Novosti

17. 09. 2018.

Ivan Ugrin istupio iz Nadzornog odbora Slobodne Dalmacije d.d.

NHS – U četvrtak, 12. rujna 2018.godine, Ivan Ugrin, predsjednik Nezavisnog sindikata „Slobodna Dalmacija“ istupio je iz Nadzornog odbora Slobodne Dalmacije d.d. u kojemu je predstavlja vao radnike, a na ostavku se odlučio zbog najavljenog pripajanja Slobodne Dalmacije Hanzi mediji.
U nastavku se nalazi cjeloviti tekst ostavke Ivana Ugrina:

 

Poštovani,

 

S današnjim danom, četvrtak 12. rujna 2018., kao predstavnik radnika izabran odlukom većine na Radničkom vijeću, istupam iz Nadzornog odbora Slobodne Dalmacije d.d.

 

Svjestan sam da u proteklom vremenu moga sudjelovanja u radu Nadzornog odbora moj glas nije puno značio, no, nisam se zbog toga, kao ni radi činjenice da smo od prošle godine bez naknade za rad u ovom tijelu, odlučio na ovaj korak.
Moj je čin iz protesta prema najavljenom pripajanju Slobodne Dalmacije Hanzi mediji. Smatram to pogrešnom odlukom iz više razloga, no, nemam namjeru obrazlagati ih ovom prilikom. Slobodna je simbol Splita i Dalmacije. Njeno "utapanje" i svođenje na poslovnu jedinicu u HM-u, doživljavam kao ga(š)(ž)enje tradicije duge 75 godina.
Ne želim biti dio toga procesa ni iz poštovanja prema mojoj pokojnoj majci Karmeli Ugrin, rođenoj Mihanović, koja je toga dana 17. lipnja 1943., kad je u Mosorskoj pojati tiskan prvi broj Slobodne Dalmacije, sa svojom sestrom čuvala blago kod njihove obiteljske pojate, pa su ih Jure Kaštelan i Joko Knežević lijepo zamolili da se vrate kući u Jasenovo u Sitnom Donjem, da ne bi imale neprilika dok se oni gore pod Mosorom bave novinarstvom.
Činim to i zbog svoga oca Marka Ugrina, kojem je njegov otac, a moj dida Bože, kao dvanaestogodišnjaku dao da ispod košulje sakrije nekoliko primjeraka prvog broja Slobodne i da se s Višaka spusti u Srinjine, odakle su dalje novine trebale biti distribuirane prema Splitu, u to vrijeme još okupiranom od Talijana.


Ne slažem se s trendom, koliko god to bilo poslovno motivirano, po kojem sve treba prebacivati u Zagreb. Samo još čekam da tim putem "krene" i zvonik svetog Duje, Sinjska alka, Dubrovačke zidine... Cijela država živi od plodova dalmatinskog turizma, a nama se na kraju ostavljaju tek mrvice sa stolova gospodara iz metropole.
Slobodna svih ovih godina posluje pozitivno, mogla je i dalje kao i do sada, kao dioničko društvo. No, vi ste vlasnici i to je vaše pravo da donosite takve odluke, ja u njima ne želim sudjelovati. Tako niti glasovati o ovome što je predloženo: "Davanje suglasnosti upravi Društva za zaključivanje ugovora o zajmu i Sporazuma radi osiguranja novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretninama." Samo mi sve to miriše na aferu znanu kao Adriatica.net...


O ovoj svojoj odluci obavjestit ću kolege iz Radničkog vijeća i druga dva sindikata, kako bi, ukoliko tako odluče, izabrali drugog predstavnika radnika u ovom sazivu Nadzornog odbora, kojem se zacijelo nazire skori kraj. To proizlazi i iz jednostrano donesenog novog Pravilnika o radu, gdje se jasno ističe kako je SD već sada poslovna jedinica u sastavu HM, iako se pripajanje još nije niti dogodilo. Štoviše, postoji i sudski pravorijek koji je to prvostupanjski osporio,
Na kraju, želim da od sutra, petak 13. rujna 2018., izbrišete moje ime iz impressuma novina, bez odgađanja, onako kako se redovito i promptno cenzuriraju moje kolumne u Slobodnoj Dalmaciji.


S poštovanjem,


Ivan Ugrin

 

P.s. Molim da se navede u zapisniku kako sam se ovim dopisom na vrijeme očitovao, ranije od predviđenog termina u 14 sati. Kao i konstataciju da sam u dva, tri navrata tražio da se kao članovi Nadzornog odbora barem jednom sastanemo u živo na sjednici, a ne da se samo ovako on-line sastajemo i odlučujemo.