Novosti

28. 11. 2005.

NA SJEDNICI GSV-A BEZ GLASOVANJA O PRORAČUNU ZA IDUĆU GODINU

Ako ništa drugo na sjednicama GSV-a barem osmjeha nije falilo.

GSV nije danas glasovao o državnom proračunu za 2006. godinu. A zašto i bi. Ovako je barem sačuvano ono malo dostojanstva što ga još imaju nevladini predstavnici u tijelu koje bi trebalo promicati socijalni dijalog na najvišoj razini.
Vladina je strana samozatajno prešutjela i primjedbe i amandmane sindikalne strane na proračun, dajući im time do znanja kako ne namjeravaju gubiti energiju na raspravu bez stvarne svrhe i povoda.
Situaciju bi se najbolje moglo opisati riječima: "Socijalni dijalog je mrtav. Živio GSV!"...

ZAGREB 28. studenoga 2005. (Hina) - Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) na današnjoj sjednici nije glasovalo o proračunu za 2006. jer je većina predstavnika socijalnih partnera - sindikata i poslodavaca -
odlučila da ne treba glasovati jer je za njihov utjecaj na proračun ionako prekasno.
Sjednica na kojoj je trebalo raspravljati o primjedbama na proračunske stavke protekla je u raspravi o preslabu utjecaju socijalnih partnera na izradbu proračuna i potrebi da ih se ubuduće mnogo prije pita, a ne kad je proračun već u Hrvatskom saboru.
"Zaključeno je da je nužno što prije, a posebice u idućoj godini, promijeniti način donošenja proračuna, tako da socijalni partneri već u početku godine svoja stajališta dostavljaju pojedinim resorima", kazao je nakon sjednice predsjednik GSV-a Ivica Mudrinić.
Sindikalni predstavnik u GSV-u Vilim Ribić kazao je kako je razočaran slabim utjecajem GSV-a na izradbu državnog proračuna, te je najavio i mogućnost ostavke na mjesto dopredsjednika tog tijela ako se ništa ne promijeni.
Vladini predstavnici nisu se očitovali o primjedbama i amandmanima sindikalnih partnera na proračun, već su ih samo primili na znanje.
Socijalni su partneri pak istaknuli kako je u proračunu nedovoljno izdvojeno za razminiranje, Nacionalni akcijski plan zapošljavanja, cjeloživotno obrazovanje te za znanost i obrazovanje.
Vilim Ribić je upozorio da Vlada treba poštovati lipanjski zaključak GSV-a po kojem tri javne djelatnosti - kultura, znanost i osnovno obrazovanje - trebaju dobiti isti dodatak koji već imaju druge tri
javne djelatnosti.
Na idućoj sjednici GSV-a, najavljenoj za četvrtak, 1. prosinca, raspravljat će se o prijedlogu zakona o trgovini i Predpristupnom ekonomskom programu za 2006. godinu. (Hina) xntod ysp