Pregled svih novosti

  • 29. 07. 2015.

   'Prošao' svaki četvrti zahtjev: U nešto manje od tri godine sklopljeno 2.224 predstečajnih nagodbi

   NOVI PODACI FINE

   Podaci Fine pokazuju da je od ukupno 8.262 tvrtki i obrta koje su zatražili pokretanje postupka predstečajne nagodbe najviše njih iz sektora trgovine – 1.891 s ukupnim iznosom prijavljenih obveza od 12,3 milijarda kuna

   (Novilist.hr) ZAGREB– Pokretanje postupka predstečajne nagodbe od listopada 2012. godine zatražilo je više od osam tisuća tvrtki i obrta, od čega je nešto više od četvrtine sklopilo nagodbu pred nadležnim trgovačkim sudom, pokazuju zadnji podaci Financijske agencije (Fina).

   Čitaj dalje

  • 28. 07. 2015.

   Odustaje se od privatizacije Imunološkog zavoda - postat će ustanova od javnog interesa

   Mladen Pejnović potvrdio:

   Lider/Hina, 28. srpnja 2015. 13:38

   Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović izjavio je danas za HRT da se odustaje od privatizacije Imunološkog zavoda te da će Zavod ostati u državnim rukama kao ustanova od javnog interesa.

   Vlada je rješenje po kojem bi Imunološki zavod postao ustanovom od javnog interesa imala u planu nakon što nije uspio natječaj za privatizaciju, neslužbeno je Hini potvrdio dobro upućeni izvor. Istaknuo je i kako je u tijeku i realizacija kredita za zaostale plaće radnicima Imunološkog zavoda.

   Čitaj dalje

  • 28. 07. 2015.

   NEPOTIZAM SVUDA: “Političari se nemaju što zgražati jer i sami to često prakticiraju”

   Bandić u nevjerici!

   Vijest Sindikata vozača i prometnih radnika u ZET-u kojom se hvale kako su u tvrtki uspjeli ozakoniti nepotizam izazvala je zgražanje brojnih društvenih struktura. Gradonačelnik Bandić je kazao da je odluka protuustavna, a profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Zvonimir Galić da šalje krive poruke u društvu u kojem se ne cijeni izvrsnost. Sindikalist Krešimir Sever, pak, napominje da je to u gradskoj tvrtki u suvremenom društvu nedopustivo.

   (net.hr) “Na sastanku predstavnika Sindikata vozača i prometnih radnika s Upravom podružnice postignut je dogovor da prioritet pri zapošljavanju u podružnicu ZET prednost imaju djeca ili supružnici naših radnika.

   Čitaj dalje

  • 28. 07. 2015.

   Europskom poveljom do zaštite svakodnevnog života

   NHS – U današnjem Novom listu objavljen je članak „Europskom poveljom do zaštite svakodnevnog života“ budući se u postupku javnog savjetovanja nalazi tekst izmijenjene Povelje zajedno s odredbama na koje se Hrvatska obvezuje. Poveljom se utvrđuju slobode i prava svih pojedinaca i jamče socijalna i ekonomska prava.

   Čitaj dalje

  • 27. 07. 2015.

   Sindikatu željezničara Hrvatske svečanim potpisivanjem ugovora dodijeljena bespovratna sredstva

   (SŽH) Danas na svečanom potpisivanju ugovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Sindikatu željezničara Hrvatske kao jedinom sindikatu iz željezničkog sektora i službeno su dodijeljena sredstva u iznosu od 832,204,00 kn.
   U sklopu Operativnog programa »Razvoj ljudskih potencijala«, Europski socijalni fond i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava prihvatio je prijavu projekta Sindikata željezničara Hrvatske pod nazivom »Unapređenje uloge sindikata u socijalnom dijalogu u željezničkom sektoru Hrvatske«, te isti i odobrio.

   Čitaj dalje

  • 27. 07. 2015.

