Novosti

26. 11. 2012.

Četvrti Forum civilnoga društva zemalja zapadnog Balkana

NHS – U Zagrebu je danas počeo dvodnevni Četvrti Forum civilnoga društva zemalja zapadnog Balkana u organizaciji Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Sastanci Foruma održavaju se svake druge godine s ciljem razmjene mišljenja o aktualnoj situaciji u civilnom društvu u regiji, njegovim potrebama i budućem razvoju, a na njima se okupljaju sudionici iz zemalja ove regije, članovi EGSO-a, predstavnici nacionalnih gospodarskih i socijalnih vijeća i sličnih institucija, međunarodne društveno-profesionalne organizacie (poslodavci, sindikati, poljoprivrednici, potrošači, organizacije civilnog društva, te diplomati i predstavnici institucija EU.

 

Na četvrtom se Forumu okupilo oko 150 predstavnika koji će raspravljati o odnosima EU i zemalja u regiji, slobodi izražavanja i slobodi medija, ulozi organizacija civilnog društva u procesima pristupanja EU, ruralnom razvoju i zapošljavanju u zemljama ove regije te mogućnostima za daljnju suradnju.

 

Forum su otvorili Staffan Nilsson, predsjednik EGSO-a, Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova RH i Štefan Füle, povjerenik Europske komisije za proširenje i europsku politiku prema susjedstvu.

 

Sudionici će Forum završiti usvajanjem zajedničkih zaključaka i preporuka koje će uputiti institucijama EU i vladama zemalja regije.

 

Hrvatske sindikate na Forumu predstavljaju Ana Milićević Pezelj (SSSH) i Marija Hanževački (NHS).