Novosti

12. 06. 2017.

Kako se rastopio Mikado, prva i najbolja čokolada s rižom na svijetu: i ponosni Švicarci uvozili su tone slastica od Zvečeva, imali su unosan ugovor s Nestleom, a onda...

BUDI ISKREN

Piše: Saša Jadrijević-Tomas

(SLOBODNA DALMACIJA) Ne znam koja je vama najdraža čokolada iz djetinjstva, ali za mene nema nikakve dvojbe - to je Mikado s rižom. I to ne samo u djetinjstvu, nego i danas. Hm, a sve one njemačke i švicarske, pita me kolegica s kojom sam se upustio u čokoladni rat. Iz tog rata izišao sam kao pobjednik: na stol smo stavili i strane čokolade i one domaće, proizvođača Zvečevo. I ove potonje su u našem mini-istraživanju odnijele premoćnu pobjedu.

 

U 'Slobodnoj' smo sastavili stručni žiri ljubitelja čokolade; usporedili smo nekoliko vrsta sličnih čokolada, i to našeg proizvođača Zvečevo i jeftine strane čokolade koje su preplavile naše trgovačke lance.

 

Što smo sve kušali? Mikado s rižom, pa Mikado s lješnjacima, bademima, grožđicama, brusnicom... Pa crnu čokoladu, čokolade Braco, Seka, Samo ti, Volim te, Mond, Super. Sve su to marke čokolada proizvođača iz Požege koje su se izvozile na tržišta Sjeverne Amerike, Australije, Novog Zelanda, Austrije, Njemačke, Mađarske.

 

I ponosni Švicarci - koji tvrde da je njihova čokolada najbolja - također su uvozili tone i tone crnih slastica iz Zvečeva. Spomenuti proizvodi dobitnici su raznih priznanja, kao i zlatnih medalja svjetske institucije za ocjenjivanje kakvoće Monde Selection (Bruxelles) - osvojili su medalja više nego naši sportaši na svim olimpijskim igrama do sada.

 

I sada se vjerojatno pitate zašto sam uopće krenuo u ovu priču o čokoladi. Pročitao sam da se tvornica čokolade Zvečevo nalazi u problemima, a radnici štrajkaju, spominje se čak i kraj ove tvornice čija je priča krenula daleke 1921. godine. Prva reakcija je bila bijes jer su strani trgovački lanci slabo naručivali robu iz Zvečeva, dakle istisnuli su sve ono domaće što valja, a dobili smo jeftine inozemne zamjene. I pritom, pokazala su istraživanja u susjednim zemljama, stranci nam šalju robu lošiju od one koja se prodaje u Njemačkoj, Austriji... Također, u nevjerici sam se pitao kako to da konditorska industrija svugdje u svijetu raste, a evo kod nas propada...

 

A javila se i krajnje sebična misao: gdje ću sad kupovati Mikado?

 

Mikado se nalazio prvenstveno na policama Konzuma, s obzirom na to da su Todorićeve trgovine bile glavni kanal za prodaju, dok je Podravka plasirala proizvode u okolne zemlje. Obišli smo nekoliko trgovina u kojima nismo mogli naći ni jednu čokoladu Zvečeva, jedino smo u Konzumu naišli na možda posljednje primjerke.

 

- Ma nema do Mikada. Evo ja svako jutro popijem kavu i pojedem mali Mikado s rižom. Probala sam i druge s rižom, ali nije to to - kaže mi kolegicaTihana,koju je također uznemirila spoznaja da omiljene čokolade više nema na policama. Prisnažuje i kolegicaTanja:

 

- Ja obožavam čokolade. Sve sam probala, ali niti jedna čokolada s rižom se ne može mjeriti s Mikadom. Štoviše, to su samo blijede kopije prepune šećera, nekakve paste i masnoće čudnog ukusa.

 

A sada kad smo se isplakali nad Mikadom i njegovim čokoladnim braćama i sestrama, vratimo se malo u povijest.

