Novosti

27. 12. 2017.

NAKON ČETIRI GODINE: Potpisan sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba

Piše: Ivana Vranješ

(PolitikaPlus) Nakon četiri godine stanke Gospodarsko-socijalno vijeće Grada Zagreba započinje s radom. Sporazum o ponovnom formiranju GSV-a u srijedu u zgradi Gradske uprave potpisali su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, Darko Kleinberger iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, Đurđica Kahlina iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Vilim Ribić predsjednik Matice hrvatskih sindikata, Miroslav Hraščanec iz Hrvatske udruge radničkih sindikata, te Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

 

Sporazum stupa na snagu u roku od 8 dana nakon objave u Narodnim novinama, a u najkraćem roku će se imenovati članovi novog Gospodarsko-socijalnog vijeća, te će se prvi sastanak održati 22 siječnja 2018 godine.

 

„Razlogo snivanja Gospodarsko-socijalnog vijeća je prije svega radi uspostave i razvitka tripartitnog dijaloga, promicanja i zaštite socijalnih i gospodarskih prava, odnosno interesa radnika i poslodavaca, vođenja usklađene gospodarske politike, socijalne, porezne i razvojne, te poticanja sklapanja Kolektivnih ugovora na području Grada Zagreba, te razmatranja ostalih pitanja od zajedničkog interesa svih socijalnih partnera“, pojasnio je gradonačelnik Bandić. Naglasio je kako je socijalni dijalog preduvjet funkcioniranja jednog razvijenog demokratskog društva

 

Predstavnici sindikata i Hrvatske udruge poslodavaca izrazili su zadovoljstvo početkom ponovnog rada GSV-a.

 

„Nakon četiri godine ponovno se sastajemo da bi potpisali Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba. Zadnju sjednicu ovo vijeće je imalo 13. prosinca 2013 godine. Nadam se da ćemo nastaviti raditi kao i prethodnih godina, a tema o kojima ćemo razgovarati je doista puno“, rekla je Kahlina. Direktor HUP-a Davor Majetić je rekao kako je poznato što Zagreb znači hrvatskoj ekonomiji i početak rada GSV-a je važno za sve, osobito radnike i poslodavce u gradu Zagrebu. Naglasio je kako se često ignoriraju Gospodarska–socijalna vijeća u županijama i gradovima, a ona su značajnija od onih na nacionalnoj razini, jer se razgovara o konkretnim problemima.

 

„Ovo je je jedan dobar put da se krenemo razgovarati o tome kako Zagreb učiniti konkurentnijim za zapošljavanje, za investicije, za naše mlade da se zadrže u Zagrebu“, rekao je Majetić

 

Predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Darko Kleinberger je naglasio kako je Zagreb vodeći grad u Hrvatskoj i dobro je da ima Gospodarsko-socijalno vijeće.

 

Na upit novinara gradonačelnik Bandić nije htio komentirati tko je kriv što Gospodarsko vijeće nije radilo četiri godine, te je rekao kako je samo bitno da se potpisom ovog sporazuma okreće nova stranica. Naglasio je kako je socijalni mir i partnerstvo preduvjet opstanka grada Zagreba i Hrvatske.

 

No, Đurđica Kahlina smatra da je problem bio na strani jedne sindikalne središnjice iz koje je bio tadašnji predsjednik GSV-a koji nije sazivao sastanke, te je dodala da je GSV imao veću podršku gradonačelnika nastavio bi funkcionirati, ali to se više neće ponoviti. Što se tiče nekih bitnih tema za sindikate rekla je da će na sastancima GSV-a biti riječi i o Zagrebačkom holdingu, predškolskim ustanovama, proračunu grada, neregistriranoj djelatnosti, radu na crno u Zagrebu.