Novosti

15. 08. 2018.

Hrvatska u vrhu EU po udjelu privremenog rada

Najviše honoraraca ima Nizozemska - oni su lani činili gotovo polovicu aktivne radne snage.

(POSLOVNI DNEVNIK) Ako je suditi prema jučer objavljenoj Eurostatovoj statistici, u Uniji je sve teže naći stalni posao, a u tom smislu Hrvatska znatno prednjači u odnosu na prosjek EU.

 

Udjel privremenih zapošljavanja u Europskoj uniji je s 11 posto u 2002. godini lani porastao na 13 posto, dok je honorarni rad u istom razdoblju bio skočio s 15 na 19 posto. Kada je u pitanju privremeno zapošljavanje, najveći udio u ukupnom broju zaposlenih imaju Poljaci i Španjolci s 26 posto, Portugal je drugi s 22, a upravo je Hrvatska treća s udjelom od 20 posto, stoji u analizi Europskog statističkog ureda.

 

Najmanje privremeno zaposlenih imaju Rumunji, svega jedan posto, u Litvi je riječ o dva posto, a u Estoniji i Latviji po tri posto. S druge strane, kada su u pitanju honorarni poslovi, Hrvatska je pri dnu ove europske ljestvice s udjelom od pet posto. U grupi zemalja s najmanjim brojem honorarnih djelatnika su i Bugarska s njih svega dva posto, te Mađarska u kojoj u ukupnom broju zaposlenih honorarci čine četiri posto. Na vrhu skupine zemalja s najvećim brojem honorarnih djelatnika na tržištu rada su pak Nizozemska (47%), Austrija (28%), Njemačka (27%) te Velika Britanija i Belgija s 24 posto.