Novosti

09. 12. 2005.

NHS dao podršku prosvjedu protiv nasilja u školama

Nezavisni sindikat zaposlenih
u srednjim školama Hrvatske
n/r predsjednika, gosp. Branimira Mihalineca

Poštovani kolega Mihalinec,

u duhu dugogodišnje i bliske suradnje naših sindikata upućujem Vam, u svoje osobno ime i u ime sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate, izraze naše pune potpore Vašem današnjem prosvjedu protiv nasilja u školama. Hrvatsko je društvo sve bremenitije različitim oblicima nezadovoljstva, a na žalost i nasilja i očigledno je kako se upravo protiv nasilja treba povesti borba na svim razinama. Svako je rješavanje konflikata nasiljem neprihvatljivo, a kada se ono događa unutar školskih zidova i dvorišta, onda je to već zvono na uzbunu.
Nastavnici i profesori u školama rade posebno težak i odgovoran posao, ne samo učenja, nego i odgajanja djece i mladih ljudi za što zapravo sve manje vremena imaju njihovi roditelji, koji su dnevno u trci za zaradom kako bi mogli prehraniti sebe i obitelj. I to sve više postaje naš društveni problem. S druge strane pitanje pretrpanih školskih programa i obveza daje sve manje mogućnosti osoblju u školama više se posvetiti svakom pojedinom učeniku. A da pri tome i ne spominjemo koliko je mizerno plaćeno za tako važan i društveno odgovoran posao.
Stoga Vam i ovom prigodom upućujemo izraze naše potpore, ne samo u nastojanju skretanja pozornosti na nasilje u školama i nužnosti njegovog žurnog rješavanja i stvaranja svih uvjeta kako se ono ne bi događalo, nego i na sve teže probleme s kojima se školsko osoblje susreće i teške uvjete u kojima djeluje i radi. Jednako tako podupiremo i Vaše ustrajno nastojanje i pravičnu borbu za poboljšanje nedovoljnih i nedostojnih primanja koje Vam za Vaš rad namjenjuje hrvatsko društvo. Svi zajedno moramo biti svjesni kako je upravo poboljšanje Vaših uvjeta rada i Vaših primanja neupitan preduvjet kvalitetnijeg vrednovanja Vaše obrazovne i odgojne uloge u društvu. A to onda znači i manju potrebu kasnijeg djelovanja represivnog državnog aparata i zdravije hrvatsko društvo.

S poštovanjem

PREDSJEDNIK
Krešimir Sever