Novosti

29. 10. 2013.

Borba protiv nezaposlenosti mladih: kome pomažu mjere iz Bruxellesa?

GOSPODARSTVO

(Deutsche Welle) Tijekom krize u Europskoj uniji mnogi mladi su ostali bez zaposlenja. EU sada planira sa šest milijardi eura riješiti taj problem. No od ovog paketa neće profitirati svi mladi bez posla.

Paket pomoći od šest milijardi eura trebao bi pomoći mladima u EU u bržem pronalasku zaposlenja i naučničkih mjesta, i to tamo gdje su i potrebni. Njemačka ministrica za rad Ursula von der Leyen je još ljetos u Bruxellesu najavila da će se EU pozabaviti s rastućom nezaposlenošću mladih.

Na prostoru EU-a su prisutni apsurdi jer na sjeveru Europe radna mjesta i ona za izučavanje zanata ostaju nepopunjena, a na jugu mladi ne mogu pronaći zaposlenje. "To se mora bolje organizirati. Ne samo tako što će posredovanje biti bolje, već i financiranjem jezičnih tečajeva, troškova putovanja za mlade koji traže posao, kako bi se mogli predstaviti poslodavcima i lakše dobiti radno mjesto i izučiti zanat", glasila je želja njemačke ministrice. Sada je Europski parlament taj paket pomoći i odobrio.

 

 

Mnogo novca za kratko vrijeme će osigurati perspektivu

 

Postoje brojne mogućnosti da se sa sumom od šest milijardi eura nezaposlenost mladih smanji. Primjerice kroz subvenciju plaća ili socijalnih davanja poslodavaca. Na taj bi se način moglo dati poticaja za zapošljavanje mladih. Razmišljalo se i o poticajima za mlade poduzetnike, koji bi mogli biti financirani i putem kredita, ali im pomoći i kroz savjetovanja. Također, kroz bolje obrazovanje u struci mogu se povećati izgledi za dobivanje posla. Međutim, u Europi postoji mnogo različitih sustava stručnog obrazovanja, koji u mnogim zemljama ne funkcioniraju dobro.

 

"Mi se trudimo da poduzetnici na prostoru cijele Europe usvoje dualne sustave obrazovanja u gospodarstvu. Pokušavamo uspješne sustave uvesti u zemlje koje s tim nemaju ili imaju vrlo malo iskustva", ističe Max Uebe, šef sektora u Uredu generalne direktorice za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju u Europskoj komisiji.

 

Sa šest milijardi eura bilo bi još puno toga moguće. Ipak, Max Uebe želi jedno: "Sa što više novca i u što kraćem roku je potrebno poboljšati dramatičnu situaciju na tržištu rada u Europi". On je iznenađen što Europska komisija želi postići veći efekt s usmjeravanjem sredstava. Nezaposlenost među mladima je trenutno toliko visoka da je Europska komisija predlagala da se tih šest milijardi eura izdvoji za samo dvije godine. Za rastuću nezaposlenost bi već od siječnja sljedeće godine, nadaju se u EU, trebali biti izdvojeni prvi financijski poticaji.

 

 

Novac iz Bruxellesa usmjeriti pametno

 

Ako bi se ta svota podijelila na 7,5 milijuna mladih u EU, koji se školuju, rade ili stručno obrazuju to bi po glavi iznosilo oko 800 eura. Novac pak ne treba usmjeravati na sve mlade i sve zemlje u EU. Prijedlog Europske komisije da se podrže regije u kojima je nezaposlenost veća od 25%, dugo vremena je bio odbijan. I u Europskom parlamentu je bilo glasova koji su tu granicu htjeli pomjeriti na 20%. Na taj način bi profitiralo i više regija. "U suprotnom bi ostalo manje novca za mlade u pojedinim dijelovima Europe. Zbog toga smo sretni da se Europski parlament ujedinio i usvojio granicu od 25%", rekao je Uebe. Tako će novac iz Bruxellesa biti usmjeren na periferiju Evropske unije, u zemlje poput Portugala, Grčke i Španjolske. S druge strane, zemlje poput Njemačke, Austrije i Danske ostat će bez poticaja.

 

 

Struktura za kasnije poduhvate

 

Paket pomoći će se financirati iz Europskog socijalnog fonda i srednjoročnih financijskih fondova, a zemlje članice EU će same odlučivati koje će projekte poticati. "S tim novcem bi se mogao pokrenuti ovaj projekt. Mislim da bi bilo mnogo pametnije da se novac investira u održivu strukturu, a ne u pojedinačne i kratkoročne projekte", rekla je Nadja Hirsch, zastupnica njemačke Liberalne demokratske stranke(FDP) u Evropskom parlamentu.

 

Europsko tržište rada nudi dobru mogućnost mladima da nađu odgovarajući posao. Međutim, to je i otežavajuća okolnost za mlade od 18 do 25 godina, jer nije svakome jednostavno biti mobilan i živjeti i raditi u potpuno drugom okruženju i kulturi. To je čak i za mnoge mlade unutar Njemačke teško prihvatljivo.