicima Vlade o iznosu osnovice za obračun plaća u idućoj proračunskoj godini.

   Čitaj dalje

  • 17. 08. 2018.

   Izmjene poreznih zakona: PDV konačno pada na 24 posto, ali tek od 2020. godine?

   JAVNA RASPRAVA

   (SLOBODNA DALMACIJA) Ministarstvo financija u četvrtak je pustilo u javnu raspravu nacrte prijedloga izmjene nekoliko poreznih zakona, kojima se između ostalogpredviđaproširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019., smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na 24 posto od 2020. te daljnje smanjenje stope poreza na promet nekretninama s 4 na 3 posto.

   Čitaj dalje

  • 16. 08. 2018.

   Priča sa štrajkom u Croatia Airlinesu nije gotova: Može li zabrana štrajka pasti?

   SINIDIKAT ORCA U AKCIJI

   Autor: Gabrijela Galić

   Potvrdi li viši sud presudu prema kojoj sindikat nije pregovarao u dobroj vjeri to će imati dalekosežne posljedice za sve sindikate, kojima će ubuduće teško moći organizirati štrajk kao krajnje sredstvo u pregovorima s poslodavcima.

   (Novilist.hr) Odvjetnik Sindikata ORCA Croatia Airlinesa Albin Hotić, predao je u četvrtak ujutro žalbu na presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je zabranjen štrajk u domaćoj zrakoplovnoj tvrtki. Što će odgovoriti Vrhovni sud, neće se znati prije početka rujna.

   Čitaj dalje

  • 15. 08. 2018.

   Hrvatska u vrhu EU po udjelu privremenog rada

   Najviše honoraraca ima Nizozemska - oni su lani činili gotovo polovicu aktivne radne snage.

   (POSLOVNI DNEVNIK) Ako je suditi prema jučer objavljenoj Eurostatovoj statistici, u Uniji je sve teže naći stalni posao, a u tom smislu Hrvatska znatno prednjači u odnosu na prosjek EU.

   Čitaj dalje

  • 13. 08. 2018.

   Standard Hrvata: Jesmo li prije živjeli bolje? Luksuz su bili auto, TV...

   KVALITETA ŽIVOTA

   Visokom razinom kvalitete života 60-ih se smatralo ako je netko imao kupaonicu i WC unutar jednog stambenog prostora, automobil i TV bili su luksuz

   AUTOR Dijana Jurasić

   (VEČERNJI LIST) Šezdesetih pa i 70-ih godina imati dobar standard značilo je imati “dom pod jednim ključem” u kojem WC i kupaonica nisu bili u dvorištu ili hodniku, a ako ste imali fiću ili stojadina, TV, perilicu rublja,već ste bili imućni. I 80-ih je auto imala manjina, na odmor su radnici odlazili u radnička odmarališta.

   Čitaj dalje

  • 11. 08. 2018.

   Zabrana štrajka u Croatia Airlinesu poljuljala "dobru vjeru" u sud, ali i sindikat

   DALEKOSEŽNE POSLJEDICE Presuda Županijskog suda u Zagrebu unosi nemir i nered u sustav kolektivnog pregovaranja

   Sindikati će trebati tražiti nove metode rada, ako neće moći koristiti ono što im zakon daje. To demotivira i ljude da se učlanjuju u sindikate, a sindikate da ne ulaze u pregovore s poslodavcima jer im se oduzima pravo na štrajk, kaže Krešimir Sever, predsjednik NHS-a

   (NOVI LIST) Presuda Županijskog suda u Zagrebu, kojom je štrajk radnika Croatia Airlinesa (CA) proglašen nezakonitim, jer prema mišljenju suda, sindikat ORCA nije pregovarao u dobroj vjeri unosi potpuni nemir i nered u sustav kolektivnog pregovaranja i mogao bi imati dalekosežne posljedice.

   Čitaj dalje

  • 10. 08. 2018.

