Novosti

15. 09. 2006.

MOJ POSAO: Sljedeće godine plaće će u svijetu porasti za prosječno 5,9 posto

Očekuje se da će plaće u svijetu rasti za prosječno 5,9% sljedeće godine, što je 1,9% više od inflacijske stope, pokazalo je istraživanje tvrtke Mercer HR consulting u 60 zemalja svijeta.
U Velikoj Britaniji, gdje je sama stopa inflacije 1,9%, plaće bi trebale biti više za oko 3,6%, a previđa se da će porast prosječne plaće u 63% zemalja obuhvaćenih istraživanjem biti između 1% i 3,5% više od inflacije.
Najveći porast plaća očekuje se u Venezueli, s prosjekom povećanja od 17,4%, a s druge strane najniže povećanje od 2,3%, predviđa se Njemačkoj. Istraživanje je, isto tako, pokazalo da Grčka s 5% ima najveće povećanje u zapadnoj Europi, a odmah iza nje s 4,5% je Irska.

Steve Gross iz Mercera rekao je kako povećanje plaće često varira od zemlje do zemlje, ovisno o specifičnim čimbenicima u zemlji, poput inflacije, ekonomskog rasta i nezaposlenosti:
Svjetske tvrtke moraju biti posebno svjesne ključnih razlika među zemljama, u ekonomiji i na tržištu rada, te ih uvažavati kad odlučuju o budžetima i raspoređivanju resursa kako bi omogućili najveći povrat ulaganja., istaknuo je Gross.
Razina plaća trebala bi i u istočnoj Europi dramatično porasti iduće godine, a najveće povećanje od 11,1%, predviđa se Latviji, a radnici u Litvi mogu očekivati povećanje plaće za 7,3 posto.
Potražnja za jeftinim, a dobro obrazovanim zaposlenicima, raste u istočnoj Europi. Posebno su traženi sposobni radnici u marketingu, inženjerstvu i IT-u, zaključio je Gross. (T.N.)