Nakon kaosa Prvog svjetskog rata, upravo je Požega izabrana kao savršeno mjesto za tvornicu koja će cijelom gradu nešto kasnije donijeti čokoladnu slavu, te će grad Požega postati vodeći proizvođač slatkiša Kraljevine. Tvrtka Zvečevo d.d. Požega započela je s radom kao tvornica “Stock cognac Medicinal” 20. listopada 1921. godine, proizvodeći jaka alkoholna pića (voćne rakije, vinjak i domaći brandy), objašnjavaju u Zvečevu.

 

- Švicarska tvrtka Nestlé 1934. godine nudi ugovor Stocku za najam postrojenja, kako bi proizvodili čokolade i bombone, na punih deset godina. Ponudu su odobrili Ministarstvo i Kraljevska banska uprava u Zagrebu, te Nestlé 1936. godine dobiva dozvolu za početak proizvodnje čokolade i čokoladnih proizvoda. Tvornica je zapošljavala 350 djelatnika, sve većinom iz Požege, a bili su raspodijeljeni u osam velikih odjela - Konjak i ostala alkoholna pića; čokolada i čokoladni bomboni; kakao u prahu i kakaovo maslo; praline i punjena čokolada; kanditi; svileni bomboni i karamele; marmelada i voćni sirupi; roba od vafla i fini deserti; zamatanje čaja.

 

Geslo tvornice glasilo je “Budi iskren” i bilo je ispisano na jednoj od zgrada tvornice. Poput dobrog duha, geslo je ujedinjavalo sve radnike i upravu, te je unutar tvornice osnovana knjižnica, pjevačko društvo i orkestar.

 

Nakon deset godina, 1946. godine, proizvodnja je nastavljena u nacionaliziranoj tvornici, a pod imenom “Zvečevo” tvornica počinje poslovati od 1951. godine. U sljedećim godinama Zvečevo očekuju znatne promjene: godina je 1958. i u sustav Zvečeva ulazi mljekara; tijekom šezdesetih godina prestaje nerentabilna proizvodnja voćnih sokova i brašna. Sve se koncentrira oko proizvodnje kakao proizvoda, jakih alkoholnih pića i preradu mlijeka u mliječni prah - navode u Zvečevu.

 

No, onda se dogodila prava revolucija na kojoj smo Tihana, Tanja, ja i cijela ekipa 'mikadoljubaca' jako zahvalni tehnolozima i majstorima Zvečeva.

 

'Nekolicina entuzijasta, direktori, majstori i radnice osmislili su 1963./64.godine prvu čokoladu s rižom u svijetu! Radilo se o ekspandiranoj riži i 90-postotnoj mliječnoj čokoladi, od mlijeka iz vlastite mljekare. Sinonim za čokoladu s rižom uvijek će biti Mikado – japanski ovozemaljski i nebeski vladar; hrana ljudi i bogova. Isto tako, u razdoblju od kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih slijedi moderniziranje i rekonstruiranje procesa, te dolazi do povećanja proizvodnje, a samim time i zaposlenosti. Uz to, Nestlé i Zvečevo sklapaju ugovor o dugoročnoj poslovnoj suradnji 1970. godine, te Zvečevo osvaja domaće i inozemno tržište.

 

Godine 1987. Zvečevo pokreće i proizvodnju na bazi brašna - vafel proizvode, a od 1994. godine posluje kao dioničko društvo. Tvornica Zvečevo je proslavila Požegu kao grad čokolade još u doba Kraljevine SHS, a čokolada s rižom i danas je obavezan poklon kad se ide u goste', pišu tako o svojoj slavnoj povijesti.

 

Čokoladu s rižom su potom kopirali veliki svjetski proizvođači slatkiša, kombinacija riža-čokolada se proširila po cijelom svijetu. Na tom receptu druge konditorske tvrtke dižu milijune, a Zvečevo propada. Što reći nego - tipična hrvatska priča u kojoj, kao po nekom nepisanom pravilu, nema sretnog kraja.

