Pregled svih novosti

  • 18. 08. 2019.

   HRVATSKA NA DNU Sad je jasno, hrvatsko gospodarstvo upropastila je loša politika, a ne rat

   NAJSPORIJE NAPREDOVALI

   Autor: Branko Podgornik

   Hrvatska vojska je dobro obavila svoj posao, ali političari su nakon oslobađanja zemlje iznevjerili očekivanja. To se, nema sumnje, odnosi na sve stranke koje su bile na vlasti. Ni kasniji ulazak Hrvatske u EU nije bio prepreka za brži razvoj. Glavni krivac za zaostajanje Hrvatske je loša gospodarska politika vladajućih krugova u posljednjih četvrt stoljeća, osobito nakon krize iz 2008. godine

   (Novilist.hr) Nije nepoznato da Hrvatsku prestižu gotovo sve srednjoeuropske zemlje koje su nekoć bile u komunističkom sustavu, a danas su članice Europske unije.

   Čitaj dalje

  • 16. 08. 2019.

   Vlada samoj sebi priprema vruću sindikalnu jesen

   OPĆA PRAKSA

   Autor: Tihomir Ponoš

   Zna Bandić što radi, nije on matematičar po struci kao Divjak, ali politički još uvijek zna računati. Sljedeće godine su parlamentarni izbori pa bi u slučaju desetpostotne povišice to pripisao sebi i svojoj stranci kao uspjeh, a preostalih sedam posto ionako bi palo na teret sljedeće vlade, one sastavljene nakon izbora 2020. godine

   (Novilist.hr) Sindikati godinama, obično u ljeto, vladi najavljuju vruću sindikalnu jesen.

   Čitaj dalje

  • 14. 08. 2019.

   Krešimir Sever: 'Onog trenutka kada Sabor odredi datum referenduma, mi ćemo biti spremni za razgovor'

   SINDIKALNI ULTIMATUM VLADI

   Petra Mlačić

   "Sada više nije vrijeme za razgovor, barem ne nakon što su skupili više od 700.000 potpisa"

   (RTL.HR) Vođa Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever za RTL Danas komentirao je nedostatak dijaloga između Vlade i sindikata koji se nastavlja i dalje.

   Čitaj dalje

  • 14. 08. 2019.

   Sindikalne središnjice: Nema sastanka dok Sabor ne raspiše referendum

   NHS - Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata odgovorili su ministru rada i mirovinskog sustava kako se neće odazvati na njegov poziv na sastanak sve dok Sabor ne donose odluku o raspisivanju referenduma inicijative ’67 je previše’.

   Ministar rada i mirovinskog sustava pozvao je sindikate na sastanak 22. kolovoza radi “daljnjeg razvoja socijalnog dijaloga, međusobne suradnje i partnerstva”.

   Čitaj dalje

  • 13. 08. 2019.

   Je li sudbina drugog mirovinskog stupa ključna za pregovore sa sindikatima?

   AUTOR: Hrvoje Krešić

   (N1) Drugi mirovinski stup jedva preživljava otkako je došao na svijet sada već davne 2002. Do danas se individualizirana štednja trebala gotovo pa izjednačiti sa prvim stupom koji se temelji na međugenearacijskoj solidarnosti, ali ništa od toga. Štoviše, sada se nagađa da su dani drugog stupa odbrojani.

   Čitaj dalje

  • 05. 08. 2019.

   INTERVJU: KREŠIMIR SEVER Treba nam drastično povećanje plaća, a ne olakšice za mlade

   Stvari su otišle tako daleko da se sada, za ljude s malim primanjima, u sustavu poreza na dohodak ne može puno napraviti. U tome je i naša tragedija - Krešimir Sever / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

   O PROMJENAMA U POREZNOJ POLITICI

   Autor: Branko Podgornik

   U Hrvatskoj smo previše godina svoju konkurentnost gradili na slabo plaćenim i obespravljenim radnicima. To je rezultat sprege poslodavaca s vlastima, lijevima i desnima. Vlasti su podilazile poslodavcima koje su smatrale nositeljima razvoja, a radnike su zanemarivale

   (Novilist.hr) Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) smatraju da je Hrvatskoj potrebno snažno povećanje plaća kako bi zadržala radnike i smanjila iseljavanje.