   ORCA: Presuda ugrožava smisao sindikata i radnička prava

   Izvor: N1

   Nakon jučerašnje presude na Županijskom sudu u Zagrebu da je najavljeni štrajk u Croatia Airlinesa nezakonit, sindikat ORCA u priopćenju najavljuje da će se žaliti i Europskom sudu ako bude trebalo, jer smatraju da takva presuda ugrožava smisao sindikalnog udruživanja te radnička prava.

   Čitaj dalje

  • 10. 08. 2018.

   KOLUMNA Što je štrajk bez štete poslodavcu?

   POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

   Autor: Gabrijela Galić

   Prvi put je o zakonitosti jednog štrajka nadležni sud odlučivao danima, prvi put je, čini se, sudu stiglo i pismo resornog ministra u kojem objašnjava zbog čega štrajk u turističkoj sezoni nije dobar. I tko radnike Croatia Airlinesa i javnost može uvjeriti da sudska odluka nije politički motivirana i da pritisaka na neovisno sudstvo nije bilo

   (Novilist.hr) Ok, ajmo razjasnit' nešto. Enciklopedijska definicija kaže: »Štrajk je vidljivi izraz industrijskog sukoba između zaposlenika i poslodavaca u kojem zaposlenici osmišljenim, organiziranim i kolektivnim prekidom rada nastoje od poslodavca iznuditi ustupke, odnosno prisiliti ga na prihvaćanje svojih zahtjeva (...)«.

   Čitaj dalje

  • 10. 08. 2018.

   Zabrana štrajka u Croatia Airlinesu - suspendiranje sindikalnog rada?

   KONAČNA ODLUKA

   Županijski sud u Zagrebu prihvatio tužbu Uprave i utvrdio da je najavljeni štrajk nezakonit

   (NOVI LIST) Županijski sud smatra da Sindikat ORCA nije pregovarao u dobroj vjeri "uvjetujući sklapanje kolektivnog ugovora isključivo prihvaćanjem njegovog Kolektivnog ugovora". Odvjetnik sindikata kaže kako će posljedica odluke biti da će poslodavci u budućnosti moći "do besvijesti" rastezati pregovore sa sindikatima, a ako se jednom na njih ne odazovu, onda će ih optužiti da ne pregovaraju u dobroj vjeri.

   Čitaj dalje

  • 10. 08. 2018.

   BRANKO PODGORNIK Njemačka ne želi raditi za druge

   KOMENTAR

   Autor: Branko Podgornik

   Teško je očekivati da će Europska komisija, ili netko drugi, svojim preporukama prisiliti Njemačku da se odrekne viškova i počne raditi za druge. Za svoje »prekomjerne manjkove« u gospodarstvu i stanovništvu ostale članice EU-a moraju se pobrinuti same

   (Novilist.hr) Mnoge je iznenadilo da Njemačka, koja je često uzor svima ostalima, pripada državama koje najmanje slušaju Europsku komisiju.

   Čitaj dalje

  • 09. 08. 2018.

   Sud odlučio da štrajk u Croatia Airlinesu nije legalan! Sindikati: Žalit ćemo se Vrhovnom sudu

   TRAŽE KOLEKTIVNI UGOVOR

   Sud je zaključio kako sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora.

   (VEČERNJI LIST) Županijski sud u Zagrebu donio je odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik- sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

   Čitaj dalje

  • 09. 08. 2018.

   Miodrag Šajatović: Evo dokaza da su MMF-ovi savjeti izazvali pad, a ne rast stranih investicija

   Autor: Miodrag Šajatović

   (LIDER) Najvažnija ekonomsko-politička vijest u posljednjih desetak dana ostala je gotovo nezamijećena i zanemarena. Objavljena je na internetskoj straniciEkonomskog instituta Zagreb, a glasi: ‘Istraživačica EIZ-a dr. sc. Tajana Barbić u suradnji s dr. sc. Marijanom Andrijić iz Ministarstva financija RH objavila je rad ‘Trick or Treat? The Effect of IMF Programmes on Mobilising FDI in CESEE Countries’ u časopisu Czech Journal of Economic and Finance indeksiranom u bibliografskim bazama Current Contents Connect i Web of Science Core Collection (…).

   Čitaj dalje

  • 08. 08. 2018.

