Novosti

23. 11. 2006.

NHS PREDLAŽE ŠUKERU POVEĆANJE NEOPOREZIVOG IZNOSA NAGRADE

ZAGREB, 23. studenog 2006. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su danas prijedlog ministru financija Ivanu Šukeru za povećanjem neoporezivog iznosa prigodne nagrade (božićnice, naknade za godišnji odmor i sl.) te dara za djecu.
Predsjednik NHS-a Krešimir Sever u pismu podsjeća da je neoporezivi iznos nagrade sada 2.000 kuna, dok je neoporezivi iznos dara za djecu od 400 kuna nepromijenjen od 1998.
NHS predlaže izmjene Pravilnika o porezu na dohodak kojima bi se neoporezivi iznos nagrade koju poslodavci tijekom godine mogu isplatiti svojim radnicima utvrdio do visine 2.500 kuna, a dar za djecu do 500 kuna.

Sindikat naglašava da u Hrvatskoj prosječnoj obitelji za pokriće troškova mjesečno nedostaje oko 30 posto sredstava, pa mnogima regres i božićnica posluže tek za popunjavanje vječno praznih rupa u obiteljskim proračunima.
Poslodavci se u Hrvatskoj rijetko odlučuju na isplate regresa, božićnica i darova za djecu većih od neoporezivih iznosa.
Stoga povećanje neoporezivog iznosa ne bi bilo nikakvo posebno opterećenje za državni proračun, a ohrabrilo bi mnoge poslodavce, koji za to imaju mogućnosti, da povećaju oba iznosa, ističe NHS u pismu ministru Šukeru.