   Čitaj dalje

  • 04. 08. 2019.

   MIROVINE ĆE BITI MIZERNE Današnji radnici sutrašnji su socijalni slučajevi

   POVRATAK U DEVEDESETE

   Autor: Jagoda Marić

   "Vratili smo se u devedesete kad su ljudi morali prihvaćati dio ili polovicu plaće na ruke kako bi uopće mogli preživjeti. Sada je to legalno i sve po zakonu..."

   (Novilist.hr) ZAGREB- Premijer Andrej Plenković pohvalio se da je njegova Vlada u posljednje tri godine povećala plaće više nego prethodne tri Vlade koje su vodili Jadranka Kosor, Zoran Milanović i Tihomir Orešković.

   Čitaj dalje

  • 02. 08. 2019.

   Najbolja demografska mjera: Stvarni rast plaća, a ne neporezna davanja

   Gabrijela Galić

   (FAKTOGRAF) Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2020.-2022. koje je Vlada danas usvojila, javnom sektoru šalju jasnu poruku – iduće tri godine ne trebate računati na rast plaća osim za 0,5 posto po godini staža. Rashodi za zaposlene – u obrazovanju, znanosti, kulturi, zdravstvu, socijali, policiji i ostalim državnim službama – za iduću godinu planirani su na razini 30,4 milijarde kuna i u odnosu na ovogodišnji plan veći su za 1,3 milijarde kuna.

   Čitaj dalje

  • 01. 08. 2019.

   HRVATSKI PRORAČUN ZA 2020.: Proračunski prihodi 141,6, a rashodi 144,3 milijardi kuna

   SJEDNICA VLADE

   Glavni pokretači rasta po Marićevim riječima bit će i dalje osobna potrošnja i domaća potražnja, dok se, unatoč daljnjem rastu izvoza, očekuje negativan doprinos neto izvoza.

   (Novilist.hr) ZAGREB- Prihodi državnog proračuna u 2020. godini planiraju se na razini od 141,6 milijardi kuna, dok bi rashodi iznosili 144,3 milijarde kuna, navodi se u Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2020. do 2022. godine, koje je na sjednici Vlade u četvrtak predstavio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

   Čitaj dalje

  • 30. 07. 2019.

   Sever poklopio novog ministra rada: Narod je već rekao što misli o radu do 67. godine

   ČEKA SE REFERENDUM

   Autor: Nikola Sučec

   Novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u ponedjeljak je u intervjuu Večernjem listu istaknuo kako rad do 67. godine života nema alternative te kako je mirovinska reforma dobro pripremljena i ide dalje. Jedan od lidera referendumske inicijative '67 je previše', šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, novom je ministru poslao jasnu poruku - narod je već rekao što želi, a Vladi je bolje da ne komplicira održavanjem referenduma

   (T-portal.hr) Sever nam kaže kako ministar u ovom trenutku ne može reći ništa drugo o radu do 67. godine jer je Zakon o mirovinskom osiguranju već na snazi, pa ga je on dužan primjenjivati, ali kako će to trajati samo do referenduma.

   Čitaj dalje

  • 29. 07. 2019.

   SINDIKATI: 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

   Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez

   (VEČERNJI LIST) Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare dačetvrti krug porezne reformeu velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

   Čitaj dalje

  • 27. 07. 2019.

   'Strahujemo da će iskusni radnici imati manju plaću od početnika, očekivali smo puno više'

   Ishod četvrte runde

   AUTOR: Adriano Milovan, Marina Klepo

   (Novac.hr) Nova, četvrta runda porezne reforme neke je više, a neke manje usrećila. Iako poslovnjaci s kojima smo jučer razgovarali načelno hvale napore Banskih dvora u nastavku rasterećenja gospodarstva, ipak kažu da su očekivali više, posebno na području strukturnih reformi.

