Novosti

23. 09. 2006.

NOVI LIST: Vlada ulaže 2,5 milijarde kuna u »kupovanje« birača

DRŽAVNA UPRAVA I JAVNI SEKTOR U IDUĆOJ ĆE GODINI DOBITI VEĆE PLAĆE, KAKVE SU U ZADNJIH ŠEST GODINA SAMO MOGLI SANJATI
Hrvatska će i u 2007., možda baš zbog toga jer je izborna, trošiti iznad svojih mogućnosti
ZAGREB – Hrvatska je jedinstvena zemlja koja samo u jednoj godini povećava izdatke za plaće i socijalu za 2,5 milijarda kuna, a njezin premijer istovremeno najavljuje smanjivanje proračunskog manjka i ide toliko daleko da se znakovito zapita zbog čega bismo uopće imali manjak u proračunu. Prema projekcijama, ovogodišnji proračunski minus bit će oko tri posto bruto domaćeg proizvoda, više od sedam milijarda kuna. A da bi državna kasica došla na pozitivnu nulu, kako to premijer Ivo Sanader priželjkuje za godinu parlamentarnih izbora, proračun bi trebao imati najmanje deset milijarda kuna prihoda više. Tim bi se novcem pokrio deficit i novoplanirani rashodi s ciljem poboljšanja kvalitete života u zemlji. No, premijerove dobre želje ne prate realne procjene, koje kažu da će prihodi u idućoj godini biti tek pet milijarda kuna veći od ovogodišnjih.

Hrvatska će, međutim, i u 2007., možda baš zbog toga jer je izborna, trošiti iznad svojih mogućnosti. Vlada će vjerojatno i u mjesecima koji slijede izbaciti neki novi projekt da bi privukla što više birača. Ne bi bilo iznenađenje da država, nakon što je riješila pitanje povrata duga umirovljenicima, krene i u ispravljanje nepravdi prema novim umirovljenicima. Radi se o skupini od oko tristotinjak tisuća ljudi koja dobiva mirovinu i do tisuću kuna manju od svojih kolega umirovljenih prije 1999. Trenutačni zastoj u pregovorima između umirovljeničkih udruga i Vlade lako bi se mogao prekinuti procijeni li premijer da bi s dodatnih milijardu kuna mogao odobrovoljiti značajan broj glasača.

Nude se stanovi i krediti
Zasad je uložio novac kako bi na svoju stranu pridobio roditelje, trudnice, državnu upravu i javne službe.
Državna uprava i javni sektor, dakle 300-tinjak tisuća radnika koji plaću primaju iz proračuna, u idućoj će godini dobiti povećanje plaće kakvo su u zadnjih šest godina samo mogli sanjati. Vlada nudi osnovicu veću za pet posto, odnosno osnovicu od 4.754 kune. Rast proračunskih plaća državu bi, kako se planira, trebalo stajati 1,7 milijarda kuna. Osim osnovice Vlada namjerava i nagraditi dio zaposlenih u državnoj upravi, ponajprije mladi kadar, koji nakon što odradi pripravnički staž bježi u privatni sektor koji nudi izdašnije plaće. Veće plaće nisu jedino što Vlada nudi državnoj upravi, jer će sljedeće godine početi izgradnju stanova za državnu upravu i javni sektor te odobravanje povoljnih stambenih kredita. Doduše, početni kapital države za taj projekt zasad nije veći od nekoliko desetaka milijuna kuna.

Nezaposleni zaboravljeni
A nakon proračunskih radnika, vlast je odlučila nagraditi i roditelje školaraca. Tako će iduće jeseni, taman mjesec do dva prije izbora, sve učenike na školskim klupama dočekati besplatni udžbenici, kako u osnovnoj školi tako i u prvom razredu srednje škole. Đaci mogu računati i na besplatan prijevoz i smještaj u učeničke domove. Sve to, državu ne bi trebalo doći više od 267 milijuna kuna.
A kad se zbrine starija populacija, službenici i školarci, valja misliti i na mališane u pelenama. Majke očekuju nešto veće rodiljne naknade, ali i značajnija sredstva za kupnju novorođenačke opreme. Raste i iznos dječjeg doplatka, a obitelji s troje i više djece mogu sa sigurnošću računati i na posebne novčane bonuse. Sve to stoji nas više od 500 milijuna kuna više nego u ovoj godini.
Igrajući na kartu socijalnih davanja, Vlada je mudro izbjegla raspravu o tome može li se rasteretiti gospodarstvo umjesto da se poveća potrošnja. Rasterećenje gospodarstva politici ne donosi korist na izborima pa je Vlada nešto veće prihode odlučila dati sigurnim biračima. Pritom je još jednom zaboravila skupinu koja doista spada u socijalnu kategoriju, odnosno nezaposlene, čije se naknade niti u idućoj godini neće povećavati. Najviša naknada za vrijeme nezaposlenosti iznosi tisuću kuna na mjesec.
Gabrijela GALIĆ, Jagoda MARIĆ