Novosti

15. 06. 2019.

Muke po dodatku za poslijedipomske specijalizante: uveden, ukinut, vraćen

Gabrijela Galić

(FAKTOGRAF, 15. lipnja 2019.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) ne odustaje od zahtjeva da se i službenicima i namještenicima koji su završili poslijediplomski specijalistički studij osnovna plaća uveća za osam posto, kako je to ugovoreno u sustavu socijalne skrbi. Kolektivni ugovor za djelatnost socijalne skrbi potpisan je u lipnju prošle godine.

 

U siječnju ove godine, međutim, iznenadno je otkrivena „greška“ u dokumentu, pa se pristupilo njegovoj izmjeni. Kako je pisao Faktograf, reprezentativni sindikati u djelatnosti socijalne skrbi potpisali su sNadom Murganić, ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ispravak kolektivnog ugovora 3. siječnja. Time je pravo na uvećanje osnovne plaće za poslijediplomske specijalističke studije ukinuto.

 

Do tog ispravka kolektivnog ugovora, prema našim saznanjima, došlo je nakon što su državne službe zatražile da se uvećanje osnovice za osam posto primjenjuje i na njih. Na to imaju pravo jer njihov kolektivni ugovor propisuje da će se povoljnije ugovorena materijalna prava u javnim službama primjenjivati i na državne službe.

 

S obzirom na ispravak kolektivnog ugovora za socijalu, SDLSN je svojim članovima dostavio obrazac zahtjeva za uvećanje plaće za razdoblje od lipnja prošle do siječnja ove godine. No, pravo na retroaktivno i kratkotrajno povećanje plaće nisu još ostvarili. U pismu, kojeg su ovih dana uputili Andreju Plenkovću, predsjedniku Vlade i Marku Paviću, ministru rada i mirovinskog sustava te Zajedničkoj komisiji za tumačenje kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, a koji nam je u posjedu, ponovo najavljuju i mogućnost utuživanja dodatka, ako se i službenicima ne prizna dodatak po osnovi završenog poslijediplomskog specijalističkog studija.

 

Međutim, pismo SDLSN-a otkriva i da u sustavu socijalne skrbi, kada je riječ o ukinutom dodatku, ništa nije okončano. Pet dana nakon što je „greška“ ispravljena izmjenom kolektivnog ugovora, Zajedničko povjerenstvo za tumačenje kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi vratilo je u život spornu odredbu.

 

„Završetkom poslijediplomskog specijalističkog studija zaposlenici ostvaruju pravo na uvećanje osnovne plaće od 8%“– glasi tumačenje, odnosno odgovor na upit imaju li radnici koji su završili poslijediplomski specijalistički studij pravo na uvećanje plaće. Odluke Zajedničkog povjerenstva su obvezujuće, što znači da radnici u socijali s poslijediplomskim specijalističkim studijem imaju pravo na uvećanje plaće.

 

Zaključak povjerenstva od 8. siječnja kojim se pobija ispravak Kolektivnog ugovora od 3. siječnja, nije javno objavljen, iako se Pravilnikom o radu tog tijela propisuje objava zaključaka, odnosno tumačenja na mrežnim stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te na mrežnim stranicama Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

 

Zapisnici s dvije sjednice Zajedničkog povjerenstva u prošloj godini, međutim, javno su objavljeni i u njima se, također navodi da pravo na uvećanje plaće imaju zaposleni poslijediplomski specijalisti, dok pravo na to uvećanje nemaju zaposleni s preddiplomskim ili diplomskim studijem.

 

Naime, originalnim tekstom kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi dogovoreno je da će se osnovna plaća radnika uvećati za 8 posto „ako zaposlenik ima znanstveni stupanj magistra znanosti (preddiplomski ili diplomski sveučilišni studij, poslijediplomski specijalistički studij – mag., sveuč. mag. mr. spec.) odnosno za 15% ako zaposlenik ima znanstveni stupanj doktora znanosti“.

 

Iz te odredbe, koja je postojala u kolektivnom ugovoru potpisanom 2011. godine ali je pod naletom krize i rezanja plaća proračunskih korisnika „nestala“, proizlazi i da puno širi krug zaposlenih ima pravo na uvećanje osnovne plaće od osam posto. U novi kolektivni ugovor, kako su u siječnju objašnjavali sindikati, ušla je slučajno, a oni se nisu bunili jer je u korist radnika. Tada su iJadranka Dimić, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi iStjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, objašnjavajući razloge zbog kojih su potpisali ispravak odredbi Kolektivnog ugovora, navodili i kako su dodaci ugovoreni Temeljnim kolektivnim ugovorom (TKU), pa nema razloga da budu i u granskom. Prema TKU-u magistar znanosti ima pravo na uvećane plaće za osam posto, a doktor znanosti 15 posto.

 

Pet dana kasnije, međutim, promijenili su mišljenje i kao članovi Zajedničkog povjerenstva ponovo potvrdili da poslijediplomski specijalisti imaju pravo na dodatak. Loptanje pravima radnika koji steknu viši stupanj obrazovanja tako bi mogla završiti i na sudu. Prema neslužbenim informacijama, moguće su i tužbe u socijali jer će radnici koji su stekli viši stupanj obrazovanja ovoj godini sudskim putem tražiti uvećanje plaće koje im je odbijeno zbog ispravka Kolektivnog ugovora. No, pozivat će se na tumačenje Zajedničkog povjerenstva koje im je tri puta dalo za pravo, pa čak i nakon što je Kolektivni ugovor ispravljen.