Novosti

20. 10. 2018.

KREŠIMIR SEVER: Ne shvati li vlada ozbiljno prosvjed, pokrenut ćemo referendum o mirovinama'

Dobnu granicu za odlazak u mirovinu treba vratiti na 65 godina'

AUTOR Božena Matijević

(VEČERNJI LIST) Doživi mirovinu! Dođi na prosvjed protiv mirovinske reforme! – moto je današnjeg prosvjeda koji u 12 sati na Europskom trgu organiziraju Nezavisni hrvatski sindikat (NHS), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matica hrvatskih sindikata.

 

Prestroga penalizacija

 

– Prosvjed organiziramo zbog nezadovoljstva najavljenom mirovinskom reformom, a tražit ćemo da se izmijene i neke odredbe sadašnjeg zakona, na primjer produljenje radnog vijeka do 67 godina starosti. Sindikatima smeta ne samo skraćivanje prijelaznog razdoblja za izjednačavanje žena i muškaraca na 65 godina starosti već i skraćivanje prijelaznog razdoblja za produljenje radnog vijeka na 67 godina jer je jasno da se u Hrvatskoj na najvećem dijelu poslova ne može raditi ni do 65. godine. Stoga sindikati zahtijevaju da se dobna granica za odlazak u mirovinu vrati na 65 godina, a izjednačavanje žena i muškaraca na tim istim godinama ostavi u dosad važećem prijelaznom razdoblju, tri mjeseca po godini – kazao je šef NHS-aKrešimir Sever, nastavljajući da sindikatima smeta i najavljena primjena penalizacije zbog prijevremenog odlaska u mirovinu koja je dosad iznosila od 0,1 do 0,34% po nedostajućem mjesecu ovisno o tome koliko mjeseci nedostaje do pune mirovine.

 

– Za dulje razdoblje penalizacija je progresivno rasla sve do stope od 0,34 posto, a ovim izmjenama zakona predlaže se da kazna za svaki nedostajući mjesec bude 0,34% nevezano nedostaju li tri mjeseca ili njih 60. Sindikatima je neprihvatljivo i povećanje dobi za odlazak u mirovinu vezano uz dugogodišnjeg osiguranika, pri čemu je po važećem zakonu takav osiguranik ostvarivao pravo na punu mirovinu ako je ispunio uvjet od najmanje 41 godinu staža i 60 godina starosti. Novim prijedlogom od 2027. dob bi se sa 60 trebala podignuti na 61 godinu. Ovakav prijedlog kao da ne živi u sadašnjem, a još više u budućem vremenu jer sve veći broj zaposlenih radi na određeno vrijeme ili povremeno i u budućnosti će biti sve teže, čak i do kasnije starosne dobi, ostvariti tih 41 godinu staža osiguranja. I zato je vrlo važno zadržati dob za odlazak u punu mirovinu na 65 godina starosti kao i ne povećavati dob vezano uz dugogodišnjeg osiguranika – poručuje Sever, domećući i to da hrvatski građani sada žive osjetno kraće od prosjeka EU, a osim toga u nas građani nakon 65. godine žive prosječno pet godina zdravi dok je taj prosjek u EU 10 godina. Sever je najavio i idući sindikalni potez – referendum.

 

 

Iskusni s referendumima

 

– Ako Vlada poruku s ovog prosvjeda ne shvati ozbiljno, sindikati se pripremaju i za prikupljanje potpisa građana za organiziranje referenduma vezano uz neka spomenuta pitanja. Plan je da bismo s prikupljanjem potpisa trebali završiti do kraja studenog. S obzirom na sve ankete koje pokazuju da smjerom kojim ova Vlada ide nije zadovoljno oko 75% građana, a njih 8% uopće ne može definirati kakav je to smjer, jasno je da možemo očekivati da ćemo dobiti i više nego dovoljan broj potpisa potpore neovisno koliko bi ih netko možda želio skinuti. Iskustvo je na našoj strani s dosad tri uspješna prikupljanja potpisa vezana uz zakon o radu, monetizaciju autocesta i izdvajanju neosnovnih djelatnosti u državnim i javnim službama. Znači, referenduma će sasvim sigurno – biti.