Novosti

06. 08. 2006.

Društveno odgovorno poslovanje sve prisutnije u hrvatskim tvrtkama

Poslovni dnevnik - Društveno odgovorno poslovanje (DOP) jedno je od najvažnijih odgovora na izazove suvremenog poslovanja i razvoja. Naime, posljednja desetljeća obilježile su sve izraženija globalizacija poslovanja, otvaranje novih tržišta i političke promjene. Time je postao izraženiji fokus poslovnog sektora na potrošače i zadovoljavanje njihovih želja i potreba, uspon nevladinih organizacija i njihovih aktivnosti, ali i rastući nedostatak povjerenja u institucije tržišnog gospodarstva.
Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj također postoji čitavi niz aktivnosti u sferi društveno odgovornog poslovanja, no i da istodobno dobar dio toga nije strateški osmišljen, strukturiran ili obuhvaćen izvještajima.
Zagrebačka banka ove je godine lansirala krovnu marku Zajedno koja obuhvaća aktivnosti održivog razvoja, donacija, sponzorstava, edukacije i humanitarne projekte.
Najnoviji primjer bankarskog DOP-a nedavna je i donacija 3 najveće hrvatske banke, Zagrebačke, Privredne i Splitske, CT-uređaja vrijednog pola milijuna eura KBC-u.
Zagrebačka pivovara još je jedna od tvrtki koja društveno odgovorno ponašanje vidi kao sastavni dio svojeg poslovanja. Tako je pivovara uložila 2,5 milijuna eura na smanjenje buke i smrada iz svojeg pogona na zagrebačkom Črnomercu.
Društveno odgovorno ponašanje došlo je u fokus europske strategije konkurentnosi u posljednjih desetak godina tako da je tek 2000. godine u Lisabonu napravljena agenda u kojoj se definiraju misije i ciljevi DOP-a.
U konkretnom slučaju to znači da se Europu želi učiniti najkonkurentnijim i nadinamičnijim gospodarstvom na svijetu, zasnovanim na znanju i održivom ekonomskom razvoju s više kvalitetnijih radnih mjesta i boljom društvenom kohezijom i uključenošću.
U svjetskim razmjerima gotovo sve najveće korporacije, kao i njihovi čelni ljudi, imaju vlastite zaklade, koje uglavnom odražavaju smjer njihove proizvodnje ili pak životnu filozofiju vlasnika. Najveća takva zaklada zasigurno je ona osnivača i vlasnika Microsofta Billa Gatesa i njegove supruge Melinde, vrijedna 34 milijarde američkih dolara.