Novosti

04. 09. 2008.

EU: Ekonomska kriza važnija od jačanja socijalne zaštite

Dijelu Europskog parlamenta neprimjereno je raspravljati o većoj socijalnoj zaštiti, ako se prije toga ne poveća sigurnost radnih mjesta i standard građana
(MOJ POSAO) Budući da posljednje ekonomske računice pokazuju da se Europske unija nalazi pred mogućom recesijom koja će utjecati na radna mjesta, zastupnici u Europskom parlamentu podijeljeni su oko prijedloga paketa zakona čiji je cilj poboljšanje radnih uvjeta i socijalne zaštite.

Povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Vladimir Špidla predstavio je parlamentu listu 18 zakonskih mjera kojima bi se poboljšala zaštita zaposlenika, od kojih je posebno istaknuo dvije koje se tiču zakona protiv diskriminacije i revidiranja direktive o europskim radničkim vijećima.

Više reda u radnička vijeća
Špidla je istaknuo da zakon protiv diskriminacije mora biti jasniji, odnositi se na konkretne slučajeve i jasno definirati sankcije, iako bi se način njegove primjene djelomično razlikovao po sektorima.
"Primjerice, u zaštitarstvu ili bankarstvu, primjena tog zakona teći će drugačije te je potrebno jasno naznačiti u kojim su slučajevima moguće iznimke", rekao je Špidla.
Što se pak radničkih vijeća tiče, njih 820, koliko ih djeluje u zemljama članicama ne ispunjava svoju zadaću u potpunosti. Zbog toga radnici često puta nisu pravilno informirani o svojim pravima ili nisu dobili uvid u planove o restrukturiranju kompanije u kojima rade.
Izmjena ove direktive i uvođenje reda u način rada radničkih vijeća, pridonijela bi jačanju socijalnog dijaloga na lokalnoj razini, ali i na razini cijele Unije, zaključio je Špidla.

Godina socijalne osjetljivosti
Njegove prijedloge podržao je i francuski ministar rada Xavier Bertrand, koji je dodao da 2008. godina mora biti razdoblje obnavljanja socijalne osjetljivosti u Europi te istaknuo da će Francuska tijekom svog predsjedanja predlagati praktične mjere kojima bi na to utjecala.
Međutim, prijedlogu paketa socijalnih zakona usprotivili su se pojedini zastupnici koji smatraju da zbog nestabilnog gospodarskog okruženja, EU mora više raditi na jačanju tržišta i sigurnosti samih radnih mjesta.
"Raspravljanje o socijalnim zakonima je donekle neozbiljno u vrijeme kada zbog ekonomske krize sve veći broj građana svakodnevno osjeća neizvjesnost i nejednakost", kritički je izjavio socijalistički zastupnik Harlem Desir.

Plaće nedovoljne za život
Istovremeno i zastupnici parlamentarne skupine GUE/NGL zatražili su donošenje konkretnijih mjera za borbu protiv socijalne nejednakosti koja pogađa najosjetljivije skupine građana.
"Sve je više radnih mjesta koja radnicima ne pružaju sigurnost i na kojima ne zarađuju dovoljno za život, a taj negativni trend se mora zaustaviti", naglasila je njemačka zastupnica Gabi Zimmer. "Predloženi paket socijalnih mjera ne nagovještava nikakav napredak kolektivnih pregovora i socijalnog sustava. Naša se skupina protivi takvom prijedlogu jer je nejasan i nepravilno usmjeren", zaključila je Zimmer.
Osim diskriminacije i djelovanja radničkih vijeća, predložene mjere također se odnose i na poboljšanje prava pacijenata u zdravstvenom sustavu te prava manjinskih, romskih zajednica.
Predložene mjere će proći kroz žestoku raspravu prije nego što se usvoje, smatraju pojedini zastupnici, napominjući da će najviše kontroverzi izazvati rasprava o pravima pacijenata. (V.K.)