   Zatvorskom sustavu manjka 1310 zaposlenih

   SINDIKAT SLUŽBENIKA

   (GLAS SLAVONIJE) Iako se izvješće samo u manjem dijelu bavi zaposlenicima ustrojstvenih jedinica Uprave za zatvorski sustav, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH posebno izdvaja činjenicu da je u sustavu zaposleno 2694 službenika i namještenika, što je za 1310 manje od sistematiziranog broja od 4004 izvršitelja na 1259 različitih radnih mjesta, odnosno predstavlja popunjenost radnih mjesta od 67,28 posto.

   Čitaj dalje

  • 27. 07. 2015.

   TiSA: Tajni ugovor za privatizaciju obrazovanja, zdravstva i vode

   Prema šturim dostupnim podacima TISA bi trebala dovesti do lakše privatizacije vodnog sustava, je li to opasni put ka privatizaciji najvećeg blaga svake zemlje?

   OTAWA

   (SLOBODNA DALMACIJA) U kanadskom gradu Otawi održan je ovog tjedna Sedmi svjetski kongres asocijacije International Education (Međunarodno obrazovanje) koja uključuje najveće organizacije, udruženja i sindikate učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora, znanstvenika i drugih djelatnika iz područja obrazovanja diljem svijeta.
   Sudionici otawskog skupa – predstavnici spomenutih organizacija iz Velike Britanije, SAD-a, Kanade, Portugala, Njemačke, Grčke, Irske, Francuske i Novog Zelanda - uputit će sa svoga skupa zahtjev da se TTIP, TISA, CETA, TPP i slični trgovinsko-investicijski sporazumi zaustave, navodeći za to razloge viđene iz perspektive područja kojim se bave obrazovanja.

   Čitaj dalje

  • 25. 07. 2015.

   Vlada je imenovala devet predstavnika RH u EGSO-u

   EUROPSKI GOSPODARSKO-SOCIJALNI ODBOR

   (GLAS SLAVONIJE) Vlada RH je kao predstavnike nadležnih institucija imenovala članove iz Republike Hrvatske u Europski gospodarsko-socijalni odbor (EGSO), u mandatnom razdoblju 2015. – 2020. godine. Imenovano je devet članova: Davor Majetić imenovan je članom na prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca, Dragica Martinović Džamonja na prijedlog Hrvatske gospodarske komore, Violeta Jelić na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, Marija Hanževački na prijedlog Nezavisnih hrvatskih sindikata, Ana Miličević Pezelj na prijedlog Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Vilim Ribič na prijedlog Matice hrvatskih sindikata, te Lidija Pavić-Rogošić, Marina Škrabalo i Toni Vidan na prijedlog Ureda za udruge.

   Čitaj dalje

  • 22. 07. 2015.

   Eurostat: Hrvatski javni dug porastao na 87,7 posto BDP-a

   Izvješće

   Iako Hrvatska po visini udjela javnog duga u BDP-u nije na vrhu Eurostatove liste, pa tako osam članica ima i veći postotak udjela duga, pri čemu najveći Grčka – 168,8 posto – i Italija – od 135,1 posto, Hrvatska je među zemljama s najbržim rastom toga udjela

   (Novilist.hr) LUXEMBOURG/ZAGREB – Hrvatski javni dug krajem prvog tromjesečju ove godine dosegnuo je 288,5 milijardi kuna, što čini 87,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazalo je u srijedu izvješće europskog ureda za statistiku Eurostat, a s obzirom na njegov rast, iz Ministarstva financija poručuju da pripremaju strategiju upravljanja javnim dugom.

   Čitaj dalje

  • 22. 07. 2015.

