Novosti

22. 09. 2006.

Inine dionice i bivšim zaposlenicima iz Srbije?

Jutarnji list - ZAGREB - Odluka Sanaderove vlade da nastavi proces privatizacije Ine najprije prodajom 15 - 17 posto dionica na burzi (IPO), a potom prodajom još sedam posto dionica sadašnjim i bivšim radnicima otvorila je i nekoliko ozbiljnih problema s kojima će se Banski dvori morati hrvati.
Prvi je problem mađarski MOL, suvlasnik Ine koji je tražio da mu se omogući kupnja dodatnih dionica prije IPO-a, kako bi postao većinski vlasnik kompanije. Budući da Vlada nije pristala na to, može se očekivati da će Mađari stvarati probleme i kočiti proces privatizacije. Prvi znakovi pritiska već se očituju kroz prijetnje MOL-a da će svoj interes usmjeriti na Srbiju. Drugi je problem prodaja sedam posto dionica bivšim i sadašnjim zaposlenicima Ina Grupe, jer se otvorilo pitanje - tko će sve imati pravo na dionice Ine?

Prema nekim izračunima, kažu u Vladi, dionice Ine moglo bi zatražiti čak oko 60 tisuća ljudi, a među njima je i nekoliko tisuća građana Srbije, Slovenije i BiH koji su prije radili u Ini ili nekom od njezinih poduzeća. Naime, Zakon o privatizaciji Ine propisuje da pravo na dionice imaju bivši i sadašnji zaposlenici Ina Grupe, ali nije propisano da su to samo državljani Hrvatske. Kako je Ina imala svoje pogone i podružnice diljem bivše države, po slovu zakona i bivši radnici iz drugih republika moći će tražiti dionice. U Vladi kažu da su se bivši radnici Ine iz BiH već počeli javljati, a neki podaci govore da je u Srbiji oko 1500 bivših radnika Ine i jednako toliko u Sloveniji.
Predstavnici triju sindikata koji djeluju u Ina Grupi, međutim, smatraju da je zakon dovoljno jasan: prema njihovu tumačenju, pravo na dionice imaju samo državljani Hrvatske i oni koji su status radnika ili bivšeg radnika imali na dan osnivanja Ina Grupe prije deset godina, kako to kaže Ivan Tomac iz EKN-a. I Božo Mikuš iz Sindikata Ine i naftnog gospodarstva kaže da referalna točka za prodaju dionica bivšim i sadašnjim radnicima treba biti osnivanje Ina Grupe.

Odluka na Povjerenstvu
- Radnici poduzeća koja su se izdvojila iz Ine, poput Petrokemije ili OKI-ja, nemaju pravo na dionice, jednako kao što to pravo nemaju bivši radnici iz Srbije ili drugih republika - kaže Tomac. I Slavko Linić, bivši potpredsjednik Vlade koji je pripremao zakon o privatizaciji Ine, smatra da se prodaja sedam posto dionica Ine može odnositi samo na državljane Hrvatske jer se i cijeli proces pretvorbe i privatizacije, kaže, odnosio samo na njih. Za Linića je veći problem pitanje treba li dati pravo na kupnju dionica Ine i onim radnicima Ina Grupe koji su sudjelovali u drugim privatizacijama.No, u Vladi se pribojavaju tužbi ako Vlada izuzme iz privatizacije bivše radnike Ine koji su otišli iz kompanije prije osnivanja Ina Grupe i one koji danas žive u drugim državama. Doznajemo da se razmišljalo čak i o izmjeni zakona, ali se odustalo od toga jer bi Vlada time dala priliku oporbi da u Saboru otvori polemiku o privatizaciji Ine. Iz Banskih dvora će tražiti i dodatna pravna tumačenja tog zakona, a tko će u konačnici imati pravo kupnje dionica Ine, odlučit će povjerenstvo u kojem su predstavnici Vlade i sindikata, a koje ima rok od tri mjeseca da predloži kriterije. Prvi sastanak se očekuje za desetak dana.

Sindikati traže 10.000 eura dionica za svakog radnika Ine
Sindikati traže da se bivšim i sadašnjim radnicima Ine omogući kupnja dionica Ine u vrijednosti od najmanje 10 tisuća eura, i to na otplatu od 20 godina. Traže i osnovni popust od 20 posto, plus dodatni popust od jedan posto za svaku godinu radnog staža. Za gotovinsko plaćanje dionica sindikati traže popust od 50 posto. U Vladi smatraju da su ti zahtjevi nerealni i uz takve uvjete, kažu, bilo bi jednostavije darovati radnicima tri ili četiri posto dionica Ine. Osim toga, nemoguće je radnicima prodati toliku dioničku vrijednost, jer je na raspolaganju zakonski paket od sedam posto.

Piše: Nikola Jelić
Foto: Davor Pongračić