Novosti

07. 12. 2009.

Dresden – Zajedno u društveno pravednu europsku budućnost

Odbori mladih SSSH, Nezavisnih hrvatskih sindikata i HUS-a aktivni su članovi Mreže mladih jugoistočne Europe i istoimenog Europskog projekta. Uz financijsku podršku Zaklade Friedrich Ebert te uz političku potporu Međunarodne konfederacije sindikata od 30.11 - 04.12. 2009. godine u Dresdenu je održana radionica: „Zajedno u društveno pravednu Europsku budućnost“.

Kolege iz Njemačke upoznali su nas sa stanjem u Njemačkoj (stopa nezaposlenosti mladih u Njemačoj je 9,3% a u Hrvatskoj 30% ),dvojnim sustavom obrazovanja te upozorili na važnost socijalnog dijaloga i značaja sindikata u društvenoj politici.
Kao najveći i zajednički problem u našoj regiji izdvojen je problem imidža sindikata i pad članova te nezainteresiranost mladih općenito za članstvo u sindikatu.
Zaključak radionice je da će prvi zajednički projekt biti usmjeren baš na mogućnosti, način i metode pridobivanja novih članova u sindikate
Slično kolegama iz regije, svojim ćemo projektima pokušati pronaći riješenja za probleme mladih, posebice na tržištu rada te drugim negativnim trendovima u gospodarskoj, socijalnoj i obrazovnoj politici.


Marija Jukić