   Sud će sutra odlučiti o štrajku u Croatia Airlinesu

   Izvor: N1

   Županijski sud u Zagrebu za četvrtak je odgodio donošenje konačne odluke o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu (CA) koji je najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) zahtijevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

   Na današnjem četverosatnom ročištu Sud je saslušao svjedoke, a konačnu odluku donijet će sutra na ročištu zakazanom za 12 sati.

   Čitaj dalje

  • 07. 08. 2018.

   Ekonomski stručnjak upozorava: Ne želimo ovakvu reformu, razlika između plaće i mirovine bit će još veća

   NEPOŽELJAN SCENARIJ

   Piše: Frenki Laušić

   Stopa bruto zamjene - prva bruto mirovina u odnosu na posljednju bruto plaću – past će s 39 posto u 2018. na 35 posto u 2045. ako se usvoji prijedlog mirovinske reforme Ministarstva rada.

   Čitaj dalje

  • 07. 08. 2018.

   Privremeno odgođen štrajk u CA - sutra novo ročište na sudu

   Autor teksta: N1 Hrvatska

   Županijski sud donio je u utorak privremenu odluku da se ne dopušta štrajk u Croatia Airlinesu zbog velike štete koja bi njime nastala, a sutra se nastavlja rasprava kada će biti donesena odluka o zakonitosti štrajka.

   Štrajk u CA je privremeno zaustavljen zbog nepopravljive štete - novo ročište zakazano je za srijedu u 10 sati, a Sud je uvažio navode ministra prometa Olega Butkovića o štetama koje bi nastale, kazao je nakon današnjega ročišta odvjetnik sindikalista Albin Hotić.

   Čitaj dalje

  • 06. 08. 2018.

   Okrupnjivanje državnog aparata: Croatia Express i HŽ PP postaju jedno, AIK dio MINGO-a…

   Autor: Lider/Hina

   Vlada je prošli tjedan donijela zaključak o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta izaklada u cilju racionalizacije državne uprave, a među 54 tijela koja bi se trebala ukinuti ili spojiti s ministarstvima ili drugim tijelima nalaze se i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Centar za razminiranje te Ured za suzbijanje zlouporabe droga.

   Čitaj dalje

  • 06. 08. 2018.

   Štrajk u CA: Nema dogovora između sindikata i Uprave

   Autor teksta: N1 Hrvatska

   Sindikati i Uprava Croatia Airlinesa sjeli su za stol uoči najavljenog štrajka, no nije postignut nikakav dogovor. Štrajk je najavljen za srijedu 08. kolovoza.

   "Uprava nije odstupila od svojih stavova, nije ponuđen nikakav kompromis, kamoli novi Kolektivni ugovor, nama je žao, molimo građane za razumijevanje, ali u srijedu slijedi štrajk i kolaps zračnog prometa", potvrdio je za N1 Marko Božičević iz Sindikata pilota.

   Čitaj dalje

  • 03. 08. 2018.

   NHS: Ovakva porezna reforma neće poticati mlade da ostanu

   Izvor: N1

   Nakon što je Vlada jučer predstavila mjere iz porezne reforme, reagirali su i Nezavisni hrvatski sindikati čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

   Koliko god smatrali dobrim da je Vlada Republike Hrvatske u ovom trenutku odustala od smanjenja opće stope PDV-a za 1 postotni bod i umjesto toga smanjila za 12 postotnih bodova PDV na osnovne prehrambene artikle – svježe meso, voće, povrće i ribu (koja na žalost nije toliko čest prehrambeni artikl u hrvatskim kućanstvima) te pelene, toliko smatramo lošim ove najavljene promjene u sustavu poreza na dohodak i ukidanje doprinosa za obvezno osiguranje u slučaju nezaposlenosti i doprinosa za zaštitu zdravlja na radu.

   Čitaj dalje

  • 03. 08. 2018.

