Novosti

13. 03. 2006.

MATICA HRVATSKIH SINDIKATA JAVNIH SLUŽBI VIŠE NE GRADI SINDIKALNO JEDINSTVO

Prijateljstvo do ujedinjenja puklo je nakon što nisu prihvaćeni najbolji prijedlozi Matice

(NHS, 13. ožujka) Matica hrvatskih sindikata javnih službi više nije dio pakta za ujedinjenje četiri sindikalne središnjice, koji je, nakon što je iz njega već ranije istupio HUS, samo doveo u pitanje ozbiljnost namjera njegovih potpisnica.
Matičari su kao razlog istupanja naveli krivce iz tuđih redova, optužujući ih za sindikalnu neozbiljnost i nedosljednost, uključujući u optužbe čak i Nezavisne hrvatske sindikate koji njihove ujediniteljske i „principijelne“ prijedloge nisu ni imali razloga podržavati jer s četvorkom nisu ni kovali zajedničke planove.
Vilim je Ribić ostale sindikate optužio za nerazumijevanje vlastite inicijative za ponovno uvođenje doprinosa solidarnosti koji bi se slijevao u Agenciju za kolektivne radne odnose, kao još jedno paradržavno i parasindikalno tijelo, koje bi dodatno usložilo ionako netransparentne ingerencije tijela koja „servisiraju“ socijalni dijalog u RH.
No najapsurdnija optužba otišla je na račun peticije sindikalnih središnjica o zdravstvenoj i mirovinskoj reformi, koju je Ribić ocijenio izlišnom i običnim trikom za javnost jer da je Vlada ionako sve prijedloge sindikata već prihvatila.
Da nije tako notorna je činjenica, ali da tako ne misle i sindikati koji su učlanjeni u Maticu pokazalo je i potpisivanje peticije na koju su se odazvali brojni sindikati javnih službi.
Na kraju, kao što je već učinio u nekoliko navrata kao samozvani glasnogovornik sindikalnih središnjica, Ribić nije propustio prigodu zatitrati poziciji, na tragu poziva iz ne tako davne prošlosti u kojoj je pozivao radništvo na glasovanje za predstavnike koalicije na parlamentarnim izborima.

MATICA SINDIKATA JAVNIH SLUŽBI UPOZORAVA NA SINDIKALNO NEJEDINSTVO
ZAGREB, 13. ožujka 2006. (Hina) - Matica hrvatskih sindikata javnih službi ocijenila je danas kako se pojedini sindikalni čelnici bore samo za osobnu naklonost javnosti, a ne za svoje članstvo, pa je proces ujedinjavanja sindikata izgubio smisao.
Dopredsjednik Matice Vilim Ribić predstavio je na konferenciji za novinare rezoluciju Glavnog vijeća Matice u kojoj se podsjeća da je dio sindikalnih čelnika odbio Vladin prijedlog za vraćanjem instituta doprinosa solidarnosti samo zato jer novac od nečlanova sindikata ne bi išao u sindikalnu blagajnu, već za opću korist.
"Bilo je predviđeno da novac koji bi uplaćivali oni koji nisu članovi sindikata ide Agenciji za kolektivne radne odnose, koja bi radila analitičke projekte u korist svih, ali čelnicima Nezavisnih hrvatskih sindikata i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske takvo uplaćivanje više nije bilo zanimljivo", kaže Ribić.
Po njegovu mišljenju, potpisivanje peticija sindikalnih središnjica o zdravstvenoj i mirovinskoj reformi samo je običan trik za javnost, "za stvaranje dojma da se nešto radi", jer je Vlada sindikalne prijedloge već usvojila.
Matica hrvatskih sindikata donijela je i rezoluciju o "nepostojanju Vladine politike plaća" upozoravajući da se novi sustav plaća, ako se i usvoji, neće moći održati bez mehanizama koji bi spriječili njegovo stalno narušavanje neprincipijelnim Vladinim odlukama.
Matica traži uključenje javnih službi u izradu takvog sustava, vraćanje platnih razreda i poticanje kvalitete rada kroz platne razrede.
Osvrćući se na nedavni prijedlog Hrvatske udruge poslodavca o fleksibilizaciji Zakona o radu, Ribić se priklonio stajalištima ostalih sindikata o neprihvatljivosti daljnje fleksibilizacije.
"O izmjeni poreznog sustava prihvaćamo razgovor, ali ne i o ukidanju najviše porezne stope na dohodak jer smatramo da je i ona od 45 premala".
Radno mjesto premijera najsloženije je i najvažnije u državi, a svaka plaća iznad njegove treba se oporezovati vrlo visokim stopama, smatra Ribić.