Novosti

24. 07. 2006.

NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a O SUDSKIM SPOROVIMA POLICAJACA

(NHS, 24. srpnja) Danas se javnosti obratio Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a povodom članka u Večernjem listu o dugu države po sudskim sporovima policijskih, ali i ostalih državnih službenika.
Predsjednik NSDMUP-a Zdravko Lončar u priopćenju demantira navode kako državnom proračunu prijeti financijski udar, obrazlažući to činjenicom kako je većina sudskih presuda već postala ovršna, tj. naplaćena je od države.
Istovremeno, Lončar ukazuje na aktivnosti drugog po veličini sindikata u MUP-u, koje su i dovele do toga da je samo pitanje dana kada će NSDMUP postati vodeći sindikat ovog ministarstva.
Jedan od razloga jačanja NSDMUP-a nalazi se u činjenici da, za razliku od medijski agresivnog, ali i sindikalno ne baš dosljednog Sindikata policije Hrvatske, pruža doista besplatnu pravnu pomoć članovima svog sindikata.
Priopćenje prenosimo u cijelosti pod opširnije...

NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA
MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA
Broj: 472/06.
ZAGREB, 24. lipnja, 2006. godine

Medijima
Svima

Poštovani,

Čitajući članak u jednim dnevnim novinama kako se sprema udar na proračun teško je ne sažaliti se nad čitateljima jer ono o čemu članak govori daleko je od objektivne i istinite informacije.
Kako je malo toga u članku točno možemo se odmah s tim i složiti. Gospodin Lučin se očito nije snašao kao ministar te je na čas pomislio kako je u svom ministarstvu on početak i kraj svega te da su zakon i drugi propisi obvezujući samo za obične smrtnike.
Svojim odlukama po kojima ćemo ga i pamtiti zabranio je plaćanje prekovremenog rada policijskim službenicima te ukinuo naknadu za civilno odijelo krim. službenicima. Te dvije odluke postat će izvor svih problema koji stižu na naplatu, te pružiti mogućnost nekolicini odvjetnika da postanu bogati i ugledni članovi zajednice. To što je tadašnji ministar, sadašnji zastupnik u Saboru, sreća je za MUP, a kako će biti državi vrijeme će pokazati.
Nakon toga, tekst kreće u smjeru neobjektivnosti i vrvi poluistinama. Sudovi su temeljem tužbi Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a još 2002. godine policajcima u PU bjelovarsko - bilogorskoj priznali pravo na prekovremene sate i naknadu za civilno odijelo, te od tada svakodnevno širom RH sudovi usvajaju tužbene zahtjeve policijskih službenika. Naplate traju već godinama, nažalost za porezne obveznike, velikim zateznim kamatama, i to je realna poteškoća proračuna, ali nema nikakvog udara na državni proračun koji se nagovještava kao dan "D".
Iznos od 2 milijarde, koji se spominje, daleko je od realnosti i držimo da takav način pisanja može samo narušiti prijeko potrebno povjerenje građana u policiju i stvoriti odbojnost prema policajcima. Grubom matematikom na pretpostavci 20000 tužbi gdje bi iznos s kamatama i davanjima bio 50 tisuća kuna dolazimo do upola manjeg iznosa. Ne zaboravljamo pri tom da su pojedini policijski službenici dobili i blizu 100 tisuća kuna, ali radi se o malom postotku. Zanimljivim držimo da je iznos koji treba naplatiti uvijek isti bez obzira što naplata konstantno traje gotovo 4 godine, a brojne su presude već odavno ovršene.
Pogrešno se, nadalje, u članku navodi da je Sindikat policije Hrvatske vratio veći dio otpuštenih 2001. godine. On je svojim angažmanom participirao u procesu, ali je Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a od prvog dana bio pokretač i nositelj cijelog procesa povratka neraspoređenih policijskih službenika. Dovoljno je reći da je u organizaciji NSD MUP-a na Markovu trgu održan "Prosvjed čelične tišine" kome se, usput budi rečeno, SPH nije htio pridružiti kao sudionik, iako je uredno pozvan. Važnim držimo istaći da se radilo o prvom organiziranom prosvjedu policije te je uloga prosvjeda nemjerljiva u daljnjem vraćanju neraspoređenih policajaca na posao. Uslijedila je akcija organiziranja humanitarnog koncerta pod nazivom "Od plavog srca malom srcu", s kojeg je prihod bio namijenjen djeci neraspoređenih policijskih službenika.
Da je SPH podigao veliki broj tužbi u ime policijskih službenika ne dovodimo u pitanje, ali je isto tako i veliko nezadovoljstvo članova koji su kroz rad SPH ubrzo uvidjeli da je njihovo pravo na besplatnu pravnu pomoć sve, samo ne besplatno. Unatoč plaćanju članarine od 1 % neto plaće SPH je pravnu pomoć svojim članovima organizirao na način da sami plaćaju usluge odvjetnika. Članovi Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a u čije ime su tužbe podnijete imali su priliku novac primiti na svoj tekući račun bez da im je ustegnuta i lipa. Zanimljivo je da gospodin Jagić u jednom raspisu upravo isplatu novca na račun policajca dovodi u sumnju, dok je brojenje novca na ruke u odvjetničkom uredu oličenje pravde i poštenja.
Ispriku takvom pisanju nalazimo u izmanipilaranosti novinara, te držimo da nije dobro da se pišu ovakvi članci temeljem jednostrane informacije dobivene od gospodina Jagića. Za kraj Vam nudimo kao sindikat svesrdnu pomoć u eventualnoj budućoj suradnji kad su u pitanju tekstovi vezani za MUP RH, te tekstovi koji se odnose na sindikalni rad i u kojima je NSD MUP-a bio aktivni sudionik .

S poštovanjem,

Predsjednik NSD MUP-a
Zdravko Lončar