Novosti

27. 04. 2012.

"Nisu li građani zaslužili bolju prvosvibanjsku čestitku od svoje vlade?"

Piše: I.Kri.

(Index.hr) PREDSJEDNIK Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever napao je Vladu zbog najnovijeg poskupljenja struje i plina, a posebno zbog toga što o posljedicama takvih odluka nisu razgovarali sa socijalnim partnerima, odnosno sindikatima.

Upozorava Vladu da je to dužna raditi čak i po odredbama Zakona o radu koji se odnose na rad Gospodarskog socijalnog vijeća. U njemu piše da GSV "prati, izučava i ocjenjuje utjecaj promjena cijena i plaća na gospodarsku stabilnost i razvoj" te da "predlaže Vladi, poslodavcima i sindikatima, odnosno njihovim udrugama i udrugama više razine vođenje usklađene politike cijena i plaća". Iste odredbe stoje i u Sporazumu o osnivanju GSV-a koji su u veljači ove godine potpisali predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata.

 

"Zar mislite da građani mogu živjeti od obećanja"?

 

"Ali očigledno je kako Vladi ni na pamet nije palo predložiti barem sjednicu GSV-a na temu najavljenih poskupljenja, budući je jedino ona znala hoće li tih poskupljenja biti i kada i očigledno je kako je Vladi hladna ekonomska logika bliža od skrbi za ogroman broj građana", piše Sever i dodaje kako smo "već pomalo siti od upozoravanja kako se na već snažno uzdrmani standard građana i kućne proračune pogubno odražavaju poskupljenja goriva, komunalija, kao i lančana poskupljenja izazvana povećanjem PDV-a, a sad još k tome i najnovija poskupljenja struje i plina".

 

"Zar Vi u Vladi doista mislite kako građani mogu živjeti od obećanja da će im biti bolje, a što im se ponavlja već dugi niz godina i od različitih vlada? Ova Vlada taj kontinuitet samo nastavlja", piše Sever i optužuje Vlade za socijalnu neosjetljivost.

 

 

"Najjači preživljavaju, a najslabiji stradavaju"

 

"U uvjetima u kojima tri četvrtine građana izjavljuje kako ima problema sa pokrićem redovnih mjesečnih troškova, kad je 68 posto plaća ispod prosječne, kad je visina minimalne neto plaće na granici siromaštva baš kao i prosječna mirovina, kad je 340.000 nezaposlenih i kad je jedini posao u Hrvatskoj koji cvjeta posao otkupa obiteljskih dragocjenosti koje se rasprodaju radi preživljavanja, ne dižu se barem one cijene koje Vlada ima pod svojim nadzorom, ako jest socijalno osjetljiva", piše predsjednik NHS-a i dodaje da sve ovo podsjeća na funkcioniranje sustava u kojem najjači preživljavaju, a najslabiji stradavaju.

 

"No država ne može tako funkcionirati, a vlast se mora brinuti za one najslabije i oni ne smiju biti prepuštani stihijama tržišta jer iako smo se opredijelili za tržišno gospodarstvo, nismo se opredijelili za tržišno društvo", upozorava Sever.

 

 

Nisu li građani zaslužili ljepšu prvosvibanjsku čestitku?

 

"Nakon što su minulih godina hrvatski građani ostajali bez svojih tvornica, bez svojih radnih mjesta, bez svojih plaća i materijalnih prava, bez svojih radničkih prava, a mladi bez prava na posao i obitelj, nakon što su se doista odricali svega u svrhu nekakvog obećavanog boljitka koji se nikako nije događao, kako još bilo koja vlast može tražiti njihova daljnja odricanja kad većini gotovo ništa nije ni preostalo? Zar Vas doista ne brine kako će velika većina građana živjeti nakon ovih najnovijih poskupljenja koja je odobrila Vaša Vlada? I zar doista vjerujete kako problema s preživljavanjem u Hrvatskoj ima onih 18 - 20 posto statistički krajnje siromašnih, a ne puno, puno veći broj građana? Ova najnovija poskupljenja za mnoge će koji su do sada bili na samoj granici siromaštva značiti prevagu u to isto siromaštvo", piše predsjednik NHS-a te za kraj pita nisu li građani ipak zaslužili ljepšu prvosvibanjsku čestitku od svoje Vlade.

 

 

 

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI

 

Urbroj: 057-KS-04/12

 

Zagreb, 27. travnja 2012.

