Pregled svih novosti

  • 31. 08. 2015.

   Za jednu mjesečnu plaću u Sloveniji,u Makedoniji ili Srbiji rade tri radnika

   Zbog slabe kupovne moći građani najviše kupuju na sniženjima

   VELIKE RAZLIKE U PLAĆAMA

   Plaće u regiji značajno su niže nego u zapadnim zemljama Europske unije

   (GLAS SLAVONIJE) Srpski mediji ovih dana pozabavili su se usporedbom prosječnih neto plaća zaposlenih u zemljama bivše Jugoslavije.

   Prema tim podacima oni koji se sjećaju bivše zajedničke države i života u njoj shvatit će da se po pitanju životnog standarda malo toga promijenilo.

   Čitaj dalje

  • 31. 08. 2015.

   I državni službenici traže veću plaću

   Novi list – Vlada do kraja godine treba postići dogovor sa sindikatima državnih službi o primjeni dodatka od 4, 8 i 10 posto za radnike s dvadeset i više godina staža. Naime, ti su dodaci na staž još jedino ostali u Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike dok su djelatnostima javnih službi „nestali“ i uglavnom su kompenzirani ili blagim rastom koeficijenata ili dodacima na uvjete rada.

   Čitaj dalje

  • 28. 08. 2015.

   BDP skočio 1,2 posto; Grčić: Ubrzanje rasta ukazuje na snažnu promjenu trenda u gospodarstvu

   Iznad očekivanja

   To je treće tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 0,5 posto na godišnjoj razini, što je označilo njegov izlazak iz šestogodišnje recesije

   (Novilist.hr) ZAGREB Zahvaljujući rastu izvoza, potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo ojačalo je u drugom tromjesečju 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je znatno brži rast nego u prethodnom kvartalu i iznad svih očekivanja, pa su analitičari povećali procjene rasta u cijeloj ovoj godini.

   Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku (DZS) hrvatski je BDP u drugom tromjesečju realno veći za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izjavio je u petak ravnatelj DZS-a Marko Krištof napominjući kako je moguće da taj znatni rast utječe i na procjene BDP-a za cijelu godinu.

   Čitaj dalje

  • 27. 08. 2015.

   Vlada: Iz drugoga u prvi mirovinski stup prelijeva se 1,8 milijardi kuna

   Riječ o sredstvima djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i drugih koji mirovinu ostvaruju po posebnim propisima

   banka.hr/Hina

   Vlada je uredbama izmijenila zakone o mirovinskom osiguranju i obveznim mirovinskim fondovima kako bi se sredstva građana koji mirovine ostvaruju po posebnim propisima mogla prenijeti iz drugoga u prvi stup mirovinskog osiguranja. Tako će se ove godine iz drugoga u prvi stup preliti 1,8 milijardi kuna.

   Čitaj dalje

  • 27. 08. 2015.

   Potpisan Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta o osnivanju Centra za industrijske odnose i tržište rada

   NHS - U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava 26. kolovoza 2015. godine održan je prvi sastanak projektnih partnera uključenih u projekt osnivanja Centra za industrijske odnose i tržište rada.
   U projektu kojim će se osnovati Centar za industrijske odnose uz Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, kao korisnika projekta, sudjeluju sljedeći projektni partneri: Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Hrvatska udruga poslodavaca i Sveučilište u Zagrebu.

   Čitaj dalje

  • 25. 08. 2015.

   Riješite skrivene poreze, neisplatu plaća i jako lošu ulagačku klimu

   ŠTO PODUZETNICI I SINDIKATI OČEKUJU OD BUDUĆE VLADE

   Poduzenici kažu da mentalitet blokira naše tržište, a sindikati upozoravaju da su ekonomski problemi ujedno i demografska opasnost za zemlju

   AUTORI: Marina Šunjerga, Romana Kovačević Barišić

   (VEČERNJI LIST) Vlada, gospodarstvenici i sindikati sudionici su tripartitnog dijaloga koji je na klimavim nogama već neko vrijeme. Skorašnji ćeparlamentarni izboridonekle presložiti to trodijelno tijelo pa smo gospodarstvenike i sindikate pitali što očekuju od buduće vlade, koja će se formirati na zimu.

   Čitaj dalje

  • 25. 08. 2015.

