Novosti

06. 12. 2011.

Netlex: Konferencija Mreže pravnih stručnjaka ETUC-a

NHS - U Bruxellesu, Belgija, 01. i 02. prosinca 2011., održana je konferencija Netlexa, u organizaciji Europske konfederacije sindikata (ETUC). Konferencija Netlexa (mreže pravnih stručnjaka sindikalnih središnjica članica ETUC-a) održava se krajem svake godine, a radi praćenja novosti u zakonodavstvu Europske unije te savjetovanja i razmjene dobre prakse pravnih stručnjaka sindikata članica ETUC-a, posebno vezano uz stavove ETUC-a o određenoj problematici. Republiku Hrvatsku na ovoj konferenciji predstavljale su dvije sindikalne središnjice, SSSH i NHS. Predstavnica NHS-a bila je Suzana Curavić, pravna savjetnica Nezavisnog sindikata „Solidarnost“.

Suzana Kovač, dipl. iur.Suzana Kovač, dipl. iur.Konferenciju su otvorile Veronica Nilsson, konfederalna tajnica ETUC-a i Isabelle Schömann, koordinatorica NETLEX-a.

 

U prvom dijelu prvog dana, koji je bio posvećen transnacionalnim sindikalnim pravima i Lisabonskoj strategiji, sudionici konferencije su imali priliku čuti nešto više o procesu pristupanja Europske unije kao 48. članice Europskoj konvenciji o ljudskim pravima (ECHR) i određenim protokolima, a o čemu je govorio Matthias Kloth iz Vijeća Europe. O stavu ETUC-a vezano za pristupanje EU  ECHR-u govorio je Klaus Lorcher, bivši pravni savjetnik ETUC-a i bivši pravni tajnik Suda za državne službe u EU, a o problematici vezano uz članak 10. ECHR-a koji uređuje pravo na izražavanje (mišljenja), u svjetlu prava izražavanja sindikata,  govorio je prof. Filip Dorssemont, s Katoličkog sveučilišta Leuvain, posebno o dva slučaja pred Europskim sudom za ljudska prava (Heinisch, slučaj „zviždačice“, i Sanchez). Drugi dio bio je posvećen razvoju radnog prava u Europi te je Laila Castaldo, savjetnica Uni-Europe, govorila o implementaciji Smjernice o agencijama za privremeno zapošljavanje u pojedinim državama članicama EU, posebno o tome koga se smatra poslodavcem, kako je uređena plaća radnika, koliko smije trajati ugovor i vrijeme između dva ugovora, i sl.; dok je o Smjernici o upućivanju radnika na rad u inozemstvo govorila Severine Picard, pravna savjetnica ETUC-a. Također, sudionici su upoznati i s metodom „fitness check“ od strane savjetnika iz konzultantske kuće Deloitte (Lionel Kapff i John Morley), posebno vezano za provedbu savjetovanja i informiranja, a koja je tu metodu razvila za Europsku komisiju. Posljednji dio prvog dana bio je posvećen utjecaju krize na radnopravno zakonodavstvo,  posebno deregulaciji radnog prava (Stefan Clauvaert, viši istraživač ETUC-a), restrukturiranju u vremenima krize i tranzicije (Fernando Vasquez, Europska komisija), a imali smo prilike čuti i nešto više o stanju u državama pojedinih članova Netlexa (govorile su Cinzia Del Rio  iz Italije, Ellie Varchalama iz Grčke te Judit Czuglerne iz Mađarske).

Drugi dan je bio posvećen najnovijim razvojima u socijalnom dijalogu, posebno što se tiče transnacionalnog kolektivnog pregovaranja (Cristophe Degryse iz ETUI-a, Patrick Itschert, zamjenik glavnog tajnika ETUC-a, te prof. Teun Jasper sa Sveučilišta u Utrechtu), kao i sudjelovanju radnika u odlučivanju i radničkoj demokraciji, u svjetlu dokumenta Europske komisije Europa 2020 (prof. Marie-Ange Moreau sa Sveučilišta u Lyonu te Romuald Jagodzinski istraživač u ETUI-u) koji potpuno mijenja definiciju Europske socijalne povelje vezano uz održivi razvoj, prilikom čega se o sindikatu govori kao o samo jednom od „stakeholdera“, umjesto da mu se prizna poseban položaj socijalnog partnera.

Konferenciju su zaključile Veronica Nilsson i Isabelle Schömann uz najavu pregovora europskih socijalnih partnera koji kreću 08. prosinca ove godine, vezano za Smjernicu o određenim aspektima radnog vremena, a posebno vezano za opt-out, pripravnost i referentno razdoblje. Naime, ETUC i dalje smatra kako se pripravnost mora smatrati radnim vremenom; kako se maksimalno radno vrijeme mora računati prema pojedinom radniku, a ne ugovoru; kako opt-out treba izbaciti, a referentna razdoblja ne treba produživati sve dok se ne omogućeni primjerena zaštita radnicima.


Suzana Curavić