Novosti

23. 08. 2019.

'Ne zaboravite radnike bez kojih RH ne bi funkcionirala'

Sindikat priznaje da u državnim i javnim službama "ima velikih plaća i uhljeba, i to sve više", jer "svaka vlast ostavi po nekolicinu takvih, pa se to u ovih 29 godina poprilično nagomilalo"

(24sata) Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u četvrtak je podržao nastojanja sindikatau zdravstvu i obrazovanju da im se povećaju plaće te je apelirao na Vladu da prilikom pregovora o plaćama vodi računa i o "zaboravljenim radnicima bez kojih ova država ne bi mogla funkcionirati".

 

Radnički sindikat HZMO-a u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću upozorava da je danas zaposlenje u javnim i državnim službama za mlade zadnja opcija jer su "plaće katastrofalno male, uvjeti rada izuzetno loši, a ljudi nas doživljavaju kao uhljebe koji ništa ne rade, a primaju velike plaće".

 

Sindikat priznaje da u državnim i javnim službama "ima velikih plaća i uhljeba, i to sve više", jer "svaka vlast ostavi po nekolicinu takvih, pa se to u ovih 29 godina poprilično nagomilalo".

 

Za razliku od njih, u provedbenim procesima, bilo u HZMO-u, HZZO-u, Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Poreznoj upravi, socijalnoj skrbi ili MUP-u, plaće su ispod prosjeka Hrvatske, upozorava sindikat.

 

Naglašava da su plaće početnika u javnim i državnim službama sa srednjom stručnom spremom jedva veće od minimalne plaće, a pravnici tek nakon 20 godina staža doguraju do prosječne plaće u Hrvatskoj.

 

Sindikat HZMO-a stoga apelira na premijera da vodi računa da uz liječnike i profesore u javnim i državnim službama rade i radnici bez kojih niti jedan hrvatski građanin ne bi mogao ostvariti svoja prava (mirovina, dječji doplatak, socijalna pomoć, osobna iskaznica, putovnica, prebivalište, povrat poreza).

 

S obzirom da će naSabor doći i izvješće o radu HZMO-a, sindikalci tvrde da je tamo ažurnostispod 50 posto te pitaju hoće li netkozbog toga snositi odgovornost. Takvo stanje u HZMO-u, alii u ostalim javnim i državnim institucijama, rezultat je dugogodišnje "baš me briga"politike, bilo lijeve, bilo desne, a sve se lomi preko leđa radnika.

 

"Molimo Vas da radnicima u državnim i javnim službama vratite ugled i dostojanstvo kakvo zaslužuju, da se ne donose odluke na brzinu koje bi u budućnosti mogle izazvati nesagledive posljedice", poručuje Radnički sindikat HZMO-a u otvorenom pismu premijeru Plenkoviću.

 

 

Nezavisni sindikat MUP-a: Povećati plaće državnim službenicima i namještenicima

 

Nezavisni sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova (NSD MUP) priopćio je u četvrtakdadržavnim službenicima i namještenicima treba znatno povećati plaće, a rješenje vide u donošenju Zakona o plaćama državnih službenika i promjenikoeficijenatasloženosti poslova. U objavi nasvojoj internetskoj stranici, taj je sindikatistaknuo kako već godinama tražeda osnovna plaća policijskog službenika treba i mora biti na razini prosječne plaće u Hrvatskoj.

 

"Razinu plaće državnih službenika i namještenika treba znatno povećati, ali to se ne može i neće postići povećanjem osnovice za izračun plaća, nego treba mijenjati koeficijente složenosti poslova", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik sindikata Zdravko Lončar.

 

Navode i da prošlogodišnji i ovogodišnji rast osnovice za izračun plaćasamo povećava razlike u plaćama između državnih službenika i namještenika. Rješenje vide u žurnom donošenju Zakona o plaćama državnih službenika, te unutar njega pravedno složenim koeficijentima koji će moći znatnije utjecati na plaću državnih službenika i namještenika.

 

"Činjenica je da dio državnih službenika ima solidne plaće, ali nažalost, dobar dio u današnjim uvjetima definitivno ne može živjeti od svoje plaće. Nismo čuli da je itko rekao da bi se tu trebalo nešto učiniti, niti sindikati niti zaposleni koji se nalaze u povoljnijoj situaciji, a niti predstavnici Vlade", navodi se u priopćenju.

 

Poručili su i da će ustrajati na povećanju plaća za sve državne službenike i namještenike i u datom trenutku znati zaštiti interese svojih članova.

 

Osvrnuli su se i na nedavne zahtjeve za povećanje plaća sindikata javnih službi.

 

"Njihovo nezadovoljstvo je evidentno, ali ne spominju pri tome da su zapravo na neki način prošle godine požurili i unaprijed sporazumom dogovorili povećanje plaća za 2019. godinu od 3 plus 2 posto, koje je onda kao maksimum ponuđeno i državnim službenicima i namještenicima tijekom pregovora", navode iz sindikata MUP-a.