   Načeto u socijalizmu, dokrajčeno tajkunskom privatizacijom: Industrijski divovi gurnuti u grob

   TUŽNA PRIČA

   Autor: Bojana Mrvoš Pavić

   Istina, mnoge nekad jake tvrtke imale su u socijalizmu previše radnika, a poslovale su s neodrživo visokim troškovima, ali tajkunska privatizacija se nije vodila idejom modernizacije poduzeća, već nezasitnim financijskim apetitima, pa je proizvodnja uništavana, a tvornički krugovi su postajali lokacije za gradnju stanova i, najčešće, trgovačkih centara

   (Novilist.hr) Tvornica olovaka Zagreb d.d. osnovana je u Zagrebu 1937. Iz malog pogona za proizvodnju olovaka i pastela izrasla je u današnje suvremeno dioničko društvo s dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji školskog i uredskog pribora... stoji na web stranici ove, nekad uistinu velike i značajne hrvatske tvrtke, čije smo olovke, davno prije kineskih, svi grizli u prvim, ili zadnjim klupama.

   Čitaj dalje

  • 24. 08. 2015.

   'Ako poslodavac krši zakon, naplata ide iz njegove imovine'

   Prema novom zakonu u stečaj će tvrtke koje tri mjeseca nisu radnicima isplatile plaće. Radnička potraživanja jesu prioritet u naplati, kaže ministar pravosuđa

   (24sata) Početkom rujna na snagu stupa novi zakon o stečaju. Prema njemu će sve tvrtke koje nisu radnicima tri mjeseca isplatile plaće otići u stečaj.

   Čitaj dalje

  • 24. 08. 2015.

   Stopa registrirane nezaposlenosti za srpanj pala na 15,9 posto

   TRŽIŠTE RADA

   Autor/izvor: SEEbiz/H

   ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatsko pada peti mjesec zaredom na mjesečnoj razini, za srpanj je pala u odnosu na prethodni mjesec za 0,2 postotna boda, na 15,9 posto, što je najniža stopa unazad gotovo šest godina, pokazuju u ponedjeljak objavljeni prvi podaci Državnog zavod za statistiku (DZS).

   Čitaj dalje

  • 21. 08. 2015.

   Vlada odlučila: U nadzorne odbore državnih poduzeća mogu ući i stranci

   PUTOVNICU, MOLIM

   (SLOBODNA DALMACIJA) Vlada je odlučila da članovi nadzornih odbora državnih poduzeća mogu biti i stranci.
   - Kandidat koji nije hrvatski državljanin, a bude izabran za člana nadzornog odbora, dužan je u roku šest mjeseci od izbora dostaviti dokaz o znanju hrvatskog jezika razine B2 po Zajedničkom europskom referentnom okviru - stoji u Vladinoj odluci.

   Čitaj dalje

  • 19. 08. 2015.

   Na stečajnom valu tone 20.000 tvrtki i 9000 radnika

   Cijela vojska nesretnih radnika strepi za vlastitu sudbinu i pita se što će još doživjeti

   STIŽE CRNI RUJAN

   (SLOBODNA DALMACIJA) Od jeseni kreće val stečajeva tvrtki blokiranih dulje od 120 dana, po novom zakonu o stečaju koji stupa na snagu 1. rujna. Takvih je tvrtki u ovoj zemlji 18.900, s 8800 zaposlenih i dugom od gotovo 20 milijardi kuna, ili točnije 19,8 milijardi kuna.

   Čitaj dalje

  • 19. 08. 2015.

   U dužničkoj krizi 22 zemlje, Hrvatska među njima

   Britanski Jubilee Debt Campaign je u suradnji s EU proveo istraživanje zaduženosti zemalja i smjestio Hrvatsku među zemlje koje se već nalaze u dužničkoj krizi

   (Banka.hr) Hrvatska je u grupi 22 prezaduženih zemalja kojima prijeti bankrot, objavio je Jutarnji list pozivajući se na istraživanje koje je britanski Jubilee Debt Campaign proveo u suradnji s Europskom unijom i objavio na svojim mrežnim stranicama.

   Čitaj dalje

  • 17. 08. 2015.

   Članice EU iskoristile krizu za udar na radnička prava; zbog straha od gubitka posla radnici u Hrvatskoj radije trpe

   OPTUŽBE MEĐUNARODNE KONFEDERACIJE SINDIKATA

   Autor: Gabrijela Galić

   Hrvatska je, kao i lani, u drugoj skupini zemalja (ukupno njih 26) u kojoj se ponavljaju određena kršenja prava, poput ograničavanja kolektivnog pregovaranja za proračunske korisnike

   (Novilist.hr) Bliski Istok i Sjeverna Afrika i dalje su najgore regije na svijetu u kojima temeljna prava radnika malo ili ništa ne znače. Najveći broj radnika u zemljama Perzijskog zaljeva su migranti, nemaju nikakve zakonske zaštite i sustavno su izloženi prisilnom radu.

