Novosti

30. 06. 2006.

NHS PREDLAŽE NEOPOREZIVU UPLATU U DOBROVOLJNI MIROVINSKI FOND

ZAGREB, 30. lipnja 2006. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) predložili su danas Vladi da omogući poslodavcima neoporezivo uplaćivanje u dobrovoljni mirovinski fond radnika (DMF), te time osiguraju da radnici nakon odlaska u mirovini ne budu socijalni slučajevi.
"Predlažemo da mjesečna uplata do 420 kuna ne bude oporeziva, što bi poslodavce moglo motivirati da uplaćuju za radnike, a budućim
umirovljenicima bilo bi značajno ulaganje u starost", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik NHS-a Krešimir Sever.
Maksimum od 420 kuna izabran je jer pomnožen s 12 mjeseci iznosi nešto više od 5000 kuna, a država uplaćuje 25 posto poticaja DMF-u na
godišnju uplatu do pet tisuća kuna.
"Radi se o malom koraku kojim Vlada investira u budućnost jer bi budući umirovljenici, čija je sudbina prema sadašnjim zakonima - sigurno siromaštvo, zbrinuli sebe i svoju obitelj, a manje bi kucali na vrata socijalne skrbi", istaknuo je Sever.

Kako su izračunali u NHS-u, država time ne bi ništa izgubila jer su njezini potencijalni gubici na oporezivanju uplaćenog iznosa samo fiktivni, budući da poslodavci sada ne uplaćuju u dobrovoljne mirovinske fondove za radnike.
Dobrobit za radnika, budućeg umirovljenika, a time posredno i za državu koja ne bi kasnije trošila za njegovu socijalnu i zdravstvenu skrb, bila bi značajna.
Ako bi 420 kuna mjesečno radnik dobio od poslodavca na ruke, kao plaću, u 30 godina staža to bi bio dobitak od oko 151.000 kuna, ako bi isti novac mjesečno ulagao u banku dobio bi oko 204.400 kuna, a mjesečnom uplatom u dobrovoljni mirovinski fond dobio bi čak 700.904 kuna.
Ulaganje u dobrovoljne mirovinske fondove potaknulo bi također tržište kapitala u Hrvatskoj i nova ulaganja, dodaju u NHS-u.
Svih šest sindikalnih središnjica već su sličan prijedlog ranije uputili Vladi no taj je prijedlog na sjednici GSV-a bio odbijen, a sada će ga NHS uputiti kroz Prijedlog izmjena zakona o porezu na dohodaka, te kroz Pravilnik o porezu na dohodak.

NHS PREDLAŽU UKIDANJE POREZA NA UPLATE U 3. STUP
(OTVORENI RADIO, 30.6.2006 13:16:06) Nezavisni hrvatski sindikati predlažu ukidanje poreza na uplate u treći dobrovoljni mirovinski stup u iznosu do 420 kuna. Ukidanjem poreza smanjit će se troškovi za poslodavce i tako ih potaknuti da svojim radnicima uplaćuju novac u treći stup, kaže predsjednik sindikata Krešimir Sever. Ako poslodavca, pojašnjava Sever, oslobodimo davanja, on će početi uplaćivati vsojim radnicima u mirovinski fond, a onda će to potaknuti i one radnike koji mogu da si počnu sami uplaćivati novac za starost. Država time, kaže Sever, neće izgubiti ništa jer će se novac od poreza nadomjestiti time što će se u mirovinski fond slijevati više novca nego sada. Država će, doduše, ukoliko se poveća broj korisnika trećeg stupa, morati više izdvajati za poticaje. No, to će se, objašnjava Sever, isplatiti dugoročno, jer će ti radnici jednoga dana moći živjeti od mirovina, pa neće biti potrebe za socijalnom pomoći. NHS je te prijedloge uvrstio u prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak kojeg je uputio Vladi i Saboru.