   Čitaj dalje

  • 26. 07. 2019.

   Porezna reforma donosi rasterećenje od 3,75 milijardi kuna. Evo što se sve mijenja

   Nova pravila

   Novilist.hr - U javnu raspravu bit će upućen prijedlog da se za mlade do 25 godina obveza poreza na dohodak smanji za 100 posto, a za one od 26 do 30 godina za 50 posto
   Premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić u petak su predstavili četvrti krug porezne reforme za mandata aktualne vlade, koja po njihovim riječima donosi porezno rasterećenje od 3,75 milijuna kuna.

   Čitaj dalje

  • 24. 07. 2019.

   Vlada: Utvrđuje se broj potpisa za referendum "67 je previše"

   (HRT) Vlada je u srijedu zadužila Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku da provjerom broja i vjerodostojnosti popisa birača utvrde ukupan broj potpisa za raspisivanje referenduma "67 je previše", kojim sindikati traže da dob za stjecanje prava na starosnu mirovinu ostane na 65 godina i ne diže se na 67.

   Čitaj dalje

  • 24. 07. 2019.

   Vlada o potpisima za referendum o mirovinskoj reformi

   Izvor: N1

   Danas se održava sjednica Vlade na kojoj će prvi put prisustvovati i novi ministri, nakon prošlotjedne rekonstrukcije.

   Na dnevnom redu je Prijedlog uredbe o općim pravilima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave te Prijedlog zaključka u vezi sprovjerom broja i vjerodostojnosti potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative "67 je previše".

   Čitaj dalje

  • 19. 07. 2019.

   Prosječna plaća u svibnju 2019. godine

   DZS - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2019. iznosila je 6 476 kuna, što je nominalno više za 0,7%, a realno za 0,1% u odnosu na travanj 2019.
   Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2019. iznosila je 8 794 kune, što je nominalno više za 0,7%, a realno za 0,1% u odnosu na travanj 2019.

   Čitaj dalje

  • 19. 07. 2019.

   Sindikati od novog ministra rada i mirovinskog sustava – ne očekuju ništa

   Gabrijela Galić

   (FAKTOGRAF) „Ništa, doslovno, ništa“ i „Ništa, apsolutno ništa“, gotovo su identične rečenice koje su nam izgovorili Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) na upit što očekuju od Josipa Aladrovića, koji je predložen za novog ministra rada i mirovinskog sustava.

   Čitaj dalje

  • 16. 07. 2019.

   Državne institucije već mjesec dana nema tko čistiti: 'Bilo je pokušaja da to prebace na službenike'

   PROPAO POSAO VEĆI OD 20 MILIJUNA KUNA

   Lada Marinović

   I dok središnji ured za javnu nabavu rješava ovaj problem, državne službe se snalaze kako znaju

   (VIJESTI.hr, 16. srpnja 2019.) Prostorije državnih institucija već mjesec dana nema tko čistiti. Tvrtka s kojom je sklopljen ugovor više nije mogla pružati usluge pa je tako dogovoreni posao veći od 20 milijuna kuna - propao.

   Čitaj dalje

  • 15. 07. 2019.

   Guverner Vujčić poručuje kako zadržati radnu snagu: Više plaće, priuštivo stanovanje…

   Autor: Lider/Hina

   Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić poručio je u ponedjeljak da je nedostatak kvalificirane radne snage postao glavna prepreka rastu u mnogim zemljama, pa je tako nužno stvarati okruženje kojeće poticati ostanak talentiranih pojedinaca, što između ostalog uključuje i podizanje plaća.

   Čitaj dalje

  • 12. 07. 2019.