   Neki će morati izgubiti na plaći

   NHS - U današnjem Novom listu objavljen je članak pod naslovom „Neki će morati izgubiti na plaći“ u kojem se govori o otvaranju razgovora o politici plaća u javnom sektoru, a temeljem Prijedloga Akcijskog plana kojeg bi Vlada trebala usvojiti sljedeći tjedan. Predstavnici sindikata upozoravaju kako su nerealne najave da novim zakonom neće biti smanjivanja primanja u državnoj i javnim službama.

   Čitaj dalje

  • 20. 07. 2015.

   Sindikalno učilište za kamiondžije

   Izobrazba

   (LIDER) Sindikat hrvatskog vozača (SHV) osnovao je Učilište za cestovni promet u kojem će provoditi periodičnu izobrazbu vozača kamiona.

   Takozvani Kôd 95, licenciju za vozače u EU, već je besplatno dobilo nekoliko njih; riječ je o članovima SHV-a.
   – Za sve nove članove SHV-ova izobrazba stoji 800 kuna, a za druge 1500 kuna. Imamo pet predavača, a predavanja se održavaju u našoj zgradi u Zagrebu – kaže predsjednik SHV-a Miljenko Gočin.

   Čitaj dalje

  • 20. 07. 2015.

   Smanjite nam radni tjedan, živnut će i gospodarstvo

   DAJTE DA ODAHNEMO

   (SLOBODNA DALMACIJA) Najtraženiji radnici u Njemačkoj i Austriji su hrvatski radnici. Kod nas radnici, koje se zna nazivati lijenima, nesposobnima i neobrazovanima, rade za plaću od 3000 do 4000 kuna, a kad odu u Ameriku, Njemačku i Australiju, s istim sposobnostima i obrazovanjem, nađu posao za četiri do 10 puta veću plaću, za dvije do tri tisuće eura. Nije naša produktivnost, koja je na razini 60 posto produktivnosti EU-a, krivnja radnika, nego se radi o organizaciji države i organizaciji sustava.

   Čitaj dalje

  • 17. 07. 2015.

   Održan prosvjed sindikalnih povjerenika Pružnih građevina

   (SHŽ) U organizaciji Sindikata hrvatskih željezničara i Sindikata infrastrukture HŽ jučer je održan javni prosvjed sindikalnih povjerenika Pružnih građevina.

   U pismu upućenom ministru Hajdaš Dončiću i upravama HŽ Infrastrukture i Pružnih građevina, SHŽ i SIHŽ zatražili smo:

   1. Od Hrvatskog Sabora i Vlade Republike Hrvatske tražimo da donesu obvezujući Program obnove željezničkih pruga, što je pretpostavka za povratak roba i putnika na vlak, čime bi i za Pružne građevine bilo osigurano dovoljno narudžbi.

   Čitaj dalje

  • 17. 07. 2015.

   6.232 poslodavca ne isplaćuje plaće svojim radnicima

   Porezna uprava

   Lider/Hina

   Plaće u Hrvatskoj ne isplaćuju ukupno 6.232 poslodavaca s 19.898 zaposlenih, pokazuju najnoviji, u srijedu objavljeni ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje obračuna od siječnja do svibnja ove godine.

   Čitaj dalje

  • 14. 07. 2015.

   GSV razmatrao TTIP, potrebna izrada studije o utjecaju na gospodarstvo

   Autor: D.Š.

   Članovi Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) razmatrali su na sjednici u ponedjeljak tijek pregovora Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država o sklapanju Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) i suglasili su se o potrebi izrade studije o utjecaju na hrvatsko gospodarstvo.

   (Dnevnik.hr) Damir Kuštrak iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) rekao je kako je to potrebno iako nisu još poznate sve pojedinosti sporazuma o kojem se još pregovara, ali se vidi smjer. Ne zna se ni hoće li to biti isključivo europski ili mješoviti sporazum o kojem će odlučivati nacionalni parlamenti pojedinih zemalja članica EU.

   Čitaj dalje

  • 14. 07. 2015.