   Čitaj dalje

  • 15. 08. 2015.

   Porezna uprava: 6.839 poslodavca ne isplaćuje plaće svojim radnicima

   OVOGODIŠNJI PODACI

   Porezna uprava ujedno poziva sve radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji poslodavac se ne nalazi na objavljenom popisu da to prijave na besplatni broj telefona 0800 49 49. Na osnovi prijave izvršiti će se dodatni nadzor i analiza podataka te će se formirati posebna lista takvih poslodavaca

   (Novilist.hr) ZAGREB- Plaće u Hrvatskoj ne isplaćuju ukupno 6.839 poslodavaca s 22.009 zaposlenih, pokazuju najnoviji, u petak objavljeni ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje obračuna od siječnja do lipnja ove godine.

   Čitaj dalje

  • 13. 08. 2015.

   Nije dobro - očekivanja za hrvatsko gospodarstvo dodatno pogoršana u kolovozu

   Ekonomska predviđanja

   Hina/Lider

   Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo dodatno su pogoršana u kolovozu, iako manje nego u prethodnom mjesecu, dok regija srednje i istočne Europe bilježi poboljšanje, pokazalo je u četvrtak istraživanje njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

   Čitaj dalje

  • 13. 08. 2015.

   Hajdaš Dončić: Radnicima na naplatnim postajama HAC-ONC-a otpremnine ili prekvalifikacija

   UVOĐENJE AUTOMATSKE NAPLATE

   (Novilist.hr) SPLIT – Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić najavio je u srijedu da će svim radnicima, koji ostanu bez posla zbog restrukturiranja tvrtke HAC-ONC i plana uvođenja automatske naplate na manjim naplatnim postajama gdje je promet izuzetno rijedak, biti ponuđene kvalitetne otpremnine ili prekvalifikacija.

   Čitaj dalje

  • 13. 08. 2015.

   Za stručnu procjenu utjecaja TTIP-a daju 196.000 kuna plus PDV

   Marija Brnić

   Ministarsvo vanjskih poslova traži izradu studije vezane uz važan trgovinski sporazum.

   (POSLOVNI DNEVNIK) Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zatražilo je stručnu pomoć oko procjena utjecaja na Hrvatsku Partnerstva za transatlansku trgovinu i ulaganja (TTIP), o kojem pregovaraju EU i SAD. Pregovori o tom trgovinskom sporazumu prošli su već deset krugova i ulaze u fazu detaljnih sektorskih pregovora, zbog čega MVPEU-ovci, kako i ističu u pozivu za izradu studije, žele osigurati pomoć Vladi RH u kreiranju modela i smjernica trgovinske politike.

   Čitaj dalje

  • 12. 08. 2015.

   Kostur jedinstvenog zakona za plaće u javnom sektoru: Dodaci na uvjete rada najviše 20%

   NACRT ZAKONA

   Autor: Gabrijela Galić

   Zaposleni u tijelima državne uprave, javnim službama, agencijama bit će raspoređeni u 10 platnih razreda i deset stupnjeva unutar razreda

   (Novilist.hr) ZAGREB Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava izradilo je kostur budućeg Zakona o plaćama u javnom sektoru prema kojem bi novi platni sustav trebao imati deset platnih razreda i deset stupnjeva unutar svakog platnog razreda. Otvorena je i mogućnost dodatna dva platna razreda »rezervirana za vojsku i policiju«.

   Čitaj dalje

  • 11. 08. 2015.

   Zakon o plaćama u javnom sektoru poprima konkretne obrise

   (SDLSN, 10. kolovoza 2015.) Ministarstvo rada i mirovinskoga sustavauputilo je ovih dana na adresu 35 državnih tijela i institucijadopiskojim od njih traži operacionalizaciju zaključaka sameđuresornog sastanka održanog 4. kolovoza, na kojem je dogovoreno da će se radi izrade konačne verzije nacrta prijedloga Zakona o plaćama u javnom sektoru,odnosno simulacije primjene predviđenog sustava uređivanja plaća, na razini svakog resora, odnosno ustanove nad kojom resorno tijelo vrši upravni nadzor, obaviti razvrstavanje pojedinog radnog mjesta u onaj platni razred koji po svom opisu iz priloženognacrta Zakonau najvećoj mjeri odgovara tom radnom mjestu.

