Novosti

29. 09. 2006.

GLAS ISTRE: Vlada predlaže da HZZO isplaćuje trudnicama bolovanje

Vlada je odlučila produžiti plaćeno bolovanje za roditelje koji odlaze na bolovanje zbog bolesti djeteta. Tako će roditelji djeteta starog do 7 godina imati pravo na plaćeno bolovanje od 40 radnih dana, umjesto dosadašnjih 12 dana, a roditelji čije dijete ima između 7 i 18 godina mogu računati na 20 dana bolovanja.
Uz to, Vlada je usvojila i primjedbu udruge RODA pa će bolovanje trudnicama koje imaju komplikacije u trudnoći i ponovo izravno isplaćivati HZZO. Vlada je tako odustala od svoje zamisli, koja je nakratko živjela i u zakonu, da naknadu za bolovanje u takvim slučajevima snosi HZZO, ali da je prvo isplaćuje poslodavac, kojem država naknadno refundira troškove.
Vlada je strojomonterima koji rade na brodovima u pomorskoj brodogradnji odlučila osigurati benificirani radni staž. Oni će zbog teških uvjeta na poslu ubuduće za jednu kalendarsku godinu umjesto 12 dobivati 14 mjeseci radnog staža.
Vlada vodi računa o našoj brodogradnji i u dogovoru sa socijalnim partnerima dogovorit ćemo najbolji model njezinog restrukturiranja, poručio je Sanader. (A.T.)