Novosti

01. 08. 2017.

Hrvatski bruto inozemni dug u travnju pao na 42 milijarde eura

Poslovni.hr/Hina

To je za više od 1,8 milijardi eura ili 4,2 posto niži dug na mjesečnoj razini.

Hrvatski bruto inozemni dug krajem travnja ove godine iznosio je 42 milijarde kuna,4,5 posto manje nego godinu ranije, što predstavlja pad 17. mjesec za redom, pa analitičari očekuju da bi idućih mjeseci udio bruto inozemnog duga u BDP-u mogao pasti ispod 87 posto.

 

Najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB) pokazuju da je na kraju travnja 2017. bruto inozemni dug iznosio 42 milijarde eura. To je za više od 1,8 milijardi eura ili 4,2 posto niži dug na mjesečnoj razini, a dominanto je posljedica podmirivanja obveza po dospijeću državne međunarodne obveznice, navodi se u analiziRaiffeisenbank Austria (RBA), objavljenoj u utorak.

Navodi seda su se tako obveze opće države prema inozemnim vjerovnicima smanjile na mjesečnoj razini za 8,5 posto ili 1,3 milijarde eura, pa su na krajutravnja iznosila14,2 milijarde eura. U odnosu na travanj 2016., bruto inozemni duga opće države smanjen je za 4,5 posto.

 

S obzirom da su ostali domaći sektori (trgovačka društva) nastavili s procesom razduživanja prema inozemstvu, dok se snažno razduživanje kreditnih institucija zaustavilo pred sam kraj 2016., udio bruto duga opće države u ukupnom bruto inozemnom dugu zadržava se iznad 30 posto, odnosno iznosi 33,9 posto, ističu u RBA.

 

"Nastavak sličnih trendova očekujemo i narednih mjeseci, pa bi se uz projicirani rast gospodarstva i udio bruto inozemnog dugau BDP-u trebao smanjiti na ispod 87 posto odražavajući smanjenje vanjske ranjivosti Hrvatske", zaključuju analitičari RBA.