Pregled svih novosti

  • 24. 11. 2015.

   The Economist: Svijetu prijeti treći nastavak dužničke krizne trilogije

   Prebrzo zaduživanje

   (Novilist.hr) Nakon krize na američkom tržištu nekretnina i europske dužničke krize, globalnom gospodarstvu prijeti novi, treći nastavak dužničke krize, koji će zahvatiti dio zemalja u razvoju, piše britanski poslovni tjednik The Economist.

   Prošlo je gotovo 10 godina otkako je puknuo balon na američkom tržištu nekretnina. Prošlo je šest godina otkako je insolventnost Grčke izazvala europsku dužničku krizu. Ono što povezuje te epizode je rapidan rast dugova, nakon čega je uslijedilo pucanje balona, piše taj ugledni tjednik u tekstu pod naslovom »Beskrajna priča«.

   Čitaj dalje

  • 24. 11. 2015.

   Zaposlenost pada sedmu uzastopnu godinu

   Autor/izvor: SEEbiz / HGK

   ANALIZA - U skladu s trenutkom ciklusa odnosno uobičajenim jesensko-zimskim trendovima vraćanja na burzu rada „sezonaca" koji su bili zaposleni u turizmu i djelatnostima povezanima s njime, u listopadu je porastao broj nezaposlenih do razine od 275 813 osoba. To je u odnosu na prethodni mjesec 16,4 tisuće (ili 6,3 %) nezaposlenih osoba više, što je ponovno nešto veći mjesečni prirast od onoga u istom mjesecu prošle godine (kada je iznosio 15,6 tisuća). Tako je tijekom rujna i listopada, otkada sezonski raste nezaposlenost, broj nezaposlenih ukupno povećan za 19,1 tisuću, dok je tijekom istih mjeseci prošle godine povećanje bilo na razini od 16,3 tisuće.

   Čitaj dalje

  • 23. 11. 2015.

   PETA REDOVNA SKUPŠTINA NSD MUP-a

   (NSDMUP-a.hr) Dana 14. 11. 2015. godine, u Crikvenici Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a je sukladno svom Statutu održao 5. Redovnu skupštinu sindikata.

   Na Skupštini su uz zastupnike bili prisutni i brojni gosti. S posebnim zadovoljstvom ističemo kako su se našem pozivu, uz predstavnike prijateljskih sindikata iz susjednih zemalja, odazvali i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata gospodin Krešimir Sever te predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika gospodin Boris Pleša.

   Čitaj dalje

  • 23. 11. 2015.

   Europi prijeti trajna visoka nezaposlenost

   Stopa nezaposlenosti u Europi dosegnula je 19 posto, a još 5 posto zaposlenih radi poslove koji zahtjevaju niže stupnjeve obrazovanja i vještina od onih koje oni posjeduju. Britanski Institut za istraživanje javnih politika ističe da je to posljedica globalizacije i tehnološkog napretka te vladama preporučuje veće investicije u obrazovanje

   banka.hr

   Čitaj dalje

  • 23. 11. 2015.

   DZS: Stopa nezaposlenosti skočila na 17,2 posto

   U odnosu na listopad prošle godine, kada je iznosila 18,6 posto, stopa nezaposlenosti bila je prošloga mjeseca manja za 1,4 postotna boda

   banka.hr / Hina

   Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj porasla je u listopadu drugi mjesec zaredom, s rujanskih 16,2 na 17,2 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

   Čitaj dalje

  • 23. 11. 2015.

   Trgovina za sve, zdravstvo za imućnije

   Snježana Ivčić

   (Bilten.org) Dobar dio rasprava o političkim odgovornostima i ulogama pojedinih aktera u Hrvatskoj pati od slijepe pjege: zanemaruje se “europski okvir” cijele priče. Zdravstveni sustav pritom ne predstavlja iznimku. Trgovinske strategije i direktive koje donosi Europska komisija tretiraju se kao samorazumljiva i neutralna pravila igre, a ne kao ključni politički instrument trasiranja budućnosti javnih servisa.

   Čitaj dalje

  • 23. 11. 2015.

