Novosti

21. 03. 2019.

Nacionalni dan invalida rada

NHS - U Republici Hrvatskoj se svake godine 21. ožujka obilježava Nacionalni dan invalida rada. Ovaj se dan obilježava nakon rudarske nesreće u Belgiji 1956. godine, u kojoj su stradale 262 osobe. U spomen na taj događaj je usvajanjem Rezolucije 47/3 Opće skupštine UN-a 1992. godine određeno obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. prosinca.

 

Obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada vrlo je važno upravo zbog upoznavanja i razvijanja osjetljivosti šire javnosti na prava i interese invalida rada, kako bi se ostvario visok stupanj prepoznatljivosti i ukazalo na potrebu da se provode aktivnosti radi prevencije nastanka novih invalida rada.

 

Unatoč tomu što je riječ o jednoj od najbrojnijih populacija, njihov položaj u Hrvatskoj i dalje nije dovoljno dobar. Riječ je o invalidima rada, njih više od 120.000, a 21. ožujka njihov je dan. Bolja prava na tržištu rada i dostojniji život u starosti najvažnija su pitanja koja si moramo postaviti ne samo jedanput godišnje, nego svaki dan. (CK)