Novosti

07. 03. 2006.

GLAS ISTRE: Zdravstvena zaštita dostupna svima, a ne samo bogatima

SINDIKATI ORGANIZIRAJU POTPISIVANJE PETICIJE PROTIV MIROVINSKE I ZDRAVSTVENE REFORME
Peticija će se do 21. ožujka potpisivati u poduzećima, a ovog petka i subote i na pulskoj tržnici • Sindikati traže ukidanje povlaštenih mirovina te izjednačavanje mirovina »starih« i »novih« penzionera
PULA -Nezadovoljni mirovinskom i zdravstvenom reformom, Hrvatska udruga sindikata, SSSH, Nezavisni hrvatski sindikati i Sindikat usluga UNI-CRO do 21. ožujka u cijeloj Hrvatskoj organiziraju potpisivanje peticije kojom će se podržati niz zahtjeva. Sindikati prije svega traže ukidanje povlaštenih mirovina zastupnicima i dužnosnicima, izjednačavanje mirovina »starih« i »novih« penzionera i to ograničavanjem razdoblja za izračun mirovina na deset najpovoljnijih uzastopnih godina, potom određivanje najniže mirovine na najmanje 40 posto prosječne plaće u Hrvatskoj. Traže i uvođenje povoljnijih uvjeta umirovljenja te izračuna mirovina uzimajući u obzir beneficirani staž, kao i poštivanje standarda Evropske unije.
Sindikalisti zahtijevaju da zdravstvena zaštita bude dostupna svima, a ne samo bogatima, kao i snažan javno-zdravstveni sustav temeljen na solidarnosti. Drže da bi se, osim sindikata, u kreiranje zdravstvene reforme trebale uključiti i druge zainteresirane skupine.
M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Prosječna saborska penzija 8.882 kune!
Sindikalisti podsjećaju da su zastupnici u Hrvatskom saboru sebi izglasali poseban zakon kojim ostvaruju povlaštene mirovine po uvjetima umirovljenja i po visini mirovine. U penziju, naime, mogu ići 10 godina prije negoli radnik, a osnovica za izračun penzije im je zadnja isplaćena saborska plaća, a ne cijeli radni vijek kao za radnike. Prosječna mirovina zastupnika u Saboru iznosi 8.882 kune, dok istodobno 63 posto penzionera prima manje od dvije tisuće!