 

 

Sindikat: Ne znamo gdje je zapelo

 

Razgovarali smo s Josipom Plaskurom, čelnikom sindikata u Zvečevu.

 

Evo čitam o vašim zlatnim medaljama u prošlosti i pohvalama koje su dolazile sa svih krajeva svijeta. Pa gdje je onda zapelo?

- I ja bih volio znati odgovor na to pitanje. Ne znam. Imamo znanje, kvalitetu, traže nas, ali evo gdje smo se našli.

 

Imate li kakve informacije iz uprave?

- Mi bi trebali i po zakonu znati informacije o poslovanju, međutim mi ih ne znamo. Uprava nam ih nije prezentirala.

 

Gdje se mogu kupiti vaše čokolade?

- U Hrvatskoj trenutno više nigdje, možda je nešto ostalo po trgovinama.

 

A u inozemstvu?

- Preko 'Podravke' se naše čokolade nalaze u drugim zemljama, ali ih u Hrvatskoj nema. I ljudi nas zovu u tvornicu i stalno pitaju možemo li im ikako nabaviti Mikado.

 

Jesu li problemi u Agrokoru ubrzali pad Zvečeva?

- Između ostalog i to. Naš distributer u Hrvatskoj je tvrtka Alca, a i oni imaju problema zbog Agrokora, tako da je to sve utjecalo na današnju situaciju.

 

Ali problema ste imali i prije, i bez Agrokora?

- Jesmo, ali detalje stvarno ne znamo jer nam uprava ništa ne govori.

 

Jeste proizvodili za Agrokor?

- Da, bili smo bili jedan od većih dobavljača za Konzum i proizvodili smo im K plus čokolade.

 

Rade li trenutno strojevi?

- Rade, sada ispunjavamo narudžbu za Podravku.

 

I što dalje?

- U štrajk dok nam se ne isplate potraživanja.

 

 

Blokirao ih HEP

 

Nakon što su računi Zvečeva bili u blokadi više od dva mjeseca, ta tvrtka je zatražila otvaranje predstečajnog postupka. U Zvečevu radi oko 300 radnika koji prijete dugotrajnim štrajkom ako im se ne plate zaostale plaće i druga potraživanja. Račun je blokiralo nekoliko javnih poduzeća, među njima i HEP.

 

Upravom predsjeda Zdravko Alvir, inače većinski vlasnik Zvečeva sa skoro 63 posto dionica.

 

'Okolnosti i recesija su nas napale kao bolest, a nismo imali dosta antibiotika da se obranimo. Interes je da tvornica radi jer ako se ne nastavi poslovanje, ugroženo je više od tristo radnih mjesta', rekao je ne tako davno za T-portal Alvir.

Zvečevo je 2015. godine uprihodilo 161,78 milijuna kuna, ali s minusom od 9,23 milijuna kuna. U 2014. su uprihodili 151,53 milijuna kuna, a gubitak je bio 18,21 milijun kuna.

 

Pokušali smo doći i do vlasnika, te predsjednika Upravnog odbora u tvornici, ali nažalost gospodin Zdravko Alvir nije imao vremena za 'Slobodnu'.

 

 

MIKADO

Zvečevo je prvo na svijetu spojilo rižu i čokoladu, i to 1964. godine. Kasnije su je velike svjetske tvrtke kopirale, ali uživatelji kažu da je čokolada Mikado jedna i jedina.

 

SAMO TI I VOLIM TE

Proizvodnja ovih punjenih čokolada je krenula 1966. godine i namijenjene su svim zaljubljenima. Vrste punjenja su višnja, jagoda, malina i badem, lješnjak, karamela.

 

BRACO I SEKA

Čokolade s lješnjacima Seka i Braco mame i tate su kupovale svojoj djeci od davnih 60-ih godina.