 

 

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

 

n/p predsjednika, gosp. Zorana Milanovića

 

 

Predmet: Povećanje cijena električne energije i plina

 

Poštovani gospodine Milanoviću,

 

kad su se minulih tjedana kroz medije provlačile različite najave o mogućim poskupljenjima struje i plina, a koje su potvrdu dobivale i iz same Vlade, pokušavali smo Vas jednako tako porukama kroz medije, ali i porukama upućenim izravno Vama upozoriti na svu pogubnost takvog povećanja cijena. No tradicionalno Vlada se ni oko toga nije željela posavjetovati sa socijalnim partnerima, odnosno barem sa sindikatima, koji su upozoravali na posljedice takvih poskupljenja. Želimo Vas podsjetiti kako članak 285. Zakona o radu koji uređuje ovlaštenja Gospodarsko-socijalnog vijeća u stavku 3. točci 3. navodi: „prati, izučava i ocjenjuje utjecaj promjena cijena i plaća na gospodarsku stabilnost i razvoj“, a u točci 5. istoga stavka „predlaže Vladi, poslodavcima i sindikatima, odnosno njihovim udrugama i udrugama više razine vođenje usklađene politike cijena i plaća“. Isto to stoji i u članku 10. točkama 7. i 8. Sporazuma o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća, a koji su 3. veljače 2012. godine potpisali predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata. Ali očigledno je kako Vladi ni na pamet nije palo predložiti barem sjednicu GSV-a na temu najavljenih poskupljenja, budući je jedino ona znala hoće li tih poskupljenja biti i kada i očigledno je kako je Vladi hladna ekonomska logika bliža od skrbi za ogroman broj građana. Već smo pomalo siti od upozoravanja kako se na već snažno uzdrmani standard građana i kućne proračune pogubno odražavaju poskupljenja goriva, komunalija, kao i lančana poskupljenja izazvana povećanjem PDV-a, a sad još k tome i najnovija poskupljenja struje i plina. Zar Vi u Vladi doista mislite kako građani mogu živjeti od obećanja da će im biti bolje, a što im se ponavlja već dugi niz godina i od različitih vlada? Ova Vlada taj kontinuitet samo nastavlja. U uvjetima u kojima tri četvrtine građana izjavljuje kako ima problema sa pokrićem redovnih mjesečnih troškova, kad je 68% plaća ispod prosječne, kad je visina minimalne neto plaće na granici siromaštva baš kao i prosječna mirovina, kad je 340.000 nezaposlenih i kad je jedini posao u Hrvatskoj koji cvjeta posao otkupa obiteljskih dragocjenosti koje se rasprodaju radi preživljavanja, ne dižu se barem one cijene koje Vlada ima pod svojim nadzorom, ako jest socijalno osjetljiva. Sve ovo pomalo podsjeća na funkcioniranje sustava u kojemu najjači preživljavaju, a najslabiji stradavaju. No država ne može tako funkcionirati, a vlast se mora brinuti za one najslabije i oni ne smiju biti prepuštani stihijama tržišta jer iako smo se opredijelili za tržišno gospodarstvo, nismo se opredijelili za tržišno društvo.

 

Nakon što su minulih godina hrvatski građani ostajali bez svojih tvornica, bez svojih radnih mjesta, bez svojih plaća i materijalnih prava, bez svojih radničkih prava, a mladi bez prava na posao i obitelj, nakon što su se doista odricali svega u svrhu nekakvog obećavanog boljitka koji se nikako nije događao, kako još bilo koja vlast može tražiti njihova daljnja odricanja kad većini gotovo ništa nije ni preostalo? Zar Vas doista ne brine kako će velika većina građana živjeti nakon ovih najnovijih poskupljenja koja je odobrila Vaša Vlada? I zar doista vjerujete kako problema s preživljavanjem u Hrvatskoj ima onih 18 – 20 % statistički krajnje siromašnih, a ne puno, puno veći broj građana? Ova najnovija poskupljenja za mnoge će koji su do sada bili na samoj granici siromaštva značiti prevagu u to isto siromaštvo.

 

Nisu li građani ipak zaslužili ljepšu prvosvibanjsku čestitku od svoje Vlade?

 

S poštovanjem

 

 

Predsjednik

 

Krešimir Sever

 

 

Na znanje:

 

- sredstvima javnog priopćavanja