Novosti

15. 12. 2009.

Bruxelles - Godišnja NETLEX konferencija

NHS - Ovogodišnja NETLEX konferencija održana je u Bruxellesu od 10. do 11. prosinca 2009. godine u organizaciji Europske konfederacije sindikata (ETUC). NETLEX je mreža pravnih stručnjaka sindikalnih središnjica članica ETUC-a čiji su ciljevi savjetovanje ETUC-a o pravnim aspektima politike prema Europskoj uniji i jačanje povezanosti pravnih stručnjaka sindikata članica u praćenju sudske prakse i novostima u suđenju i propisima Europskog suda pravde.

Republiku Hrvatsku na ovoj konferenciji predstavljale su tri sindikalne središnjice, i to SSSH, NHS i HUS. Predstavnice NHS-a bile su Suzana Kovač, pravna savjetnica Nezavisnog sindikata „Solidarnost“ i Milica Jovanović, pravna savjetnica NHS-a.

Konferenciju su otvorile Catalene Passchier, tajnica ETUC-a, Isabelle Schömann, koordinatorica NETLEX-a i Wiebke Warneck, koordinatorica NETLEX-a.

U prvom dijelu pod nazivom Transnacionalna sindikalna prava – strategija sudovanja, Keith Ewing, profesor javnog prava na King's Collegeu, London govorio je odnosu između Europskog suda za ljudska prava i Europskog suda pravde.

O kolektivnim pravima iz članka 11. Europske povelje o ljudskim pravima, a posebno o pravu na štrajk, te o presudama Europskog suda za ljudska prava u slučajevima Demir i Baykara i Enerji Yapi-Yol Sen v. Turska i drugim relevantnim presudama izlagao je Klaus Lörcher, bivši pravni tajnik European Union Civil Service Tribunal.

I ove godine bilo je riječi o presudama Europskog suda pravde u slučajevima Viking, Laval, Rűffert koje su bitno uzdrmale pitanje prava na kolektivno pregovaranje i pravo na poduzimanje industrijske akcije. O posljedicama ovih presuda sudionike su upoznali Andreas Bűcker, profesor prava u Hochschule Wismar i Wiebke Warneck, istraživač Instituta Europske konfederacije sindikata za edukaciju, istraživanje, zdravlje i sigurnost (ETUI-REHS).

Catalene Passchier osvrnula se na slučajeve Europskog suda pravde u svjetlu europskog socijalnog dijaloga.

Drugi dio, Razvoj radnog prava u Europi, započeo je Wolfgang Kowalski, savjetnik ETUC-a s temom novog institucionalnog okvira: Europska komisija i Europski parlament poslije izbora.
O novostima koje donosi stupanje na snagu Lisabonskog ugovora govorio je Ricard-Nihoul, iz Notre Europea.

Temeljna socijalna prava i ekonomske slobode, te Irska deklaracija i provedivost klauzule o socijalnom napretku teme su u koje nas je uvela Catalene Passchier.

Séverine Picard, pravni savjetnik ETUC-a, iznio je preporuke za reviziju Direktive o izaslanim radnicima.

Treći dio bio je nastavak teme Razvoj radnog prava u Europi, u kojem je Stefan Clauwaert, stariji istraživač ETUI-a, govorio o roditeljskom dopustu.

Temom o uključivom tržištu rada Henri Lourdelle, savjetnik ETUC-a, završio je ovogodišnju NETLEX konferenciju.

Milica Jovanović