   Neprodanu hranu iz trgovina darujte, nemojte je bacati

   PORUKA HRVATSKOJ IZ EU PARLAMENTA

   U svijetu se svake godine baci 1,3 milijarde tona hrane

   (GLAS SLAVONIJE) Kako bi se smanjile količine otpada te pomoglo onima koji žive u siromaštvu, Europski parlament pozvao je zemlje članice Europske unije da što prije donesu zakone koji će omogućiti supermarketima da neprodanu hranu daju u humanitarne svrhe, umjesto da je bace.

   Čitaj dalje

  • 10. 07. 2015.

   Mirovinski sustav nam nije održiv ni adekvatan, ali je u sredini

   Prezentacija AZ fonda

   Tin Bašić

   (LIDER) Hrvatski mirovinski sustav na održivom je putu, trenutno se nalazi u puno boljoj situaciji nego prije, no još uvijek je pod velikim opterećenjem i potrebne su daljnje reforme. Adekvatnost mirovina, odnosno je li ona dovoljna za život umirovljenika sve više će biti problem za mlađe generacije.

   Dio je ovo zaključaka prezentacije „Pensions in Croatia. Ready for the future“ koju je u četvrtak organizirao AZ fond. Michela Coppola, Senior Economist u Allianz Asset Managementu iscrpnim je podacima pokazala kako mirovinski sustav u Hrvatskoj nije idealan, ali je puno bolji nego što smo možda i mislili.

   Čitaj dalje

  • 07. 07. 2015.

   Uprava Hrvatskih šuma zabranila, pa zbog inspekcije ponovo dozvolila ljetne odmore

   ZBOG MANJKA ZAPOSLENIH RADNICI RADE I PO 10 SATI DNEVNO

   Autor: Gabrijela Galić

   Odluke su neusklađene s odredbama Zakona o radu, stoga je sindikat prijavio Upravu šuma Podružnica Delnice, a sporne odluke su odmah povučene tako da će radnici na ljetne godišnje odmore po prethodno dogovorenom planu

   (Novilist.hr) ZAGREB Hrvatski sindikat šumarstva prijavio je Inspektoratu rada Hrvatske šume, odnosno Upravu šuma Podružnica Delnice (UŠP Delnice) zbog zabrane korištenja godišnjeg odmora proizvodnim radnicima tijekom ljetnih mjeseci te upitne zakonitosti odluke o preraspodjeli radnog vremena.

   Čitaj dalje

  • 03. 07. 2015.

   Tržište rada bez ograničenja

   POLITIKA

   Autor: Nenad Kreizer

   (Deutsche Welle) Od danas (1.7.2015.) državljani Republike Hrvatske mogu bez ograničenja konkurirati za sva radna mjesta u Njemačkoj. Promjena koja je izazvala veliku buru u Hrvatskoj je u Njemačkoj prošla gotovo neopaženo.

   Vijest o tomu da državljani Republike Hrvatske od danas (1. srpnja 2015.) mogu u Njemačkoj konkurirati za svako radno mjesto, njemački mediji su popratili tek kojom agencijskom viješću.

   Čitaj dalje

  • 03. 07. 2015.

   Zakonska bizarnost: Ostao bez plaće jer se na poslu ozlijedio šest dana – prekasno

   Sigurno ima još zakinutih radnika koji nisu ustrajali u traženju svojih prava

   SLUČAJ RADNIKA IZ POŽEGE

   Autor:Gabrijela Galić

   Takva odredba godinama se primjenjuje i pitanje je koliko je radnika zaposlenih na određeno vrijeme imalo peh pa su se ozlijedili dva, tri ili sedam dana prije no što im je ugovor istekao te tako ostali bez plaće

   (Novilist.hr) ZAGREB Dva dana prije isteka ugovora na određeno vrijeme, radnik iz Požege teško je ozlijeđen na radnom mjestu. Ugovor o radu mu je istekao, novi nije dobio, a iako mu je utvrđena privremena nesposobnost zbog ozljede na radu, nije mogao ostvariti pravo na naknadu plaće u trajanju od najviše 30 dana računajući od dana prestanka radnog odnosa.

