Novosti

24. 08. 2020.

Koronavirus: Komisija za 15 država članica predlaže 81,4 milijarde eura financijske potpore iz instrumenta SURE

Priopćenje za tisak

(ec.europa.eu) Europska komisija dostavila je Vijeću prijedloge odluka o dodjeli financijske potpore iz instrumenta SURE u iznosu od 81,4 milijarde eura za 15 država članica. Instrument SURE iznimno je važan element sveobuhvatne Komisijine strategije za zaštitu građana i ublažavanje ozbiljnih socioekonomskih posljedica pandemije koronavirusa. To je jedna od triju sigurnosnih mreža koje je Europsko vijeće dogovorilo radi zaštite radnika, poduzeća i zemalja.

 

Nakon što Vijeće te prijedloge odobri, financijska će potpora biti u obliku zajmova Unije državama članicama pod povoljnim uvjetima. Zajmovi će državama članicama pomoći da pokriju nagla povećanja javnih rashoda za očuvanje radnih mjesta odnosno izravne troškove financiranja nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mjera koje su, posebno za samozaposlene osobe, uvele zbog pandemije koronavirusa.

 

Nakon savjetovanja s državama članicama koje su zatražile potporu i procjene njihovih zahtjeva, Komisija predlaže Vijeću da odobri dodjelu financijske potpore kako slijedi:

 

Belgija7,8 milijardi eura
Bugarska511 milijuna eura
Češka2 milijarde eura
Grčka2,7 milijardi eura
Španjolska21,3 milijarde eura
Hrvatska1 milijarda eura
Italija27,4 milijarde eura
Cipar479 milijuna eura
Latvija192 milijuna eura
Litva602 milijuna eura
Malta244 milijuna eura
Poljska11,2 milijarde eura
Rumunjska4 milijarde eura
Slovačka631 milijun eura
Slovenija1,1 milijarda eura

 

Instrument SURE raspolaže s ukupno 100milijardi eura za financijsku potporu svim državama članicama. Komisija je Vijeću dostavila prijedloge odluka o dodjeli financijske potpore u iznosu od 81,4 milijarde eura za 15 država članica. Portugal i Mađarska već su podnijeli službene zahtjeve, koji su trenutačno u postupku ocjenjivanja. Komisija očekuje da će uskoro biti podnesen prijedlog za dodjelu potpore Portugalu i Mađarskoj. Države članice koje to još nisu učinile mogu podnijeti službeni zahtjev.

 

Zajmovi državama članicama iz instrumenta SURE temeljit će se na sustavu dobrovoljnih jamstava država članica. Komisija očekuje da će postupak finalizacije sporazuma o jamstvu država članica s Komisijom uskoro biti dovršen.

 

 

Izjave članova Kolegija

 

Predsjednica Ursulavon der Leyenizjavila je:Moramo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo radna mjesta i omogućimo da ljudi zarade za život. Zato je današnji dan važan: samo četiri mjeseca nakon što sam ga predložila, Komisija predlaže da se iz instrumenta SURE osigura 81,4 milijarde eura za očuvanje radnih mjesta i zaštitu radnika pogođenih pandemijom koronavirusa u cijeloj Uniji. Instrument SURE je jasan simbol solidarnosti u krizi bez presedana.Europa je odlučna zaštiti svoje građane.

 

Izvršni potpredsjednik nadležan za gospodarstvo u interesu građana ValdisDombrovskisizjavio je:Radnici trpe zbog strašne nesigurnosti i trebamo im pomoći da prebrode ovu krizu i ponovno pokrenu naša gospodarstva. Upravo zato je Komisija predložila instrument SURE – da pridonese zaštiti radnika i olakša gospodarski oporavak. Pozdravljamo danas snažan interes koji su države članice iskazale za financijska sredstva pod povoljnim uvjetima iz instrumenta SURE za potporu programima skraćenog radnog vremena i sličnim mjerama. Očekujemo ubrzani postupak odlučivanja da isplata zajmova može početi.

 

Povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava NicolasSchmitizjavio je:Instrument SURE jedna je od prvih sigurnosnih mreža koju smo odlučili uvesti kako bismo radnicima zajamčili dohodak i u vrijeme obustave posla i zaštitili njihova radna mjesta. Zato će instrument SURE pridonijeti bržem oporavku. Sve države članice uskoro će osigurati jamstva ukupne vrijednosti 25 milijardi eura, a mi predlažemo ukupno 81,4 milijarde eura zajmova za 15 država članica koje su podnijele zahtjev za potporu. Iskaz je to europske solidarnosti, dokaz da smo zajedno jači na dobrobit svih europskih građana.

 

Povjerenik za gospodarstvo PaoloGentiloniizjavio je:Programi skraćenog radnog vremena bili su iznimno važni za ublažavanje posljedica pandemije bolesti COVID-19 na zapošljavanje. Instrument SURE doprinos je Europske unije tim nužnim sigurnosnim mrežama. Pridonijet će zaštiti radnika od nezaposlenosti i očuvanju radnih mjesta i vještina koji će biti potrebni u oporavku naših gospodarstava. Veliki interes naših država članica potvrđuje iznimnu važnost tog instrumenta.

 

 

Kontekst

 

Komisija je 2.travnja 2020. predložila instrument SURE u okviru odgovora na pandemiju koronavirusa. Države članice u Vijeću donijele su 19.svibnja 2020. uredbu o uspostavi instrumenta SURE.

 

Doprinos svake države članice ukupnom iznosu jamstva odgovara njezinu relativnom udjelu u ukupnom bruto nacionalnom dohotku (BND) Europske unije na temelju proračuna EU-a za 2020.

 

 

Više informacija

 

Prijedlozi provedbenih odluka Vijeća

 

Uredba o instrumentu SURE

 

Informativni članak: SURE – Potpora državama članicama u zaštiti radnika i radnih mjesta

 

Pitanja i odgovori: Komisija predlaže SURE

 

Odgovor na izbijanje koronavirusa