Novosti

07. 07. 2006.

HDZ-OVI ŽUPANI O DOGAĐAJIMA U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI

Blokada računa Županije izazvat će domino efekt u obliku blokade tekućih računa zaposlenika i prisilne otplate njihovih kredita putem jamaca ili ovrhe, smatra SDLSN

ZAGREB, 7. srpnja 2006. (Hina) - Svi HDZ-ovi župani, njih osmorica, priopćenjem se danas obratilo hrvatskoj javnosti u vezi s događajima u Požeško-slavonskoj županiji u, kako navode, "namjeri da pozovu na rješenje problema radom, a ne štrajkovima".
Prijetnja organiziranim prosvjedima već je potrošen medijski trik skretanja pozornosti isticanjem samoprozvanog "jedinstvenog slučaja" u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju tih župana.
HDZ-ovi župani navode i da "hrvatski župani povjerene im zadaće ne obavljaju prosvjedujući na Markovu trgu" te drže kako taj put nikako nije i "put u Europu".
"Svakodnevno suočavanje s brojnim teškoćama, planovima i projektima sastavni su dio našeg posla, no to nam ne daje pravo da prebacujemo odgovornost na druge. Traženjem privilegiranih načina rješavanja preuzetih obveza 'slučaj Požeško-slavonske županije' doista postaje "jedinstven" i svodi se na puko politikantstvo", ocjena je HDZ-ovih župana.
Priopćenje su potpisali vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, šibensko-kninski Duje Stančić, zadarski Ivo Grbić, splitsko-dalmatinski Ante Sanader, ličko-senjski Milan Jurković, karlovački Ivica Horvat, brodsko-posavski Šimo Đurđević i virovitičko-podravski župan Zvonimir Šimić.

SINDIKAT TRAŽI OD SANADERA RJEŠENJE ZA ISPLATU PLAĆA SLUŽBENICIMA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE
ZAGREB, 7. srpnja 2006. (Hina) - Sindikat državnih službenika i
namještenika zatražio je danas od premijera Ive Sanadera da pronađe rješenje za isplatu plaća zaposlenima u upravnim tijelima Požeško-slavonske županije.
Sindikat u pismu upozorava Sanadera da je u tijeku drugi dan štrajka službenika i namještenika Požeško-slavonske županije koji već treći mjesec za redom nisu primili plaću.
Blokada računa Županije uskoro bi mogla prouzročiti blokadu tekućih računa zaposlenih, aktiviranje otplate kredita koje imaju putem jamaca ili ovrhe, pa bi trenutni problem 64 službenika i isto toliko obitelji lako mogao postati problem još većeg broja građana.
Stoga sindikat apelira, bez ulaženja u uzroke i krivnju nositelja političke vlasti na županijskoj i državnoj razini, da Vlada i Županija još jednom, zasebno i zajednički, razmotre sve mogućnosti prevladavanja sadašnje situacije.
Ako rješavanju problema pristupite kao socijalnom problemu većeg broja građana Požeško-slavonske županije, a ne apstraktnoj političko-pravnoj situaciji, sigurno ćete donijeti prave odluke u korist građana koji su svoje političke predstavnike izabrali kako bi vlast obnašali za opće dobro svih građana, kaže se u pismu Sanaderu.
Sindikat istovremeno traži da premijer primi njegove predstavnike kako bi mu, kao i županu Požeško-slavonske županije, prenijeli poruku županijskih službenika, koji i dalje žele biti servis građana, ali i primati plaću za svoj rad.