Novosti

14. 09. 2018.

'Ministre, birajte - dijalog za stolom ili dijalog s ulice'

N1 - Čelnici sindikalnih središnjica poslali su ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću poruku vezanu uz mirovinsku reformu i neuključivanje socijalnih partnera u dijalog.

Kažu da ih ministrov posljednji poziv na sastanak u vezi mirovinske reforme i njegovo otkazivanje dan kasnije 'zbog neodgodive obveze', tjera na odgovor kojim žele naglasiti kako socijalni dijalog može izbjegavati neko vrijeme, ali ne stalno.

 

'Mi možemo biti sukreatori pozitivnih promjena za stolom, ali ako to izbjegavate, možemo biti i oponenti na ulici', poručuju ministru.

'Reformu mirovinskog sustava pripremate bez socijalnih partnera i dijalog o toj temi sveo se na dva revijalna sastanka, uz ppt prezentacije, nakon što smo isto već prethodno saznali iz Vašeg brifiranja dva dnevna lista uoči sastanaka. Ovih dana ponovno, iz Vaših izjava medijima i intervjua jednom tjedniku, doznajemo o sadržaju reforme, koji se, usput budi rečeno, nije promijenio, osim što ste retoriku o „sigurnosti mirovina“ zamijenili upozorenjima kako „mirovinskom sustavu nedostaje 17 milijardi kuna“ kako bi se pripremio teren za nove izmjene na štetu radnika. Istovremeno, nama niste dostavili podatke koje smo tražili prvo usmeno, a prije točno dva mjeseca i pisano – niti nam na dopise odgovarate', pišu Paviću sindikalisti.

 

Smatraju da ih se želi dovesti pred gotov čin.

 

'S obzirom na jednogodišnje iskustvo (ne)suradnje, jasno je ne samo da nas ne želite uključiti, nego nas želite dovesti pred gotov čin, čemu su poslužili i revijalni sastanci radne skupine, savjetodavni okrugli stolovi, zakazivanje i otkazivanje sastanaka, informiranje kroz medije.... Za to više nemamo razumijevanja...', navode i traže već danas novi termin sastanka.

 

'Još danas tražimo dogovor oko novog, hitnog termina, od Vas odgođenog sastanka, koji se mora održati prije upućivanja zakonskih promjena u mirovinskom sustavu u javnu raspravu. U protivnom, ne bude li toga dogovora, ne vidimo nikakvog smisla u našem daljnjem nastojanju obdržavanja socijalnog dijaloga koji i tako gotovo ne postoji te ćemo se posvetiti jačanju naših priprema za drukčiju vrstu društvenog dijaloga. Onog s ulice. Čini se kako je to ovoj vlasti potrebno da bi se probudila i onda vratila uvažavajućem dijalogu za stolom.

 

Poštovani gospodine ministre, Vi izaberite dijalog za stolom ili najprije s ulice. Mi smo spremni i za jedno i za drugo. Očekujemo Vaš žuran odgovor', navodi se u dopisu ministru koji potpisuju Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, Mladen Novosel, predsjednik SSSH i
Vilim Ribić, predsjednik MHS-a.

 

 

Autor teksta: N1 Hrvatska