Novosti

20. 07. 2006.

KAKO TO RADE VELIKI: DaimlerChrysler se dogovorio s radnicima

(JUTARNJI LIST) BERLIN - Uprava automobilskog koncerna DaimlerChrysler i radnički savjet nakon dugih pregovora složili su se oko plana kako socijalno održivo provesti ranije najavljeno restrukturiranje poduzeća, koje će uključivati i masivno ukidanje radnih mjesta.
Šef koncerna Dieter Zetsche ranije je najavio da će do 2008. godine u pogonima DaimlerChryslera u cijelome svijetu otpasti 6000 radnih mjesta u menadžmentu i upravi, od toga čak 3200 u Njemačkoj.
Prema Novom modelu menadžmenta, kako glasi ime postignutog sporazuma, do kraja 2007. godine neće biti direktnih otkaza, a zaposlenicima, čija radna mjesta budu ukinuta, do tog roka morat će se ponuditi druga mjesta unutar koncerna.
Broj radnika smanjivat će se u slučajevima dobrovoljnih raskida radnih ugovora s otpremninom te ranijim umirovljenjima i smanjenjem radnog vremena za starije zaposlenike. Novi model menadžmenta najveće je restrukturiranje u upravi koje je ovo poduzeće ikada prošlo, a kako je danas rekao šef radničkog savjeta Erich Klemm, on zaposlenicima “daje visoku mjeru fleksibilnosti“. (I. K. M.)