Novosti

05. 05. 2019.

Hrelja: Ministar rada manipulira podacima i plasira neistine putem medija

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja prozvao je ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića da plasira neistine putem medija i plaćenih oglasa.

(N1) Poručio mu je da "nisu istinite njegove optužbe na račun hrvatskih građana da imaju premalo radnog staža, čime obrazlaže potrebu da se godine odlaska u mirovinu povećaju sa 65 na 67 godina".

 

Hrelja je na konferenciji za novinare ocijenio i kako su tvrdnje prema kojima hrvatski građani imaju svega 30 godina radnog staža "manipulacija statističkim podacima".

 

"Iz podataka o radnom stažu izbačeni su podaci o umirovljenicima koji imaju mirovinu po međunarodnim sporazumima. To znači da osim radnog staža u Hrvatskoj imaju i radnog staža u drugim zemljama što podiže prosjek godina staža.

 

Pravi ministar bi trebao gledati efekte 20 godina provođenja mirovinske reforme i podizanja dobne granice na 65 godina i izjednačavanje starosne dobi muškaraca i žena za odlazak u mirovinu“, rekao je Hrelja.

 

Naveo je kako je 42 tisuće umirovljenika koji su prošle godine otišli u mirovinu imalo prosjek staža od 34 godine i četiri mjeseca što je, ustvrdio je "sasvim blizu prosjeka Europske unije".

 

"U kategoriji starosnih mirovina, dakle onih koji su otišli u mirovinu poslije navršene 65 godine života ima i onih koji imaju dvije ili čak tri mirovine, primjerice mirovinu za 16 godina rada u Hrvatskoj i autonomnu mirovinu, i samo taj staž je u obračunu, a nigdje nije prikazan njihov staž primjerice iz Njemačke. Statistike su vrlo neprecizne i njima se manipulira", naglasio je Hrelja.

 

Ocijenio je kako se na taj način ministar Pavić suprotstavlja inicijativi sindikata i pokriva "ono što je najgore u mirovinskoj reformi, a to je rigidno kažnjavanje onih koji idu u prijevremenu mirovinu smanjenjem mirovine od 0,3 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu".

 

"To je doživotna penalizacija koja generira siromaštvo među hrvatskim umirovljenicima", zaključio je Hrelja.