Novosti

15. 09. 2017.

Jačanje socijalnog dijaloga u financijskom sektoru

NHS – U Zagrebu se 13. i 14. rujna 2017. godine održala međunarodna radionica „Jačanje socijalnog dijaloga u financijskom sektoru“ u organizaciji Međunarodnog obrazovnog centra Međunarodne organizacije rada (ITC ILO) i UNI Globalni sindikati, a uz financijsku potporu Europske unije.

Na radionici su se okupili sindikalci iz financijskog sektora iz Poljske, Rumunjske, Austrije, Italije, Srbije, Slovenije, Slovačke, Mađarske i Hrvatske.

 

U uvodnom su dijelu sudionike pozdravili Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, Petar Perković, predsjednik Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske, Biljana Ljuban, direktorica ljudskih resursa UniCredit Hrvatska te Angelo Di Cristo, direktor financijskog sektora  UNI Globalni sindikati.

 

K. Sever je prisutne upoznao sa stanjem socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, ali i općom socijalnom i gospodarskom situacijom sa naglaskom na sve učestalije zapošljavanje putem nesigurnih oblika ugovora o radu i povećani odljev ne samo mladih ljudi, koji svoju budućnost traže izvan Hrvatske.

O stanju socijalnog dijaloga, pokrivenošću kolektivnim ugovorima i sindikalnoj organiziranosti u financijskom sektoru u Hrvatskoj govorio je Petar Perković, posebno naglasivši nesrazmjer u pravima zaposlenih u matičnim bankama u odnosu na zaposlene u podružnicama tih istih banaka u Hrvatskoj.

 

Stavove poslodavaca o socijalnom dijalogu i kolektivnom pregovaranju u UniCreditu u Hrvatskoj predstavila je Biljana Ljuban.

 

Problemi s kojima su suočeni sindikati u bankarskom sektoru u Hrvatskoj isti su problemi s kojima se bore i sindikati u Europi, izjavio je Angelo Di Cristo, naglasivši kako za „reputaciju“ banaka nisu krivi radnici koji u njima rade.

 

Tijekom dvodnevne radionice raspravljalo se o socijalnom dijalogu u multinacionalnim bankama i osiguravajućim društvima, primjeni sporazuma europskih socijalnih partnera u financijskom sektoru u zemljama članicama EU na nacionalnoj razini i na razini poduzeća, provedbi deklaracija donesenih na razini EU u kolektivnim ugovorima i drugim sporazumima socijalnih partnera, ali se radilo i u radnim skupinama koje su analizirale probleme s kojima su sindikati suočeni u multinacionalnim bankama u matičnoj zemlji i zemljama u kojima te iste banke imaju svoje podružnice, te su predložile moguća rješenja.