   Rad na crno: U Vječnom strahu i borbi za kruh radnici pristaju na sve i trpe svašta

   SIVA EKONOMIJA

   (GLAS SLAVONIJE) Učiteljica upisuje zanimanja roditelja u imenik: „A tvoj tata, što je po zanimanju?“, pita dječačića koji se snuždio i sramežljivo šuti. „No, reci što radi tvoj otac?“, ohrabruje ga učiteljica. A on će odjednom glasno i hrabro: „Moj tata je fušer!“

   Nije nikakav vic, nego stvarni događaj u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi i sasvim sigurno može poslužiti kao uvod u temu koja se povremeno i stidljivo, gotovo strašljivo, stavlja na sve veći stol problema u Hrvatskoj.

   Čitaj dalje

  • 22. 11. 2015.

   Raste potrošnja: U prosincu ćemo potrošiti 11,5 mlrd kuna

   Prema procjeni Hrvatske gospodarske komore u prosincu ćemo potrošiti 500 mil. kuna više nego lani. Pozivaju građane da prednost daju domaćim proizvodima

   (24sata) Hrvatski će građani tijekom ovogodišnjeg prosinca potrošiti oko 11,5 milijardi kuna, što je pola milijarde kuna više nego u prosincu lani, procijenila je u nedjelju pomoćnica direktorice Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore (HGK) Tomislava Ravlić.

   Čitaj dalje

  • 19. 11. 2015.

   Po ravnopravnosti spolova Hrvatska 59. u svijetu

   Hrvatska je uz Šri Lanku, Jordan, Mali i Slovačku Republiku u zadnjih 10 godina povećala jaz među spolovima

   banka.hr

   Po ravnopravnosti spolova Island je najnaprednija zemlja na svijetu, a slijede ga Norveška, Finska Švedska i Irska, stoji u "Izvješću o ravnopravnosti spolova“ za 2015. koje je objavio Svjetski gospodarski forum.

   Čitaj dalje

  • 19. 11. 2015.

   Na ljestvici talenata Hrvatska - fenjeraš

   IPAK NE RASTEMO

   Dok vode pregovore o reformama koje bi trebale Hrvatsku izvući iz gliba, naši stranački timovi možda bi se mogli zamisliti nad još jednim podatkom koji nemalo pokazuje kakva bi nas budućnost mogla zadesiti. Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne smjestio je Hrvatsku na samo dno svjetske ljestvice talenata 2015. godine. Točnije, kako su u srijedu izvijestili iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost, partnera IMD-a, na toj ljestvici Hrvatska je zauzela otužno 58. mjesto od ukupno 61 zemlje svijeta rangirane u IMD-ovu Svjetskom godišnjaku konkurentnosti.

   Čitaj dalje

  • 19. 11. 2015.

   Doktori za TTIP

   Hrvoje Šimičević

   (H-ALTER) Za razliku od drugih zainteresiranih skupina, korporativni lobisti koji su od početka pregovora o TTIP-u imali pristup briselskim birokratima i predstavnicima Europske komisije, i u ime najvećih europskih i američkih multinacionalki u tajnosti utjecali na pregovaračke pozicije. Poznati zagovarač TTIP-a Ante Babić sudjelovat će pak kao jedan od voditelja u izradi "stručne, konzistentne i nepristrane" procjene TTIP-a u Hrvatskoj.

   Čitaj dalje

  • 17. 11. 2015.

   Plaće ne isplaćuju 7.383 poslodavca s gotovo 25 tisuća zaposlenih

   Porezna uprava

   Lider/Hina

   Plaće u Hrvatskoj ne isplaćuju ukupno 7.383 poslodavca, koji zapošljavaju 24.774 radnika, pokazuju najnoviji, ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje obračuna od siječnja do rujna ove godine.

   Čitaj dalje

  • 16. 11. 2015.

   Hrvatski radnici smatraju da sve više rade za sve manju plaću

   (SLOBODNA DALMACIJA) Hrvatski radnici smatraju da sve više rade, a plaća im je sve manja, a opsegposlane bi im bio problem kada bi bio adekvatno plaćen, pokazala je anketa koju je portal posao.hr proveo na 335 ispitanika u razdoblju od 2. do 9. studenoga.

   Prevelik opseg posla koji nije dovoljno plaćen najveći je problem za 35 posto radnika, priopćio je posao.hr., ističući kako statistika pokazuje veliki nesrazmjer u sektorima. Iako je prosječna plaća viša od 5700 kuna, plaće se kreću od minimalne od oko 3000 kuna do, primjerice, 10.800 kuna u zračnom prometu.

   Čitaj dalje

  • 09. 11. 2015.