   Izvješće o zahtjevu za raspisivanje državnoga referenduma građanske inicijative „67 je previše“

   NHS – U nastavku prenosimo Zaključak koji je danas usvojen u Hrvatskom saboru, a vezano uz građansku inicijativu „67 je previše“. Zaključak Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojim se na temelju članka 127. stavka 2. Poslovnika Hrvatskoga sabora, poziva Vlada Republike Hrvatske da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative "67 je previše“ koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavio Organizacijski odbor građanske inicijative "67 je previše", aktom pod brojem Klasa: 014-01/19-01/01, Urbroj: 361-19-04 od 13. lipnja 2019. godine te da izvješće o provedenoj provjeri dostavi Hrvatskom saboru.

   Čitaj dalje

  • 10. 07. 2019.

   Hrvatski sabor raspravljao o provjeri potpisa Inicijative 67 je previše

   NHS – Jučer je u Hrvatskom saboru održana rasprava o izvještaju Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora o zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative „67 je previše“. U Izvještaju je Saborski odbor jednoglasno predložio da se Vladu pozove da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa referendumske inicijative 67 je previše, a kada se provjera završi, ponovno će odlučivati hoće li referendumsko pitanje slati Ustavnom sudu na provjeru ustavnosti.

   Čitaj dalje

  • 09. 07. 2019.

   Plan zdravstvene zaštite na javnom savjetovanju

   NHS – Na portalu e-Savjetovanje danas je pokrenuto savjetovanje o Planu zdravstvene zaštite Republike Hrvatske koje će trajati do 8. kolovoza 2019. godine. Ovim se planom, imeđu ostaloga, određuju zadaće i ciljevi zdravstvene zaštite, prioritetna razvojna područja, osnove razvoja sustava zdravstvene zaštite, zdravstvene potrebe stanovništva od posebnoga interesa za Republiku Hrvatsku, specifične potrebe i mogućnosti ostvarivanja zdravstvene zaštite na potpomognutim područjima ili područjima s razvojnim posebnostima, osnove razvoja zdravstvene djelatnosti po razinama, uključujući izobrazbu i usavršavanje radnika u sustavu zdravstva i dr.

   Čitaj dalje

  • 09. 07. 2019.

   Vlada treba ukinuti zabranu zapošljavanja namještenika, vanjski servisi postali su preskupi

   ADMINISTRATIVNA BESMISLICA

   Ako je logika angažiranja vanjskih pružatelja usluga ili privatnih servisa za čišćenje imala smisla u uvjetima kada su se u postupcima javne nabave privatnici nadmetali nižim cijenama, iako je i onda svakome tko je to želio vidjeti bilo jasno da ekonomska logika povjeravanja poslova koje namještenici obavljaju za tadašnjih 2.500 do 2.700,00 kuna plaće ne postoji, danas kada su ponude rijetke i višestruko veće u odnosu na procijenjenu vrijednost nabave, ustrajnost Vlade da te poslove i dalje obavljaju privatnici postala je iracionalna.

   Čitaj dalje

  • 07. 07. 2019.

   Neposredna demokracija ili alat za političke manipulacije?

   REFERENDUM

   AUTOR: Ivanka Toma

   (JUTARNJI LIST) Je li referendum kao sredstvo neposredne demokracije postao sredstvom političke manipulacije? Zbog neuređene i manjkave zakonske regulative koja definira pravila za održavanje referenduma ovo se pitanje nameće već godinama, a eskaliralo je nakon objave predsjedničke kandidature pjevača i poduzetnika Miroslava Škore.

   Čitaj dalje

  • 04. 07. 2019.

   Rad u uvjetima visokih temperatura

   NHS - Radnici koji obavljaju određene poslove na otvorenom, kao što su poslovi u građevinarstvu, poljoprivredi, poslovi na montaži, intervencijama itd., rade u nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima, a takav rad u uvjetima visokih temperatura može utjecati na zdravlje radnika.
   Budući da u hrvatskom zakonodavstvu nisu propisani minimalni zahtjevi u vezi rada radnika na otvorenom u slučaju visokih temperatura, objavljujemo Smjernice dobre prakse o radu na otvorenom u uvjetima visokih temperatura, Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu te preporuke Zavoda za uneprjeđivanje zaštite na radu.

   Čitaj dalje