Novosti

27. 09. 2011.

BRUXELLES – Seminar o socijalnom dijalogu u Europskoj uniji te ulozi sindikata u procesu pridruživanja Euroskoj uniji

NHS – Pod nazivom „Socijalni dijalog u Europskoj uniji i uloga sindikata u procesu pridruživanja Europskoj uniji“ od 20. do 24. rujna u Bruxellesu je održan seminar, odnosno edukacija na kojoj su u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert sudjelovali predstavnici pojedinih sindikata iz zemalja zapadnog Balkana, odnosno iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Albanije.

 

Hrvatske sindikate predstavljali su Miroslav Brzica iz Hrvatske udruge sindikata, Gordana Dömötörffy iz Sindikata željezničara Hrvatske, Marija Dill Bračić iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH te Martina Cikojević iz Hrvatskog sindikata pošte udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate.

Sindikalni predstavnici tijekom svog četverodnevnog seminara susreli su se s brojnim stručnjacima koji djeluju u europskim institucijama te koji u svom svakodnevnom radu promiču značaj sindikata u procesu pridruživanja Europskoj uniji. Većina stručnjaka istaknula je kako je Europska unija projekt koji nikada neće završiti nego će se stalno razvijati kako u ekonomskom tako i u društvenom i političkom smislu te da je i uloga sindikata u tom procesu itekako bitna. Dok su sindikalni stručnjaci s područja zapadnog Balkana naglasili brojne probleme s kojima se susreću u svom svakodnevnom djelovanju, Christoph Lechner, stručnjak iz Europskog socijalno ekonomskog vijeća kazao je kako bi u prvom redu sindikati trebali biti ujedinjeni i složni jer bi na taj način stvari oko rješavanja pitanja radničkih prava puno bolje funkcionirale. Također, naglasio je da nacionalne vlade moraju poštivati odredbe odnosno okvir ponašanja koji nalaže EU, a koji je bitan kako bi socijalni dijalozi postali učinkovitiji i demokratičniji. Svi predstavnici sindikata imali su i bilateralne sastanke. Tako su se hrvatski predstavnci susreli s Katjom De Sadeleer, Janom Behrensom te Vladimirom Zuberecom iz Europskog ureda za zapošljavanje s kojima su izmijenili iskustava iz svojih sindikata. Hrvatski put prema EU europski su predstavnci pohvalili s time da su naglasili da Hrvatsku čeka još puno posla te da su uvjeti u pregovaračkom procesu bili najstroži do sada. Sindikalisti su se imali prilike susresti još s brojnim stučnjacima među kojima su Axel Wallden, šef odjela za strategiju proširenja pri Europskoj komisiji, Hannes Swoboda, član Komisije za vanjske poslove te sa stručnjacima iz ETUC-a i SOLIDAR-a.

Osim predavanja, predstavnici sindikata obišli su brojne europske institucije kao što su zgrada Europskog parlamenta, Europskog ekonomsko socijalnog vijeća, zgrada organizatora Zaklade Friedrich Ebert te brojne druge institucije.

Poruka ovog edukativnog seminara bila je ta da sindikati moraju djelovati zajedničkim snagama ako žele ostvariti svoje interese, odnosno interese radnika.

 

Martina Cikojević