   Bogate zemlje idu prema kraćem radnom tjednu, a Hrvatska neće

   U FRANCUSKOJ TRAŽE SKRAĆIVANJE
   Krešimir Sever: Privatne domaće tvrtke koje su skratile radni tjedan, istodobno su radnicima smanjile i plaće

   Autor: Dijana Jurasić
   (VEČERNJI LIST) Dok je nerazvijenijim zemljama u prosjeku radni tjedan najduži u Europi, uključujući i Hrvatsku, bogate zemlje koje su i dosad spadale u zemlje s najkraćim radnim tjednom idu prema njegovu skraćivanju. U Francuskoj, koja je prije 15 godina skratila radni tjedan na 35 sati u tijeku je kampanja za njegovo skraćivanje na 32 sata, a kako bi se povećala produktivnost radnika, ali i smanjila nezaposlenost.

   Čitaj dalje

  • 05. 11. 2015.

   Izađite na izbore!

   NHS - U nastavku prenosimo poruku koja je upućena članicama i članovima sindikata udruženih u NHS:

   Poštovani kolegice i kolege,
   za nekoliko dana, točnije 8. studenog 2015. godine, u Republici Hrvatskoj održavaju se još jedni izbori, ovoga puta za narodne zastupnike u Hrvatskom saboru. Izbori za Hrvatski sabor znače odgovorno birati zakonodavnu i izvršnu vlast u zemlji. Svi su izbori važni, od onih za lokalne vlasti, za Europarlament do predsjedničkih izbora i izbora za vlast na nacionalnoj razini, za Hrvatski sabor.

   Čitaj dalje

  • 05. 11. 2015.

   Europska komisija povećala procjenu rasta hrvatskog BDP-a s 0,3 na 1,1 posto!

   Korekcija prognoze

   Procjenjuje se ubzranje rasta na 1,7 posto 2017. godine na temelju boljeg povlačenje europskih fondova", navodi Komisija

   (Novilist.hr) Europska komisija u četvrtak je povisila procjenu hrvatskog gospodarskog rasta za ovu godinu na 1,1 posto u odnosu na prognoze iz svibnja kada je očekivala rast od 0,3 posto, ali je pozvala na provedbu strukturnih reformi kako bi se zaustavio rast javnog duga.

   Čitaj dalje

  • 03. 11. 2015.

   Zbrka zbog metodologije: Zaposlenih građana statistički manje, osiguranika u mirovinskom više!?

   PODATKE MOŽE TUMAČITI KAKO TKO HOĆE

   Autor: Gabrijela Galić

   U rujnu je na godišnJoj razini prema administrativnim podacima bilo 12,2 tisuće zaposlenih manje, dok ih je prema podacima HZMO-a 15,4 tisuće više. »Karamarkov statistički zavod« proizvodi negativne brojke, smatra Mrsić

   (Novilist.hr) Tekuća godina mogla bi biti sedma uzastopna godina u kojoj u Hrvatskoj prema administrativnim izvorima pada broj zaposlenih na godišnjoj razini, a s obzirom da je od 2008. do kraja prošle godine BDP kumulativno pao nešto iznad 12,5 posto takvo što je logično.

   Čitaj dalje

  • 02. 11. 2015.

   Slika propadanja: Povijesni minimum radno aktivnog stanovništva

   TRŽIŠTE RADA

   (SEEbiz.eu) ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS­a, u rujnu je zabilježeno smanjenje broja zaposlenih na mjesečnoj i godišnjoj razini. Tako se broj zaposlenih osoba u rujnu spustio na 1,346 milijuna što je za 15.163 osoba ili 1,1% manje u odnosu na prethodni mjesec.

   Čitaj dalje

  • 02. 11. 2015.

   Ovom dinamikom muškarci i žene u Europi iste plaće imat će za 70 godina

   SPOLOVI JOŠ UVIJEK NISU RAVNOPRAVNI

   Satnica za žene u Europi je 16,3 posto manja nego za muškarce

   (GLAS SLAVONIJE) U Europi postoje zakoni o jednakim plaćama, no države članice ne provode ih dovoljno na terenu. Trenutna dinamika smanjenja razlike u plaćama među spolovima toliko je spora da ćemo morati čekati još sedamdeset godina da bismo ostvarili jednakost u plaćama.

   Čitaj dalje

  • 02. 11. 2015.

