Novosti

30. 04. 2018.

Nedjelja je radi čovjeka, a ne čovjek radi nedjelje!

Zabranimo rad trgovina nedjeljama i blagdanima!
Uzmimo nedjelju trgovini i vratimo je čovjeku!

NHS - Nedjelja i blagdani jedini su dani u tjednu koje obitelj može provesti zajedno jer ne rade jaslice i dječji vrtići, nema nastave u školama i nema predavanja na fakultetima. Dajmo prigodu obiteljima da taj dan provedu zajedno na izletima, sportskim aktivnostima, u posjetima kulturnim i sportskim događanjima, šetnji ili raznim drugim zajedničkim aktivnostima.

 

-  Oslobodimo se nedjeljne kupnje i obilaska trgovina – imamo toliko toga drugoga, jer život je ipak puno više od potrošnje.

 

-  Ali, ne zaboravimo, dok za one koji ne rade, odlazak u „shopping“ nedjeljom i blagdanom postoji kao mogućnost izbora, za one koji na te dane moraju raditi to nije mogućnost, nego obveza. Oni ne mogu birati – moraju raditi.

 

Dok je rad nedjeljama i blagdanima razumljiv za sve one koji rade na poslovima od općeg i javnog interesa, kulturnim i sportskim događanjima, turizmu i ugostiteljstvu (ali i njihov rad treba nadzirati kako jedni te isti radnici ne bi učestalo radili nedjeljama i blagdanima), dotle doista nema nikakvog razloga kojim se može opravdati rad trgovina nedjeljom i blagdanom.

Dok, primjerice, u Austriji trgovine mogu raditi 72 sata tjedno (ne nedjeljom i blagdanom), dotle u Hrvatskoj mogu raditi 168 sati tjedno, odnosno svih 7 dana u tjednu po 24 sata dnevno.

 

-  Da u Hrvatskoj nema ozbiljnog razloga za rad trgovima nedjeljom i blagdanom pokazuju i podatci o prosječnom dnevnom prometu od 2015. – 2017. godine iz kojih je vidljivo da se najmanji promet ostvaruje nedjeljom i da je on za gotovo 37% manji od prosječnog u drugim tjednim danima.

-  S obzirom na kupovnu moć hrvatskih građana, jasno je da rad trgovina nedjeljom i blagdanom ne povećava potrošnju, jer građani nemaju dovoljno novca ni za pokriće redovnih troškova pa na sve što trebaju, novce mogu potrošiti i u druge dane u tjednu.

 

-  Zbog manjka radnika u trgovini pojedini radnici rade po 15-20 nedjelja uzastopce. Tako ukidanje rada nedjeljom i blagdanom u trgovini ne bi dovelo do otpuštanja nikakvih viškova radnika, već do uravnoteženja njihovog radnog i privatnog života.

-   Nikakvo pa ni značajno povećanje niskih plaća tih radnika za rad nedjeljom i blagdanom ne može biti dovoljna naknada za izgubljeno vrijeme od obitelji.

 

-   A u kakvim uvjetima rade? Učestali ugovori o radu na određeno vrijeme, minimalni godišnji odmor, neevidentirani i neplaćeni prekovremeni rad, otežano korištenje ili prekidanje godišnjeg odmora, poslovi izvan opisa poslova, studentski rad i drugo, a izmorenost i istrošenost radom rezultiraju smanjenjem imuniteta i, posljedično, raznim akutnim i kroničnim bolestima.

 

-  Eurofound u svojem istraživanju navodi kako radnici koji rade nedjeljom imaju 1,3 puta veću mogućnost obolijevanja od radnika koji vikendom ne rade.

-   Istraživanje EU 2000 utvrdilo je kako rad nedjeljom povećava rizik od nesreće za 28%, a rizik se dodatno povećava ako se doda i rad subotom, dok se rizici od zdravstvenih poteškoća, kao što su problemi sa spavanjem, probavni problemi, unutarnji nemir i slično, kreću od 27,4 % do 32,4%.

-  Radu nedjeljom i blagdanom u trgovini posebno su izložene žene, kao većinska radna snaga pa je zabrana rada trgovina nedjeljom i blagdanom ujedno društveno poželjna i nužna za zaštitu žena od diskriminacije i izrabljivanja.

-  Brojni trgovački lanci koji u svojim matičnim zemljama ne rade nedjeljom i blagdanom u Hrvatskoj rade, jer im to naše zakonodavstvo dopušta, a krojeno je pod njihovim utjecajem.

 

-    Njemački Ustavni sud 2009. godine donio je rješenje prema kojem je rad trgovina nedjeljom dopušten samo iznimno, a aktivnosti tipične za radni dan ne smiju se prenositi i na nedjelju kao i da „ČISTI FINANCIJSKI INTERESI VLASNIKA TRGOVINA NISU DOVOLJNO JAK ARGUMENT DA BI SE TRGOVINE OTVARALE NEDJELJOM“.

 

A ŠTO JE REKAO USTAVNI SUD RH?

 

-  Zabrana rada trgovina nedjeljom i blagdanom jedna je od nužnih mjera za provođenje populacijske politike, jer onima koji i u te dane rade uskraćeno je pravo na obitelj.

-  Rad u trgovini nedjeljom zabranjen je u Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Norveškoj, Njemačkoj, Austriji, Luksemburgu, Švicarskoj (Pa još nisu propali).

Pribrojimo i Hrvatsku tom popisu!

 

NE RADU TRGOVINA NEDJELJOM I BLAGDANOM!

 

Zagreb, 1. svibnja 2018.