Novosti

14. 09. 2006.

HSS PODUPIRE DONOŠENJE ZAKONA O OBRAZOVANJU ODRASLIH

ZAGREB, 14. rujna 2006. (Hina) - Hrvatska seljačka stranka (HSS) održala je danas okrugli stol pod nazivom "HSS za obrazovanje odraslih" s kojega je poručila kako podupire prijedlog zakona o obrazovanju odraslih koji će se u rujnu naći u drugom saborskom čitanju.
Zakon sam po sebi ne znači ništa, ako će proći par godina da se donesu podzakonski akti, rekao je ravnatelj Stručnog vijeća HSS-a Nikola Čupin.
Na okruglom stolu bio je i član Vladinog Povjerenstva za izradu zakona Damir Matković te predstavnici sindikata i pučkih učilišta. Matković je rekao da, iako je osnovno obrazovanje u Hrvatskoj obvezno i besplatno, gotovo svaki peti odrasli nema završenu osnovnu školu, a 21,75 posto je onih koji su završili samo osnovnu školu. Podatci govore da godišnje oko 10 000 mladih ne završava srednju školu.

Matković je rekao da se zakonom uspostavlja sustav kojim se jednaki status i uloga daje javnim i privatnim inicijativama te sustav financiranja obrazovanja odraslih u kojem sudjeluju javna i privatna sredstva. Ulaganje u obrazovanje odraslih osigurava se iz državnog proračuna te proračuna lokalne i regionalne (područne) samouprave. Sustavno će se ulagati u ona područja obrazovanja odraslih koja su od javnog interesa te osigurati mehanizmi utjecaja i kontrole ulaganja iz javnih sredstava, rekao je Matković.
HSS-ovac Vladimir Strugar, bivši ministar prosvjete istaknuo je da u europskom okruženju Hrvatska mora činiti velike napore u podizanju obrazovne razine svojih građana, jer ju na to gotovo dramatično
upozoravaju podatci s popisa stanovništva iz 2001. po kojima ima oko 19,5 posto starijih od 15 godina koji nemaju završenu osnovnu školu, te samo 7,8 posto visoko obrazovanih.
Memorandum o cjeloživotnom učenju (Lisabon, 2000.) je dokument Vijeća Europe koji nas želi potaknuti na djelovanje, odnosno pronaći zakonske mogućnosti i brojne oblike kako primjerice nezaposlenima pružiti
znanja koja bi im omogućilo zaposlenje, te kako organizirati školski sustav koji bi bio djelotvoran.
Cilj je da svatko dobije određene kompetencije kako bi mogao živjeti u ovom vremenu brzih promjena, pa stoga HSS podržava zakon o obrazovanju odraslih jer je njegova osnova koncept cjeloživotnog učenja, rekao je Strugar.
Marija Hanževački iz Nezavisnih hrvatskih sindikata rekla je da sindikat podržava zakon o obrazovanju odraslih te se zalaže da se radnicima omogući duži obrazovni dopust, od predložena tri dana.