Novosti

14. 12. 2012.

Hrvatski predstavnici na plenarnoj sjednici EESC-a

(Dalje.com) Šest predstavnika organizacija hrvatskog civilnog društva u srijedu su u Bruxellesu sudjelovali u svojstvu promatrača u radu prvog dana 485. plenarne sjednice Europskog gospodarskog i socijalnog vijeća (EESC).

Šest hrvatskih promatrača koji su jučer sudjelovati na sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora EU - RH, pratili su rad i izlaganja članova EESC-a iz zemalja članica EU, kojima će se nakon 1. srpnja 2013. i ulaska Hrvatske u EU pridružiti devetočlano hrvatsko izaslanstvo u statusu punopravnih članova.

Središnji događaj prvog dana dvodnevne plenarne sjednice EESC-a bila je dodjelaNagradecivilnog društva, koju to vijeće dodjeljuje organizacijama civilnog društva koje su određene godine učinile najviše u poboljšanjukvaliteteživota i pridonijele boljem društvu kroz ekološki osviještene projekte koji promiču održivi rast i razvoj na europskoj, regionalnoj ili lokalnoj razini. Ovogodišnja je bila peta nagrada civilnog društva koja se dodjeljuje trima najboljim projektima.

 

Prvu nagradu dobila je britanska organizacija Transitive Network za poticanje ekoloških poslovnih projekata na razini lokalne zajednice u 23 zemlje u kojima djeluje.

 

Drugo mjesto osvojila je portugalska udruga Cais koja pomaže nezaposlenima u svojoj zemlji da sami osmisle neku djelatnost od koje će moći živjeti, a treće mjesto pripalo je švedskoj udruzi Livstycket za projekt integracije imigranata u švedsko društvo osobito za projekt opismenjavanja žena.

 

Troje dobitnika nagrade međusobno će podijeliti svotu od 30.000 eura koju osigurava EESC, a koje će iskoristiti za nove projekte u budućnosti.

 

Posebna gošća prvog dana plenarne sjednice bila je švedska ministrica za europske poslove te potrošačka i demokratska pitanja Birgitta Ohlsson.

 

Opsežan dnevni red dvodnevne sjednice predviđa izlaganja i rasprave o cijelom nizu tema kojima se bave političke institucije EU, od načina oporavka financijskih institucija, makroregionalne strategije na Sredozemlju, provedbe ciljeva europske kohezijske politike do prava hendikepiranih osoba i provedbe ciljeva postavljenih na ovogodišnjoj konferenciji Rio +20.