Novosti

12. 07. 2006.

MOJ POSAO: Dan svjetskog stanovništva posvećen obrazovanju i zapošljavanju mladih

Mladi i pametni budućnost su svijeta

Svjetski dan stanovništva ove je godine usredotočen na milijune mladih ugroženih nepismenošću, siromaštvom, rizicima trudnoće i rađanja, te AIDS-om, odnosno zarazom HIV-om.
Sve veći broj mladih ljudi traži da se odgovarajućom akcijom smanji nesrazmjer u pogodnostima i šansama za uspjeh koje se pružaju mladima u različitim dijelovima svijeta.
Ujedinjeni narodi koriste Svjetski dan stanovništva kako bi pozornost međunarodne javnosti usmjerili na jedinstvene izazove s kojima su sučeljeni današnji mladi ljudi.

Oko tri milijarde ljudi, odnosno gotovo pola svjetskog stanovništva, mlađe je od 25 godina. Upravo zbog toga, naglasak se želi staviti i na potrebu njihovog obrazovanja, zapošljavanja i zdravstvenu zaštitu.
Rogelio Fernandez Castilla, iz Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo, kaže da je ovo kritični trenutak za čelnike u zemljama u razvoju da investiraju u budućnost mladih, s obzirom da se struktura stanovništva mijenja.
Sve je veći broj mladih koji ulaze u produktivnu dob i stupaju na tržište rada, dok se broj uzdržavanih osoba, posebice djece mlađe od 15 godina, smanjuje. Time se otvara mogućnost da se ulaganjem u ljudski kapital i u povećanje produktivnosti rada ostvare ogromni dobici, naglasio je Castilla.
U poruci glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana, povodom Svjetskog dana stanovništva, ističe se da su mladi danas više nego ikad ranije svjesni načina života svojih vršnjaka diljem svijeta, te da zahtijevaju odgovarajuće djelovanje koje bi svima poboljšalo izglede za bolju sadašnjost i budućnost.
Kofi Annan pozvao je vlade diljem svijeta da se odazovu tom zahtjevu mladih i ulažu u njihovo obrazovanje i u njihove izglede za zaposlenje. (V.K.)