   Prosječna plaća raste, ali... Tko najviše zarađuje u državi

   KAKVO JE STANJE

   AUTOR: Dijana Jurasić

   Mnogi će reći da radnici s prosječnom plaćom od 6352 kune trebaju biti zadovoljni, ali zaboravlja se da više od 700.000 radnika ima plaću manju od 5252 kune

   (VEČERNJI LIST) Prosječna plaća u Hrvatskoj u svibnju je prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) iznosila 6352 kune i mnogi će na to reći da našim građanima plaća u prosjeku raste iz mjeseca u mjesec i da se nemaju na što žaliti.

   Čitaj dalje

  • 02. 08. 2018.

   Piloti i stjuardese Croatia Airlinesa idu u štrajk

   Autor teksta: N1 Info

   U ORCA-i smatraju da je Plenković izigrao dogovor s njima i da je otišao na godišnji odmor, a da nije učinio ništa oko Croatia Airlinesa

   Piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa kreću u štrajk sljedeći tjedan, doznaje Večernji list u Hrvatskom sindikatu prometnih pilota (HSPP).

   Čitaj dalje

  • 02. 08. 2018.

   BRANKO PODGORNIK Ribarskih mreža sve je više, a ulov sve manji

   IZA POZORNICE BRANKA PODGORNIKA

   Autor: Branko Podgornik

   Funkcija gospodarstva je iskrivljena i poremećena. Nije prilagođena i potrebama naroda, koji je sastavni dio svake ekonomije. Države su kapitalu prepustile preveliku slobodu, a sebi i svojim građanima zauzvrat su nametnule neprekidno stezanje remena i odricanje

   (Novilist.hr) Potez predsjednice Republike, koja je u suradnji s veleposlanikom SAD-a ugostila oko 200 američkih poslovnih ljudi na šibenskom glavnom trgu, vrijedan je napor za privlačenje ulagača.

   Čitaj dalje

  • 02. 08. 2018.

   Proračunski prihodi u idućoj godini planirani na 134, a rashodi na 139 mlrd kuna

   Prihodi državnog proračuna u 2019. godini planiraju se na razini od 134,2 milijarde kuna, dok bi rashodi iznosili oko 139 milijardi kuna, navodi se u Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2019. do 2021. godine, koje je na sjednici Vlade u četvrtak predstavio ministar financija Zdravko Marić.

   (Poslovni.hr) Po riječima ministra Marića, taj dokument nastavlja se dobrim dijelom na program konvergencije i nacionalni program reformi, usvojen krajem travnja.

   Čitaj dalje

  • 01. 08. 2018.

   SINDIKATI I REFORMA MIROVINSKOGA Bitni promašaji reforme

   Autor: Stjepan Androić

   (GLAS KONCILA) Nezavisni hrvatski sindikati (skraćeno: NHS) sumnjaju u primjerenost sadašnjih reforma, posebice kad se radi o promjenama u mirovinskom sustavu. Tako je već 2017. g. predsjednik toga sindikata Krešimir Sever uputio Vladi posebno očitovanje o najavljenim reformama, a ove godine podsjetio je predsjednika Vlade na bitne promašaje reforme i na potrebu dijaloga prema načelima socijalnoga partnerstva.

   Čitaj dalje

  • 01. 08. 2018.

   GRUBO PREBACIVANJE KRIVNJE Umirovljenici, a ne umrtvljenici

   Autor: Stjepan Androić

   (GLAS KONCILA) U predlaganjima mirovinske reforme u Hrvatskoj vrijedi pravilo: »Tko nema iskustvo drugoga, teško ga može razumjeti.«Kako hrvatski političari nemaju dovoljno iskustva, a ni teoretskih znanja, ne mogu razumjeti strahove i tjeskobe prosječnoga čovjeka kada je riječ o njegovoj mirovinskoj budućnosti, ustavnom pravu na rad i pravu na mirovinu na osnovi toga rada.

   Čitaj dalje

  • 31. 07. 2018.

   Novim zakonom ovrhe ponovno u nadležnosti sudova

   (N1) Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je predstavio prvu radnu verziju novog ovršnog zakona kojim bi se ovrhe na temelju vjerodostojne isprave ponovno vratile u nadležnost sudova, a javni bilježnici bi u postupku sudjelovali tek kao sudski povjerenici.

   Čitaj dalje