Novosti

29. 11. 2006.

Država vraća zbog štrajka uskraćene dnevnice

(NOVI LIST) ZAGREB – Štrajk državnih službi proveden pred kraj prošle godine, ali i tri dana ovogodišnje veljače bio je legalan, a država će službenicima i namještenicima koji su sudjelovali u štrajku morati nadoknaditi dnevnice. Sindikat državnih službenika i namještenika, naime, primio je prve pravomoćne presude kojima se poslodavcu nalaže da radnicima isplati uskraćene dnevnice i s njima pripadajuće kamate. Službenički sindikat, štrajk u kojem su tražili povećanje koeficijenata ili stalni mjesečni dodatak od 300 kuna bruto, kako bi nadoknadili zaostajanje plaća u državnim službama za plaćama u javnim, koštao je oko 2,5 milijuna kuna. Naime, sindikat je uskraćene dnevnice radnicima koji su štrajkali, bez obzira jesu li članovi sindikata ili ne, isplatio iz vlastitih sredstava.

Prvi štrajk četiri sindikata državnih službi, održan je 28. prosinca prošle godine, a u njemu je prema sindikalnim podacima sudjelovalo oko 70 posto službenika i namještenika u tijelima državne i lokalne uprave i samouprave, vojsci, policiji i carini. Država, kao poslodavac, odbila je platiti službenicima i namještenicima dan proveden u štrajku. Jednako je postupila i u veljači, kada su državne službe provele tri dana u štrajku (24., 27. i 28 veljače). Službenički štrajk, tako je ostao zabilježen kao prvi štrajk u zemlji koji nije plaćen. No, ne zadugo jer sudske presude sindikatu daju za pravo.
U presudi koju posjedujemo, Općinski sud u Virovitici tuženiku Republici Hrvatskoj za Ministarstvo obrane, nalaže da šestorici tužitelja isplati bruto dnevnice koje se kreću od 181,87 do 413,35 kuna, te svakom od radnika zajedno s bruto dnevnicama isplati i pripadajuću zateznu kamatu. Radnicima koji su sudjelovali u štrajku poslodavac, među ostalim, nije izdao rješenje o iznosima i razlozima umanjenja plaće s poukom o pravnom lijeku. G. GALIĆ