Novosti

06. 07. 2006.

GSV: VEĆINA SOCIJALNIH PARTNERA PODRŽALA PAKET ZDRAVSTVENIH ZAKONA

ZAGREB, 5. srpnja 2006. (Hina) - Većina socijalnih partnera na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) podržala je paket zdravstvenih zakona, koji će biti upućeni u drugo saborsko čitanje.
Suzdržan je bio samo Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) jer se, po tvrdnjama predsjednika GSV-a i v. d. predsjednika SSSH-a Ivana Tomca, nije poštivala procedura prilikom pripreme zdravstvene strategije i zakona.
U cilju što pravičnijeg sustava, u Zakon o zdravstvenom osiguranju unesen je prihodovni cenzus svih članova obitelji, rekao je novinarima ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić.
U zdravstvenim je zakonima, među ostalim, utvrđen 48-satni radni tjedan u koji ulaze dežurstva i pripravnosti, ukinuta je radna obveza u slučaju štrajka, a o listi lijekova svoje mišljenje trebala bi davati struka, odnosno Hrvatska liječnička komora.

Socijalni partneri podržali su i model javno-privatne suradnje u sustavu socijalne skrbi, koji im je predstavio ministar Ljubičić.
Dogovoreno je da će se napraviti cjelovita snimka stanja socijalnih ustanova za stare, nemoćne i bolesne, pa bi u tom smislu do kraja godine trebali biti razmotreni modeli javno-privatnog partnerstva.
Socijalni partneri izrazili su zadovoljstvo rebalansom proračuna te pohvalili izvješće o radu Državnog inspektorata za 2005. godinu.
Dogovoreno je da se do kraja mjeseca organizira tematska rasprava o problemima koje je državni inspektorat naveo u svojem izviješću, a tiču se malog broja i slabe motiviranosti inspektora, zastare
postupaka, te mogućnosti proširenja ovlasti sindikalnih povjerenika.
Također je bilo riječi o nacrtu prijedloga Zakona o obrazovanju odraslih, koji bi se trebao prije upućivanja u drugo čitanje vratiti na doradu.

Napomena: Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata je na sjednici GSV-a pojasnio sindikalne pozicije nakon održanih radionica o zdravstvenoj reformi. Ne želeći spominjati događanja i propuste prije radionica napomenuo je kako su predlagači na tim sastancima prihvatili dio primjedbi i prijedloga sindikalnih središnjica, ali kako je daljnje uvjeravanje postalo suvišno nakon što ni predstavnici Vlade RH ni sindikalne strane nisu mogli odstupiti od nekih utvrđenih pozicija i načela. Tako je jedino preostalo tako utvrđene tekstove vratiti Vladi RH kako bi ih ona uputila u daljnji postupak u Hrvatski sabor. Nezavisni hrvatski sindikati će za dijelove zdravstvenih zakona gdje nisu prihvaćeni njihovi prijedlozi i primjedbe uputiti te prijedloge i primjedbe izravno klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru. Naime, u Sabor se ne upućuje potpuno usuglašena, već maksimalno moguće usuglašena verzija zdravstvenih zakona pa temeljem toga, za neusuglašeni dio NHS će proslijediti svoje primjedbe i prijedloge zastupnicima u Hrvatskom saboru, očekujući od njih podršku. (NHS)