Novosti

21. 07. 2006.

Nastavlja se snažan rast kredita

BankaMagazine - Nastavlja se snažan rasta kreditne aktivnosti banaka u Hrvatskoj - ukupni krediti nebankarskom sektoru na kraju svibnja su iznosili 170,8 milijardi kuna, što je 3,2 milijarde kuna više nego u mjesecu prije, a pri čemu se stanovništvo zadužilo za novih 2,2 milijarde kuna. Na godišnjoj razini pak, u odnosu na svibanj 2005., ukupni krediti su povećani za 31,8 milijardi kuna ili za 22,8 posto. Po podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu na kraju svibnja iznosili su gotovo 85 milijardi kuna, a u prvih su pet mjeseci ove godine povećani za 6,4 milijarde kuna.

Istodobno, u odnosu na isti mjesec prošle godine u ovogodišnjem su svibnju krediti građanima veći za 16,8 milijardi kuna. Godišnja stopa rasta kredita stanovništvu iznosi 24,6 posto.
U povećanju kredita stanovništvu sa više od polovice sudjeluju stambeni krediti koji su na kraju svibnja ove godine iznosili ukupno 31,1 milijardu kuna. To je za 8,6 milijardi kuna više nego u istom mjesecu lani, a godišnja stopa rasta stambenih kredita iznosi visokih 38,2 posto. Stambeni krediti u ukupnim kreditima stanovništvu krajem svibnja ove godine imali su udio od 36,6 posto, prema 33 posto prije godinu dana. Bankarski krediti poduzećima pak krajem svibnja su iznosili nešto više od 68 milijardi kuna, a u tom su mjesecu u odnosu na travanj povećani za oko 830 milijuna kuna.
U prvih pet mjeseci ove godine krediti trgovačkim društvima porasli su za 5,96 milijardi kuna, a u odnosu na svibanj prošle godine veći su za 12,4 milijarde kuna.
Proizlazi da je godišnja stopa rasta kredita poduzećima 22,3 posto. U zadnje se vrijeme, inače, bilježi porast kredita poduzećima pa je došlo i do približavanja stopa rasta kredita stanovništvu i trgovačkim društvima, za razliku od ranije kada su stope rasta kredita građanima bile osjetno više.