Novosti

24. 03. 2020.

KREĆE KONTROLA CIJENA Sever: ‘Trgovce koji dižu cijene treba tretirati kao ratne profitere!’

INSPEKCIJE U TRGOVINAMA

(Dnevno.hr) Zbog velikog broja prijava potrošača o poskupljenju nekih zaštićenih proizvoda unatoč Vladinoj odluci o kontroli cijena, Državni inspektorat krenuo je u inspekcijski nadzor trgovina. Osim što će provjeravati jesu li podignute cijene zaštićenih artikala, inspektori će odmah izdavati i kazne.

 

Cijene zaštićenih prehrambenih proizvoda i higijenskih sredstava moraju biti na razini kakve su bile 30. siječnja, a Vladina odluka je na snagu stupila 16. ožujka. Utvrdi li inspekcija da je neki artikl nakon 16. ožujka skuplji nego što je bio 30. siječnja naplatit će kaznu uvećanu 20 puta od razlike u cijeni i naplaćivat će se na cijelu količinu tako prodanog proizvoda! Dodatno, za odgovornu osobu u tvrtki kazna će iznositi od 3 do 15 tisuća kuna.

 

U Nezavisnim hrvatskim sindikatima potvrdili su da su im se također javljali građani koji su prijavljivali veće cijene od uobičajenih zaneke proizvode. “Riječ je o djelu prehrambenih proizvoda, mesu, voću, porći, ali i higijenskim potrepštinama”, kaže nam predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever.

 

“Rast cijena ma kakav on bio, bez obzira što nije rat, možemo slobodno nazvati ratnim profiterstvom i takve trgovce treba kažnjavati na takav način i s time poznati javnost kako drugima ne bi palo na pamet dizati cijene, odnosno ovakvu praksu drastuičnim kaznama treba sasjeći u korijenu”, poručuje Sever. Ipak, dodaje da je u razgvoru s trgovcima doznao da su mnogima poskupile cijene robe u nabavi što je možda razlog blagog povećanja cijena nekih proizvoda.

 

Sever napominje da je ovo vrijeme trgovcima idealno za enormne profite, no kad ljudi napune zalihe – za čim uopće nema potrebe – prometi će im naglo pasti.