   Čitaj dalje

  • 11. 08. 2015.

   Žuti poslodavci

   (Novilist.hr) Udruga poslodavaca javnih poduzeća sama po sebi nije sporna. Sporan je način na koji bi ona trebala nastati. Akcijski plan za politiku plaća dokument je koji je usvojila Vlada. Ta ista Vlada je, u osnovi, poslodavac šarolikoj grupi poduzeća koja se nazivaju javnima i od kojih su neka, vlastitom voljom, u članstvu HUP-a. No, njihov poslodavac im sada nalaže da osnuju vlastitu udrugu poslodavaca

   Čitaj dalje

  • 10. 08. 2015.

   U blokadi 320.214 ljudi: Od 2011. godine do danas dug građana narastao - pet i pol puta

   ŽIVOT S BLOKIRANIM RAČUNIMA

   Autor: Jagoda Marić

   Istovremeno se smanjio i broj blokiranih poduzeća i iznos njihovog duga zbog kojeg su završili u ovrsi. Tako je trenutačno pod blokadom 47.175 poslovnih subjekata i oni duguju ukupno 27,77 milijardi kuna

   (Novilist.hr) ZAGREBU četiri i pol godine, od početka 2011. do 30 lipnja ove godine, vjerovnici su preko ovrha od svojih dužnika uspjeli naplatit gotovo 117 milijardi kuna.

   Čitaj dalje

  • 07. 08. 2015.

   Javni dug u godinu dana porastao 23,2 milijarde kuna!

   Ino zaduživanje omča oko vrata

   Lider/Hina

   Rast javnog duga opće države, koji je krajem travnja iznosio 285,8 milijardi kuna, većim je dijelom posljedica zaduživanja na vanjskom tržištu, ocjenjuju analitičari Reiffeisen banke (RBA).

   U skladu s metodologijom ESA 2010, krajem travnja dug opće države, koji obuhvaća dug središnje države, fondova socijalne sigurnosti i lokalne države, iznosio je 285,8 milijardi kuna ili 86,7 posto procijenjenog BDP-a za 2015.

   Čitaj dalje

  • 06. 08. 2015.

   Carinici će iz plaće izdvajati 10 kuna mjesečno za pomoć kolegama u nevolji

   Početni kapital za rad Zaklade osigurala bi sama Vlada / Foto V. KARUZA

   VLADA PRIPREMA OSNIVANJE ZAKLADE CARINSKE SOLIDARNOSTI

   Autor:Gabrijela Galić

   Carinska uprava nema vlastitih prihoda koje bi mogla koristiti u općekorisne svrhe za carinsku službu, odnosno za svrhe koje nisu osnovna djelatnost carine

   (Novilist.hr) ZAGREB Vlada priprema osnivanje Zaklade carinske solidarnosti iz koje bi se promicalo financiranje humanitarnih aktivnosti, kao i pružala financijska pomoć carinskim službenicima i članovima njihovih obitelji. Zaklada carinske solidarnosti u osnovi bi se financirala dobrovoljnim prilozima oko tri tisuće carinika.

   Čitaj dalje

  • 31. 07. 2015.

   U sedam godina nestalo gotovo 200.000 zaposlenih

   TRŽIŠTE RADA

   (SEEbiz.eu) ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a ukupan broj zaposlenih u lipnju iznosio je 1,355 milijuna što u odnosu na svibanj predstavlja porast za 18.423 osoba odnosno 1,4%.

   Premda je na mjesečnoj razini ostvaren (očekivani) porast broja zaposlenih, promatrano na godišnjoj razini nastavljen je negativan trend pada zaposlenosti.

   Čitaj dalje

  • 31. 07. 2015.

   Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH - primjedbe

   NHS - Nezavisni hrvatski sindikati uputili su svoje primjedbe na Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske s Konačnim prijedlogom zakona, a u sklopu javnog savjetovanja koje se provodilo putem portala e-savjetovanje. U nastavku prenosimo glavne primjedbe:

   Opće primjedbe:
   Nacrt prijedloga zakona je nomotehnički loše napisan, nejasan i u dijelovima nedorečen te izgleda kao radna verzija nacrta prijedloga zakona, a ne dokument spreman za javnu raspravu. Kao samo jedan primjer navodimo kako se prijedlogom Zakona prvo mijenjaju članci 3., 17., 18., i 19., a onda se opet prijedlog zakona vraća na članke 3. i 4. Zakona.

   Čitaj dalje