Novosti

01. 07. 2013.

Europska konfederacija sindikata pozdravlja pristupanje Hrvatske EU

Bruxelles, 1. srpnja 2013. - Europska konfederacija sindikata (ETUC) u današnjem priopćenju pozdravlja pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, ali istodobno skreće pozornost na potrebu daljnjeg napretka posebice u jačanju socijalnog dijaloga.

ETUC podsjeća Vladu RH na važnost uključivanja socijalnih partnera u javnu raspravu o zakonskim prijedlozima od samog početka procesa, te izražava žaljenje što Vlada RH nije slijedila takav pristup prilikom nedavnog donošenja Zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade RH u europskim poslovima.

ETUC poziva Vladu RH da osigura istinski i sadržajni dijalog sa socijalnim partnerima te također ponavlja svoju ranije izraženu podršku slobodnom kretanju radnika unutar EU.
„Hrvatski radnici već su više godina putem svojih sindikata uključeni u europski sindikalni pokret. Drago mi je što su od danas i građani Europske unije. Oni bi trebali  imati koristi od svih prava kojima težimo unutar našeg europskog socijalnog modela, rekla je Bernadette Ségol, glavna tajnica ETUC-a.