 

MOND

Čokolada kao mala marenda. Baš to je bio Mond koji je na police stigao 1970. godine. I Mond su kopirale brojne velike svjetske tvrtke, pa danas uz blagajne u dućanima imamo blijede kopije Monda. Mond dolazi u nekoliko punjenja - karamel, kokos, badem, kikiriki, lješnjak.

 

 

ŽIRI SLOBODNE Zvečevo - 129 bodova Strane čokolade: 69 bodova

 

U sindikatu radnika Zvečeva su nas upozorili da što prije krenemo u nabavu njihovih čokolada jer bi uskoro mogle i nestati. Stoga smo obišli trgovine, a u rijetkima smo našli čokolade požeške tvornice. No, u Konzumu postoji još solidna zaliha. Zatim smo obišli strane lance i kupili njihove čokolade s rižom i raznim punjenjima. I sastavili smo žiri od sedam članova. Kušali su i kušali čokolade, malo one Zvečeva, malo one inozemne. I jednoglasni zaključak je bio: Niti jedna strana čokolada s rižom ne može se mjeriti s onom proizvedenom u Zvečevu. Ocjene su bile u rasponu od 1 do 10.

 

 

Ivo Bonković, predsjednik žirija

Mikado s rižom - ocjena 10

Strana imitacija - 6

 

Volim te - 10

Strana čokolada s istim punjenjem - 3

 

Zvečevo je zakon, i u usporedbi s drugim čokoladama iz inozemstva su puno kvalitetnije, ukusnije. Nemaju konkurencije i nije mi jasno kako tvornica propada.

 

Lidija Gnjidić

Mikado s rižom - ocjena 9

Strana imitacija - 3

 

Volim te - 7

Strana čokolada s istim punjenjem - 2

 

Niti jedna čokolada s rižom ne može se usporediti s Mikadom. Naše čokolade su puno kvalitetnije, a ove strane su čista koncentracija masnoće i šećera.

 

Žarko Tičinović

Mikado s rižom - ocjena 9

Strana imitacija Mikada - 6

 

Volim te - 8

Strana čokolada s istim punjenjem - 3

 

Mikado s rižom je zaista bez premca, niti jedna druga čokolada s rižom nije do koljena ovoj iz Zvečeva.

 

Sandra Lapenda

Mikado s rižom - ocjena 10

Strana imitacija Mikada - 6

 

Volim te - 8

Strana čokolada s istim punjenjem - 5

 

U čokoladama Zvečeva, napose Mikadu koji obožavam, osjetim tu hrskavu rižu, punu čokoladu, a u drugim stranim imitacijama više mi do izražaja dolazi velika koncentracija šećera i nekih drugih okusa koji mi i nemaju baš veze s pravom čokoladom.

 

Nataša Bakotić

Mikado s rižom - ocjena 10

Strana imitacija Mikada - 4

 

Volim te - 9

Strana čokolada s istim punjenjem - 3

 

Moj zaključak je: kupujmo ljudi hrvatsko! Radije dajte dvi, tri kune više za pravu čokoladu nego jesti ove bezukusne iz uvoza.

 

Lenka Gospodnetić

Mikado s rižom - ocjena 10

Strana imitacija Mikada - 6

 

Volim te - 9

Strana čokolada s istim punjenjem - 8

 

Čokolade našeg proizvođača mogu itekako parirati stranim tvrtkama, štoviše niti jedna 'generička' čokolada nije se približila Mikadu.

 

Damir Šarac

Mikado s rižom - ocjena 10

Strana imitacija Mikada - 4

 

Volim te - 7

Strana čokolada s istim punjenjem - 2

 

Ako usporedim čokolade Zvečeva i ove strane, vidi se da naše čokolade imaju puno više kakaa i manje šećera i masti od ovih iz uvoza. I još su pritom ukusnije. Mikado mi je inače jedna od najdražih čokolada, probao sam strane imitacije, ali niti jedna nije ni blizu Mikadu.