Novosti

27. 03. 2020.

Četiri reprezentativna sindikata protiv jednostranih promjena radnih i socijalnih prava

Pismo premijeru uputila su danas i četiri reprezentativna sindikata koja djeluju u željezničkom sektoru.
Putem sindikalnih središnjica i javnih glasila upoznati su s namjerom Vlade da Hrvatskom saboru predloži donošenje Zakona kojim bi se privremeno, za vrijeme trajanja pandemije COVID 19, poslodavcima omogućilo da mogu jednostrano suspendirati široki opseg prava radnika iz Zakona o radu i kolektivnih ugovora.

 

“Mi, predstavnici reprezentativnih sindikata željezničkog sektora, kao odgovorni socijalni partneri, vrlo odgovorno ćemo pristupiti socijalnom dijalogu o reguliranju opsega prava radnika u vrijeme krize zbog pandemije COVID 19, s ciljem očuvanja opstojnosti željezničkog sektora, a time i radnih mjesta radnika.

 

Međutim, neprihvatljivo nam je da poslodavci ta prava mogu utvrđivati jednostrano, bez dogovora s predstavnicima radnika. Neprihvatljivo je da u pripremi prijedloga Zakona sudjeluju predstavnici poslodavaca, bez predstavnika sindikata.

 

Smatramo kako je upravo u krizi najpotrebniji socijalni dijalog i dogovor socijalnih partnera te tražimo da se predmetni prijedlog Zakona povuče iz procedure, odnosno da se ne donosi bez prethodne suglasnosti sindikalnih središnjica.

 

Kao što je rekao ministar zdravstva, kad kriza prođe, vrednovat će se svačiji doprinos. Tako će i članovi sindikata vrednovati i rad Vlade RH na predstojećim parlamentarnim izborima.

 

Sindikat hrvatskih željezničara
Sindikat infrastrukture HŽ
Sindikat prometnika vlakova Hrvatske
Sindikat željezničara Hrvatske