   Čitaj dalje

  • 03. 07. 2015.

   SDP ipak popustio: potpisi za referendum moći će se prikupljati na ulicama i trgovima

   REFERENDUM REVOLUCIJA SE NASTAVLJA

   (SLOBODNA DALMACIJA) Klub zastupnika SDP-a danas će u saborsku proceduru uputiti konačni tekst novog zakona o referendumu, u kojem su odustali od ideje da se potpisi za referendumske inicijative mogu prikupljati isključivo u uredima državne uprave i putem sustava e-građani.

   "Najvažnija promjena u odnosu na prvo čitanje je način prikupljanja potpisa. Kao osnovni model definira se prikupljanje putem sustava e-građani, no organizatori će imati mogućnost potpise prikupljati i na ulicama i trgovima, uz dva ograničenja.

   Čitaj dalje

  • 02. 07. 2015.

   Sabor podijeljen oko TTIP-a: za jedne trojanski konj i kraj suverenosti, za druge početak novog razvoja

   VERBALNI RAT

   (SLOBODNA DALMACIJA) Trojanski konj, kraj hrvatske suverenosti, tako je u srijedu navečer o TTIP-u 'sudio' dio saborske oporbe analizirajući rad hrvatske Vlade i njenu ulogu u postupku pregovora Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država o sklapanju Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP).

   To je (TTIP), između ostalog, definitivni kraj hrvatske suverenosti, ustvrdio je Nikola Vuljanić (nezavisni ljevičar), navodeći kako je Hrvatska monetarnu suverenost izgubila kad se "priheftala" euru, financijsku kad je prodala banke, dobar dio političke kad je ušla u EU.

   Čitaj dalje

  • 01. 07. 2015.

   U Saboru stanka zbog Jadrolinije i podsjetnik na dvije godine u Europskoj uniji

   SJEDNICA

   U takvim okolnostima naći ćemo sasvim sigurno puteve prosperiteta i boljeg života građana RH u Hrvatskoj u okviru EU – zaključio je Leko

   AUTOR: Tea Romić

   (VEČERNJI LIST) Predsjednik Sabora Josip Leko saborsko je zasjedanje jutros započeo podsjetnikom da je na današnji dan prošlo dvije godine otkad je Hrvatska punopravna članica Europske unije.

   Čitaj dalje

  • 01. 07. 2015.

   OZLJEDA NA RADU: Nezgode na putu s posla se ne računaju ako odete uvrtić

   DISKRIMINIRANI RODITELJI

   (Net.hr) Odlazak po dijete u vrtić na putu kući s posla za svakog roditelja u Hrvatskoj nije “redoviti put” kući. Tvrde to u HZZO-u pozivajući se na Zakon oobveznom zdravstvenom osiguranju. Stoga vam neće priznati ozljedu na radu u slučaju da se putem kući ozlijedite. Pogriješili ste jer ste svratili po dijete u vrtić.

   Čitaj dalje

  • 01. 07. 2015.

   U pet zemalja članica EU hrvatski radnici još (ni)su dobro došli

   Dvije godine u EU

   (LIDER) Dan prije druge obljetnice hrvatskog članstva u Europskoj uniji, Komisija je do sada primila od pet zemalja članica službene obavjesti da će zadržati ograničenja za hrvatske radnike a još se nisu izjasnile Francuska i Cipar.

   U Komisiji se u utorak doznaje da su do sada službene obavijesti poslale Austrija, Nizozemska, Velika Britanija, Slovenija i Malta. Nakon ulaska Hrvaske u EU-u, 13 zemalja iskoristilo je mogućnost da privremeno ograniči hrvatskim radnicima pristup svojem tržištu rada. Ograničenja su moguća na dvije, pet ili sedam godina.

   Čitaj dalje