Novosti

20. 03. 2017.

Europska federacija prometnih radnika piše Petrovu, Butkoviću i Ćoriću

(SZH) U ime Europske federacije prometnih radnika (ETF) i više od 840.000 željezničara glavni tajnik ETF-a, Eduardo Chagas, uputio je pismo Boži Petrovu, predsjedniku Sabora, Tomislavu Ćoriću, ministru rada i mirovinskog sustava te Olegu Butkoviću, ministru pomorstva, prometa i infrastrukture izražavajući zabrinutost zbog uznemirujućeg stanja tijekom restrukturiranja društva HŽ Cargo d.o.o.

Na sastanku Izvršnog odbora ETF-a od 3. ožujka 2017. u Bruxellesu sudionici su obavješteni o brojnim pokušajima ušutkavanja predstavnika radnika kako u državnim tako i u privatnim kompanijama.

 

Obaviješteni su da je u tom javnom poduzeću u tijeku opsežan proces restrukturiranja koji se uglavnom provodi otpuštanjem radnika, a posebice onih koji su uključeni u radničko predstavljanje, a to su članovi radničkog vijeća, sindikalni povjerenici i povjerenici zaštite na radu.

 

ETF vidi ove događaje kao providno zastrašivanje predstavnika radnika i kao napad na slobodu udruživanja i prava na organiziranje, a takva praksa je u suprotnosti s temeljnim konvencijama Međunarodne organizacije rada, C135 i C087 koje je Hrvatska ratificirala.

 

Očekivalo se da će se presude nacionalnog suda, koje proglašavaju paralelno izabrano radničko vijeće u društvu HŽ Cargo nezakonitim, smatrati jasnim pozivom na buđenje i zaustavljanje podrivanja zakonitih predstavnika radnika na radnom mjestu. Umjesto toga ministar rada i mirovinskog sustava daje izjave koje pokreću daljnje slabljenje položaja predstavnika radnika, kao i promicanje slične prakse u hrvatskim javnim i privatnim tvrtkama.

 

Kao priznati predstavnik europskih radnika i socijalni partner u Odboru Europskog sektorskog socijalnog dijaloga za željeznice ETF ističe važnost radničkih vijeća kao glasa zaposlenih i njihovu ključnu ulogu u procesima restrukturiranja.

 

ETF najsnažnije osuđuje bilo kakvo ometanje prava svojih članica i poziva Hrvatsku vladu da poštuje svoje zakonske obveze kao država članica Europske unije a osobito s obzirom na socijalna prava.

 

ETF očekuje da će hrvatski premijer pristupiti rješavanju ovog problema s ozbiljnošću koju problem zaslužuje.