Novosti

20. 06. 2006.

Gospodarski rast u zemljama Zapadnog Balkana ne pridonosi povećanju zaposlenosti

(Moj posao) Relativno snažan gospodarski rast Zapadnog Balkana, koji se u posljednjih nekoliko godina još i ubrzao, ne prate slična poboljšanja na tržištu rada. Upravo suprotno, stopa nezaposlenosti u zemljama Zapadnog Balkana u stalnom je porastu od 2000. godine. Istaknuto je to na konferenciji Međunarodne organizacije rada (International Labour Organization – ILO), održanoj u Ženevi.
Dinamika gospodarskog rasta do sada nije potaknula zapošljavanje, već je došlo je do pojave masovne nezaposlenosti i nema naznaka da će se ona ubrzo smanjiti, kazala je zamjenica regionalnog direktora za Europu i Centralnu Aziju ILO-a, Alena Nesporova.

Između 2000. i 2004. od svih zemalja u regiji jedino je Hrvatskoj uspjelo povećati zaposlenost, iako za samo 0.7 posto. U BiH je, na primjer, unatoč godišnjem gospodarskom rastu od 4,2%, stopa zaposlenosti pala za 1%, a u Makedoniji za čak 4% unatoč godišnjem rastu gospodarstva od 1,3 posto. Do 2004. stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj dosegla je 14%, u Srbiji i Crnoj Gori 28%, te go