   Više od 60 posto kućanstava teško spaja kraj s krajem

   Prosječni godišnji dohodak hrvatskih kućanstava se u razdoblju 2010. - 2013. smanjio za 7.700 kuna, sa 87 tisuća na 79.300 kuna. Očekivano, povećao se i broj kućanstava koji s raspoloživim dohotkom teško i vrlo teško "spajaju kraj s krajem", objavio je DZS

   banka.hr

   Deset osoba s najvišim prihodima u državi posjeduje 22,7 posto ukupnoga dohotka, dok 10 posto onih s najnižim prihodima raspolaže sa samo 2,6 posto ukupnog dohotka, objavio je DZS u opsežnim Rezultatima ankete o dohotku stanovništva u razdoblju 2010.- 2013.

   Čitaj dalje

  • 02. 11. 2015.

   Iz Hrvatske već otišli školovani ljudi vrijedni pet milijardi kuna

   IZVJEŠĆE EUROPSKE KOMISIJE

   (SLOBODNA DALMACIJA) Katastrofalni razmjeri iseljavanja mlade, obrazovane radne snage iz Hrvatske ne bi smjeli biti temom samo predizbornog nabacivanja blatom jedne ili druge opcije političkog spektra, nego ozbiljan problem koji zahtijeva napokon promišljenu i konkretnu dugoročnu politiku.

   Ne samo zbog toga što ima demografsku, ekonomsku ili socijalnu težinu, nego i prilično preciznu – financijsku računicu.

   Čitaj dalje

  • 31. 10. 2015.

   KOLUMNA Pljuska obožavateljima ljestvice Svjetske banke

   IZA POZORNICE BRANKA PODGORNIKA

   Autor: Branko Podgornik

   Upravo HUP i bankarski krugovi godinama zahtijevaju od Banskih dvora da poduzimaju reforme u korist poduzetnika, kako bi se Hrvatska, prema njihovim riječima, što bolje plasirala na ljestvici »Doing Business«. Sada, kad je Hrvatska napravila veliki skok, neki vodeći poslodavci i bankari dočekali su to kisela lica i s omalovažavanjem

   Čitaj dalje

  • 30. 10. 2015.

   Sindikalni humanitarni konvoj za izbjeglice u Turskoj

   NHS/SSSH - Uz potporu Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), čiji su članovi SSSH i NHS, jutros je, u organizaciji britanskog Sindikata radnika komunikacija i njihove humanitarne organizacije CWUHA, iz Birminghama krenuo konvoj s humanitarnom pomoći i porukom dobrodošlice za izbjeglice u Turskoj. Dva 15 tona teška kamiona, u vlasništvu Kraljevske pošte UK, prevoze zimsku odjeću, hranu, opremu za bebe i druge potrepštine turskim sindikatima kako bi ih podijelili izbjeglicama koje u tu zemlju većinom pristižu iz ratom zahvaćene Sirije. Konvoj će proći 3.000 km dug put, prolazeći Belgijom, Njemačkom, Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Srbijom te Bugarskom, gdje će mu se pridružiti još jedan kamion s donacijom iz Bugarske, u organizaciji nacionalnog sindikalnog centra KNSB. U Zagrebu bi trebao biti u jutarnjim satima 2. studenoga.

   Čitaj dalje

  • 29. 10. 2015.

   GMO ostavljen za kraj pregovora o TTIP-u

   EU I SAD SVE BLIŽI DOGOVORU

   (SLOBODNA DALMACIJA) Kako bi primjena sporazuma o slobodnoj trgovini i investicijama između SAD-a i Hrvatske (TTIP) djelovala na gospodarstvo naše zemlje, kako na obrazovanje, zaštitu osobnih podataka, tržište rada, prava radnika, zaštitu okoliša? Kako bi utjecao na mogućnost neizravnog plasmana GMO-a na domaće tržište?

   Čitaj dalje

  • 28. 10. 2015.

   Gdje je granica? Treba li poslodavac znati bavite li se sportom i kako odgajate djecu

   TRAŽE INFORMACIJE O VJERI, NAVIKAMA, DJECI, PARTNERIMA...

   Građani imaju pravo odbiti odgovoriti na pitanja koja krše njihovo pravo na privatnost ili dostojanstvo

   (GLAS SLAVONIJE) Nacija smo koja, ne razmišljajući o posljedicama, olako dijeli osobne podatke. Na i najbanalnijim formularima, u nagradnim igrama, na društvenim mrežama...

   Čitaj dalje