Novosti

18. 09. 2006.

JUTARNJI LIST: Mladi čine polovicu svjetskog broja nezaposlenih

ZAGREB - Zemlje u razvoju koje su spremne investirati u bolje obrazovanje i radno osposobljavanje mladih između 14 i 24 godine vjerojatno će u skoroj budućnosti imati znatno veće stope ekonomskog rasta i znatno manji broj siromašnih, zaključak je novog Izvještaja o svjetskom razvoju, redovite godišnje publikacije Svjetske banke, koji je predstavljen na godišnjoj skupštini banke i MMF-a u Singapuru.
Analitičari banke svoju tezu potkrjepljuju primjerom ubrzanog rasta zemalja istočne Azije, koje su zahvaljujući dobro vođenoj makroekonomskoj politici, ali i velikim ulaganjima u obrazovni i zdravstveni sustav uspjele prestići zemlje Latinske Amerike.
Danas mladi između 15 i 24 godine čine gotovo polovicu ukupnog svjetskog broja nezaposlenih, što je porazna činjenica, upozorava Izvještaj. Samo u zemljama Srednjeg istoka i sjeverne Afrike u sljedećih 15 godina morat će se otvoriti najmanje 100 milijuna novih radnih mjesta da bi se stabilizirala zaposlenost. Istraživanja koja je banka provela u zemljama istočne Europe te istočne i srednje Azije upozoravaju da je mogućnost zapošljavanja još najveći razlog zabrinutosti među mladima.
Izvještaj se bavi poglavito siromašnijim dijelom zemalja u razvoju, u kojima, za razliku od stare Europe, danas živi povijesno rekordan broj mladih - približno 1,3 milijarde - i koje su najveći izvor ekonomskih emigranata. Piše: Viktor Vresnik